Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Browar nie każdy jest specjalistą w jednej z dziedzin budowlanych tak jak mariusz, jest elokwentny jak Piotr O., %trzeźwo% myślący tak jak Ty. Nie wszyscy np. znamy techniczny "bełkot" który w ustach speców brzmi jak poezja dlatego tak miło się czyta. Nie wszyscy uzywaja swoich systemów grzewczych z podlicznikami i kalkulatorem, udoskonalają to co już zostało zrobione, żyją nie tylko w swoim domu ale samym domem.

Komentarze (" a ty taki a owaki " ) nic nie wnoszące do dyskusji poza obsmarowywaniem samych dyskutantów a nie przedmiotu dyskusji wolałbym czytać w hydeparku. To jest moje zdanie tak jak Browarze zdaniem Twoim jest marketingowym zagraniem come back starej gwardii. O marketing można posadzić każedego, to taki tani chwyt. Prócz wyróżnionymi przez Browar, marketingowcami moga być forumowe trolle, mogą być moderatorzy, pochwałę pracy płyty grzewczej przez Browar tez można wrzucić w definicję marketingu. Bo definicji maketingu jest tyle ile nas jest...

Wracajac do dyskusji:

Ilość ciepła uzyskanego na wymienniku kominkowym możemy zwiększać powierzchnia wymienną ponad wielkość standardową lub stosujac wymyślne radiatory na rurze spalinowej. W taki razie jedynymi ograniczeniami, które dostrzegam są : kubatura obudowy, rezonans wymiennika, przegrzanie ogrzewanych legalettem pomieszczeń.

Proszę o sugestie

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jeszcze raz Osówka... nie podważam Twojej wiarygodności dlateogo "że nie krytykujesz". Piszesz że nie masz nowych doświadczeń, nie śledzisz termostatów, nie mierzysz temperatur nie masz nic do dodania i gitara! Czyli w sumie z Twojej wypowiedzi wynika ze wątek Cię nie interesuje tylko cię Piotruś poprosił... :wink:

papa

Nie mam nowych doświadczeń - ale przecież mogłabym - np płyta pękła mi na pół, styropian zjadły korniki, a pod kominkiem zapadła się podłoga. Albo płyta nie dogrzewa domu, albo rachunki mam wyższe niz pensję, albo spaliły mi się po roku grzałki, odpadły wiatraczki w kanałach. Albo odpadły mi wszytkie płytki z podłogi, a panele wybrzuszyły się.

Zatem moja stara opinia obecnie podtrzymywana jest tak samo cenna dla inwestorów, jak byłaby cenna opinia nowa gdybym się uskarżała.

Chętnie pocztam Twoje posty o ekspolatacji płyty nagrzewanej gazem, bo od niedawna mamy w osiedlu gaz. Choć ja za gazem nei tęsknię, bo mam wszytko na prąd, to gdyby była jakas kolosalna różńica w kosztach to może, może...

Witajcie poswiatecznie i przed noworocznie :)

QBELEK

nie mam kominkowego wymiennika legalettowego, ale przy moich parametrach domku zastanawiam sie nad ewentualnym podłączeniem rury z ciepłym powietrzem z kominka do reku, jak myslisz, czy to mialoby sens? podobno trzeba zakupic odpowiednia turbinke - ten temat dosc slamazarnie niestety poznaję od jakiegos czasu. przepraszam za brak polskich liter ale mam wolną tylko jedną rękę.

katarzynap3

Nasz domek powstanie w technologii szkieletowej i fundament grzewczy będzie jedyną powierzchnią akumulujacą ciepło. Akumulacja w drewnianym szkielecie jest znikoma. Dlatego dążę do zrzucenia części dostępnego ciepła z kominka do fundamentu, reszta przez szybę wkładu wemituje do pomieszczenia w którym kominek bedzie usytuowany.

Chociaż sam planuję wentylację mechaniczną z rekuperatorem tematu włączeniu kominka w system wentylacji jeszcze nie rozpracowywałem.

