Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Stoję przed dylematem -pomiędzy budowaniem domu metodą tradycyjną -ławy ,fundament z bloczków itd,czy wykonać płytę Legalett.

Wybudowałem 2 domy metodą tradycyjną i znam doskonale problemy związane z tym etapem budowy .

Mam wiele pytań związanych z wykonaniem płyty Legalett.

1.Gdzie można zamówić gotowy projekt Legalett i ile trzeba za niego zapłacić?

2. Ile kosztują materiały tzn : styropian,zbrojenie,rury systemu legalet -na pow 100m.

jaki typ styropianu? typ rur do ogrzewania? czy konieczne jest obrzeża z firmy Legalett z Gdańska ?a nie można zastosować twardego styropianu innej firmy?

Mam gotowy projekt i chciałbym zastosować fundament z Legalett jak to zrobić ?

Potrafię zbudować dom od podstaw -proszę o ewentualne rady w tym temacie -dzięki serdeczne z góry za pomoc

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przebrnąłeś przez wątek?Widziałeś gdzieś działający Legalett lub rozmawiałeś z kimś kto ma?

Jeśli bywasz w okolicach Zabrza to jest tam dom modelowy na Legalett postawiony przez Pref-bud,zawsze warto podjechać,popytać , obejrzeć.

Najlepiej zimą i zobaczyć czy nadal tak hajcują kominkiem

Witam.

Czytam wątek już chyba tydzień...łatwe to nie jest, mimo że co niektóre odpowiedzi można pomijać (tych samych autorów), bo nic nie wnoszą (szkoda, że taki charakter mają prywatne wycieczki).

Właśnie oczekuję na wydanie zgody na budowę.

Będziemy budować mały domek, parterowy póki co, właśnie na Legalecie.

Powierzchnia parteru 102 m2.

Kupujemy kominek 16kw i będziemy chcieli go zintegrować z agregatem.

Bardzo lubimy palić w kominku i zamierzamy robić to, będąc w domu w sezonie zimowym.

To zupełnie świadoma decyzja. Palić będziemy od 17-18 (to kwestia jednego wkładu, który się będzie kilka godzin palił).

Jeżeli będą duże mrozy i płyta nie będzie efekwtyna (jesteśmy ciepłolubi), to nie wykluczamy nastawienia wkładu na dzień.

Zastanawiam się jednynie nad tym, co zrobić na poddaszu. Na razie nie będzie używane.

Jak będzie kasa, to w przyszłym roku je zaadoptujemy (1-2 sypialnie i suszarnia).

Planowałam na etapie budowy wyciagnąć na poddasze rurę, aby rozprowadzać potem ciepłe powietrze z kominka.

Stąd taka moc kominka. Dobry pomysł?

Montujemy też kolektory próżniowe, by mieć ciepłą wodę w pogodne dni.

Znacie może sposób na ogrzanie wody (zbiornik biwalentny 300l) zimą, wykorzystując ogrzewanie kominka?

Czy to wchodzi w grę pod warunkiem posiadania płaszcza wodnego?

Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Witaj Stan5

Mam gotowy projekt i chciałbym zastosować fundament z Legalett jak to zrobić ?

Gdzie można zamówić gotowy projekt Legalett i ile trzeba za niego zapłacić?

Co masz na myśli pisząc zamówić gotowy projekt Legalett?

Jeśli zamierzasz skorzystać z firmy Legalett Polska, to wystarczy wysłać do Gdańska w celu wstępnej wyceny skan swojego projektu (rzut parteru) via e-mail. Możesz też wysłać całą dokumentację.

Ile kosztują materiały tzn : styropian,zbrojenie,rury systemu legalet -na pow 100m.

Te informacje otrzymasz po zrealizowaniu powyższego opisu wysyłki e-mail.

jaki typ styropianu? chodzi Ci o nazwę, symbol czy o parametry?

a nie można zastosować twardego styropianu innej firmy?

Można – jeśli uważasz, że to konieczne i chcesz na to przeznaczyć większe finanse (Gdańsk biorąc duże ilości ma niższe ceny).

typ rur do ogrzewania?

50 pp lub 100 spiro – patrz na stronach na temat Legalett

czy konieczne jest obrzeża z firmy Legalett z Gdańska ? Nie, ale warto skorzystać.

