Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Idę o zakład ,że za 30-40lat wtedy kiedy już będziesz na emeryturze i w dodatku najdalszy spacer będzie z pokoju do pokoju albo na podwórko ze styropianu pod Legalett nie zostanie nawet wspomnienie.I wtedy z marnej emeryturki zapłacisz z parę tysięcy za prąd za miesiac,jak nie będziesz bogaty to może cię spotkać ,że w jakimś przytułku wylądujesz.Albo chałupa postawiona na styropianie się przechyli i popęka i trza będzie drugą budować w wieku 70lat:)

Ale pewnie właściciele Legalett ,którzy jak widać mają to gdzieś bedą wtedy w swych apartamentach w jakimś ciepłym kraju i to jest najważniejsze w całym tym biznesie:)

Wekszość ma tu pewnie po 30-40lat i nie rozumie najprostszych prawideł rynku:)

Tak jak to jest zrobione przez Legalett (styropian pod chałupą,styropian brzegowy )to se można domek letniskowy na działce postawić i niech se tam PiotruśO wymyśla co chce,od razu uprzedzam jego odpowiedz

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie powinno być dodatkowych warstw (stanowią niepotrzebną izolację cieplną).

Płyta ma być bardzo dokładnie, równiutko zatarta i na nią bezpośrednio kładziesz kafle, panele... :-)

piotrO ,Ty wszystko piszesz jakbyś tutaj na FM robił dyplom z marketingu,ja pytam o praktykę,proszę o odpowiedź jesli mozna kogoś kto wybudował chałupę na L.,jak w praktyce wygląda ta sprawa?

piotrO ,Ty wszystko piszesz jakbyś tutaj na FM robił dyplom z marketingu,ja pytam o praktykę,proszę o odpowiedź jesli mozna kogoś kto wybudował chałupę na L.,jak w praktyce wygląda ta sprawa?

A dziękuję Cezka za taką "laurkę". Widzę, że i Ciebie przekonują bzdury wypisywane przez Tomka, którego starzy bywalcy nie traktują poważnie.

Pisałem jak to jest w praktyce, bo w przreciwieństwie do Tomka dom na Legalett mam od 7 lat i dobrze wiem jak ważne jest dokładne wyrównanie betonu.

Piszę jak jest w praktyce. Ale bardzo proszę mogę i tak:

Wiesz Ceśka z tym robieniem dodatkowych warstw wyrównawczych to normalne, bo jak firma Ci krzywo zatarła powierzchnie to teraz i paneli równo nie ułożysz. Legalett wg Umowy ma być równiutki na całej płycie, a jak Ci zrobili ianczej to teraz równaj, równaj... i zgłoś reklamacje. :-)

Powodzenia!

Piotrze O przecież wiesz.....

A na poważnie to nie mam żadnego doświadczenia z L. Już za niedługo będę miał doświadczenia z troszkę podobną technologią. Tak naprawdę każdy z nas wybiera taką technologię budowy jaką sobie chce. Na jaką go stać i z takich czy innych względów wybrał. Wielokrotnie pisałeś i przypominałeś jaki TEMAT ma ten wątek. Obserwując wypowiedzi tomka131 oczami wyobraźni widzę faceta stojącego pod salonem MERCEDESA trzymającego transparent:

"Nie kupujcie tej marki bo napychacie kabzę niemieckim imperialistom wyjeżdżającym co rok do ciepłych krajów za nasze, najsze pieniądze" a po tej pikiecie idącego za róg i wsiadającego do syrenki ze słowami " No nasza myśl techniczna to jest to"

Przyznaj tomaszowi131 rację że węgiel jest the best i już. Tym bardziej że może go kupić za kilka złociszy.

I zacznijmy wymieniać się DOŚWIADCZENIAMI!

PS. A propos motto. Staramy się

Średni pryzklad z tym Mercedesem bo akurat jakosc i trwalosc Mercedesa jest legendarna na tle innych marek odkad istnieje motoryzacja prawie(co nie znaczy ze sie nie psuje oczywiscie).

Legalett poki co w porownaniu z innymi systemami nawet nie ociera sie o podobna sytuacje.