Nie wiem zbyt wiele na temat legalettu :oops: chociaż przeczytałem tutaj około 1/3 wpisów na ten temat. Jestem zainteresowany płytą z ogrzewaniem gazowym + baterie słoneczne wspomagające legalett oraz CWU + rekuperator (to takie moje marzenie)

Płyta ok. 180 m2 do ogrzania około 130 m2 + poddasze użytkowe. Co wy na to?

Szczególna prośba do Browara o opinię, gdyż jak wyczytałem masz płytę podgrzewaną "gazem".

PS. zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich użytkowników legalettu :D

Jestem zainteresowany płytą z ogrzewaniem gazowym + baterie słoneczne wspomagające legalett oraz CWU + rekuperator (to takie moje marzenie)

Solary wspomagajace legalett to chyba nie wypali. Za niska temperatura osiągana na panelach słonecznych w zimę. Za to wspomaganie CWU w cieplejszych porach roku jak najbardziej.

Witam,

krótkie podsumowanie pierwszego rachunku za gaz:

Pierwszy sezon grzewczy:

Powierzchnia użytkowa 214,5 m2 w tym garaż (na razie nie ogrzewany 36,5m2). Wentylacja grawitacyjna, ściany P25 +15 cm styro, dach 30 cm wełna.

Parter - powierzchnia ogrzewana 88 m2 (LEGALETT)

Poddasze – powierzchnia ogrzewana 90 m2 (7 grzejników +podłogówka 10,8m2)

Zasobnik C.W.U - 160L

Temperatura na parterze 21’C, temperatura na poddaszu 23-24’C

Za okres od 29.09 – 23.11. (56 dni) poszło 490 m3 gazu = 451,29 PLN + opłata abonamentowa + sieciowa stała + sieciowa zmienna = 716,26 PLN (czyli 12,79 PLN dziennie *31 = 396,5PLN/miesiąc)

Dla mnie ok. choć w następnym sezonie myślę, że będzie taniej…

ps.

Nie palę w kominku bo jeszcze nie mam.

Krzys K: Nie wiem zbyt wiele na temat legalettu chociaż przeczytałem tutaj około 1/3 wpisów na ten temat. Jestem zainteresowany płytą z ogrzewaniem gazowym + baterie słoneczne wspomagające legalett oraz CWU + rekuperator (to takie moje marzenie)

Krzysiu, na ten temat mogę powiedzieć Ci to czego się dowiedziałam, ponieważ sama chciałam mieć takie rozwiązanie.

Fakt u mnie było o tyle gorzej, że nie mam poddasza użytkowego, więc i grzejników tam nie potrzebowałam, a w systemie L wymienników ciepła jest raptem 6 litrów wody - tj. po 3 litry na wymiennik (u mnie są dwa).

Jeśli będziesz miał za mało wody w obiegu, piec gazowy będzie "taktował" jak to określił jeden z instalatorów. No i jeszcze jedno - z tego co się zorientowałam przy legalecie nie opłaca się brać kotła kondensacyjnego z tego względu, że woda na wyjściu ma mieć temperaturę między 55 a 65 st. C.

(tutaj niestety były dwie diametralnie różne opinie i każdy fachowiec popierał swoją, mnie przekonało wyliczenie, że kondensat zwracałby się dużo dłużej niż wynosi jego żywotność, a na dokładkę przy mrozach poniżej 10 st. C zużywa więcej gazu niż normalny kocioł z otwarta komorą spalania - ale te "niusy" są od techników i sprzedających i montujących - więc trudno powiedzieć gdzie leży prawda :wink: )

W moim projekcie technicznym legalettu podkreślono, że powinnam mieć oprócz zbiornika na CWU jeszcze zbiornik akumulacyjny pojemności 250 l - więc podejrzewam, że taką pojemność powinno mieć CO. Przy czym moja płyta ma powierzchnię 167m2, a użytkowej około 140m2.

Jak widać przed budującymi wyzwania są wielkie - my poszliśmy na łatwiznę - po prostu zamieniliśmy wymienniki na agregaty - no i elektrownia jest z tego powodu najbardziej zadowolona :lol:

Pozdrawiam i życzę pomyslnych wyborów i zadowolenia z nich :p

Ja mam zasobnik 750l bezciśnieniowy.

