Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A NORMA jest wtedy kiedy 100 % ? robi wylewkę ?

Czy jak zwykle TY masz suuper i jesteś MODELOWYM PRZYKŁADEM ?

Wg Ciebie ESSA jest niewiarygodna ? A co droższe wylewka czy masa samopoziomująca ?

Nie uważam, że ESSA jest niewiarygodna. Wprost przeciwnie.

Napisała, że zrobiła wylewkę. Ja jej wierzę. Dlaczego nie.

Natomiast Ty bazując na tym jednym poście napisałaś, że nie ma już żadnych wątpliwości co do tego że na płycie L. trzeba jeszcze robić dodatkowe wylewki.

Wg mnie jesteś niewiarygodna.

Proponuję żeby inni użytkownicy L. napisali czy robili wylewkę czy nie.

MCB

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co , ja wiem ,że wygląda jakbym caly czas szukał dziury w moście, ale ja tylko staram się byc dociekliwy i wiedziec jak najwięcej zanim podejme tak ważną decyzję.Wiem ,że to upierdliwe ale wiele razy mnie ratowało przed wtopą w różnych aspektach i sytuacjach.Pal licho błąd przy kupnie telewizora,laptopa,lodówki,nawet samochodu.Tutaj sytuacja jest prawie nieodwracalna.Jeśli będę totalnie niezadowolony bo będę miał 18 stopni w domu za 1000zł miesięcznie to jakie będę miał wyjście?Sprzedac wynalazek i budowac jeszcze raz???

MCB napisałeś :Być może ten modelowy dom nie był prawidłowo wykonany. Może źle wyliczono L.

Wiesz co coraz więcej tych byc może błędów - jednemu nie grzeje, drugiemu grzeje ale pożera kupę kasy, trzeciemu ciężko dogrzac, czwartemu nie odpowiadają pół roku na reklamację itp.

Tylko jak widzę u jednego użytkownika jest mega super od lat i za 250zł /miesiąc od lat

Co do dokładnosci płyty powiem tak...

Każdy ma - jak o to dba.

Jak się przypilnuje wykonawcę, który zna się na robocie to wykonanie bedzie lepsze niż przewiduje norma. U mnie nie ma potrzeby wykonywania zadnych wylewek. Ale sam sprawdzałem tam gdzie chciałem niwelatorem poziomy płyty. Gdyby róznice nie miesciły się normie nie odpościłbym i zrobiliby wylewki samopoziomujace na własny koszt.

Przypilnowałem i jest OK!

MCB napisałeś :Być może ten modelowy dom nie był prawidłowo wykonany. Może źle wyliczono L.

Wiesz co coraz więcej tych byc może błędów - jednemu nie grzeje, drugiemu grzeje ale pożera kupę kasy, trzeciemu ciężko dogrzac, czwartemu nie odpowiadają pół roku na reklamację itp.

Tylko jak widzę u jednego użytkownika jest mega super od lat i za 250zł /miesiąc od lat;;

NIE TYLKO TY widzisz , strzał w kolano - MODELOWY DOM !- ŹLE WYKONANY ?

Super użytkownik hajcuje kominkiem ...

Lubię taką magię odczarowywania ,pomalutku powolutku.................i wszystko wychodzi ...trzeba czasu i dociekliwości ...

Martina 1 i Tomek 131, ale się czepiacie.

A może byście trochę wytężyli te swoje główki (pseudo detektywi) i zauważyli, że w domku modelowym nie jest założony legalett, tylko atrapa i dlatego hajcują kominkiem. Dom był przenoszony z Katowic do Zabrza, a legalettu niestety nie da się przenieść. Czy Pref-Bud ponosiłby takie koszty, żeby drugi legalett robić na śmietnik. Dajcie się wypowiedzieć użytkownikom, którzy z niego korzystają, a tym którzy mają problem lub nie wiedzą jak dobrze ustawić legalett dajcie się dowiedzieć.

Przemyślcie to! A ludziom tym co legalett już mają i tym co go będą mieli lub dopiero się na niego zdecydują NIE MĄĆCIE W GŁOWACH!

Pozdrawiam przedświątecznie

Anna

,,w domku modelowym nie jest założony legalett, tylko atrapa i dlatego hajcują kominkiem. Dom był przenoszony z Katowic do Zabrza, a legalettu niestety nie da się przenieść. Czy Pref-Bud ponosiłby takie koszty, żeby drugi legalett robić na śmietnik. "

BARDZO ŚMIESZNE .... :lol: :lol: :lol: jako uzasadnienie ...

Jest normalne ,że nikt niczego na wiarę nie przyjmuje (jak widać nie dla wszystkich - jesteś tym ,,wyjątkowym" wyjątkiem).

