Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eh no też mi przez myśl przemkło czy przypadkiem z folią nie będzie się "zaparzał" fundament.

Może wystarczy zastosowanie tego styroduru (mniej nasiąkliwy).

Na szczęście mam piaszczyste podłoże na działce dopiero poniżej 2m zaczyna się glina i działka jest na wzniesieniu.

Obok kupione są działki, które schodzą w dół wzgórza, gdzie tworzy się niecka, co tam nie pojadę, to w dole stoi woda - współczuję przyszłym mieszkańcom.

Działki kupił deweloper, więc pewnie nie będą wiedzieć na czym mieszkają.

Tomku - ceny są kosmiczne. Nam by pasowało wokół Gliwic mieszkać, koło mojej mamy, ale tu ceny są od 200 zł./m2.

My kupowaliśmy za 100zł. a już cena jest wyższa. Na szczęście złożyliśmy wniosek o odrolnienie i w niespełna 2 tygodnie była decyzja, którą od razu uprawomocniliśmy.

P.S. Chciałam sobie już od początku dać link do mojego dziennika budowy. Kod HTML nie działa, jak to zrobić, aby mi się wyświetlał pod podpisem?

Dzięki za rady.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no ok ,tylko moja pipidowa to moze z 10tys mieszkancow a za 100zl to byle co brzydkie i dzialka i okolica i w ogole.Stad czekam na odrolnienie swojego terenu kiedys pod tym katem kupionego.

Póki masz dach nad głową nie ma co się spinać, lepiej zaoszczędzone (niewydane) pieniądze zainwestować w dom.

My za bardzo mieszkać nie mamy gdzie, więc trzeba nam się szybko wybudować. Już i tak 5 miesięcy czekamy - biurokracja i formalności w Polsce to koszmar....

Chyba se jednak pompy nie założę:)Altherma Daikina człowiek opisuje perypetie.Wkleiłem kawałeczek bo dalej już szczegóły techniczne,opis podjętych działań itp

Witam dopiero jest to moja pierwsza wypowiedz ale zaczełem czytac jeszcze przed zakupem pompy.

Jestem posiadaczem tego wynalazku od grudnia 2009 za dwa miesiace zimy zaplacilem za prad ok 12tys zlotych !!!!!! Po czesci przez wlasna naiwnosc bo uwierzylem zapewnieniom instalatora i producenta, dodam ze zapewnilem wszelkiej starannosci przy doborze pompy.

Teraz troche konkretow.

Dom 175m2 ogrzewanej powieszchni prawie pasywny ok 30 w/m2 wyliczeniowe zakladajac bledy w sztuce (aczkolwiek watpliwe sam wszystkiego pilnowalem) to ok 40W/m2

Gość pisze ,że to chodziło chyba cały czas jak grzałka,więc nawiasem mówiąc jak on zapłacił tyle za grzanie prądem za tak ocieplony dom?Eh wynalazki ....węgiel lub gaz znane,wiadome od dziesiątek lat sprawdzone

Witam dopiero jest to moja pierwsza wypowiedz ale zaczełem czytac jeszcze przed zakupem pompy.

Jestem posiadaczem tego wynalazku od grudnia 2009 za dwa miesiace zimy zaplacilem za prad ok 12tys zlotych !!!!!! Po czesci przez wlasna naiwnosc bo uwierzylem zapewnieniom instalatora i producenta, dodam ze zapewnilem wszelkiej starannosci przy doborze pompy.

Teraz troche konkretow.

Dom 175m2 ogrzewanej powieszchni prawie pasywny ok 30 w/m2 wyliczeniowe zakladajac bledy w sztuce (aczkolwiek watpliwe sam wszystkiego pilnowalem) to ok 40W/m2

:jawdrop: To jest tak fascynujące że aż niemożliwe.

Wydaje mi się że nawet nie ma co się zastanawiać ile zapłacił za cały sezon. Trzeba się po prostu przyjrzeć wszystkim wpisom autora.

Możesz więc podać linka do tej wypowiedzi.