Woda będzie grzana przepływowo.

http://kotly.com/product_info.php?cPath=29_63&products_id=660&topSsid=c02396ba988c1ebc4435cc70db9ef144

MCB

czyli zamierzasz podgrzewać CWU przez jedną z wężownic ? a co będzie grzać sam zbionik ? i co będzie z wodą nalaną do zbiornika ?

Zbiornik grzany bezpośrednio prądem - dwa otwory na grzałki. Planuję grzałkę 14kW i drugą ???kW.

Do tego solar poprzez jedną wężownicę.

C.w.u. grzana przepływowo. Woda w zasobniku wlana raz. Ewentualne dolewki i oczywiście kompensacja objętościowa.

MCB

Krzys K: Nie wiem zbyt wiele na temat legalettu chociaż przeczytałem tutaj około 1/3 wpisów na ten temat. Jestem zainteresowany płytą z ogrzewaniem gazowym + baterie słoneczne wspomagające legalett oraz CWU + rekuperator (to takie moje marzenie)

Krzysiu, na ten temat mogę powiedzieć Ci to czego się dowiedziałam, ponieważ sama chciałam mieć takie rozwiązanie.

Fakt u mnie było o tyle gorzej, że nie mam poddasza użytkowego, więc i grzejników tam nie potrzebowałam, a w systemie L wymienników ciepła jest raptem 6 litrów wody - tj. po 3 litry na wymiennik (u mnie są dwa).

Jeśli będziesz miał za mało wody w obiegu, piec gazowy będzie "taktował" jak to określił jeden z instalatorów. No i jeszcze jedno - z tego co się zorientowałam przy legalecie nie opłaca się brać kotła kondensacyjnego z tego względu, że woda na wyjściu ma mieć temperaturę między 55 a 65 st. C.

(tutaj niestety były dwie diametralnie różne opinie i każdy fachowiec popierał swoją, mnie przekonało wyliczenie, że kondensat zwracałby się dużo dłużej niż wynosi jego żywotność, a na dokładkę przy mrozach poniżej 10 st. C zużywa więcej gazu niż normalny kocioł z otwarta komorą spalania - ale te "niusy" są od techników i sprzedających i montujących - więc trudno powiedzieć gdzie leży prawda :wink: )

W moim projekcie technicznym legalettu podkreślono, że powinnam mieć oprócz zbiornika na CWU jeszcze zbiornik akumulacyjny pojemności 250 l - więc podejrzewam, że taką pojemność powinno mieć CO. Przy czym moja płyta ma powierzchnię 167m2, a użytkowej około 140m2.

Jak widać przed budującymi wyzwania są wielkie - my poszliśmy na łatwiznę - po prostu zamieniliśmy wymienniki na agregaty - no i elektrownia jest z tego powodu najbardziej zadowolona :lol:

Pozdrawiam i życzę pomyslnych wyborów i zadowolenia z nich :p

Zgadzam się z powyższym ale nie do końca. Sam legalett można ogrzewać jak najbardziej z pieca kondensacyjnego. Jeżeli nie ma innej instalacji typu grzejniki na poddaszu to wystarczy j.w. bufor w postaci zbiornika. Biorac pod uwagę że ten sam piec może ogrzewać też CWU to (zwłaszcza przy większej rodzince) koszty pieca zwrócą się szybciej. Jeżeli chodzi o większe domki z poddaszem użytkowym, na którym są grzejniki, podłogówki itp... a tylko na dole legalett, to nawet nie wyobrażam sobie grzania całego domu +CWU prądem. Jeżeli tylko jest możliwość podłączenia się do sieci gazowej uważam że piec w takim wypadku jest najlepszym rozwiązaniem. Mnie do gazu dodatkowo przekonały częste w mojej okolicy przerwy w dostawie prądu spowodowane rozmaitymi "awariami" zwłaszcza w okresie jesienno - ziomowym - najdłuższa trwała nieco ponad 8 godzin! :-?