Ja tylko obawiam ze jest wynalazkiem marketingowym(a obecnosc na forach takich PiotrowO powoduje ,ze jeszcze bardyiej sie boje) do tego niesprawdzonym (poprosze jeden przyklad uztkownika ,ktory ma go np tylko 30lat),ktos zarobi kase na naiwniakach placacych za niego jak za zboze.Podobnie jak z Praefa.A potem za 30czy 40lat sie okaze ........Najgorsze ,ze sytuacja dotyczy domu nie lodowki czy nawet auta.

A naprawde ten styropian pod domem to juz masakra,samo to pokazuje motyw dzialania czyli zrobic,jak najtanszym sposobem ,jak najwiecej zarobic a co bedzie z domem czlowieka za 30,40lat to kogo by obchodzilo.

Coraz bardziej dochodze do wniosku ze wlasciwe przeznaczenie to luksusowe(wymusi to cena Legalettu) domki na dzialkach letniskowych gdzie jest tylko prad

Jeżeli pozwolisz to odniosę się do kilku myśli które starałeś się przekazać w tym poście.

Przykład z tym Mercedesem nie jest średni.

Kilkadziesiąt lat temu również i ten sposób który zaproponował pan Benz był sposobem nowatorskim i burzył wtedy obowiązujący porządek rzeczy. Do podróżowania służyły konie, a nie powóz z kotłem na węgiel (pamiętaj że drzewny a nie kopalny)! Kilka osób jednak zaufało temu rozwiązaniu i właśnie dzięki nim przemysł motoryzacyjny wygląda dziś tak jak wygląda. Nie mam najmniejszego zamiaru posądzać tego Pana o to że jak napisałeś w poprzednim poście:

" Ale pewnie właściciele Legalett ,którzy jak widać mają to gdzieś będą wtedy w swych apartamentach w jakimś ciepłym kraju i to jest najważniejsze w całym tym biznesie"

promując pewne rozwiązania robił to tylko po to żeby jak wyżej!

Przyznaję Ci rację że jakość Mercedesa jest legendarna. Ale legendy to raczej przekazywane z ust do ust (choć wolę określenie że do ucha) przekazy o smokach, Czerwonych Kapturkach i Śpiących Królewnach. Jeżeli chcesz służę informacjami ile w roku 2009 osoby prywatnych i firm wytoczyły spraw na drodze sądowej Firmie "M" o oszustwa i sprzedaż pojazdów z wadami, uszkodzonych i naprawianych a sprzedawanych jako nowe i w pełni wartościowe!

Rozumiem że Ty jako wielki orędownik i piewca wyższości węgla nad innymi nośnikami energii jesteś związany układ marketingowy z którąś Kopalnią Węgla? Mnie to nie przeszkadza! Bo przecież do mnie należy wybór! Czy mieć drożej i czyściej czy raczej taniej i.....wyglądać jak górnik!

I już na koniec mojego posta:

JEŻELI TYLKO UWAŻASZ ŻE L NABIJA KABZĘ BO PROPONUJE SWOJĄ TECHNOLOGIĘ ZA DROGO....to właśnie tak rodzą się wielkie wynalazki!

Chłopie zrób to T A N I E J ! ! ! ! I jesteś Milionerem! Jestem pierwszy na wspólnika!

Edytowane przez lucjanmarek

poprosze jeden przyklad uztkownika ,ktory ma go np tylko 30lat,ktos zarobi kase na naiwniakach placacych za niego jak za zboze.Podobnie jak z Praefa.A potem za 30czy 40lat sie okaze ........

Przepraszamy, że wchodzimy na ten teren :) Ale Tomek131 wywołał nas do tablicy. Nie wiemy, jak jest w przypadku Legalettu i niech on odpowiada na takie pytania, ale jeżeli chodzi o Praefę (bo padła wątpliwość), to pierwsze domy w naszej technologii mają już 37 lat (zagranicą) i 11 lat w Polsce. Więc proszę nie pisz, że okaże się za 30, 40 lat, bo w naszym przypadku takie domy istnieją i mają się dobrze. Nie mówiąc o tym, że my dajemy gwarancję na... 50 lat! To tyle w temacie i już uciekamy :)

Pozdrawiamy i zapraszamy do dyskusji na forach dotyczących Praefy.

