Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PIK33 - nie do końca się z tobą zgodzę.

Owszem beton jest dobrym akumulatorem ciepła. Ale co z tego, że zastosujesz grzałki o mocy dwa razy większej, a temperaturę w domu ustawisz powiedzmy na 20 stopni? Przecież po osiągnięciu danej temperatury płyty, tak żeby w domu było 20 stopni, grzałki ci się wyłączą, nawet gdyby były przewymiarowane pięciokrotnie. (...)

Bezwładność "tego" jest bardzo duża i trudno jest w ciągu doby zmienić temperaturę więcej niż o jeden stopień. Jeśli rano o szóstej mam w domu 25 stopni, to 0 13 będzie, powiedzmy, 24.5. I nawet 5 razy przewymiarowany agregat nie zrobi z tego z powrotem 25 stopni do godziny 15.A tak, jak było u mnie ubiegłej zimy, możliwości agregatu (4 kW) na nocnym prądzie kończyły się gdzieś około zera stopni na dworze. Miałem wybór: dzienny prąd albo kominek. Więc paliłem w kominku.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bezwładność "tego" jest bardzo duża i trudno jest w ciągu doby zmienić temperaturę więcej niż o jeden stopień. Jeśli rano o szóstej mam w domu 25 stopni, to 0 13 będzie, powiedzmy, 24.5. I nawet 5 razy przewymiarowany agregat nie zrobi z tego z powrotem 25 stopni do godziny 15.A tak, jak było u mnie ubiegłej zimy, możliwości agregatu (4 kW) na nocnym prądzie kończyły się gdzieś około zera stopni na dworze. Miałem wybór: dzienny prąd albo kominek. Więc paliłem w kominku.

A gdybyś miał agregat 8 kW to czy nie wystarczyłby tylko nocny prąd? Z tego co się orientuję to płytę można ładować trochę na zapas.

Uzależnione to jest chyba od pojemności płyty oraz szybkości oddawania ciepła do pomieszczeń.

Nie praktykowałem. Ktoś wie jak to jest?

MCB

PIK 33

Czy konsultowałeś swój problem z Legalett Polska?

Moim zdaniem, po przeczytaniu tego co napisałeś, coś w Twojej instalacji grzewczej jest nie tak. Jeśli masz za mało kW, to zapytaj Gdańsk czy można zwiększyć moc agregatów.

Ja mam 7kW na 100 m2 i starcza nocna taryfa. Poza tym nikt nie zapewnił nas - użytkownikków Legalett , że przy dużych mrozach nie będziemy musieli używać taryfy dziennej. To byłoby zbyt piękne.

Tak jakby używając ogrzewania gazowego, olejowego... założyć sobie, że grzejemy tylko w nocy niezależnie od temp. za oknem. :D

Pozdrawiam

Piotr

• 3 weeks później...

Właśnie ruszyłam z Legalettem. Jestem po pracach ziemnych, w poniedziałek przyjeżdża sprzęt i zaczyna się układanie najpierw kanalizacji, potem styropianiu i rur.

Jak ktoś jest chętny do obejrzenia tego rozwiązania to zapraszam pod Warszawę (od strony północnej). Kontakt na priv.

Pozdrawiam

YaMarzena

• 2 weeks później...

Po przeczytaniu wszystkich postów stwierdzam, że największą wadą tego systemu jest hałas i za małe agregaty.

W związku z powyższym mam dwa pytania ;

1/ Jak poradziliście sobie z hałasem :

a) gdzie jest zamontowany agregat a gdzie byłoby najlepiej

b) w kominku ( będę palić codziennie), jak wyg łuszyć

3) czy wogóle da się wyeliminować hałas

2/ Ile i jakie wielkości agregatów polecacie pod powierzchnię 7,5x12. w szkielecie

Pozdrowienia!

Witajcie,

moim zdaniem odpowiedzi na Wasze pytania należy najlepiej szukać u specjalistów w Legalett Polska z Gdańska (zwłaszcza w kwestii wyliczenia mocy agregatów i ich położenia).

Na Śląsku jest już sporo takich domów i pewnie warto szukać na stronie http://www.legelett.com.pl firm współpracujących ze Śląska.

Pozdrawiam

Piotr

• 4 weeks później...

tak sobie czytam o zaletach płyty fundamentowej ogólnie a w szczególności Legalett i ok, ale zastanawia mnie jedna rzecz - piszą że mozna płyte traktowac jako podłogę na gruncie i na tym od razu kłaść np. płytki.

No i właśnie pytanie - jak to jest w praktyce? czy rzeczywiście nie robiliście już żadnych wylewek? jaka była dokładność wykonania i kto to robił (ekipa legalett czy jakaś "swoja").

Czytam ale do konca nie wiem jest to plyta grzewcza dla domow parterowych czy moglbym taki system wykorzystac w domu z poddaszem uzytkowym.Oczywiscie bez piwnic!

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m409a414b8a548&intra=3a943159d5af4a966ba59f9b059e5b62&crc=b530c1c668dc7f988442eb5f247b3937&lang=pl

Witam Was i krótko, z braku czasu, odpowiadam.

