Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Forumowiczów po raz pierwszy i chyba nie ostatni gdyż widzę że toczy się tutaj gorąca dyskusja.

Zaglądnąłem na forum Muratora z czystej ciekawości (wcześniej śledziłem nowinki technologiczne będąc zagorzałym czytelnikiem i prenumeratorem gazety Budujemy Dom) i widzę że toczy się pewnego rodzaju wymiana doświadczeń na temat opłacalności budowy konkretnych systemów cieplnych w domach które zamieszkujemy. Więc pozwolę sobie przedstawić rozwiązania które zastosowałem w domku w którym obecnie od 15 miesięcy mieszka klasyczna polska rodzina tj. rodzice + 2 dzieci.

Budowę domu planowaliśmy już w 2007 roku i tak też zadecydowaliśmy że powstanie on w technologii mało u nas stosowanej tj. Legalett oraz Praefa i całkowicie jesteśmy uzależnieni od energii elektrycznej gdyż CWU i ogrzewanie oraz gotowanie (kuchnie indukcyjna) zostało oparte na zasilaniu prądem elektrycznym (licznik dwu taryfowy, przyłącz 9 kWh i 32 A).

Jest to dom Zorza po niewielkich zmianach układu ścian na poddaszu (podniesienie ścianek kolankowych oraz zrezygnowano z jednego pokoju na rzecz garderoby

i powiększonego hollu)

1. powierzchnia zabudowy - 117,95 m2

2. kubatura pomieszczeń - 244,85 m2

3. powierzchnia użytkowa - 146,18 m2 bez garażu

domek wyposażyliśmy w wentylacje nawiewno – wywiewną z odzyskiem ciepła i pełnym sterowaniem elektronicznym – Rekuperatory.pl zamontowaną przez porządną firmę S.E. pana Tomka z Łańcuta,

pompę ciepła Thermogolve z bezpośrednim odparowaniem i wymiennikiem poziomym gruntowym oraz instalację solarną tj. 30 rur próżniowych oraz 500 litrowy buforowy zbiornik ciepłej wody montowane przez solidną firmę z Jasła,

fundament Legalett z izolacją 2*10 cm styropianu pod spodem i metalowymi kanałami grzejnymi fi 100 oraz wymiennikiem kominkowym, pełne sterowanie elektroniczne temperatury i załączania pompki wodnej po spadku temperatury

ściany zewnętrzne Praefa to keramzytobeton 15cm +15 cm styropianu platinum ściana,

dach 20 cm wełna samo rozprężna oraz 5 cm wełny w płatach kładzione w poprzek krokwi,

rolety okienne aluminiowe z ociepleniem sterowane elektronicznie i zamykające się

po zmroku.

Parter - powierzchnia ogrzewana Legalettem to ok. 84 m2 przy 2 szt. wymienników wodnych IGV 4000W z czteroma termostatami;

Poddasze – powierzchnia ogrzewana 97 m2 (5 małych grzejników pod oknami dachowymi + tradycyjna podłogówka ze sterowaniem Grandfosa).

Temperatura ustawiona na sterownikach Legalettu na parterze: 210C i 220C w salonie gdzie najczęściej bawi się 18 miesięczna córeczka,

Temperatura na poddaszu 200C aby lepiej się spało bo powyżej to było zbyt gorąco.

A teraz czas na konkrety dotyczące zużycia prądu przez nasz domek:

Okres od 04.09.2008 do 31.12.2008r. gdzie zużyliśmy 598 kWh w taryfie dziennej

i 1101 kWh w taryfie nocnej za kwotę 572,60 PLN co daje nam 119 dni przy średniej dziennej 4,81 PLN i był to czas od założenia licznika do dnia wprowadzenia się całej rodziny czyli tzw. wykończeniówka z ogrzewaniem domu do 190C.

