Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Uruchomiłem właśnie mój Legalett wraz z wymiennikiem kominkowym i nasuwa się mi pytanie odnośnie czujników w kominku. Legalett pisze na stronie iż po osiągnięciu 80 stopni na czujnikach kominka wentylatory włączą się automatycznie. Niestety u mnie po nastawieniu wszystkich termostatów (Aurotron 2005) na 7 stopni i rozpaleniu w kominku wentylatory się nie włączają. Myślę mała temperatura,przyłożyłem czujniki na rurę spalinową która była gorąca i nic. Nie pozostało mi nic innego niż nastawić na dwóch termostatach wyższą temperaturę aby wentylatory pracowały. Jak to jest z tymi czujnikami w kominku? powinny włączyć wentylator?
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Martinez

Już o tym pisałam - u nas trzeba bardzo mocno nahajcować na początku (paczka brykietu na raz), żeby wentylator się załączył. Potem już można palić spokojniej.

Oczywiście dotyczy to każdego rozpalania w kominku. Wypróbuj i daj znać czy tak działa.

Ja te czujniki przyłożyłem bezpośrednio na czopuch i nic . A niby na 80 stopni są nastawione.... według mnie to na 280 :-)))

Rozebrałem puszkę w której jest termostat i pokręciłem w lewo sądząc iż zmniejszam temperaturę włączenia . I powiodło się,teraz się wentylatory L włączają :-) Nie mam termometru ,ale jak sobie kupię to ustawię to faktycznie na 80

pozdrawiam.

Marcin

Czy ktos wie ile godzin w ciągu doby wystarczy grzać Legalettem aby utrzymać przyzwoitą temperaturę?

Zamierzam grzać 4 godziny 2-6 rano, a potem w ciągu dnia tylko kominek.

Edytowane przez jesionek

Zapotrzebowanie końcowe energii 90 kW/m2, 210 m2 daje 19000 kWh / rok razem z podgrzewaniem wody /20% całej wartosci/ Legalett 2x4 kW

Ale mam od wczoraj inny problem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z zabudowy kominka słychać szelest folii aluminiowej, jakby chodziła mysz.

Ta folia łączy kanały legaletu z komorą kominka. Nie wiem czy chodzi w przewodach czy na zewnątrz. Dzisiaj postawimy łapkę.

Czy to możliwe, żeby jakies gryzonie dostały się do rur grzewczych legalettu od strony fundamentu?

Jesli tak to mam dziurę w systemie i będę grzać atmosferę wokół domu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy ktos miał cos podobnego??????????????????

Edytowane przez jesionek

Do legalettu nie dostana się inaczej niż przez niezabezpieczony agregat lub wymiennik kominkowy. Rury są całkowicie zakryte betonem. Baaardzo twardym. Wiem cos o tym :)

Napal w kominku . Problem zniknie.

O.K. Ale agregaty są zabezpieczone i zakafelkowane, a wymienniki kominkowe zabudowane, kominek zabudowany. Zostaje komin i czerpnia powietrza....

Puszczę kominek i to cos zatka przewody legaletu?

Po zamknięciu instalacji legalett nic do niej się nie dostanie i nie wydostanie.

Jeżeli szeleści to w kominku.

Uwaga!!!!! To był nietoperz.....

i przeżył pomimo jednego dnia palenia w kominku.

Dał się wyciągnąć i został wypuszczony.

Legalett cały!

To macie jednego lokatora zaliczonego :D

U nas roboty skutecznie sabotował Kopciuch - na przykład gniazdo na więźbie wewnątrz. No i czekaliśmy z sufitem podwieszanym, aż się wyprowadzi.

• 2 weeks później...

Czy ktos wie, czy termostaty od legalettu mają i ew. jaką histerezę?

tzn. czy nastawienie temperatury grzania np. 21° powoduje, że system dąży do temp. np. 21,5 i dopiero się wyłącza.

Wczoraj uruchomiliśmy ogrzewanie w naszym domu.

Cały czas zastanawiam się nad optymalizacją sterowania. Aktualnie mamy 9 termostatów w każdym pomieszczeniu. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, może sam coś takiego optymalizował? Chciałbym sterować systemem za pomocą jak najmniejszej ilości termostatów, ponieważ teraz latam pomiędzy 9 sztukami i co kilka dni zmieniam ustawienia co jest na prawdę niewygodne. Myślę o jakimś bezprzewodowym systemie sterowania żebym mógł za pomocą telefonu zmieniać ustawienia, ale to już bardziej w sferze marzeń.

Będę wdzięczny za sugestię jak to rozwiązać.

Witam,

Chciałbym zapytać o ustawienie na termostatach.

Mam taryfę weekendową i tak od 21:00 godziny w piątek do 6:00 godziny w poniedziałek Legalett może się włączać kiedy chce:-).

W weekendy mam ustawioną temperaturę na 20 stopni ( a grzeje do 21,5 stopnia), reszta ustawiona jest tak by w godzinach od 21:00 do 6:00 utrzymywało temperaturę 19 stopni i tu zaczyna się problem.

W poniedziałek wieczorem nie załącza się bo temperatura jest wyższa od 19 stopni.

We wtorek raz się załączy raz nie( temperatura dalej wyższa niż te 19 stopni, ale nie znacznie)

W środę załączy się i jedzie cały czas od 21:00 do 6:00.

W czwartek tak samo.

W piątek grzeje, aż do soboty tak do około 16:00,znowu super ciepło, ale nie zatrzymuje się na 20 stopniach a grzeje do 21-21,5 stopnia, sprawdzone na termometrze rtęciowym zaraz obok termostatu :-)

Jak ustawić termostaty by temperatura była zgodna z ustawieniami i by nie doszło do spadku poniżej tych 19 stopni w cudowne środy :-)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Roger

Witam,

Chciałbym zapytać o ustawienie na termostatach.

Mam taryfę weekendową i tak od 21:00 godziny w piątek do 6:00 godziny w poniedziałek Legalett może się włączać kiedy chce:-).

W weekendy mam ustawioną temperaturę na 20 stopni ( a grzeje do 21,5 stopnia), reszta ustawiona jest tak by w godzinach od 21:00 do 6:00 utrzymywało temperaturę 19 stopni i tu zaczyna się problem.

W poniedziałek wieczorem nie załącza się bo temperatura jest wyższa od 19 stopni.

We wtorek raz się załączy raz nie( temperatura dalej wyższa niż te 19 stopni, ale nie znacznie)

W środę załączy się i jedzie cały czas od 21:00 do 6:00.

W czwartek tak samo.

W piątek grzeje, aż do soboty tak do około 16:00,znowu super ciepło, ale nie zatrzymuje się na 20 stopniach a grzeje do 21-21,5 stopnia, sprawdzone na termometrze rtęciowym zaraz obok termostatu :-)

Jak ustawić termostaty by temperatura była zgodna z ustawieniami i by nie doszło do spadku poniżej tych 19 stopni w cudowne środy :-)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Roger

Może zobacz ustawienie na termostacie kiedy ma się wyłączać.

Ja ustawiam temperaturę wyższą od pożądanej a następnie ustawiam tylko 2-6 godzin czas działania termostatów w zależności od temperatury na dworze.

Nie ma sensu żeby chodziły przez całe noce. Zobacz metodą prób i błędów ile godzin muszą chodzi u Ciebie żeby temperatura nie spadła, a gwarantuje Ci, że dużo oszczędzisz.