Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Henok napisał:

Nie wiem jak to wygląda cenowo. Podejrzewanm, że system pp jest tańszy. Nie powinno z nim być problemów w dobrze zaizolowanych domach. Dopiero w systuacji, gdy dom ma duże zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania i wentylacji pojawia się problem niedogrzania odleglejszych pomieszczeń.

Witaj Heńku.

fakt rury pp są tańsze, ale ze względu, że jest ich więcej to cena się zrównuje.

Mnie zastanawia to, czy przy spiro ze względu na dużą wolną przestrzeń pomiędzy rurami czy jest równomierne nagrzanie podłogi. A miałam nic nie sugerować.

Pozdrawiam,

Anna

Mnie zastanawia to, czy przy spiro ze względu na dużą wolną przestrzeń pomiędzy rurami czy jest równomierne nagrzanie podłogi.

Odpowiedź jest taka sama jak wyżej. W dobrze ocieplonym domu, najlepiej w wentylacją z odzyskiem ciepła bez problemu będzie działał zarówno jeden jak i drugi system.

Zapomniałam dodać, że fajnie by było, gdyby podzieliły się swoimi doświadczeniami również osoby posiadające w swoim domku legalett ze spiro lub z pp.
Takie doświadczenie da Ci bardzo niewiele, no chyba, że trafisz na osobę, która miała okazję użytkować dom zarówno z jednym jak i z drugim systemem ;).

Anno, moim zdaniem najprościej jest na ten temat zasięgnąć informację u tych, którzy ten system testują, sprawdzają, modyfikują, zbieraja opinię mieszkańców... czyli w firmie Legalett.

Użytkuję system na rurach spiro. Zgodnie z Twoimi przypuszczeniami nie jest to równomierne rozłożenie ciepła podłogi. Tam gdzie przebiegają rury można odczuć cieplejsze np. płytki, a w innych miejscach nie (to nie jest podłogówka).

Agregaty mamy w centrum domu, więc trudno jest mówić o odleglejszych pomieszczeniach. Odczuwamy małą różnice temp. w pokojach od strony północnej. Może to wynikać z kilku przyczyn, niekoniecznie grzania.

Tak jak napisał MCB, przy rurach pp gęściej ułożonych, może być bardziej równomierne rozłożenie temp. w różnych miejscach pomieszczenia.

Pozdrawiam serdecznie w mikołajową niedzielę :)

ja również życzę powrotu do zdrowia.

Dziękuję Wszystkim za informację. Zasięgałam już informacji w legalett w Gdańsku. Oni polecają rury pp, chociaż nadal robią też spiro.

Natomiast mój wykonawca mi pp odradzał, ale teraz po Waszych wpisach jestem bardziej za pp. Czekam na drugi projekt z legalett, pierwszy był do niczego.

I jak pogoda dopisze to niedługo zaczynam. I teraz dopiero się zacznie.

Proszę o informację, na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas robienia płyty fundamentowej.

Pozdrawiam,

Anna

Witaj Anno

A kiedy zaczynasz? Trzymaj się tego co napisał Kabyrm Mariusz.

Dokumentacja plus kierownik budowy (o ile jest zorientowany w temacie, a nie tylko na zarobek). Najważniejsze jest zagęszczenie pospółki warstwami.

Jak masz aparat cyfrowy (bardzo wskazany), to spokojnie rób zdjęcia krok po kroku. Możesz je wrzucić tu lub napisz na priw.

Jeśli dasz radę i zechcesz, to każdego dnia wieczorem zdaj nam "raport" z postępów prac.

Jak mawiał Bob budowniczy: dasz radę! To nie jest skomplikowane.

Powodzenia, wspieramy Ciebie na odległość. :)