Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jejmość Permie,

wojujący z Legalett i wieloma innymi tematami na wielu wątkach tegoż forum;

jedyny, najwspanialszy specjalisto od styropianu... -

bez urazy rzecz jasna. :D

Podobno wybudowałeś kiedyś trzy domy – taż gratuluję Jegomości - jesteś w takim wypadku „fach majstrem” od zastosowanych w nich technologii, więc pisz o nich...

w innym wątku.

Napisałeś szczerze o styropianie zastosowanym przez Legalett, że jest "twardy i mocno zbity".

Manipulujesz wyrywając fragment jednego zdania z dłuższej wypowiedzi na inny temat. Dorabiasz do tego swoją teoryję. Zacytuj cały mój wpis na ten temat, by czytelnicy wiedzieli do czego kilka lat temu odnosiłem się, o czym pisałem. :D

Ilu klientów zrezygnowało z Legalett dzięki tej informacji pewnie trudno zliczyć ale, patrząc na to co o styro stosowanym przez Legalett napisałeś trudno się dziwić.

Kolejna Twoja manipulacja wyssana z palca o rzekomej rezygnacji klientów z Legalett. Nawet nie zauważyłeś, że przez te ponad 10 lat zmieniły się normy na styropian i że Legalett stosuje od lat, zgodnie z nowymi normami, nowy styropian - posiadając wymagane certyfikaty opublikowane na ich www.

Wow, przypisujesz mi, a nie sobie, rzekome zasługi. Niezła hipokryzja.

Twa zawziętość jest porażająca, a upór niedościgniony… :D

Mam dla Ciebie nienajlepsze wiadomości – Legalett rozwija się bardzo dynamicznie, a firm współpracujących z Gdańskiem przybywa z roku na rok podobnie jak domów w całym kraju.

Miej się zdrowo w 2015 r., wzrastaj w nowej wiedzy i mądrości... :D

Edytowane przez Piotr O.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Optymalnie wykorzystując drugą taryfę przy poprawnie ocieplonym i szczelnym domu z przyzwoitą akumulacją wahania temperatur będą na poziomie 0,5 stopnia.

P.S. Jedynie niemożliwe może to okazać się w przypadku budynków w technologi szkieletowej

Co do L to ten EPS100 był jednym z głównych powodów dla którego zrezygnowałem z usług tej firmy. Moim zdaniem i nie tylko moim EPS200 jest na granicy bezpieczeństwa, a całkiem bezpieczny jest XPS. Ale o tym to decyduje KONSTRUKTOR a nie projektant. Projektant jedynie może założyć że pod płytą będzie styropian ale określenie jego rodzaju nie należy do niego.

Niezmienia to faktu że w nocy powinno być 0,5 stopnia chłodniej a nie cieplej.

W tym układzie musisz być bardzo wrażliwy na zmianę temperatury jeśli to 0,5 stopnia zrobi Ci róznicę.:o

Ja przyglądałem się w dziennikach budowy ustawieniom osób które mają w ten sposób to nie jest to 0,5stopnia. Tylko w nocy 22 a w dzień 20 także różnica jest.

Dlaczego grzejący prądem nie grzeją w dzień, przecież to takie super tanie;)

Gość Arturo72
Ja przyglądałem się w dziennikach budowy ustawieniom osób które mają w ten sposób to nie jest to 0,5stopnia. Tylko w nocy 22 a w dzień 20 także różnica jest.

Dlaczego grzejący prądem nie grzeją w dzień, przecież to takie super tanie;)

Ja grzałem w zeszłym sezony w taryfie G11 czyli w dzień także mam porównanie i nie widzę różnicy poza przedostatnim zdaniem w moich spostrzeżeniach ale jest to kwestia przyzwyczajenia lub puszczenia na 1-2h ogrzewania.

W nowych domach nie ma prawa być sytuacji,że temp.w domu spada o 2st.C w przeciągu kilku godzin.

U mnie spada o max.1st.C po 24h od całkowitego wyłączenia ogrzewania.

Za ostatni sezon zużycie za ogrzewanie to 1900kWh co przy G11 i 0,57zl/kWh dało ok.1000zl w tym roku i 0,29zl/kWh powinienem zejść do 600zl za ogrzewanie za sezon a temperatury w domu jw.

Edytowane przez Arturo72

...
Wiem, że żal po tej niefortunnej wypowiedzi nie pozwala ci zasnąć ale cóż, przynajmniej jedną rzecz na temat Legalett napisałeś szczerze. Przez 11 lat twojej tu obecności. A tak się starałeś a tak chciałeś, by Legalett tu błyszczał. Nigdzie się przez 11 lat nie wypowiadałeś tylko tu. Niezależnie, tylko ze szlachetnych pobudek broniłeś Legalett. Ten fałsz, ten udawany luz. Ciągnij to dalej, Essa juz napisała co o Legalett myśli. Czekamy na następnych. Może przejdziemy teraz do tego jaki to EPS stosuje Legalett pod domy? Jakieś certyfikaty? Zalecenia producenta? W końcu prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Może ktoś z Legalett zabierze w tej sprawie głos zamiast przysyłać tu tego nieudacznika?

