Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hello,

No, ja się już w końcu doczekałem odpowiedzi :roll: ; w sumie po jakimś miesiącu do półtora... Ale jak już przeczytałem wycenę, to spadłem z krzesła i dalej tam leżę... :-? . Domek z użytkowym poddaszem, ok. 100m2 w parterze i cena niemal 50k z sam dół, mimo że prosiłem również o wycenę ogrzewania w stropie :evil: . Może już nie chcieli mnie dobijać bardziej? :o

Tak, czy inaczej, nie chcę zostać zrozumiany, że zniechęcam, czy mówię, że nie warto, ale mnie po prostu na to nie stać... :( Technologia ciekawa, ale ta kasa... Szkoda.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Toto o powierzchni 108 m2 kosztowało jakieś 35k - 2 lata temu. Z tego około 20 k kosztowały elementy. Styropian, zbrojenie, rury i agregat. Reszta to robocizna, beton i pospółka na wymianę gruntu. Tanie toto nie jest, ale porównywać trzeba z ceną: fundamentu klasycznego + ogrzewania + wylewki i izolacji. Wtedy nie szokuje aż tak.

Najprawdopodobniej gdybym budował jeszcze raz, to też na płycie. W sumie można by taką płytę zrobić "metodą gospodarczą" bo w końcu beton, styropian i pręty zbrojeniowe są ogólnie dostępne. Zamiast agregatu możnaby ułożyć przewody grzejne w warstwie betonu.

Zamiast agregatu możnaby ułożyć przewody grzejne w warstwie betonu.

Owszem, ale wtedy odpada połączenie z kominkiem.

Tzn. kominkiem można grzac poprzez DGP, ale podłogi już w ten sposób nie podgrzejemy.

Wydaje mi się też, że instalacja byłaby bardziej podatna na uszkodzenie (przebicie, pęknięcie [w wyniku naprężeń ??? czy to możliwe ???] kabla).

Z drugiej strony można bardziej różnicowac strefy. Np. w łazience więcej kabli. Instalacja legalettu, którą widziałem na zdjęciach miała rury kładzione w jednakowych odległościach.

Co do kosztów to jeszcze nie porównywałem.

MCB

• 2 weeks później...

Witajcie,

widzę, że pojawiły się nowe wątki, które sam znam z okresu przymiarek do Legalett. Podobnie jak pik33 wiem, że dobre porównanie kosztów budowy w tradycji i tych z zastosowaniem Legalett pokazuje niewielką różnice cenową. Tak jak napisał pik33 fundament zastępuję kilka ważnych etapów tradycyjnej budowy i, co nie mniej ważne - zdrowia, bo bardzo skraca czas budowy czyli czas stresu z nią związanego.

Mnie też na początek zmartwiła cena wykonania fundamentu grzewczego. Potem zacząłem pytać p. Wojtka N. na czym mogę zaoszczędzić (np. lokalna cena betonu, pospółki). Porównałem z kosztami prac w tradycji i wyszło zdecydowanie zachęcająco do wykonania Legalett.

Dom o powierzchni prawie 100 m2 pod klucz (częściowo umeblowany - wyposażenie kuchni) wybudowałem za niecałe 180 tys. zł. Dało mi to mniej niż 1900 zł za m2. Za m2 nowego mieszkania musiałbym wtedy dać minimum 2200 zł.

Moim zdaniem warto mieć niewielki dom zamiast nawet 70 m2 mieszkania.

Xena z Xsary czy przypadkiem to nie Twoja wina, że od roku nic nie robisz, nie korzystasz z rad, jakie np. tu udzielają Ci osoby w sprawie kontaktu z Legalett Gdańsk. A może nie zależy Ci na czasie, to wtedy nie skarż się na rzekomą opieszałość Gdańska :(

No chyba, że należysz do konkurencji :-?

Jesli chcesz, to skontaktuj się z p. Wojtkiem (adres znajdziesz we wcześniejszych listach).

U mnie zaczyna się trzecia zima korzystania z Legalett. Ciekawa jaka będzie? Poprzednie były ekonomicznie bardzo dobre.

