Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niewierny Tomasz131 znów leniwy :( - nie chciało mu się poczytać wcześniejszych postów, do tego nadal niekumaty i za wszelką cenę szukający sensacji napisał:

To może się zdecyduj najpierw, czy zapłaciłaś 1500zł czy 825zł

A Osówka wszak pisała:

Spotkała nas niespodzianka. (...) A tu pani mówi, że ... prawie 3 tysiące

Okazało się, że coś się stało z licznikiem i mierzył zużycie prądu tylko w jednej taryfie, dziennej.

(...)

Już sprawa wyjaśniona. Wyliczyli proporcje zużycia prądu w taryfie nocnej/dziennej na podstawie dwu poprzednich lat. (...) Bardzo ładnie i fair się zachowali.

I specjalnie dla Tomasza:

Ponieważ przeżywasz moją niedolę to pokusiłam się o dokładniejsze wyliczenia.

Za dwa miesiące od połowy października do połowy grudnia, po korekcie jest 1650 (korekcie wynikającej z awarii licznika – dop. P.O.).

Czyli ok. 825 zł ( w tym również CWU, całę Agd, gotowanie na płycie). To ile za samo grzanie?

Z wcześniejszego listu Osówki przyjęta kwota ok. 150 zł na inne sprzęta czyli mamy 675zł/miesiąc za L w podanym okresie. Może być mniej, bo to kwota wzięta z lata kiedy działają solary na potrzeby cwu, a w zimie oprócz płyty ceramicznej w kuchni, więcej idzie energii na cwu, gdy kolektory odpoczywają :). Czyli może jest to kwota w okolicy 600 zł przy domu 145 m2 i powierzchni okien ponad 30 m2.

A tak w ogóle to Osówka napisała:

Grzejemy pół roku, pół roku nie grzejemy – średnio wychodzi 375 zł miesięcznie, co można przeczytać tu: http://forum.muratordom.pl/post3889757.htm#3889757 . :D :roll:

Ciekawe czy Tomek to zrozumie prawidłowo? :-? :o

Pozdrawiam serdecznie z ciepłego domu

(20-21 st. grzanie tylko II taryfa przy -17 st. za oknem)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lakusz - no litości, a co w tym szokującego? Policz -(dwa agregaty po 4 kW)

8 kWh* 30h = 240 dziennie * 30 dni jak piszesz 7200 kWh no to rachunek prosty - prawda?

Całe szczęście nikt nie musi grzać 24 godziny :)

U mnie na koniec roku było 5600 kWh od 21 września z agregatami - wcześniej jakieś 500, więc u Osówki to żadna rewelacja, po prostu standard.

Pozdrawiam K

Nie chce sie wymadrzac ale tu w Lodzi to dzien ma tylko 24h. Czasami chcialem aby mial te 30, ale juz mi przeszlo.

A co do wyliczen to mam wrazenie, ze jest jeszcze jeden blad.

Jesli system mialby grzac przez caly dzien (niezalenie ile ma godzin ;-) ) to chyba znaczyc moze, ze dom nie jest dobrze docieplony / zaizolowany.

Pdudrys - święta prawda - całe szczęście - hi hi hi taki "malusi" przekręt, chyba za szybko chciałam policzyć :oops: Jeszcze raz przepraszam :wink:

A faktycznie masz rację ilość godzin grzania zależy od parametrów cieplnych budynku. Po prostu dostosowałam się założenia lakusza z grzaniem 24 godzinnym :wink:

a tu cytat jego wypowiedzi, bo widzę, że jest na poprzedniej stronie:

3 koła ???? toż to jest 6000kWh, jak duży masz dom? ile agregatów ? ja nie patrze na korektę kasy, bo to jest tylko kwestia rozliczenia, ale szokuje mnie ilość kWh ???

u mnie nawet gdyby agregat pracował przez 24h/30dni to nabiło by i tak sporo poniżej połowy z tego ! u mnie standardowo całego prądu idzie ok 1000kWh - i też w domu wszystko a prąd i małe dziecko i żona non stop w domu!