Wiem że niektórzy grzeją L nawet piecem na ekogroszek ale u mnie w MPZP piece na paliwo stałe sa "zabronone".

Mam piec kondensacyjny i sprawdza się świetnie - na maksa grzeje tylko wtedy gdy zasila L.lub CWU, potem temperatura pieca sie zminiejsza i sobie "kondensuje" grzejąc górę.

Z nowości to wreszcie nagrzałem płytę :) Tak się zawziąłem że przez 5 dni nagrzałem dół do 25'C! :lol: (przy temperaturze zewnętrznej od -2 do -7).

Nie wiem zbyt wiele na temat legalettu :oops: chociaż przeczytałem tutaj około 1/3 wpisów na ten temat. Jestem zainteresowany płytą z ogrzewaniem gazowym + baterie słoneczne wspomagające legalett oraz CWU + rekuperator (to takie moje marzenie)

Baterie słoneczne - czyli dające prąd? Czy myślisz może o kolektorach słonecznych podgrzewających CWU?

Ja mam kolektory, ale nie takie najnowsze cuda techniki tylko prawie 6 letnie, płaskie. One grzeją CWU głównie od kwietnia do wrzesnia, zatem w okresie, kiedy nie ogrzewam płyty. Czyli nie da się ich wprzęgnąć w ogrzewanie domu, ale jeśli zainwestujesz w super kolektory działające też zimą (nie wiem ile takie kosztują) - to pewnie się da nimi wspomóc ogrzewanie. Tylko nie wiem jak z wynikiem finansowym, być może będziesz miał tylko satysfakcję proekologiczną a ekonomicznej nie. :wink: Jak drogie są obecnie dobre kolektory?

Kwestię rekuperatora też będę niedługo rozgryzać, bo miałam go w planach, choć do dziś niezrealizowany (właściwie zrealizowany częściowo - anemostaty są). Tak się właśnie zastanowiłam ile ciepła ucieka mi przez te wszytkie anemostaty prowadzące na nieogrzewane poddasze :oops: .

Dokładnych cen jeszcze nie znam bo nie rozmawiałem ze sprzedającymi a cała reszta podaje różne ceny. Ale nie będzie tanio i to jest pewnik. Ceny ze słyszenia: rekuperator 8000-15000 tysięcy, cały system grzewczy z solarami 30000 do nawet 50000, czyli jest duża rozbieżność w cenach i tak właściwie nie mam żadnej pewności ile to może kosztować.

Dokładnych cen jeszcze nie znam bo nie rozmawiałem ze sprzedającymi a cała reszta podaje różne ceny. Ale nie będzie tanio i to jest pewnik. Ceny ze słyszenia: rekuperator 8000-15000 tysięcy, cały system grzewczy z solarami 30000 do nawet 50000, czyli jest dużo rozbieżność w cenach i tak właściwie nie mam żadnej pewności ile to może kosztować.

Człowieku, daj sobie sposób z solarami... w naszej strefie klimatycznej koszt solarów będzie Ci się zwracał dłużej niż pociągniesz :wink: Choć źle Ci nie życzę!

ps.

zaraz mnie zlinczują sprzedawcy solarów :lol: :lol: :lol: :lol: A ja i tak uważam że do czasu aż cena tego systemu nie spadnie do poziomu ze każdy będzie mógł je założyć to będzie nie opłacalne... na dziień dzisiejszy to jak wmurować w ścianę meteoryt żeby mieć lepszy przepływ energii :wink: Choć znam takiego co sobie wmurował :o

W niemczech rodzina ma solary Buderusa od 2007 roku i sobie chwalą,cena 13500 euro. Tylko że energia elektryczna jest u nich dwa razy droższa niż u nas, 20 centów za kwh. Jak na razie to jestem jeszcze w sferze marzeń, do budowy jest jeszcze trochę czasu więc pytam i pytam.

PS. U nas w ciągu 5 lat energia również może podrożeć do poziomu niemieckiego i wtedy wszelkie inwestycje zwrócą sie znacznie szybciej. A znając nasz kraj cena będzie nawet wyższa od niemieckiej.

Ale to jest tylko moja opinia. :D