Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadzam się z tym.

Jeśli się zgadzasz to czemu na wszystkich możliwych wątkach informujesz o rewelacyjnych osiągach pompy ciepła?

Ogranicz się więc może do wątku o izolacjach ....?

Po świętach wyłączam płytę i też TUTAJ podam wyniki za sezon grzewczy.

ps. kontynując myśl autora rozumiem, że "perm" i "tomek131" powinni wszystkie swoje posty publikować w dziale FORUM: "Podpatrzone u sąsiada :)" lub specjalnie dla Tomka: "Psycholog dyżurny - czynne 24 godziny na dobę"

pozdrawiam użytkowników systemu Legalett,

Zbyszek

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po świętach wyłączam płytę i też TUTAJ podam wyniki za sezon grzewczy.

Nadal uważam, że podawanie kwoty mija się z celem...

Domy są rozmaite, ceny energii również - więc jak to porównać? Może lepiej podawać w kWh/m2 powierzchni grzewczej z podaniem ustawień temperatury. Temperatury też ustawiane są w zależności od ciepłolubności mieszkańców.

Jak mam porównać swoje zużycie w pln z kimś kto ma dom 90 m2 i temperaturę ustawiona na 18 stopni? Proponuję opracować jakiś jednorodny system.

Edytowane przez Essa

Może lepiej podawać w kWh/m2 powierzchni grzewczej z podaniem ustawień temperatury. .

Masz całkowitą rację. Też podam zużycie ciepła w kWh, tym bardziej że nadal korzystam z taryfy budowlanej ...

Plus rodzaj budynku, standard ocieplenia, typ wentylacji, nastawione temperatury.

pozdrawiam,

Zbyszek

Edytowane przez el_hogar
kaligrafia ;-)

Jeśli się zgadzasz to czemu na wszystkich możliwych wątkach informujesz o rewelacyjnych osiągach pompy ciepła?

Ogranicz się więc może do wątku o izolacjach ....?

Bo PC ma jeszcze coś takiego jak COP wyższy od 1, w przeciwieństwie do Legalett. Są i różnice w samym COP u różnych producentów i różne systemy górnego i dolnego źródła. Jeżeli tego nie rozumiesz, to nie ma co z tobą dyskutować.

Akurat Tobie nie muszę i nie chcę nic udowadniać. Trochę kultury Człowieku ....

Bo nie możesz ,bo to co piszesz to bzdury,a jako naganiacz ostatnią rzeczą której możesz mnie uczyć jest kultura

A noi teraz koniecznie biegnij do moderatora na skargę.To takie charakterystyczne dla legalettowców jak 250zł za prąd niezależnie od wszystkich zmiennych

Bo nie możesz ,bo to co piszesz to bzdury,a jako naganiacz ostatnią rzeczą której możesz mnie uczyć jest kultura

A noi teraz koniecznie biegnij do moderatora na skargę.To takie charakterystyczne dla legalettowców jak 250zł za prąd niezależnie od wszystkich zmiennych

Pokaż mi co z tego co napisałem jest bzdurą?

• 3 weeks później...

Podsumowanie sezonu:

Liczba dni sezonu grzewczego - 193

Zużycie prądu na ogrzewanie (tylko II taryfa) - 4 717 kWh

Drewno kominkowe ~ 2 m przestrzenne palone weekendowo

Powierzchnia użytkowa - 120 m kw

Dane domu: parterowy, płyta grzewcza LEGALETT + 30 cm EPS 100, ściany BK 24cm+styropian grafitowy 20cm, strop betonowy + ~25 cm wełny URSA gold/platinuum, okna z pakietami 3 szybowymi, drzwi ciepłe AFB, reku przeciwprądowe JAN-GAZ.

pozdrawiam,

Zbyszek

Edytowane przez el_hogar

• 4 months później...

witam,

wiem że temat był poruszany i go czytałem i proszę o szybką pomoc.

1. Ustawiam prog 4 i jakie temperatury: dzienna wyższa np 22C i nocna niższa np 10C? bo kwadraty pokazują temp dzienną czyli aby się nie uruchamiało ogrzewanie w ciągu dnia (czas poza taryfą nocną) pozostałe puste miejsca to nocna temp czyli musi być ustawiona mniejsza - dobrze rozumuję?

2. I co powinienen mieć na wyświetlaczu, jakie symbole - słońce czy księżyc i ręka?

3. I czy zmienialiście zakresy godzin uruchamiania central aby chodziły krócej, bo jeno pomieszczenie się szybciej wychładza itp? oczywiście to indywidualna potrzeba i zależy od rozkładu temperatur w poszczególnych pomieszczeniach.

4. jak ustawię temp 22C to odczuwalna jest jaka w pomieszczeniach? 23-24? jaką macie ustawioną?

dzięki i pozdrawiam

Dawid

:)

2. slońce przy ogrzewaniu, ksiezyc, gdy L. nie chodzi. Reka oznacza przstawienie reczne, niezgodne z programem, obowiazujace do czasu najblizszej zmiany z ksiezyca na slonce lun odwrotnie.