Potrafię zbudować dom od podstaw - proszę o ewentualne rady w tym temacie

No to masz wielką przewagę nad tymi, którzy są laikami. Proponuję kontakt z inż. Wojciechem Naruckim z Legalett w Gdańsku. On Ci wszystko dokładnie wytłumaczy, a może nawet współpracę zaproponuje. :-)

Edytowane przez Piotr O.

Witaj J&M&dzieci

Planowałam na etapie budowy wyciagnąć na poddasze rurę, aby rozprowadzać potem ciepłe powietrze z kominka.

Stąd taka moc kominka. Dobry pomysł?

Dobry i sprawdzony pomysł.

Też o tym myślałem, ale ostatnio zaczynam skłaniać się do pompy powietrznej, bo może być tańsza i tych słonecznych dni u nas jest jednak mało, a taka pompa jest niezależna od słońca.

Znacie może sposób na ogrzanie wody (zbiornik biwalentny 300l) zimą, wykorzystując ogrzewanie kominka?

Poszukaj na forach - tu na forum - o tym już pisano w kilku tematach.

Nie jest to do końca tak jak piszesz. Napisałem, że można to zrobić taniej i z lepszym skutkiem.

Nie zawsze jest to jednak możliwe. Jeżeli masz już wykonane ogrzewanie powietrzne w systemie Legalett, to rozwiązanie takie jak opisał Piranie jest poprawne, ale gorsze pod względem ekonomicznym (wyższe koszty eksploatacji) od rozwiązania, o którym pisałem. Tym niemniej koszty eksploatacji po zastsosowaniu pompy ciepła (w porównaniu z ogrzewaniem tylko energią elektryczną) spadną min. 2-krotnie (dla pompy ciepła powietrze-woda), a nawet 3-krotnie dla pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem.

Czy jest to inwestycja opłacalna, to już inna bajka - dużo zależy od zapotrzebowania budynku na energię do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody.

Dziękuję Henryku za opinię. Podzielam zdanie, że nadal nie jest to tanie rozwiązanie. Jednak jak kogoś podobnie jak Piranie na to stać, to czemu nie ma mieć taniego w eksploatacji domu.

J&M&dzieci widzę ,że budujesz DOm we Wrzosach (pewnie z Pref-budem?)Ładniutka parterówka w klasie ok 100m.Dla mnie okazała się za mała i jakoś tak salon wydawał się nie specjalnie ustawny, a przez fakt że część jego powierzchni odbierała komunikacja za mały.Do tego nie znoszę kuchni połączonej z salonem (ale tu jestem wyjątkiem,bo w większości gotowych projektów tak jest)

Zmieniałeś kąt nachylenia dachu lub inne zabiegi?Inaczej na poddaszu po jego ociepleniu,zrobieniu podłogi jest z tego co pamiętam jakieś 2m w najwyższym miejscu i do tego tylko przez środek na szerokości chyba metra.Tak troszkę nie na temat wtrąciłem.

Witaj J&M&dzieci

Też o tym myślałem, ale ostatnio zaczynam skłaniać się do pompy powietrznej, bo może być tańsza i tych słonecznych dni u nas jest jednak mało, a taka pompa jest niezależna od słońca.

To racja, ale koszty pompy z tego co już tu wyczytałam dużo większe.

Wiem, że od już kilku lat masz domek, więc można taką pompe zamontować w dowolnym momencie?

Dużo zmian w domu już gotowym trzeba wprowadzić - sprawdzałeś?

Kolektory i tak planujemy dopiero wiosną kupić, więc może do tego czasu zmienimy zdanie ;)

Chociaż wolałabym nie, bo chce na etapie budowy rozprowadzić wszelkie instalacje.

Poszukaj na forach - tu na forum - o tym już pisano w kilku tematach.

Szukam...w gąszczu już drugi tydzień. Przejrzałam wątek o kominkach, ale okazuje się, że jeszcze jest oddzielny o ogrzewaniu. Nic, trochę minie nim nabiorę wprawy w wyszukiwaniu i przegladaniu wątków (wyszukiwarka nie zawsze trafnie działa).

Dzięki!

J&M&dzieci widzę ,że budujesz DOm we Wrzosach (pewnie z Pref-budem?)Ładniutka parterówka w klasie ok 100m.Dla mnie okazała się za mała i jakoś tak salon wydawał się nie specjalnie ustawny, a przez fakt że część jego powierzchni odbierała komunikacja za mały.Do tego nie znoszę kuchni połączonej z salonem (ale tu jestem wyjątkiem,bo w większości gotowych projektów tak jest)

Zmieniałeś kąt nachylenia dachu lub inne zabiegi?Inaczej na poddaszu po jego ociepleniu,zrobieniu podłogi jest z tego co pamiętam jakieś 2m w najwyższym miejscu i do tego tylko przez środek na szerokości chyba metra.Tak troszkę nie na temat wtrąciłem.