Pytam z czystej ciekawości jako obserwator tego wątku. ;)

Chyba se jednak pompy nie założę:)Altherma Daikina człowiek opisuje perypetie.Wkleiłem kawałeczek bo dalej już szczegóły techniczne,opis podjętych działań itp

Teraz troche konkretow.

Gość pisze ,że to chodziło chyba cały czas jak grzałka,więc nawiasem mówiąc jak on zapłacił tyle za grzanie prądem za tak ocieplony dom?Eh wynalazki ....węgiel lub gaz znane,wiadome od dziesiątek lat sprawdzone

Prawie pasywny?

Pasywny ma zapotrzebowanie 15 kwh/m^2 rocznie, natomiast tutaj są podane dane na temat potrzebnej mocy nie te jednostki nie ta bajka.

Świadczy to wyraźnie o wiedzy inwestora na temat pasywności.

A wiadomo jaka wiedza taka realizacja.

Edytowane przez orko

...

Planuje też kolejną wizytę domku modelowym - dokładne obejrzenie poddasza i konfrontacja ponowna gniazdek, bo nie chcemy potem za dużo zmieniać. Miałam jechać wczoraj, bo mieszkam blisko, ale z powodu powodzi drogę zamknęli od nas...

...

Ja mam pytanie dotyczące gniazdek w domu modelowym Pref-Budu: nie można zmienić ich ustawienia?

A co z odpływami kanalizacji i doprowadzeniem wody? Można zmieniać?

My też chcieliśmy kupić działkę w okolicach Gliwic. Ceny skutecznie nas powstrzymały.

Ostatecznie mamy działkę w Paniówkach za zdecydowanie przystępniejszą cenę.

W wątku o Althermie masz wszystko.Dlatego właśnie pisze ,jak to możliwe żeby zapłacić 6tys za miesiąc w takim domu nawet grzejąc prądem i dlatego też pisze "eh wynalazki"

Może jednak byś podał link do tego wątku?

Znakomicie ułatwiłoby to innym zapoznanie się z tymi krytycznymi uwagami.

Witam

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum.

Właśnie startuję z budową domu.

Kilka dni temu geodeta wbił swoje kolorowe paliki pod obrys fundamentów, mam też pierwszy wpis w dzienniku budowy,

tym samym rozpoczynam przygodę zwaną buduję własny dom.

Jaki fundament wybrałem?

Legalett :)

Dosyć długo zastanawialiśmy się z żoną czy decydować się na L.

Na początku przyznam była euforia. Fenomenalne rozwiązanie. Koniec z obrzydliwymi kaloryferami. Skandynawia na tym jedzie - jest wspaniale.

Po każdej euforii przechodzi opamiętanie, chłodna kalkulacja, wyliczenia.

A tych ostatnich jak przyznam trochę dla mnie za mało.

Prawdę powiedziawszy odczuwam pewien niedosyt informacji a już o skrajnych danych dotyczących rocznych kosztach ogrzewania nie wspomnę.

Czytam też w tym wątku wypowiedzi Piotra O i zastanawiam się kim jest, a co za tym idzie na ile można polegać na jego wypowiedziach.

Czy jest może pracownikiem Legaletu czy ma może płacone za kreowanie dobrego wizerunku tej firmy w mediach.

Prawdę mówiąc przez zbyt nachalną lewatywą i opiewaniem Legaletu przez Piotra, zaczynam co najmniej zastanawiać się nad prawdziwością jego wypowiedzi.

Przepraszam jeżeli cię uraziłem ale piszę szczerze o swoich prywatnych odczuciach.

Co do samego fundamentu to głównie dzięki postom na tym forum zdecydowałem się na niego.

Niemniej prawdę powiedziawszy odczuwam pewną nutkę niedopowiedzenia w stosunku tego fundamentu.

Jak czytam jest piękny i wspaniały ale jednak odczuwam mały niepokój. Czemu skoro taki wspaniały to nie jest popularny w Polsce?

Zrobiłem chłodną kalkulację, spisałem plusy i minusy tego rozwiązania jednak ciągle krąży mi po głowie czy na pewno dobrze robię stawiając na L.

np: mimo całej energooszędności L do końca nie wiem ile będę płacił w stosunku rocznym za ogrzewanie.