3. tak, jesienia lecielismy dosc dlugo na 6h/dobe w programie ustawionym recznie

4. rozmaita, zalezy od wystawy pomieszczen i ogolnej technoloii budynku. Trzeba wyprobowac. Ty tez mi nie powiesz czy cieplej mi bedzie w lazience jak nagrzeje drewnem czy jak brykietem. My w sezonie mamy dolna temperature 18 st, zeby L. dzialal przez cala noc. W pomieszczeniach jest okolo 21-22 stopni, ale przy dlugich, siarczystych mrozach spada.

Gdzies w necie sa instrukcje w pdfie do auratona 2005.

1. Ustawiam prog 4 i jakie temperatury: dzienna wyższa np 22C i nocna niższa np 10C? bo kwadraty pokazują temp dzienną czyli aby się nie uruchamiało ogrzewanie w ciągu dnia (czas poza taryfą nocną) pozostałe puste miejsca to nocna temp czyli musi być ustawiona mniejsza - dobrze rozumuję?

Tak.

Ja ma temperaturę dzienną nastawioną najniżej jak się da czyli 7 stopni

2. I co powinienen mieć na wyświetlaczu, jakie symbole - słońce czy księżyc i ręka?

Tu masz dowolność. Kiedy grzeje może ci pokazywać słońce lub księżyc. to ty decydujesz.

Ja jednak przyjąłem taką memotechnikę że znak słońce to L. grzeje, księżyc to L. śpi (nie grzeje).

3. I czy zmienialiście zakresy godzin uruchamiania central aby chodziły krócej, bo jeno pomieszczenie się szybciej wychładza itp? oczywiście to indywidualna potrzeba i zależy od rozkładu temperatur w poszczególnych pomieszczeniach.

Ja mam pokój dzieci niedogrzany i tam zmieniłem zakres pracy aby w tym jednym pokoju L. chodził godzinę dłużej niż reszty domu.

4. jak ustawię temp 22C to odczuwalna jest jaka w pomieszczeniach? 23-24? jaką macie ustawioną?

To jest bardzo subiektywna sprawa.

Przy 19 stopniach w blokach marznę a 19 stopniach na ogrzewaniu podłogowym jest mi ciepło.

Sam musisz potestować. Dla mnie optimum dla L. 19-20 stopni.

Tu opisałem resztę co mi przyszło do głowy po roku użytkowania

Edytowane przez pawgar

:)

2. slońce przy ogrzewaniu, ksiezyc, gdy L. nie chodzi. Reka oznacza przstawienie reczne, niezgodne z programem, obowiazujace do czasu najblizszej zmiany z ksiezyca na slonce lun odwrotnie.

3. tak, jesienia lecielismy dosc dlugo na 6h/dobe w programie ustawionym recznie

4. rozmaita, zalezy od wystawy pomieszczen i ogolnej technoloii budynku. Trzeba wyprobowac. Ty tez mi nie powiesz czy cieplej mi bedzie w lazience jak nagrzeje drewnem czy jak brykietem. My w sezonie mamy dolna temperature 18 st, zeby L. dzialal przez cala noc. W pomieszczeniach jest okolo 21-22 stopni, ale przy dlugich, siarczystych mrozach spada.

Gdzies w necie sa instrukcje w pdfie do auratona 2005.

dzięki Essa

2. to mam juz jasność :)

3. ustawiłem sobie też 6.7 i 8 prog na swoje potrzeby na 4h, 6h i 8h a prog 4 na maksymalne mrozy bedzie jechał

4. to prog 4 wystarczy załaczyć i chyba tez tak zrobie z 18 st na sezon

intsrukcje mam

Essa, może jeszcze jakieś robisz specjalne ustawienia co do czasu lub temp.?

Ile w sezonie średnio na mc masz kWh?

pozdr

Dawid

Dzięki Pawgar,

czyli dzienna - "słońcem" ustawiasz na 7 st? a nocna "księżycem" na 19-20 st? bo nie zrozumiałem? czy odwrotnie? bo tak jak opisałem wyżej moje ustawienia i odpowiedziałeś Tak a potem napisałeś że temp dzienną masz ustawioną najniżej 7 st? stąd moje wahania albo jeszcze odsypiam ;)

jak juz ustawię temp to co powinienen ustawić na wyswietlaczu? słońce czy księżyc?

muszę potestować swoje ustawienia i to zrozumiałe.

pozdr

Dawid

Edytowane przez Dejwos

Essa, może jeszcze jakieś robisz specjalne ustawienia co do czasu lub temp.?

Ile w sezonie średnio na mc masz kWh?

Dejwos,

aktualnie kopie (recznie) rowy pod GWC i nie mam pojecia.

Pisalam o zyzyciu w poprzednich postach, sprawdz sobie. inni tez pisali.

No i jedno pomieszczenie mam niedogrzane permanentnie - teraz sufit ma dodatkowa warstwe 30 cm styro w granulkach. Zobacze jak bedzie zima.

Pozdr.

Dzięki Pawgar,

czyli dzienna - "słońcem" ustawiasz na 7 st? a nocna "księżycem" na 19-20 st? bo nie zrozumiałem? czy odwrotnie?