Okres od 01.01.2009 do 31.12.2009 gdzie zużyliśmy 2547 kWh w taryfie dziennej

i 3836 kWh w taryfie nocnej za kwotę 2184,21 PLN co daje nam 365 dni przy średniej dziennej 5,98 PLN za pierwszy pełny rok użytkowania z malutkim dzieciątkiem które generowało dodatkowe koszty prania i kąpieli (uważam że nie jest źle );

Okres od 01.01.2010 do 14.03.2010r. gdzie zużyliśmy 743 kWh w taryfie dziennej

i 1395 kWh w taryfie nocnej za kwotę 755,94 PLN co daje nam 73 dni przy średniej dziennej 10,35 PLN gdzie obecna zima daje często do wiwatu.

Jednocześnie nadmieniam że sam kominek traktujemy jako rekreacyjną rozrywkę wieczorem i od momentu wprowadzenia się do domu to był on używany mniej niż 50 razy z tego w czasie lutowych mrozów przepalałem w nim 6 razy około 3-4 godziny co drugi lub 3 dzień (nie lubię pracować na etacie palacza) a poza tym i tak pompa ciepła daje radę więc po co się brudzić przy kominku.

Tak więc pozdrawiam z okolic Łańcuta i czekam na komentarze dotyczące naszych kosztów i pocieszam innych świecącym słoneczkiem które pobudza do zakwitania przebiśniegi w naszym ogrodzie.

Pisał i pozdrawia, dziękując Wykonawcom - Pirania.

• 2 weeks później...
tomku jak jesteś taki sumienny to podaj jeszcze koszty inwestycyjne przy poszczególnych rodzajach ogrzewania

Poza tym 20 000kWh to przy standardowo wybudowanym domu daje jakieś ponad 250m2 pu domu - to chyba trochę spory dom!

Tomek zacytował moje porównanie kosztów ogrzewania, więc wyjaśnię tu te 20 000 kWh.

Ta ilość energii została wybrana na podstawie doświadczeń użytkowników pieców na ekogroszek - w praktyce oznacza to spalenie 3 ton najlepszego ekogroszku (Pieklorz 29 MJ) rocznie na ogrzanie domu i CWU.

Przy dobrym piecu jest to osiągalne przy "standardowo" wybudowanym domu np. takim:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b

czyli ok. 150 m2 (podniesiona ścianka kolankowa) - pow. podłóg 185 m2, ocieplenie grubsze niż w projekcie + rekuperator z GWC, brak balkonów i 4 z 6 okien dachowych.

Dodam tylko, że od Września do dzisiaj spaliłem 2 800 kg ekogroszku (poprawiłem kilka rzeczy, więc mam nadzieję, że osiągnę wynik 3 tony rocznie w kolejnym roku)

Nie znam nikogo kto jest w stanie 3 tonami ekogroszku ogrzać dom o większej powierzchni wybudowany "standardowo".

Czy ktoś z forumowiczów używa gazu proban/propan-butan z butli przydomowej do zasilenia legalettu? Ostatnio chodzi mi po glowie taka opcja, szukam za i przeciw. Będę wdzięczny za opinie użytkowników.

Adam

Ja tak właśnie jadę całą zimę.Założyłem sobie partyzantkę w postaci 4 zmostkowanych butli 30 kg (każda).System się sprawdza.Chętnie się podzielę doświadczeniami. Będę tak ciągnął do czasu podłączenia do sieci.

Pytanie do posiadaczy legalettu.

Kto wam robił badanie gruntu i co takie opracowanie powinno zawierać ?

Czy wystarczy badanie w miejscu posadowienia budynku ?

pozdr

Wystarczy ,że geologowi pokażesz projekt zagospodarowania działki, zrobi odwierty w dwóch narożnikach.Polecam Pana Szyłańskiego.Spoko gość , niedrogi i solidny ... zresztą pracuje dla LEgalettu.

Dla mnie pod L. robił właśnie on

Pytanie do posiadaczy legalettu.