U mnie fundament wykonywała firma polecona przez Legalett Gdańsk i żadnych wylewek nie robiłem. Płyta miała znikome różnice (na przekątnej domu w granicach max 1-2 cm). Na podłogach mamy kafle lub panele. Trzeba uważać z wykonawcami, bo idelanie prawie równe wylanie płyty, to klucz do sukcesu!

Można wykonywać ogrzewanie Legalett w stropie. Tym bardziej, że aktualnie jest już nowsza technologia z rurami nie 100 a 50 mm.

Po szczegóły odsyłam do Legalett w Gdańsku (można pytać via-mail). Oni chętnie i fachowo udzielą odpowiedzi na każde pytanie.

Powodzenia

Piotr

Witam Was i krótko, z braku czasu, odpowiadam.

U mnie fundament wykonywała firma polecona przez Legalett Gdańsk i żadnych wylewek nie robiłem. Płyta miała znikome różnice (na przekątnej domu w granicach max 1-2 cm). Na podłogach mamy kafle lub panele. Trzeba uważać z wykonawcami, bo idelanie prawie równe wylanie płyty, to klucz do sukcesu!

Można wykonywać ogrzewanie Legalett w stropie. Tym bardziej, że aktualnie jest już nowsza technologia z rurami nie 100 a 50 mm.

Po szczegóły odsyłam do Legalett w Gdańsku (można pytać via-mail). Oni chętnie i fachowo udzielą odpowiedzi na każde pytanie.

Powodzenia

Piotr

Napisac napisalem ale jeszcze cicho ,zaciekawil mnie ten system i jak mowisz jezeli jest mozliwosc ogrzewania bezposredniego poddasza to bylo by jeszcze lepiej.Jak drogo albo tanio wyszedl 1 m2 plyty?Dziekuje

Oj, coś mnie wylogowało...

Z tą chęcią Legalett Gdańsk do udzielania info via e-mail, to nie przesadzałbym... :( . Już ponad miesiąc czekam na odpowiedź w sprawie wyceny systemu fundament+strop dla projektu mojego domu i... cisza :evil: . Może to okres wakacyjny i już za tydzień dostanę tę (...) wycenę :) ? A może firma już ma dość zamówień i odpuszcza sobie nadmiar ciekawskich... :cry: ? Na razie jestem jeszcze optymistą i czekam. Nie będzie Legalettu, będzie musiało być coś innego.

Pozdrawiam (szczególnie załogę Legalett Gdańsk :wink: ),

Aussie,

wybacz, ale nie za bardzo pasuje mi to o czym piszesz. To chyba jakieś nieporozumienie.

Czy wysłałeś swoją prośbę na dobry adres? Polecam pewny adres do p. Wojtka Naruckiego [email protected]. Poza tym ja po pierwszych dwóch tygodniach oczekiwania zapytałbym czy korespondencja dotarła albo zadzwonił z zapytaniem...

Widocznie Ci się nie spieszy, ale proponuję nie czekaj i sprawdź czy otrzymali Twój e-mail, bo coś mi tu nie pasuje. Firma Legalett Gdańsk na pewno nie "odpuszcza sobie" żadnych zgłoszeń, bo należy do firm, dla których zadowolenie klienta jest najważniejsze. Pisze o tym na podstawie już kilkuletnich doświadczeń kontaktów swoich i innych osób korzystających z jej usług.

Pozdrawiam

Piotr

Oj, coś mnie wylogowało...

Z tą chęcią Legalett Gdańsk do udzielania info via e-mail, to nie przesadzałbym... :( . Już ponad miesiąc czekam na odpowiedź w sprawie wyceny systemu fundament+strop dla projektu mojego domu i... cisza :evil: . Może to okres wakacyjny i już za tydzień dostanę tę (...) wycenę :) ? A może firma już ma dość zamówień i odpuszcza sobie nadmiar ciekawskich... :cry: ? Na razie jestem jeszcze optymistą i czekam. Nie będzie Legalettu, będzie musiało być coś innego.

Pozdrawiam (szczególnie załogę Legalett Gdańsk :wink: ),

Ja dostałem odpowiedź po 2 dniach. Dodatkowo wcześnij zadzwonili zeby wyjaśnić wątpliwości projektowe. :p

Hello,

Widać ja już jestem jakiś taki feralny :cry: . Wysyłałem prośby o wycenę do kilku(nastu?) firm, nt. możliwości ogrzewania mojego przyszłego domu (Legalett lub elektryka) i odpowiedzi dostałem 2 (słownie: dwie)... W tej chwili nie pamiętam, na jaki adres wysłałem prośbę do Legalett G., musiałbym sprawdzić na skrzynce, ale kontakt był z oficjalnej strony Legalett. Też mnie ta "opieszałość" firmy zdziwiła, zwłaszcza że od miesięcy pilnie czytam wszystkie wasze wypowiedzi na forum i mam o L.G. jak najlepsze zdanie. Faktem jest, iż nie spieszy mi się z budową, bo mieszkać mam gdzie, a projekt chciałbym dopracować w najmniejszych szczegółach, by w trakcie budowy NIC nie zmieniać.

Tak, czy inaczej dzięki za info, będę pisał jeszcze raz na wskazany adres. :D

Pozdrawiam,