Ale przecież tak naprawdę to nie wiadomo dlaczego w modelowym domu grzano kominkiem. Jest tylko podejrzenie, że coś nie tak. Być może trafne.

A tak w ogóle to napiszcie co to za dom. Czy "zwykły-normalnie-mieszkalny" czy taki "targowo-wystawowy".

Modelowy dom to może być dom wykonany w celu np. zaprezentowania jakiegoś rozwiązania. Widziałem taki dom z ogrzewaniem podłogowym, gdzie część wylewki była zastąpiona płytą szklaną. Żeby można było sobie popatrzeć co tam jest. Jaka była technologia wykonania i jakość reszty domu to nie wiem. Może to "trzcina i sitowie" pobielone wapnem.

Modelowy dom L. to może być dom, który wybudowali państwo X. Mieszkają tam i udostępniają na określonych zasadach zwiedzającym. Na ile jest on energooszczędny i wygodny to decyzja i wybór inwestorów.

Równie dobrze może to być dom z płytą L. i najtańszą "resztą". Taki dom ma na celu zaprezentowanie samej płyty, agregatów.

Wiem, że powstały modelowe domy (nie L.) mające za zadanie umożliwienia badania i prezentowania całościowych rozwiązań np. domu pasywnego.

MCB

A tak w ogóle to napiszcie co to za dom. Czy "zwykły-normalnie-mieszkalny" czy taki "targowo-wystawowy".

Tak, jest to taki "targowo-wystawowy". Stoi na parkingu obok M1 w Zabrzu.

Jest dokładnie tak jak piszesz, czyli część wylewki (płyty) jest zastąpiona płytą szklaną. żeby można było sobie popatrzeć co tam jest.

Jestem z Zabrza, więc jak coś, to mogę tam podjechać i zapytać się czy to atrapa?

Są zdjęcia z wykonania.Atrapa?To dom mający na celu pokazanie nie tylko L ale i Praefy oraz Pref-budu jako wykonawcy.A zepsucie czegoś w domu modelowym?No to dopiero była by kicha.

W każdym razie ja widzę że jedyny w pełni zadowolony to Piotr , inni mają problemy - a to nie grzeje,a to nie dogrzewa,a to reklamacja,a to żre prąd jak wściekły (płyta czy równa i czy nie trzeba dolac to już pomijam, bo to najmniejszy kłopot i tego typu problemy zdarzają się wszędzie i nie traktuje tego absolutnie jako wady systemu)

Są zdjęcia z wykonania.Atrapa?To dom mający na celu pokazanie nie tylko L ale i Praefy oraz Pref-budu jako wykonawcy.A zepsucie czegoś w domu modelowym?No to dopiero była by kicha.

No tak, ale co innego pokazać, a co innego eksploatować.

Gdyby ten dom miał być mieszkalny lub wykazać oszczędności eksploatacyjne to pewnie byłby wykonany staranniej. Założę się, że to czego nie widać nie jest zrobione tak jak chcielibyśmy mieć u siebie.

Co do zadowolenia z własnego domu to mam nadzieję, że ja będę zadowolony. Nie darmo dawałem 20cm styro na ściany i 30 wełny w dach choć wykonawcy pukali się w głowę.

W tej chwili u mnie ekipa poprawia ocieplenie skosów. Ogrzewanie L. wyłączyłem. Grzeją trochę kominkiem dokładając co 2 godziny 2,3 kawałki brykietu. Ocieplenie rozbebeszone, drzwi na strych otwarte a domek trzyma temperaturę (średnio 14-15st., w pomieszczeniu z kominkiem 20-25st, DGP chwilowo zdjęta). To oczywiście zasługa dużej akumulacyjności całości budynku: płyta+silka+strop monolit.

Trochę mnie zmartwili bo do świąt skończą tylko połowę, reszta po nowym roku. Mam nadzieję, że chociaż prowizorycznie zakryją wełną co bardziej wrażliwe miejsca.

MCB

Do MCB:

Podziwiam osoby majace cierpliwość do dyskusji z parą pierniaczy tematu o legalettcie.

Do all:

Nie mogę dotrzeć do użytkowników legalettu z agregatami elektrycznymi (jestem z kuj-pom) majac jedynie kontakty osób ogrzewających ten system wymiennikami.

Czy temperatura w systemie z wymiennikiem jest taka sama jak z agregatami elektrycznymi?

Jest sens oglądać ten system u kogoś gdy ma wymiennik w centralce samemu chcąc zastosować agregaty elektryczne?

Czy temperatura w systemie z wymiennikiem jest taka sama jak z agregatami elektrycznymi?

Jest sens oglądać ten system u kogoś gdy ma wymiennik w centralce samemu chcąc zastosować agregaty elektryczne?

Witam!