---------------[ lakusz ]---------------

Miejsce: Mały Ciepły Domek w Szymanowie[i[/i]

3 koła ???? toż to jest 6000kWh, jak duży masz dom? ile agregatów ? ja nie patrze na korektę kasy, bo to jest tylko kwestia rozliczenia, ale szokuje mnie ilość kWh ???

Mając piękny wykaz z ZE mogę zajrzeć jak było w poprzednich latach - to są zuzycia z listopada/grudnia

W 2004 przez przez 57 dni - 4400 kWh, (ok. 77 kWh dziennie)

w 2005 przez 48 dni 4000 kWh (83 kwh)

w 2006 przez 58 dni 3900 kWh (67 kWh)

w 2007 przez 55 dni - 3800 kWh (69 kWh)

w 2008 przez 63 dni- 4800 (76 kWh)

w 2009 przez 57 dni - 4500 (78 kWh)

i te ostatnie 41 dni - 5200. (127 kWh) :o

Wygląda na to, że dom w sumie ma zużycie podobne na przestrzeni kilku lat, natomiast ten ostatni wynik być może to efekt wyjątkowo ostrej zimy tego roku. Od ponad tygodnia mamy mrozy - 10 w zień, - 20 w nocy. Bo nic innego się nie zmieniło ani w konstrukcji, ani w ociepleniu domu. (chyba, że coś zeżarło ocieplenie z wełny na stropie :roll: ).

Dom ma 145 metrów, dwa agregaty po 4 kW. ściany powinien mieć dość ciepłe, natomiast ciepło ucieka nam przez okna (dotychczas nie mieliśmy żadnych zasłon), a okien mamy 34 m2. Pewnie ciekawym doświadczeniem byłoby badanie kamerką termowizyjną. Pomyślę o tym.

Lakusz - pisałeś coś o domach "kilkulitrowych" - to ile litrów miałby mój dom? Pewnie dużo. Jeśli Twój dom zużywa 1000 kWh miesięcznie, a mój ok 2400 kWh. Tak myślę, że może warto było zamist kolektorów zrobić jakies super ciepłe okna, albo upchac więcej wełny na strop.

Na stronach Legalett.ca znalazlem dokument http://www.legalett.ca/0517.PDF, ktorego oryginalny fragment zamieszczam ponizej.

Make sure you do not have excessive or unbalanced heat losses, and make sure that for water units, the water temperature matches the design drawing for the floor coverings used and that the water supply system is functional.

1. Have an air-tightness test (blower door test) done for the house. If there are significant infiltration losses, the interior climate will be very sensitive to outside temperature drops. LEGALETT is NOT designed for, nor intended to provide heat for excessive infiltration losses beyond 0.12 Air Changes Per Hour.

Total heating costs will also be excessive.

2. Review the product data sheet http://www.legalett.ca/0545.PDF ‘HRV/ERV Operation With LEGALETT’ to be sure that

a) you are not over-ventilating (causes a cooling sensation from excessive drafts) and

b) that you have a touch-up heater installed for the HRV/ERV to bring the ventilation air back up to ambient temperature.

LEGALETT is NOT intended to provide touch-up heat for ventilation losses. If there are significant ventilation losses, the interior climate will be drafty and very sensitive to outside temperature drops. Total heating costs will also be excessive

A teraz tlumaczenie (przepraszam za jakosc)

Upewnij się, że nie masz zbyt wysokich lub niezrównoważonych strat ciepła, a także upewnij się, że dla agregatów wodnych, temperatura wody zasilającej odpowiada założeniom projektowym dla zastosowanych pokryć podłogowych i że układ wodny jest sprawny.

1. Wykonaj test szczelności domu (nadmuch przez drzwi). Jeśli wystąpią znaczne straty przenikania wnętrza, klimat będzie bardzo wrażliwy na spadki temperatury zewnętrznej. LEGALETT nie jest ani zaprojektowny ani przeznaczony do dostarczania ciepła mającego na celu pokrycie nadmiernych strat ciepła przy infiltracji powyżej 0.12 wymian powietrza na godzinę.