Spisałem co prawda wasze wyniki odrzuciłem skrajne wyniki (jak np: Piotra O) i wyciągnąłem medianę.

Jestem zadowolony z waszych wyników ale to jednak są tylko szacunki a nie ma co ukrywać, że po to chcę więcej zainwestować w droższy fundamnet,

żeby przyniósł mi więcej oszczędności w przyszłości.

Mam też spisane dużo pytań dotyczących Legaletu na które do tej pory nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. W wolnej chwili wrzucę je tutaj

Pozdrawiam

Paweł

HenoK

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku/page2

Link do drugiej strony tego wątku,przewiń ok 3/4strony i zaczyna się dyskusja z człowiekiem który zapłacił 12tys za prąd za 2 m-ce

Pagwar a może zrób określenie zapotrzebowania na ciepło (OZC) i ci wyliczą ile twój dom potrzebuje energii by go zagrzać(robisz legalett i ściany tradycyjne czy z Praefy)

Choć jak widać można mieć nawet pompę ciepła i zapłacić 6tys za miesiąc.

HenoK

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku/page2

Link do drugiej strony tego wątku,przewiń ok 3/4strony i zaczyna się dyskusja z człowiekiem który zapłacił 12tys za prąd za 2 m-ce

Link lepiej podawać do konkretnego postu, np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku&p=4125507&viewfull=1#post4125507 lub przynajmniej podać numer postu (w tym wypadku #98, #101 i #102).

W tym wypadku trzeba wziąć pod uwagę kilka spraw : PC pracowała w największe mrozy i to na taryfie budowlanej, poza tym te 12tys. to całkowite zużycie energii w domu, a nie tylko ogrzewanie. Tym niemniej przyczyna tak wysokich rachunków wynika głownie ze złych ustawień PCi.

Uważam że niepopularność płytowego fundamentu grzewczego w naszym kraju wiąże się z dominująca tutaj technologią murowaną. W skandynawi dominuje budownictwo drewniane i do takich legalett jest najlepszym rozwiązaniem. Ściany domów szkieletowych nie akumulują ciepła tylko stanowią barierę do jego ucieczki. Jedynym akumulatorem jest w tym przypadku płytowy fundament.

Wciskanie legalettu na siłę w murowańce to według mnie przerost formy, bezwładność systemu grzewczego zwielokrotniona jest przez murowane ściany, które też wymagają nagrzania.

Ale czemu w parefach stosują standardowo legalett? Może 15 cm ściany z keramzytu mają mniejsza objętość do akumulacji ciepła,. dlatego Piotr O. nie narzeka?

Reasumując: im ściana ma mniejsza akumulację ciepła tym bardziej legalett odpowiedni.

pozdrawiam

Co do PC to rozmawiałem z ich konstruktorami - testowali powietrzne i gruntowe - prywatnie polecają tylko gruntowe.

Np. w zeszłym sezonie średni COP osiągnęli na poziomie 3,2.

Dzisiaj koszt gruntowej to około 15 tys zł np. Galmet 9 kW (robią je na porządnych podzespołach).

Czy planujecie także WM z GWC ?

Pytam, bo jest dosyć tania w budowie i sporo daje - zajrzyjcie tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony/page66

(…) Prawdę mówiąc przez zbyt nachalną lewatywą i opiewaniem Legaletu przez Piotra, zaczynam co najmniej zastanawiać się nad prawdziwością jego wypowiedzi.

Przepraszam jeżeli cię uraziłem ale piszę szczerze o swoich prywatnych odczuciach.

Spokojnie Pawle – nie uraziłeś mnie, bo nie Ty pierwszy tak piszesz. Dziękuję za szczerość. Wiem trudno uwierzyć, że ktoś chce się dzielić swoim już sporym doświadczeniem z innymi, zaprasza do własnego domu, bezinteresownie doradza… Takie dziwne czasy nastały - większość jest interesowna, więc nie rozumie, że można inaczej.

W jakimś stopniu pewnie są te Twoje odczucia pod wpływem czytanych na mój temat opinii trolli.