Ja mam ustawione słońce na 19-20 stopni, a księżyc na 7 :)

W ciągu dnia mam księżyc, (czyli L. nie pracuje).

Od 14.00 do 16.00 mam tańszą taryfę i wtedy przez te 2 godź pojawia się słońce. Potem nie grzeję aż do godzin nocnych (czyli mam księżyc) i w nocy znowu włącza się L. i na wyświetlaczu mam słońce.

ak juz ustawię temp to co powinienen ustawić na wyswietlaczu? słońce czy księżyc?

Dawid weź to na chłopski rozum. Jak masz droższą taryfę to nie ma sensu grzać.

Tak ustaw czasy włączania aby L. włączał się tylko wtedy gdy jest tańsza taryfa.

przeklejam starego posta którego kiedyś napisałem:

Mam mam Auratony i po roku użytkowania tak to poustawiałem.

Grzeję tylko w II taryfie

Ja ma temperaturę dzienną nastawioną najniżej jak się da czyli 5 czy 7 stopni, a nocną na 21 stopni.

Co to daje. Czujnik temperatury w dzień nie włączy ci ogrzewania jak chwilowo obniżysz temperaturę w domu. np: musisz wietrzyć kuchnię bo smażyłeś coś lub przy chwilowym wietrzeniu domu. Nie masz też potrzeby grzania w I taryfie. Pomierzyłem, że u mnie po 10 godzinach od wyłączenia grzania temperatura w domu spada o 1 stopień. Zatem zrób tak aby nigdy się to w droższej taryfie nie włączało.

Ograniczam czas pracy włączania ogrzewania

Przy -5 stopniach za oknem muszę grzać 5 godzin na dobę aby utrzymać stałą temperaturę.

I tak mam ustawiony jeden z programów. Od 3.00-6.00 i od 14.00-16.00.

Gdy miałem ustawione grzej sobie dziadu o dowolnie od 22.00 do 6.00 obyś nie przekraczał 21 stopni, efekt był taki, że dmuchawa chodziła niemalże od 22.00-6.00 i 14.00-16.00

bo jedno z pomieszczeń się nagrzało, drugie jeszcze wymagało dogrzania a gdy to drugie się dogrzało to pierwsze już zdążyło ostygnąć i załącząło dmuchawę.

Niby to szczegół ale dmuchawy mają po te 118W (u mnie 2x118W) i jeżeli mogą chodzić 5 godzin zamiast 10 godzin na dobę to parę złoty zostaje w kieszeni miesięcznie. Dodatkowo dokładnie wiem ile zapłacisz w miesiącu za ogrzewanie. Jak mam ustawione na 5h/dobę to wiem że nie zużyje więcej jak 1200kWh czyli w mojej taryfie ok 450zł/mc.

Ustawiłem kilka programów na sztywno

Ja ma ustawione 3 programy.

Jeden z programów mam ustawione na grzanie 5h/dobę, drugi grzej 7h/dobę i trzeci grzej 9h/dobę.

Jak w miesiącu nie mam potrzeby zmiany programu bo w domu jest ciepło, to wiem że nie nie przekroczę za ten miesiąc 450zł/mc na ogrzewanie.

włączyłem zwłokę w załączniu ogrzewania

Kilka razy moje dzieci wisiały na termostacie i na wariata w ciągu dnia naciskały przyciski - ręcznie włączając i wyłączając przez to ogrzewanie w ciągu dnia.

W termostacie masz taki przełącznik, że następuje zwłoka a nie od razu ogrzewanie załącza się.

Przestawiłem zegarek o kilka minut wcześniej niż jest faktyczna godzina

Mam założony podlicznik na Legalecie, więc mam dokładną kontrolę ile to żre prądu.

Wyszło mi że L. chodzi codziennie kilka minut w droższej taryfie dziennej mimo nastawu 22-6.

Okazało się że Auratony nie są idealne i jeden się spieszy drugi się późni.

Gdy miąłem ustawiony czas na grzania od 22.00-do 6.00 układ załączał się jeszcze przed 22.00 a wyłączał się już po 6.00.

Z miesiąca na miesiąc ta zwłoka się powiększała. Zatem niepotrzebnie codziennie kilka minut pracował układ w w dziennej droższej taryfie.

Przestawienie zegarka spowoduje złapiesz się 100% w nocnej taryfie.

To tyle przemyśleń. Pomyśl i pokombinuj

Co do zużycia prądu to zajrzyj do projektu budowlanego i odczytaj jake masz współczynnik k=kWm2/rok.

Dla obecnie budowanych domów nie powinno być więcej jak 50-70kWm2/rok.

Mnożysz to przez liczbę metrów i wychodzi ci ile kWh zużyjesz.

Przykładowo jak mam dom 7 litrowy czyli

70kWm2/rok x 114 m2 domu = 7980kWh/rok

Zakładając że 1KWh w PGE w 2 taryfie kosztuje 0,37zł już po podwyżce całość wyjdzie ok 2952zł/rok

Sezon grzewczy ma 6 miesięcy czyli ogrzewanie kosztuje 492zł/mc.