Zakres wymaganych temperatur dla wymiennika jest na stronie L.

Temperatura na wejściu..................... 45°-75°C

Piszą coś o pompach ciepła, ale wg mnie to ściema bo 45st. to dużo jak na PC, nie mówiąc już o 75.

W agregacie elektrycznym są zabezpieczenia termiczne: 110 i 75 st.

Jaka jest temperatura na wyjściu nie mierzyłem. Jak nie zapomnę to postaram się to zmierzyć.

Co do oglądania to nie wiem czy warto :) Nie ma co oglądać.

Najbardziej potrzebna jest wiedza co do wrażeń z eksploatacji, sposobów wykończenia posadzki, sterowania systemem oraz samej budowy (to dla tych co będą budować samemu lub chcą kontrolować wykonawcę). Tak uważam bo sam tej wiedzy poszukuję.

Trochę tego już jest na forum, ale nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu.

Rady z forum są o tyle niebezpieczne, że polegasz na kimś kto tak naprawdę nie ukończył jeszcze podstawówki a się wypowiada :)

MCB

Witam

Widzę, że Mariusz nie trafił w rozpoczęcie strony 40. Udało się to MCB :)

Tak się Szanowni Państwo rozpędzili, że ledwo się na te stronę załapałem. :D

Cieszy fakt, że przynajmniej część piszących to użytkownicy L dzielący się swoimi radościami i wątpliwościami.

Nastała pogoda zimowa i teraz dopiero jest okazja sprawdzić ogrzewanie, uczyć się go odpowiednio eksploatować. Jeszcze kilka dni temu było cieplutko, a tu nagle mróz i już nie tak ciepło w chałupie. :) Nie tylko tej na Legalett! :lol:

Mam pytanie do osób już użytkujących Legalett - jak wygląda wydajność Legalettu, tzn. jaką temperaturę jesteście w stanie osiągnąć grzejąc się prądem tylko na nocnej taryfie?

Na to pytanie trudno odpowiedzieć nie znając realiów domu: powierzchnia, poddasze, moc agregatów, usytuowanie agregatów w domu (centralnie czy nie?), nastawy termostatów...

Czy cały dom jest podobnie ogrzewany czy też na przykład może jakiś pokój jest jeszcze wykańczany i ma niższą temp. To i wiele innych czynników ma wpływ.

Bo u nas, prawdę mówiąc to jest zimno.

Co to znaczy zimno? Gdzie jest zimno – w całym domu czy tylko pokoju narożnym i łazience?

Mamy jeden narożny pokój, owszem północno-wschodni + dwa okna, ale w nim własnie dzisiaj spadła mi temperatura do 18 stopni (L. ustawiony na 21 stopni na nocnej taryfie). A prąd żre jak głupi...

To może być normalne zjawisko przy obecnej nagłej zmianie temp. i wiatrach. Spróbuj nastawić na 22-23 stopnie, grzanie 10 godzin nocnej taryfy i nie zmieniaj przynajmniej przez kilka dni.

I nie chodzi mi w tej chwili o pieniądze - załóżmy, że Legalett chodzi 24h/24h; nie sądzę jednak, żeby temperatura w feralnym pomieszczeniu osiągnęła więcej niż 21 stopni.

Czemu tak myślisz? Był tu w pierwszych latach na forum pik33, który lubił ciepełko i osiągał z L +30 st.

Próbowałam w łazience nastawiać w nocy na 24 st., rano było i tak 21.

To jest naturalne zjawisko. W dokumentacji L. jest mowa o tym, że w małych pomieszczeniach trzeba dodatkowego źródła grzania. Jaka masz powierzchnie łazienki?

Jak już pisał MCB łazienki, małe pomieszczenia trzeba dogrzewać i to nie tylko przy L. podłogówce... My na czas kąpieli włączamy na 10 minut dmuchawę i jest dzieciom gorąco. :)

W małej łazience mamy drabinkę, ale bardzo rzadko włączamy, bo jak się gorącą wodę puści, to od pary jest gorąco. :D

Myślę, że po kolejnych próbach będą pozytywne rezultaty.

Pozdrawiam

W każdym razie ja widzę że jedyny w pełni zadowolony to Piotr , inni mają problemy.

Tomaszu, Tomaszu niewierny, a Ty ciągle swoje bzdury na mój temat. Odrób zadanie, poczytaj listę, którą specjalnie Ci tu na forum podałem kilka stron wcześniej wymieniając inne zadowolone osoby.

Gdybym był w pełni zadowolony, to bym kamerą termowizyjną poprzedniej zimy domu nie sprawdził i w tym roku domu nie docieplił. Wymiennika ciepła nie wstawiłbym do kominka...

Bywaj zdrów i koniecznie odrób zadanie leniuchu. :D :)