Co do samego fundamentu to głównie dzięki postom na tym forum zdecydowałem się na niego.

Czyli jednak ten watek forum ma znaczenie dla przyszłych inwestorów – co cieszy.

Jak czytam jest piękny i wspaniały ale jednak odczuwam mały niepokój.

Czyżby tylko takie opinie tu były? ;-)

Czemu skoro taki wspaniały to nie jest popularny w Polsce?

To proste: większość woli budować tradycyjnie, a nowego się obawia - podobnie jak ja i Ty zanim się zdecydowaliśmy. :-) Poza tym pojecie popularności jest względne. Jaką miarę dla popularności przyjąć – tę z lat 90. XX w. czy obecną? Czy na przykład fakt całych dzielnic w Warszawie wybudowanych na Legalett świadczy o jego polarności czy nie?

Jestem zadowolony z waszych wyników ale to jednak są tylko szacunki…

Co masz na myśli pisząc szacunki? Większość tu piszących podaje konkretne dane z użytkowania Legalett (moje wcale nie są najlepsze, więc nie wiem czemu traktujesz je jako skrajne?).

Mam też spisane dużo pytań dotyczących Legaletu na które do tej pory nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. W wolnej chwili wrzucę je tutaj

Prześlij te pytania chętnie poczytam i jak pozwolisz odpowiem (nie wiem czy mogę, czy warto skoro nie ufasz moim wpisom).

Powodzenia! :-)

Zamierzam postawić dom szkieletowy Z8 studia Z500. 100m2 ogrzewany elektrycznie. Wykonawca szacuje współczynnik k =0.24 w okolicach.

Jestem na etapie dogadywania szczegółów.

Co do fundamentów to tak jak pisałem czuję pewien niedosyt informacji.

Przejrzałem chyba wszystkie materiały reklamowe dotyczące L w tym Google i Youtube.

Znalazłem trochę zagranicznych materiałów ale w zasadzie nie potrafię się do nich odnieść bowiem nie wiem czy rozwiązania te funkcjonują też na gruncie polskim.

I tak przykładowo negatywnie zaskoczył mnie fakt, że czytam że L można postawić na rurach powietrznych 50 lub 100. Przy czym w Polsce L stawia się tylko na rurach 50.

Największym jednak zaskoczeniem była dla mnie cena L. Czytałem różne szacunki większe mniejsze. Jednak gdy dostałem wycenę z Gdańska, przyznam, że nie spodziewałem się aż takiej wysokiej ceny za FUNDAMENT. L wycenił mi fundament pod 100m2 dom na 66 000zł brutto. Słownie sześćdzciesiąt sześć tysięcy a do tego jeszcze dodatkowe koszty nieujęte w kosztorysie jak 180ton podsypki (żwiru) pod fundament + praca koparki. Przyznam, że to był moment, w którym zacząłem mocno zastanawiać się nad sensownością inwestowania w L. Fuandament jest 3x droższy od tradycyjnego. Czy jest min. 3x lepszy? Pokalkulowaliśmy trochę i wyszło nam, że w zasadzie L to jest fundament razem z ogrzewaniem i wylewką samopoziomującą, czyli porównując L do tradycyjnego fundamentu należy jeszcze doliczyć kosztu tradycyjnego funddamentu koszt kaloryferów, instalacji i wylewki i dopiero wtedy porównywać cenę. W takim porównaniu L przegrywa cenowo ok 15000zł w stosunku do tradycyjnego fundamentu. Jest to wynik dla mnie satysfakcjonujący biorąc pod uwagę (i mając nadzieje na) przyszłe oszczędności na ogrzewaniu.

Innym aspektem o którym nie wiedziałem, to fakt, że zachwalany Kominkowy Wymiennik Ciepła (koszt 2000zł) nie jest aż tak wydajny jak myślałem, a wręcz dla otwartych pomieszczeń (kuchnia na salon i przedpokój) inwestycja taka nie jest zalecana przez L. Innymi słowy więcej będzie grzał sam kominek w ościennych pokojach, niż ogrzane od kominka powietrze w rurach fundamentu. I tu kolejne moje małe rozczarowanie. "Bo ja właśnie po to chciałem zainwestować w L abym miał takie fantastyczne wynalazki jak KWC.