Tak. Z Pref-Budem. Daleka krewna buduje również (niespodziewanie się dowiedziałam) z nimi, juz są po postawieniu scian i zamierzam odwiedzić ich budowę.

Tomku - my również mieliśmy wątpliwości do projektu, aczkolwiek wewnątrz wygląda na większy niż na mniejszy. Mieszkamy teraz w 3 osoby w kawalerce, w której zalągł się paskudny grzyb - mieszkanie wynajmowane, więc decyzja o wyprowadzce zapadła szybko. Cena mieszkania 4 pokojowego niewiele odbiega od ceny domu. My wychowani w domach i tak szybko byśmy narzekali na mieszkanie w bloku.

Zależy nam na szybkiej budowie (i tak już formalności trwają 5 miesiąc), bo powiększy nam się jesienią rodzina. Kupowaliśmy jednocześnie działkę, więc kasę mamy ograniczoną, dlatego projekt jest bez szaleństw.

Na 4 osoby wystarczy, dzieci i tak raczej z nami nie będą mieszkać, my na starość zmian nie potrzebujemy - wystarczy, że wszystko będzie na praterze. Nie wprowadzamy modyfikacji do projektu. Z poddaszem jeszcze nie zdecydowaliśmy. Będzie 2 synów, więc póki co będą mieć wspólny pokój na dole, drugi (mniejszy) będzie biblioteczką i miejscem na komputery (wole dzieciaki mieć pod kontrolą w tej kwestii),a poddasze...zobaczymy. Jak będzie potrzeba, to urządzimy tam sypialnie (tylko) albo dla nas, albo dla syna czy też dwie dla dwóch, więc na miejscu na górze specjalnie nam nie zależy. Chociaż raczej przymierzamy się do robót w przyszłe wakacje, bo mamy rodziny dojeżdżające i każde miejsce do spania nam się przyda.

Kuchnia otwarta to też nie mój typ. Zastanawiałam się tutaj długo nad dokonaniem zmiany, zamknięcia tego w jakiś sensowny sposób, ale straci na tym wygląd strefy dziennej, a poza tym robiąc coś w kuchni widzę podjazd a obracając głowę w drugą stronę będę miała przez taras widok na plac zabaw.

Salon - fakt ustawny nei jest - ale my w ogóle nie uznajemy mebli w tym pomieszczeniu, więc zmieści się tam obszerny narożnik i ława. Nadal tylko dylemat mamy co do TV - odmienne zdania moje i połówka :)

Pzdr

Ja bym zmienił kąt nachylania dachu na 35stopni.To powinno dać więcej przestrzeni.Albo ściankę kolankową podnieść.W obecnej wersji w/g mnie to z sypialnią będzie tam ciężko.Latem duchota w tak niziutkim pomieszczeniu.Prędzej jakiś pokój komputerowy czy biblioteka itp.Jest już w pracowni Archon wasz dom w wersji z użytkowym poddaszem-może popatrzcie jakie zmiany tam są.A z TV w salonie to nie wiem gdzie go dać.Dziwne te projekty robią.zeby wejsc do kuchni trzeba wejsc do salonu.A może kuchnię pustakami szklanamymi oddzielić albo czymś takim?Znowu ciut nie na temat.Jakoś przeżyją.Aha.W/g mnie z23 studia z500 nie wiele wiekszy a bardziej funkcjonalny.

Co do Legalett dałbym pod płytę coś lepszego niż styropian jaki daje Legalett (zapytajcie jaka była by dopłata.Dom ma stać 100lat a nie 10).Na ściany dołożyłbym z 15cm które są w standardzie do 20.Legalett nie wiadomo ile pociągnie prądu ,a te 5cm styro albo dadzą w cenie w imię rabatu (mają z czego) albo nie wielka dopłata,może warto?

J&M&dzieci

W jakim sensie pytasz czy sprawdzałem? Zanim wybudowałem rok planowałem wszystko w szczegółach i dzięki temu tylko drobne zmiany były potrzebne (np. korytko na dodatkowy przewód do domofonu). Przy dzisiejszym sprzęcie obróbka ścian keramzytowych jest prostsza niż kucie w cegle.