Łączne koszty ogrzewania będą wtedy również większe.

2. Zapoznaj sie z kartą produktu "Współpraca układów odzyskiwania ciepła / energii z LEGALETT", aby upewnić się, że:

a) zbytnio nie wentylujesz domu (powoduje to uczucie chłodzenia przy nadmiernych przeciągach) oraz

b) że masz zainstalowaną dodatkową nagrzewnice HRV / ERV podnoszącą temperature powietrza wentylacyjnego z powrotem do temperatury otoczenia.

LEGALETT nie ma na celu zapewnienia pokrycia strat ciepła wentylacji. Jeśli występują znaczne straty na wentylacji, klimat wnętrza będzie przewiewny i bardzo wrażliwy na spadki temperatury zewnętrznej.

Łączne koszty ogrzewania będą wtedy również większe.

Z tego wynika dla mnie:

1. ze trzeba miec jakies dodatkowe zrodlo ciepla, bo przy wentylacji wiekszej niz 0.12 wymian na godzine nie utrzyma sie zadanej temperatury albo beda duze koszty. (zalozenie dodatkowe, pomijane milczeniem to zapotrzebowanie domu na cieplo). W moim projekcie to jest 14,5 kWh, a Legalett planuje zainstalowanie tylko dwoch agregatow 4kW kazdy na parterze, a gdzie pozostale 6.5?

2. podlaczenie kominka jest jednym z takich rozwiazan tylko nie wiem jak na podwyzszenie temperatury plyty zareaguja panele drewniane jesli sa (u mnie beda, a zalecane jest T<26 degC)

3. dom musi byc ocieplony zgodnie z zalozeniami projektowymi. Legalett mowi o wartosciach:

dla ścian zew = 0,25 [W/(m2*K)]

dla stropu(dachu) = 0,20 [W/(m2*K)]

dla okien = 1,80 [W/(m2*K)]

oraz, ze pomieszczenia na górnej kondygnacji powinny być ogrzewane do około 20C. Łazienki do powierzchni 10m2 mogą wymagać dogrzewania za pomocą dodatkowego grzejnika drabinkowego.

4. warto zamowic kamere termowizyjna - teraz jest idealny moment bo straty sa najwieksze w te mrozy.

Poniekad to moze byc tez wyjasnienie wysokich rachunkow Osowki.

Dom ma 145 metrów, dwa agregaty po 4 kW. ściany powinien mieć dość ciepłe, natomiast ciepło ucieka nam przez okna (dotychczas nie mieliśmy żadnych zasłon), a okien mamy 34 m2. Pewnie ciekawym doświadczeniem byłoby badanie kamerką termowizyjną. Pomyślę o tym.

Lakusz - pisałeś coś o domach "kilkulitrowych" - to ile litrów miałby mój dom? Pewnie dużo. Jeśli Twój dom zużywa 1000 kWh miesięcznie, a mój ok 2400 kWh. Tak myślę, że może warto było zamist kolektorów zrobić jakies super ciepłe okna, albo upchac więcej wełny na strop.

Pytanie ile zużywasz tych kilowatów na ogrzewanie przez cały sezon. U mnie ok 2600kWh na samo ogrzewanie przez cały sezon, który w zeszłym roku skończył się ostatniego dnia marca w moim domku :) Do tego jeszcze ok. 2mp drewna.

nawiązując do postu pdurys

(HRV) - Heat Recovery Ventilator to po naszemu rekuperator,

nie chodzi im o montaż dodatkowej nagrzewnicy ale o stosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem optimum 60 %

karta produktu "Współpraca układów odzyskiwania ciepła / energii z LEGALETT" http://www.legalett.ca/0545.pdf

pozdrawiam

A co do hasła" 3 tysiące za prąd" to takie zużycie przy dwóch agregatach mogło by być gdyby one prawie się nie wyłączały czyli pracowały przez 96% czasu, albo inaczej pracowały 23/24h !