Legalet stwierdził, żę dla 100m2 domu będę potrzebował nie jedną centralę, ale dwie centrale grzewcze. Patrząc od strony Energetycznej centrale te, najlepiej jakby znajdowałyby się na środku domu (w osi domu) symetrycznie odsunięte od siebie i od ścian. Pięknie pięknie, tylko wtedy właz wyszedł by mi na wprost wejścia.

Nie wiem czy to nie będzie szpecić. Wolę go nieco przesunąć.

Zastanawiam się też nad rozwiązaniem, aby chociaż druga dalsza z central grzewczych podłączona była do KWC. Nie wiem co na to projektant z L.

Kolejna sprawa to zarządzanie temperaturą. Dajcie zdjęcia jak wygląda pulpit sterowania temperaturą L u was i jak można ustawiać temperaturę grzania w poszczególnych pokojach (obwodach).

Czytam na innych forach aby w tradycyjnym fundamencie nie stosować jako izolatora styropianu bo podgryzają je gryzonie. Czy możecie powiedzieć z praktyki jak to wygląda. Czy gdziekolwiek jakikolwiek styropian pod L został podjedzony przez np: myszy, krety, nornice?

Czy może mam myśleć o jakimś dodatkowym zabezpieczeniu (tynk, kratownica, drobna metalowa siatka przyczepiona dookoła fundamentu.)

dodatkowa kwestia to sprawa podłóg. L twierdzi że może to być kamień, terakota, lub nawet parkiet drewniany do 2,5-3 cm (im cieńszy tym lepiej). Chciałbym zapytać o wasze doświadczenia. Jakie macie podłogi. Czy ma ktoś drewniane podłogi, jakiej grubości. Jak kamienne, czy wykafelkowane podłogi zachowują się latem. Czy nie są wtedy zbyt zimne a przez to nieprzyjemne. Np wstaję chłodnym letnim rankiem na zimna nieprzyjemną podłogę. Jakie są wasze odczucia.

Co z kurzem, czy to prawda że kurz w L:

a) wiruje jak oszalały po całym mieszkaniu.

b) osiada na podłodze i jest dużo więcej sprzątania niz w tradycyjnym domu.

I na deser pytania do was którzy mają już L. i mogą się podzielić z innymi:

ile wyszedł was koszt podsypki z transportem.

Czy faktycznie musi to być masakryczna ilość 180ton, czy może być mniej.

Co zrobiliście z humusem/piachem zdjętym z obrysu domu. I ile go jest - tak wizualnie jest , jaka duża to będzie góra ziemi/piachu, czyli ile miejsca muszę wydzielić na działce aby koparka miała gdzie to zwalać. Może macie jakieś zdjęcia.

Proszę zamieście zdjęcia swoich włazów od L żebym zobaczył jak bardzo są one widoczne. Inna sprawa to czy pokrywy od włazów lub miejsce zaraz koło nich nie nagrzewa się zbytnio w okresie grzewczym. Proszę o wasze doświadczenia.

I największa prośba zamieszczajcie swoje zdjęcia z budowy waszego L,

Pozdrawiam

Paweł

chciałbym zapytać o pewną rzecz ,jest płyta fundamentowa grzewcza,zatarty beton,czy na to idzie jeszcze jakaś warstwa wyrównawcza ,czy bezpośrednio np. kafle ,czy panele?

jak to jest zrobione?taki program w TV.

Nie powinno być dodatkowych warstw (stanowią niepotrzebną izolację cieplną).

Płyta ma być bardzo dokładnie, równiutko zatarta i na nią bezpośrednio kładziesz kafle, panele... :-)

A czemu upierasz się przy rurach/kanałach 100 mm?