Jeśli chcesz zaoszczędzić na budowie i masz szanse wziąć urlop na przynajmniej dwa miesiące, to podaruj sobie pośrednika w postaci Pref-Budu (z pośrednikiem płacisz więcej za materiały). Skorzystaj bezpośrednio z ekip: Legalett, Praefa, firmy stawiającej dach (np. ModernDach współpracujący od wielu lat z Legalett i Praefa)... i jak dobrze zgrasz terminowo ekipy, to za góra 3 miesiące wprowadzisz się na swoje.

Ja tak zrobiłem w 102 dni, oszczędzając na braku pośredników.

Jeśli chcesz to podaj mi na priw e-mail - wyślę Ci kronikę budowy mojego D04.

PS Masz kapitalną myśl w podpisie. Tak to działa - sprawdzałem wielokrotnie.

Edytowane przez Piotr O.

Ja bym zmienił kąt nachylania dachu na 35stopni.To powinno dać więcej przestrzeni.Albo ściankę kolankową podnieść.W obecnej wersji w/g mnie to z sypialnią będzie tam ciężko.Latem duchota w tak niziutkim pomieszczeniu.Prędzej jakiś pokój komputerowy czy biblioteka itp.Jest już w pracowni Archon wasz dom w wersji z użytkowym poddaszem-może popatrzcie jakie zmiany tam są.A z TV w salonie to nie wiem gdzie go dać.Dziwne te projekty robią.zeby wejsc do kuchni trzeba wejsc do salonu.A może kuchnię pustakami szklanamymi oddzielić albo czymś takim?Znowu ciut nie na temat.Jakoś przeżyją.Aha.W/g mnie z23 studia z500 nie wiele wiekszy a bardziej funkcjonalny.

Co do Legalett dałbym pod płytę coś lepszego niż styropian jaki daje Legalett (zapytajcie jaka była by dopłata.Dom ma stać 100lat a nie 10).Na ściany dołożyłbym z 15cm które są w standardzie do 20.Legalett nie wiadomo ile pociągnie prądu ,a te 5cm styro albo dadzą w cenie w imię rabatu (mają z czego) albo nie wielka dopłata,może warto?

Oglądałam projekt z użytkowym poddaszem. Dla mnie większość domówstarczy, z poddaszem sensu nie ma, bo przeważnie są źle zaprojektowane - okazuje się, że mało miejsca. Tu nam parter wystarczy, ale chcemy wykorzystać na jakąś ewentualność tę przestrzeń na górze. Też jeden z pomysłów jest - biblioteczka :) Zresztą, nie wiem czy jak już projekt jest po adaptacji (czeka w starostwie na wydanie zgody) - czy możemy coś zmieniać?

Styropian zmieniamy. W standardzie jest ocieplenie 12 - wiemy od kierownika budowy, który wykonywał domy na legalecie z praefą, że najlepiej styropian dać 18. Taki dajemy. Kuzynka też a koszty 300-400 zł. drożej, więc tak jakby wcale.

Zamawiam też dobre okna trójszybowe, mam nadzieję, że tym też wspomogę działanie ogrzewania.

Tomku - jakiś konkretny rodzaj styropianu masz na myśli? Mnie jedynie zastanawiają podziemne gryzonie, krety, szczury czy nie uszkodzą, bo dom swoje waży, ale siły rozkładają się tutaj równomiernie.

J&M&dzieci

W jakim sensie pytasz czy sprawdzałem? Zanim wybudowałem rok planowałem wszystko w szczegółach i dzięki temu tylko drobne zmiany były potrzebne (np. korytko na dodatkowy przewód do domofonu). Przy dzisiejszym sprzęcie obróbka ścian keramzytowych jest prostsza niż kucie w cegle.

Jeśli chcesz zaoszczędzić na budowie i masz szanse wziąć urlop na przynajmniej dwa miesiące, to podaruj sobie pośrednika w postaci Pref-Budu (z pośrednikiem płacisz więcej za materiały). Skorzystaj bezpośrednio z ekip: Legalett, Praefa, firmy stawiającej dach (np. ModernDach współpracujący od wielu lat z Legalett i Praefa)... i jak dobrze zgrasz terminowo ekipy, to za góra 3 miesiące wprowadzisz się na swoje.