To chyba coś jest nie tak ?

policzę to od innej strony, przyjmę spore zużycie prądu na cele inne niez ogrzewanie, na poziomie 500kWh/m-c i modelując zmianę zuzycia energi w czasie kolejnych miesięcy, wychodzi mi że dom zużywa przez 6-m-czy okres grzewczy 26400 kWh, i teraz możemy przyjąć:

- że dom jest "średniej" wielkości, tak 150m2 co daje nam wynik 176kWh/m2/rok (rok w tym wypadku = sezon grzewczy) to chyba nie ocieplona stodoła z desek ma mniejsze zużycie ;)

- że dom jest standardowy dobrze ocieplony to wychodzi że dom ma jakieś 377 m2 pu :o

8) no to se policzyłem........... :o

1. ze trzeba miec jakies dodatkowe zrodlo ciepla, bo przy wentylacji wiekszej niz 0.12 wymian na godzine nie utrzyma sie zadanej temperatury albo beda duze koszty. (zalozenie dodatkowe, pomijane milczeniem to zapotrzebowanie domu na cieplo).

życzę powodzenia w spełnieniu tego warunku przy wentylacji grawitacyjnej, w programach do audytu przyjmuje się wartość 4 !!!, a przy reku tak projektuje instalacje aby na najniższym biegu robił minimum 0,24 więc wartość 0,12 jest prawie nie do osiągnięcia....

A co do hasła" 3 tysiące za prąd" to takie zużycie przy dwóch agregatach mogło by być gdyby one prawie się nie wyłączały czyli pracowały przez 96% czasu, albo inaczej pracowały 23/24h !

To chyba coś jest nie tak ?

policzę to od innej strony, przyjmę spore zużycie prądu na cele inne niez ogrzewanie, na poziomie 500kWh/m-c i modelując zmianę zuzycia energi w czasie kolejnych miesięcy, wychodzi mi że dom zużywa przez 6-m-czy okres grzewczy 26400 kWh, i teraz możemy przyjąć:

- że dom jest "średniej" wielkości, tak 150m2 co daje nam wynik 176kWh/m2/rok (rok w tym wypadku = sezon grzewczy) to chyba nie ocieplona stodoła z desek ma mniejsze zużycie ;)

- że dom jest standardowy dobrze ocieplony to wychodzi że dom ma jakieś 377 m2 pu :o

8) no to se policzyłem........... :o

Lakusz - Ty mi policz inaczej, bo nie może być gozrej niż w stodole :o

rok 2004 - na wszystkie potrzeby zuzyte poniżej 15999 kWh

rok 2005 - jw zużyte 15860 kWh

rok 2006 zużyte 18300 kWh

rok 2007 zużyte 17706 kWh

rok 2008 zużyte 20778 kWh

rok 2009 zużyte 19 050 kWh

Odpowiednio gdy odejmiemy te proponowane pzrez Ciebie 500 kWh miesięcznie na potzreby agd itp, czyli około 6000kWh rocznie, (500x12 miesięcy) to zużycie na ogrzewanie wychodziłoby w kolejnych latach 10 tys, 10000, 12300, 11700, prawie 14000 i 13000. To jak teraz to wygląda? Bo ja nie znam tego wzoru na litrowe domy :oops:

(HRV) - Heat Recovery Ventilator

... a dokladniej Heat Recovery Ventilation - Wentylacja z odzyskiem ciepla.

nie chodzi im o montaż dodatkowej nagrzewnicy ale o stosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem optimum 60 %

Chyba jednak o chodzi o dodatkowa nagrzewnice jak to jest pokazane na tej wlasnie karcie katalogowej. Wspominana srednia sprawnosc 60% to sprawnosc samego rekuperatora a oni tam pisza o dodatkowym "Touch-up heater" niwelujacym deficyt tych "ulatujacych" 40%.