Wątpliwości : koszt wykonania, zimna podłoga wstając z łóżka, głowa podczas snu blisko ciepłej podłogi rozwiałem decydując się na szkieletora z poddaszem użytkowym. Na poddaszu część spoczynkowa i tam grzejniki akumulacyjne a na podłodze panele, parter jako część dzienna i tam legalett z podłogą ceramiczną. Projekt z poddaszem ma mniejszy fundament.

pozdrawiam

Gratuluję Pawle, masz bardzo ładny dom o powierzchni podobnej do mojej (D04 Muratora – 92,5 m2). Jest prosty w budowie (dach dwuspadowy, mało okien…). Podoba mi się układ komunikacyjny, liczba i powierzchnia pomieszczeń. Właściwie nic dodać nic ująć. Gdybym się budował ponownie to chyba poszedłbym w tym samym kierunku.

Nie chcieliśmy z żoną na stare lata chodzić po schodach, więc sam parter; no i ciepło nie umyka do góry, nie ma potrzeby dodatkowych grzejników na poddaszu, nie traci się powierzchni na schody itp. :-)

Przy czym w Polsce L stawia się tylko na rurach 50.

A skąd taka błędna informacja? Wybór należy do Ciebie czy chcesz 50 pp czy 100 spiro.

… zachwalany Kominkowy Wymiennik Ciepła (koszt 2000zł) nie jest aż tak wydajny jak myślałem, a wręcz dla otwartych pomieszczeń (kuchnia na salon i przedpokój) inwestycja taka nie jest zalecana przez L.

Znów jakieś dziwne informacje. Gdzie to wyczytałeś?

Z tego co czytałem i wiem z własnego użytku, to wcale nie jest tak zachwalany, bo szumi o czym pisałem wielokrotnie. Oczywiście jeśli piszesz o wymienniku proponowanym przez Legalett.

Położenie agregatów nazywanych przez Ciebie centralami grzewczymi określasz przy współpracy z Legalett. Ich położenie ma wpływ na prawidłową pracę instalacji, ale niekoniecznie musi to być w samym środku domu.

Dajcie zdjęcia jak wygląda pulpit sterowania temperaturą L u was i jak można ustawiać temperaturę grzania w poszczególnych pokojach (obwodach).

Nabieram przekonania na podstawie Twoich pytań i spostrzeżeń, ze nie czytałeś tego wątku, a przede wszystkim opisu technicznego na www Legalett, bo tam i tu znajdziesz i zdjęcia termostatów i opis ich ustawiania.

Temat szkodliwości nornic, myszy, kretów, mrówek był także tu wielokrotnie poruszany – nikt wiarygodnie tego nie potwierdził, a wielu skrytykowało negatywnie takie obawy.

Zewnętrzne obrzeża styropianowe muszą być zabezpieczone. Możesz to zrobić sam np. przy ocieplaniu domu lub skorzystać z gotowych rozwiązań proponowanych przez L.

Podobnie pisaliśmy o kurzu, o braku prądów konwekcyjnych, itp. Jest jak w normalnym domu. :-)

Koszt podsypki z transportem jest zależny od tego ile jej chcesz dać. Jeśli chcesz mieć dom nieco podniesiony, na górce (co z własnego doświadczenia polecam). Skąd masz tę ilość 180 ton? U mnie dom o wymiarach 14,6 x 7,7 poszło 125 m3 przy czym mocno podnieśliśmy nasyp z uwagi na pochyłość działki i uwzględniając przyszły poziom bliskiej drogi.

Humusu było tylko tyle, by wyrównać nasyp górki, na której stanął dom, a potem dla wyrównania działki trzeba było dodatkowo nawieźć ziemi.

Jaką masz wielkość działki? U nas 26 x 36 m i bez problemu wszystko się zmieściło w jednym z rogów działki. Zdjęcia mogę Ci wysłać jak podasz mi swojego e-mail (możesz zrobić to przez korespondencję prywatną forum).

Włazy a raczej przykrywy agregatów, są to zwykłe stalowe płyty o wymiarach skrzyni agregatu, którą masz pokazaną na stronach Legalett. Nie nagrzewają się zbytnio, bo są izolowane od spodu. Leżą równo z poziomem podłogi i możesz nad nimi postawić na przykład szafę. :-)

Edytowane przez Piotr O.
porównanie projektów z8 i z41