Jeżeli kogos to interesuje jeszcze to link do strony na której PiotrO w chwili szczerości wykopał dołek pod firmą, której zawzięcie i oczywiście bezinteresownie przez 11 lat bronił:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24120-Legalett-do%C5%9Bwiaczenia-mieszka%C5%84c%C3%B3w/page74

A tu screen z jego wypowiedzi, screen by widać było, że nie jest to edytowane:

PiotrO w chwili nieplanowanej szczerości.jpg

Sprasowany i znacznie twardszy. Chce ktoś sprasowany i znacznie twardszy styropian pod domem?

Edytowane przez perm

Wiem, że żal po tej niefortunnej wypowiedzi nie pozwala ci zasnąć ale cóż, przynajmniej jedną rzecz na temat Legalett napisałeś szczerze. Przez 11 lat twojej tu obecności. A tak się starałeś a tak chciałeś, by Legalett tu błyszczał. Nigdzie się przez 11 lat nie wypowiadałeś tylko tu. Niezależnie, tylko ze szlachetnych pobudek broniłeś Legalett. Ten fałsz, ten udawany luz. Ciągnij to dalej, Essa juz napisała co o Legalett myśli. Czekamy na następnych. Może przejdziemy teraz do tego jaki to EPS stosuje Legalett pod domy? Jakieś certyfikaty? Zalecenia producenta? W końcu prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Może ktoś z Legalett zabierze w tej sprawie głos zamiast przysyłać tu tego nieudacznika?

Permie mój Ty złociutki - jak cytujesz to cytuj, a nie wstawiaj pustego pola, bo Twoja wypowiedź jest nie na temat.

Niestety tak już Twoja przypadłość od wielu lat.

Do tego zamiast konkretów obraźliwe nazywanie mnie nieudacznikiem, pisanie o fałszu, cnocie...

Perm, w ten sposób wystawiasz sobie świadectwo swego poziomu kultury i wiedzy.

Odpowiedź za Twoje pytania znajdziesz tu http://www.legalett.com.pl/ (dane, certyfikaty, itp.)

Zdrowia życzę i ewentualnych konkretów na temat Twych doświadczeń z użytkowania Legalett.

...
A co tu cytować? te twoje udawane dobre samopoczucie, ten smieszny "luz" który tu prezentujesz od początku? Zdanie o tobie mam dużo gorsze niż napisałem ale nie jest moim celem obrażanie kogokolwiek. Dyskusja moja z tobą rozpoczęła się od pytania o stosowany przez Legalett styropian. Chciałem po prostu wiedzieć czy jest coś lepszego od tego co znałem. Nic więcej. Potraktowałeś mnie jak intruza i głupka który pyta o rzeczy oczywiste. Można było to wyjaśnić w kilku słowach ale ty wolałeś udawać mądrego. Wyszedłeś w efekcie na durnia który zaszkodził swojej firmie jak nikt inny. Gratulacje!

Gdzie na stronie Legalett jest jakikolwiek dokument potwierdzający właściwości stosowanego styropianu?

Nie jest nim to:

[h=2]Aprobata Techniczna ITB AT-15-2151/96[/h]

Edytowane przez perm

Perm, coś CI nie wyszło z tym linkiem - nie ta strona.

Pomogę Ci odświeżyć pamięć. Poczytaj, co o Twoich rewelacjach pisali inni, a także Ty sam

(…)

Nie ma co generalizować. Wszystko zależy od tego jaka to chaupa. Przy murowanej faktycznie ten EPS 100 to może być za mało. Stwardniały i gęstszy styro przytoczony przez Piotra O świadczy o tym że najprawdopodobniej zastosowano niewłaściwy EPS.[/code]

Tomek na urlop poleciał, ktoś tu zaczyna trolować w zastępstwie?

Perm zadzwoń do Naruckiego a później oskarżaj.

Profesjonalnie podchodzisz do tematu więc trzymaj się tego. Zaczepiasz jakbyś tracił grunt a w rzeczywistości tak nie jest, nie znasz jedynie zdania ludzi instalujących ten system.

Jak widać z powyższego sam nie będąc specjalistą od styropianu pisałeś, że „może być za mało”… „najprawdopodobniej zastosowano niewłaściwy EPS”.

Nie skorzystałeś z rady QBELEK-a i nie zadzwoniłeś do Legalett, by zapytać u źródła.