Ja tak zrobiłem w 102 dni, oszczędzając na braku pośredników.

Jeśli chcesz to podaj mi na priw e-mail - wyślę Ci kronikę budowy mojego D04.

PS Masz kapitalną myśl w podpisie. Tak to działa - sprawdzałem wielokrotnie.

Nie pytam o keramzyt, tylko o pompe.

A co do urlopu aż do porodu muszę być na L4, więc urlop w grę nie wchodzi. Za dużo nie mogę jeździć, a będzie jeszcze "trudniej", dlatego też teraz załatwiam wszystko co się da i bardzo często przez internet. Zastanawiałam się nad ominięciem pośrednika, ale raz, że zaliczka już poszła i dwa zwyczajnie nie chce mi się zajmować szukaniem a potem pilnowaniem każdego z osobna, a co gorsza egzekwowanie ew. poprawek.

Z poddaszem chodziło o to żeby , jeśli koszt jest nie duży ,zwiększyć tam przestrzeń ,może kiedyś się przydać.Nie żeby robić tam typowe poddasze bo w/g mnie jak poddasze użytkowe to tylko dwuspadowy dach.Przy tych czterospadach masę skosów i ciasnota że na klaustrofobię można zachorować,a takie najczęsciej są projekty,czterospad czy wielospad i dziesięć pokoi na górze każdy z własną łazienką wielkości ,że nie wiadomo które pokój a które łazienka.

Ale u was nawet gdyby kiedyś zaszła taka potrzeba to raczej dwóch sypialni tam nie wciśniecie albo będą wielkości jak w domku typu brda.

Pod płytę miałem na myśli styrodur i w/g mnie powinien być w standardzie , a jak są pewni ,że nie potrzeba niech pokażą jak wygląda styropian wyjęty spod płyty za np 40lat.Mają taki ?Wiedzą co się stanie?Jak będę miał 80lat i dom się rozsypie to co ?Drugi se wybuduje?Czy pod most pójdę?

Zapytajcie ,nie wiem czy to prawda ,gdzieś ktoś pisał ,że izolacja przeciwwilgociowa w Legalett realizowana jest przez ciągle grzanie , gdy ono nie występuje może być wilgoć.Ten ktoś folię chciał dawać Legalett mówi ,że chyba jest zbędna,ale bądzie ostrożni i zapytajcie dwa razy a w cukierkowe reklamy i foldery wierzcie na samym koncu.

Twierdze ze zawsze lepiej zapytac ,dom to nie lodowka ktora mozna wyrzucic i kupic druga

Nie pytam o keramzyt, tylko o pompe.

Jasne, kilka zdań i pytań było, więc nie zrozumiałem o co pytasz? Dzięki za dopowiedzenie.

Pompa powietrzna, z tego co na teraz przeczytałem, nie wymaga żadnych większych zmian i tym różni się m.in. od gruntowej cieplnej.

U mnie służyć miałaby do grzania wody, nie będzie współpracować z Legalett. Jeśli okaże się to rozwiązanie korzystniejszym od solarów, to w tym kierunku pójdzie realizacja planów.

Sprawy urlopowe i porodowe rozumiem - wraz z małżonką życzymy szczęśliwego rozwiązania i uważaj na siebie (zbyt dużo przy kompie nie siedź, z tel. komórkowym też uważaj).

Z poddaszem chodziło o to żeby , jeśli koszt jest nie duży ,zwiększyć tam przestrzeń ,może kiedyś się przydać.Nie żeby robić tam typowe poddasze bo w/g mnie jak poddasze użytkowe to tylko dwuspadowy dach.Przy tych czterospadach masę skosów i ciasnota że na klaustrofobię można zachorować,a takie najczęsciej są projekty,czterospad czy wielospad i dziesięć pokoi na górze każdy z własną łazienką wielkości ,że nie wiadomo które pokój a które łazienka.

Ale u was nawet gdyby kiedyś zaszła taka potrzeba to raczej dwóch sypialni tam nie wciśniecie albo będą wielkości jak w domku typu brda.

Pod płytę miałem na myśli styrodur i w/g mnie powinien być w standardzie , a jak są pewni ,że nie potrzeba niech pokażą jak wygląda styropian wyjęty spod płyty za np 40lat.Mają taki ?Wiedzą co się stanie?Jak będę miał 80lat i dom się rozsypie to co ?Drugi se wybuduje?Czy pod most pójdę?