..., to pierwsze domy w naszej technologii mają już 37 lat (zagranicą) i 11 lat w Polsce. Więc proszę nie pisz, że okaże się za 30, 40 lat, bo w naszym przypadku takie domy istnieją i mają się dobrze. Nie mówiąc o tym, że my dajemy gwarancję na... 50 lat! To tyle w temacie i już uciekamy :)

Pozdrawiamy i zapraszamy do dyskusji na forach dotyczących Praefy.

Oprócz tych domów PRAEFY w Niemczech z którymi po latach były problemy na tyle duże że trzeba było co? Wymieniać ściany? Chwała firmie ze dotrzymała warunków gwarancji i zarazem mocny argument za zakupem systemu PRAEFA ale jednak wbrew temu co wyżej napisaliście dom z PRAEFY nie musi "mieć się dobrze" po latach. Napisaliście że zawinił dostawca kerazmytu, zapytałem o co chodzi ale odpowiedzi brak., U nas kto ewentualnie może zawinić? Dostawca keramzytu? Dostawca betonu? Dostawca zbrojenia? Remont nawet gwarancyjny to nie jest to o czym marzy inwestor. Tym bardzie remont tego co wyremontować się nie da czyli izolacji pod płytą fundamentową. Dla mnie styropian to również wielka niewiadoma. Będę miał płytę ale prawdopodobnie na granulacie szkła piankowego mimo wysokiej ceny.

Oprócz tych domów PRAEFY w Niemczech z którymi po latach były problemy na tyle duże że trzeba było co? Wymieniać ściany? Chwała firmie ze dotrzymała warunków gwarancji i zarazem mocny argument za zakupem systemu PRAEFA

Ale to nie powinno być nic dziwnego w poważnym biznesie. Dajemy gwarancję, więc jej dotrzymujemy.

ale jednak wbrew temu co wyżej napisaliście dom z PRAEFY nie musi "mieć się dobrze" po latach.

Jakiś przykład?

Napisaliście że zawinił dostawca kerazmytu, zapytałem o co chodzi ale odpowiedzi brak., U nas kto ewentualnie może zawinić? Dostawca keramzytu? Dostawca betonu? Dostawca zbrojenia?

Materiał dostarczony przez niego nie spełniał wszystkich norm. Co do dnia dzisiejszego... Nauczka sprzed kilkudziesięciu lat w Niemczech spowodowała, że Praefa wypracowała świetny system zabezpieczeń przed złym materiałem. Mamy niezależny system nadzoru, który sprawdza się od wielu lat doskonale. Po tamtych wydarzeniach nie mieliśmy już żadnych problemów z naszymi domami.

Remont nawet gwarancyjny to nie jest to o czym marzy inwestor.

Oczywiście, że tak. Ale jest to pewne zabezpieczenie dla inwestora. Zabezpieczenie, od którego inne firmy uciekają, jak tylko mogą. I prośba na przyszłość... Nie chcemy "zaśmiecać" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) forum użytkowników Legalettu. Zapraszamy Cię Drogi Internauto z powrotem na wątki związane z naszą technologią. Pozdrawiamy.

Dostrzegam jeszcze jedną prawidłowość na Praefy,Legaletty i różne inne drogie wynalazki decydują się przeważnie ludzie bez kasy i bez wiedzy budowlanej,ciekawe czemu

Ty wiesz że i ja to zauważyłem?!?!?!?

Bogole to Panie wunglem palo i po chróst do murgrabiego lasu chodzo!

PS. Milczeniem pominięty temat zarabiania w spółce na produkcji płyt fundamentowych i ścian z keramzytu! A czemu pana nie interesuje zarabiania na tym? Byśmy sobie jeździli jak te ( tu cytat z twojego postu)

" Ale pewnie właściciele Legalett ,którzy jak widać mają to gdzieś bedą wtedy w swych apartamentach w jakimś ciepłym kraju i to jest najważniejsze w całym tym biznesie "

JA TAK CHCE! A Ty nie?

Ja mam pytanie dotyczące gniazdek w domu modelowym Pref-Budu: nie można zmienić ich ustawienia?

A co z odpływami kanalizacji i doprowadzeniem wody? Można zmieniać?

My też chcieliśmy kupić działkę w okolicach Gliwic. Ceny skutecznie nas powstrzymały.