Więcej znajdziesz tu i na wielu innych stronach, bo od kilku lat ten EPS100 to rodzaj Twojej "fobii":

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24120-Legalett-do%C5%9Bwiaczenia-mieszka%C5%84c%C3%B3w/page149

Legalett Polska od początku ma w swojej ofercie różne rozwiązania i jeśli ktoś miał czy ma życzenie zastosować inny styropian, to taki dostaje.

Inwestorzy decydują się lub nie - takie jest ich prawo.

Najsmutniejsze jest to, że do Ciebie mało co dociera. Tu nie chodzi tylko o mnie.

Obojętnie kto pisze w tym czy innych wątkach. Kiedy ma inne zdanie niż Ty, to spotyka się z Twoim negatywnym odbiorem, pisaniem bzdur, obrażających tekstów...

Ponieważ po kilku latach niebytności na forum kolejny raz czytam to samo, więc nie widząc szans na poprawę na tym kończę - szkoda karmić trolla.

Miej się dobrze i "baw się dobrze", jeśli inaczej nie potrafisz spędzać czasu - jednak nie moim kosztem.

Legalett Polska od początku ma w swojej ofercie różne rozwiązania i jeśli ktoś miał czy ma życzenie zastosować inny styropian, to taki dostaje.

Inwestorzy decydują się lub nie - takie jest ich prawo.

Moim zdaniem to konstruktor powinien decydować. Inwestor kieruje się również ceną, a że L. to raczej drogie rozwiazanie, więc może zaakceptowac i EPS 100

witam,

mam Legalett od 3 lat,

dom 164m2 po podłodze,

płyta Legalett 20cm ocieplenia, ściany beton komórkowy plus 20cm grafitowego styropianu, poddasze użytkowe 30cm super mata,

rekuperator,

mieszkańcy 2+1.

po wielu próbach z ustawieniami, konsultacjach z innymi użytkownikami systemu,

najlepszym dla mnie ustawieniem jest ustawienie Auratonów od 22-6.00 ( 2 taryfa), włączają się gdy temperatura spadnie poniżej zadanej,

parter:

4 pola grzewcze:

kuchnia i jadalnia 20,25st.C,

pom.gospod. 19,

salon 20,5,

pokoik 20,25.

razem moc 8kW,

na poddaszu użytkowym - piece akumulacyjne statyczne - sypialnia 2kW,

1 pokoi - 1,7kW,

2 pokoik - 1,7kW,

łazienka - mata grzewcza 170W.

górę ustawiam tak aby temp.była ok.20-21, średnio po ok.2-3gdz.,grzania dziennie,

roczne zużycie energii elektrycznej w taryfie G12W (ciepło, światło,woda-bojler, gotowanie itd...)

w taniej taryfie 10 000 kW,

w drogiej 1200 kW,

ok.3200pln (prąd z Duonu)

uważam, że płyta najefektywniej pracuje gdy w tańszej taryfie zostawi się ją w spokoju z zadaną temperaturą, gromadzi i oddaje wtedy ciepło najlepiej,

pozdrawiam

Krzysztof

co do ceny za Legalett,

to niespodzianką dla mnie(inwestora) był koszt wymiany gruntu,

przewidywałem ok. 2 000pln, a ze względu na warunki gruntowe, skończyło się na prawie 10 000pln,

ten koszt nie jest podany w cenie płyty i trzeba o nim pamiętać!

w całej budowie:

praca firmy Legalett, schody firmy Kupers i dach Pana Andrzeja Wilhelmiego to były jedyne profesjonalne firmy, które nie potrzebowały nadzoru inwestora,

o reszcie wolę nie pisać:(

Edytowane przez kollins

Witam....

Chciałbym podzielić się swoim domkiem ;) który to powstał na bazie doświadczenia kuzyna + was z forum ;)

Zamiar był taki - DOMEK - "bezobsługowy" ;) - NIE byĆ - kominiarzem gdy coś się zapcha ;)

nie być palaCZEm.... mieć stale w miarę równą temperaturę.... (23-24) jesień/zima/wiosna..... (lato tu ups napisze poniżej ;) )

i inne takie tam które są związane z węglem, ropą, gazem, kominami, piecem, magazynem na wegiel/ rope i itp... i itd...

"zarydzykowałem"

Jestem posiadaczem płyty legalett...

Domek Zosia

zosia_wd2.jpg

powierzchnia : 75 m 2

Mieszkam z rodzinką (4 osoby ) od 18 stycznia 2014 za kilka dni będzie rok... ;)

i będzie podsumowanie ile kosztowało utrzymanie... domku...

System ogrzewania wybrany był na podstawie 2<->3 sezonów w podobnym domku mojego kuzyna...(tyle posiada jego domek 85m2)

jak i forum / doświadczeń osób mających ten rodzaj ogrzewania... tych złych opinii i tych dobrych...