Kto wam robił badanie gruntu i co takie opracowanie powinno zawierać ?

Czy wystarczy badanie w miejscu posadowienia budynku ?

pozdr

Robi się zwykle 3-4 odwierty w miejscu posadowienia budynku w celu określenia rodzaju gruntu, jego nośności i poziomu wód gruntowych.

Raport powinien zawierać wstęp - adres, dane inwestora i opis terenu, metodę przeprowadzenia badania wraz z mapką rozmieszczenia odwiertów, opis warstw gruntu, zagęszczenie nośność, głębokość lustra wód... i wnioski końcowe z proponowanym sposobem posadowienia budynku.

to tak w skrócie

Browar

tomku jak jesteś taki sumienny to podaj jeszcze koszty inwestycyjne przy poszczególnych rodzajach ogrzewania

Poza tym 20 000kWh to przy standardowo wybudowanym domu daje jakieś ponad 250m2 pu domu - to chyba trochę spory dom!

Tomek zacytował moje porównanie kosztów ogrzewania, więc wyjaśnię tu te 20 000 kWh.

Ta ilość energii została wybrana na podstawie doświadczeń użytkowników pieców na ekogroszek - w praktyce oznacza to spalenie 3 ton najlepszego ekogroszku (Pieklorz 29 MJ) rocznie na ogrzanie domu i CWU.

Przy dobrym piecu jest to osiągalne przy "standardowo" wybudowanym domu np. takim:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b

czyli ok. 150 m2 (podniesiona ścianka kolankowa) - pow. podłóg 185 m2, ocieplenie grubsze niż w projekcie + rekuperator z GWC, brak balkonów i 4 z 6 okien dachowych.

Dodam tylko, że od Września do dzisiaj spaliłem 2 800 kg ekogroszku (poprawiłem kilka rzeczy, więc mam nadzieję, że osiągnę wynik 3 tony rocznie w kolejnym roku)

Nie znam nikogo kto jest w stanie 3 tonami ekogroszku ogrzać dom o większej powierzchni wybudowany "standardowo".

Czyli gdyby taki standardowy dom (nie dońca standardowy bo-grubsze ocieplenie niż w projekcie i wentyl.mech. z reku i GWC !!!) ogrzał Legalett to 20.000Kwh zapotrzebowania razy 0.35 niech będzie tylko tania druga taryfa!! to jest....7000zł.No minus woda,bo pisałeś ,że to zapotrzebowanie z wodą więc samo ogrzewanie to z 5000zł.

To jak wy za 2tys grzejecie tym Legalett Piotrze w domu z cieniutką 15cm praefą i cieniutkim 12cm styro i bez WM z Reku i bez GWC to ja już chyba nigdy nie pojmę.......

Tomek131, który jest zaczepny jak granat, w stosunku rzecz jasna do mnie, napisał:

To jak wy za 2tys grzejecie tym Legalett Piotrze w domu z cieniutką 15cm praefą i cieniutkim 12cm styro i bez WM z Reku i bez GWC to ja już chyba nigdy nie pojmę.......

Wreszcie do Ciebie dotarło to, co już wszyscy dawno wiedzą.

Oj, nie pojmiesz brachu, nie pojmiesz... wygląda na to, że u Ciebie z tym pojmowaniem bardziej "cieniutko" niż u mnie z litymi ścianami z keramzytu i styropianem. :lol:

Tere fere Tomeczku, Ciebie zżera, a nie Katarzynę o czym także tu wszyscy wiedzą, bo czytać umieją ze zrozumieniem listy Katarzyny (nie ta powierzchnia, nie ten dom, brak planowanych wykończeń...). Tylko Ty masz z tym problem i jak troll w kółko pleciesz te same banialuki. A że ostatnio na forum mało kto pisze i atmosfera raczej mało pogodna, to pozwalam sobie pożartować z Twojego pisania głupot. Miej się zdrowo i nie idź w ślady Martyny... :(