Zapytajcie ,nie wiem czy to prawda ,gdzieś ktoś pisał ,że izolacja przeciwwilgociowa w Legalett realizowana jest przez ciągle grzanie , gdy ono nie występuje może być wilgoć.Ten ktoś folię chciał dawać Legalett mówi ,że chyba jest zbędna,ale bądzie ostrożni i zapytajcie dwa razy a w cukierkowe reklamy i foldery wierzcie na samym koncu.

Twierdze ze zawsze lepiej zapytac ,dom to nie lodowka ktora mozna wyrzucic i kupic druga

Dzięki Tomku za info. Z poglądem na poddasze - zgadzam się.

Jednak projekt oddany już do starostwa (w piątek będę wiedzieć na jakim są etapie), więc zmiana konta nachylenia wiązałaby się ze zmianą w projekcie.

Bardziej przemawia do mnie podniesienie, bo to chyba nie wymaga modyfikacji znaczących (można chyba tylko opisać w dzienniku budowy). Nie wiem czy to będzie wykonalne w ramach tej ceny, ale zapytam jak będziemy już mieli podpisywać umowę.

Muszę poczytać o styrodurze, bo nie słyszałam nigdy o tym i oczywiście również zapytam przy umowie. Fakt, jeżeli różnica w cenie nie będzie powalać, to nie ma się nad czym zastanawiać (podobnie z izolacją ścian) - dzięki za cynk.

Nad folią izolacyjną również się zastanawiałam, bo w standardzie stosowane są dwie warstwy styropianu 10 na podłożu z piasku i pospółki.

Dam znać jak będę bogatsza w wiedzę, zdobędę odpowiedzi na powyższe. Planuje też kolejną wizytę domku modelowym - dokładne obejrzenie poddasza i konfrontacja ponowna gniazdek, bo nie chcemy potem za dużo zmieniać. Miałam jechać wczoraj, bo mieszkam blisko, ale z powodu powodzi drogę zamknęli od nas...

Aha czytam już o styrodurze i to materiał trwardszy i mniej nasiąkliwy od styropianu, więc już widze korzyści :) Ciekawe jak z ceną... O już mam w jednym z internetowych marketów to ok. 10 zł. na paczce, więc nie tak źle - dzięki jeszcze raz za podpowiedź!

I folia też kosztuje groszę, więc się chyba zdecydujemy - trzeba tylko ustalić z wykonawcą.

Piotrze O., a szacowałeś koszty? Mamy dom podobnej wielkości. Chodzi mniej więcej o rząd 15, 20 25 tys.?

Może faktycznie zgłębić temat i w przyszłym roku się szarpnąć na coś takiego, skoro i tak na chwilę obecną nie montujemy solarów...

Wszystko zależy od kasy... gdyby człowiek miał, to ile mu brakuje....:)

Ja mam jeszcze rok do budowy (a w bardzo złym scenariuszu 2lata)-czekam na odrolnienie.Szukam innej lokalizacji ,jak się pojawi coś atrakcyjnego wezmę,ale po ponad 100zł/metr w małym mieście płacić nie zamierzam.Zobaczymy.Mam więc trochę czasu,śledzę technologię różne , pytam,drążę.Czasem dzięki temu można komuś pomóc.

Zapytaj jeszcze wykonawcy jak realizowana jest izolacja przeciwwilgociowa w Legalett.

I ja (choć być może to przesada,ale kto wie)ściany bym dał na rdzeniach (wychodzą z płyty,wchodzą do ściany pręty stalowe)robi to Pref-bud.Z reguły na szkodach górniczych.Ale dla mnie to poprawia stabilizację scian a anomalia pogodowe np trąby powietrzne coraz częsciej się zdarzają.Żeby chałupki nie przewróciło:).Tak dla spokoju ducha

Edytowane przez tomek131

Nie szacowałem. Ceny takich pomp są od 6 tys. do 20 tys. zł. Wczoraj znalazłem kilka chwil i poczytałem opinie.

Jak przy każdej nowości są mocno podzielone.

Piszesz pogodnie:

Tak, kasa i mądre sprawdzenie wszystkiego, co da się sprawdzić przed wydaniem tej kasy. :-)

Nad folią izolacyjną również się zastanawiałam, bo w standardzie stosowane są dwie warstwy styropianu 10 na podłożu z piasku i pospółki.

Nad folią odradzam się zastanawiać, bo to przy Legalett pomysł niedopuszczalny!