... tak w skrócie - co z czego i co mam a byc może co dodam..... : domek ustawiony na działce (szczęśliwie na południe z dużym oszkleniem) minimalnym oszkleniem na północ....

- płyta legalett jeden agregat (prad 4x1kw)) // ekipa legalett...

- 2 x 10 cm styropian pod płytą i 20 cm po bokach /// ekipa legalett..

- + 5 cm styropianu od siebie ze względów na duże różnice w ociepleniu ścian...///ja sam ;) ...

- dom stoi na pospółce 1,5 metra .... (tu jest duzo tylko dlatego że miał być budowany dom "zwykły" i były juz wykopy) ;) dokonano wyrównania

i poszło dużo pospółki.... :)

- reszta robót - we własnym zakresie... /// z małymi wyręczeniami gotowców jak szkielet dachu i inne takie tam...

czyli

Ściany z SILKI (ytonga) 18 cm....

dach w systemie inter-lers......

"Odeskowanie" płyta mdf + papa + dachówka ....

na ścianach styropian 33cm grafit..... (same szczyty to MDF + styropian 33cm ale zwykły)

ocieplenie sufitu ;) - 70 cm wełny skalnej... roocwoll ... czy jak u tam....

rekuperator obowiązkowo....

drzwi pasywne (bynajmniej z współczynnika ;) ) ...

okna vetrex alphaline 90+ WITRYNY poza balkonowo-tarasowym

rolety zewnętrzne...

rynny mocowane na kołki które są do styropianu na głębokość 9cm .... po 3 na rynne... brak kontaktu kotwy od rynny (metalu ze scianą)

styropian klejony pianką (klejem) tytan..... nie na zaprawę....

okna w styropianie osadzona na kotwach....

parapety na styroduże(xps).... od wewnątrz i zewnątrz....

xps za obudową rolet - tam mam styropianu około 15 cm(xps) - około - gdyż reszte to puszka dla rolety (silnika)...

KOMINÓW BRAK.... ;)

w domku co na prąd :

- pralka i suszarka (kondensacyjna)

- płyta indukcyjna

- światło (led) tv i inne ;)

- rekuperator

- legalett

- bojler 100 litrów (2x po 50 litra) - Aristona - wynalazek.... polecam ..... wynalazek koszt ciepłej wody to 60-70 zł. miesięcznie. (130-150 kilowatów co miesiąc)

- fibaro home center ;) on liczy kilowaty plus moje latanie do licznika 1-2 razy na miesiąc ;) - kontrolnie....

od 18 stycznia 2014 do Dziś - kwota 2500 zł około....

taryfa G12w....

temperaturka w domu jesień - zima - wiosna 23.5 <-> 25 (w okolicach)...

LATO (gdy jest 30 stopni i więcej na zewnątrz) tu hmmmm jest problem 27-28 nawet :( - będzie klima lub GWC rurowy lub żwirowy... czas pokaże....

moja żona i dzieci nie za bardzo chcą zasłonięte rolety i przez duże oszklenia od strony południowej - domek mocno się nagrzewa... (dobre zimą jak jest słońce.

Czy jestem zadowolony z legaletuu...

TAk

dlaczego

bo nie jestem "palaczem" ;) - bez obrazy dla ludzi z piecem na węgiel... ropę / gaz ....itp itd...

a dokładnie dla przykładu o legalecie :

;) - bo w październiku kosztował mnie 29 zł

listopad - 55 zł

a grudzień - 83 zł

jest cieplutko.... bezwładność domu jest MEGA.... działam tylko na taryfie nocnej...(ogrzewanie i większości reszta / woda/pralka i td. CO SIĘ da.)

rekuperator ma swoja grzałkę 1<->1,5 kw .....(fibaro mierzy) to z włączoną od października

by też pomagać w ogrzewaniu ..... około październik 30 kilowatów miesiąc listopad około 40 kilowatów a grudzień 55 kilowatów...

to tak chaotycznie na tyle.....

jestem zadowolony....

i ciekawy co czas pokaże...

z czasem w gwc uderzyć....(być może) chłodek przydał by się w lato....lub może klime z rekuperatorem jakoś się powiąże.... czy coś innego

tu kreatywność(kuzyna specjalisty) i moje fundusze...

pozdrawiam

...
Miło nam, że rok po wybudowaniu domu zechciałeś się podzelić swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi Legalett. Tak cię naszło. To zrozumiałe. Tu już kilku jest co tylko o Legalett i o niczym więcej. Miłość od pierwszego wejrzenia. Może choć ty wiesz jaki styropian daje pod płytę Legalett, czy ma to styro jakieś certyfikaty. Może też masz numeryczny wykres naprężeń pod twoją płytą, którego zrobienie jest obowiązkiem projektanta. Jakbyś był tak miły i odpowiedział.