Ostatecznie mamy działkę w Paniówkach za zdecydowanie przystępniejszą cenę.

Można zmieniać :) Trzeba tylko w odpowiednim momencie ustalić i dać wykonawcom znać.

My zmieniamy kilka ustawień, ale niewiele.

Pawgar - my nasz fundament z robocizną mamy wyceniony na 65 tys. Zmieniać będę tylko styropian na styrodur, rezygnuję jednak z folii izolacyjnej, bo obawiam się, że poza sezonem zimowym może się wszystko zaparzać (wiosną jeszcze L może grzać, a przymrozków nie będzie) - może źle myślę... A powierzchnia 102m2.

Podłogi robimy wszędzie z kafli, nawet w sypialnach. W parterówce nie wyobrażam sobie desek np. w dużym pokoju połączonym z tarasem przy dzieciach i psach. Widziałam świetnej jakości deski po roku użytkowania. Dziękuję. Paneli nie chce bo elektrostatyczne. A wirowanie kurzu to raczej przy grzejnikach. Lepiej jakby osiadał w większej mierze na podłodze - łatwiej sprzątać :)

Hmm ja bym się nie decydowała na ocenę czyjegoś portfela tylko na podstawie wybieranej technologii - bardzo ryzykowne. A wiedza? Nie każdy kończył budowlankę (lub studia na kier. budowlanym), baaa niejeden, który ją kończył potrafi opowiadać herezje...

piotrO,niepotrzebnie się tak denerwujesz,ja jestem maluczki człowieczek i chciałem zapytać forumowiczów o rzeczy praktyczne, z czystej ciekawości,przecież nie zanegowałem tego co piszesz tylko formę,jek uczestniczę w targach to lubię iść pogadać z inzynierami z firm,calkiem inna rozmowa niż z przedstwawicielami,bywa,że robią krecią robotę,od inzyniera ja kupiłbym prędzej,mówi o blaskach i cieniach,w miarę szczerze ,bo nie napinaja go bezposrednio target,piotrO,bardzo szanuję Twoją firmę,jest rzeczywiście mocna i doświadczona,ale chłopaku,moim skromnym zdaniem niepotrzebnie wdajesz sie w niektóre polemiki,więcej asertywności,albo.....czekaj do 50 ki.pozdrawiam Cię serdecznie i z sympatią

Witaj Ceśka :D

Toś Ty jest ze Ślunska - Tarnowskie Góry, a ja rodem z Łopolszczyzny. Pamiętasz pewnie ten dowcip: Wymień trzy miasta na Opolszczyźnie na Ł. Hm???: Łopole, Łozimek i Łolesno. :-) Taż Bracie trza było zarozki pisać, żeś Ty swój i do tego chłop i z Cezbudu. Alem sie uśmiał sam z siebie z tą Ceśką od Twojego pseudo cezka.

Dzięki za komplimenty - są mocno na wyrost :-). Nie obawiaj się ja nie jestem dla Ciebie konkurencją - nie robię fundamentowych płyt. Jestem zwykłym mieszkańcem domu na Legalett i nie mam firmy budowlanej. Masz racje z polemikami i asertywnością. Jak było tu niedawno nudno to se z Tomkiem próbowaliśmy pożartować. Dołączył do nas i lucjan i marek (LucjanMarek :-) ) z Czerwonym Kapturkiem i Śpiącą Królewną i Piotrek zwany nowym - taka wesoła kompanija od wungla, węgla, mercedesa i syrenki... Czasem dla odprężenia od trolli i budowania pożartować warto.

Z Tobą też na spokojnie, bo jestem nadzwyczaj cierpliwy i spokojny człowiek - jak na nauczyciela przystało. :-)

50-ka już prawie na karku, a 100-ke czasem sobie gulnę - soczku. :D

PS Coby było cosik bardziej w temacie - mam wrażenie, że Murator zrobił dobry interes tworząc płatne profile dla firm. Natomiast firmy raczej nie. Czytając wpisy "ekspertów" z tychże firm dochodzę do wniosku, że mogą stracić klientów, bo nie znają specyfiki forum, mylą forumowiczów z klasycznymi inwestorami.

Rzecz jasna mogę się mylić...