Osobiscie uwazam, ze taka dodatkowa nagrzewnica nie zawadzi a nawet moze pomoc w sytuacji gdy bedziemy chcieli szybciej podniesc komfort cieplny w domu. Chociaz z drugiej strony jesli o tym pisza Kanadyjczycy to chyba cos musi byc na rzeczy i moze potrzebne jest dodatkowe zrodlo ciepla (minimum kominek) bo sama plyta grzewcza sie moze nie wyrobic.

Czy ja znowu czegos nie rozumiem?Jak to co piszecie ma sie do tych co za ogrzewnie Legalettem placa po 1500-2000zl za sezon grzewczy

To jest mozliwe jesli zakladamy ze w domu sa dwa agregaty 8kW, sezon ma 120 dni, dziennie grzanie przez lacznie 6 h w taryfie nocnej za 0,2163 netto (nie licze abonamentu) - c.w.u. z innego zrodla

120 x 6 x 8 x 0,2163 x 1,22 = 1520

8kW powinno wystarczac dla domu o powierzchnii okolo 100 m2 z dobrym ociepleniem i innymi "ficzerami" jak np. WM+R

Legalett zaleca stosowanie nagrzewnic w kanałach wentylacji w przypadku wszelakich systemów grzejących głównie przez promieniowanie.

Dotyczy to każdego rodzaju ogrzewania podłogowego lub ściennego czy też sufitowego.

Z reguły wlot powietrza z systemu WM jest zlokalizowany w okolicy okna. W domach z instalacją grzejnikową strumień gorącego powietrza unosi się znad grzejników i miesza z wlatującym zimnym powietrzem. W rezultacie nie odczuwamy tak bardzo dyskomfortu w okolicach nawiewów.

W przypadku ogrzewania przez promieniowanie nie występują tak intensywne i miejscowe ruchy gorącego powietrza i odczuwamy strugę chłodniejszego powietrza.

Nie wyobrażam sobie instalacji WM bez rekuperatora. W przypadku wentylacji grawitacyjnej nawiew zrealizowany jest przy wykorzystaniu nieszczelności (z założenia) stolarki okiennej i struga zimnego powietrza jest rozproszona.

Przy WM struga jest skoncentrowana.

U mnie jest rekuperator Bartosz. Obecnie pracuje na ok. 40%. Nie ma grzałki. Nie zamarza. Temperatura w domu to ok. 15st. na parterze, trochę cieplej na poddaszu. (więcej nie grzeję bo jeszcze nie mieszkam). Powietrze nawiewane jest tylko trochę chłodniejsze od domowego. Zakładam, że przy docelowej temp. np. 22st temp. powietrza nawiewanego będzie wynosiła nie mniej niż 18 st. Przy intensywnej wymianie przebywanie w okolicy nawiewu może nie być komfortowe. Dlatego też sugerowana jest nagrzewnica.

Ciekawe rozważania były też w wątku o domach pasywnych. Okazuje się, że mimo zapewnienia odpowiedniego bilansu cieplnego (np. za pomocą nagrzewnicy kanałowej) użytkownicy mogą odczuwać dyskomfort spowodowany brakiem promieniowania cieplnego. Czyli i tak źle i tak niedobrze :)

MCB

fajnie, że się MCB odezwałeś, bo do rzeczy piszesz w tym wątku.

Właśnie z powodu (jak się okazuje) problematycznego łączenia WM z DGP lub WM/Reku i wykorzystania WM do rozprowadzenia energii pochodzącej z kominka (bez DGP) oraz przede wszystkim ze względu na konieczność uzupełnienia systemu LEGALETT o inne niezależne źródło, przeglądam sobie różne rozwiązania, np http://www.najtanszeogrzewanie.pl/strona/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=61. Może wykorzystać podobny patent w sypialniach i łazience, a salon/jadalnię/kuchnię zostawić układowi L+kominek??

Koszt takich 4 paneli po 650W ze sterowaniem (3 syp + łazienka) z montażem to około 5 tys. PLN (przy rezygnacji z "super" gratisu w formie obrazu-rykowisko na jednym z paneli)...