Pozdrawiam,

Piotr

cześć

czy ktos może wie gdzie mozna dostac sam agregat IVG3004E/gdzies ci z legalettu musza to kupować/. Osobiscie jestem na sciezce wojennej i nie chce dać im ponownie zarobic. Ktoś juz wczesniej zauwazył dziwne zachowanie tych z leglettu -sam mam duzo do zarzucenia tej firmie-z perspektywy czasu załuje że w to walazłem-nie mówię o systemie a o ludziach pracujących w legalett.

Prosze o info zamienników agregatów elektrycznych

"Osobiscie jestem na sciezce wojennej i nie chce dać im ponownie zarobic. Ktoś juz wczesniej zauwazył dziwne zachowanie tych z leglettu -sam mam duzo do zarzucenia tej firmie-z perspektywy czasu załuje że w to walazłem-nie mówię o systemie a o ludziach pracujących w legalett. "

j-1942 to jest ciekawe o czym piszesz. Czy moglbys rozwinac temat?

Chodzi mi o to co masz do zarzucenia Legalett z Gdanska?

Chyba nie kontaktowałeś się z p. Wojtkiem, bo zdanie miałbyś odmienne.

Pozdrawiam

PS Mam nadzieje, ze nie jestes z tej konkurencyjnej firmy, ktora wykonuje wadliwe fundamenty grzewcze bez gwarancji Legalett, o ktorej pisano juz tu... :lol:

Piotrze, czy mógłbyś poprosic Legalettowców, którzy nia mają kominka o podanie zuzycia energi (powiedzmy za 2 sezony). Wraz z podaniem, jeżeli mogą jak mają ocieplony domek.

Twoje entuzjastyczne wyniki są ładne, niestety nie mogą posłużyć jako wzorcowy przykład, gdyż dogrzewasz się kominkiem.

Niech się wypowiedzą ci, którzy mają tylko jedno źródło energii, tak by ich przykład dotyczył wyłacznie Legaletta.

PS. Szkoda, że nie ma większej liczby osób, które wracają na Forumm, a posiadają Legaletta.

Kroyena,

przykro mi, ale nie ma takich możliwości. Znam tylko jedną taką osobę, która nie ma czasu na forum. Większość od razu ma kominek. w tym roku znajomy wybudował dom korzystając z moich doświadczeń i także ma już kominek.

Z braku funduszy niestety nie rozebrałem kominka i nie wstawiłem nowego wymiennika z Legalett. :cry: Może za rok...

Natomiast moje doświadczenia z pierwszego roku dotyczą samego Legalett (bez kominka). Dopiero ostatnia zimę wspomagałem kominkiem.

Wyniki są takie same (oszczędność energii kosztem spalenia drewna i brykietów). Polecam kominek na szybkie podniesienie temp. i bardzo dobry relaks - wyciszenie w atmosferze tańczących płomieni... - koniecznie wyłaczyć światło, RTV - poezja :)

j-1942 Wybacz, ale nie rozumiem czemu na priw skoro ważny temat poruszyłeś publicznie. Nie dotarł żaden e-mail - sprawdź poprawność adresu.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanko.

Czy Legalett można traktować jako ogrzewanie podłogowe?

Tzn. ułozyć i zalać go w tradycyjnych fundamentach.

Czy jest to herezja budowlano-ekonomiczna?

:o to juz dwa pytania :lol:

Według mnie tak - jako zmodyfikowaną wersję podłogi na gruncie :)

Trzeba tylko pamiętać, że to 20cm betonu + warstwa styropianu (16cm) + warstwa zagęszczonego piasku. czyli sporo ponad pól metra ;)

Co do ekonomii takiego rozwiązania - nie warto :(

Pozdrawiam,

Sunao

Ale wtedy zbrojenie chyba mogło by być słabsze, albo nawet szczątkowe? :roll: :wink:

Nie wiem. Zbrojenie płyty Legalett służy również zabezpieczeniu przed odkształceniem tego co znajduje się bezpośrednio pod nią - czyli grubej warstwy styropianu...

Pozdrawiam,

Sunao

• 2 weeks później...
Legalett niewiele ciepła odbiera od kominka i nie ma problemów żeby kominek grzał górę. Zresztą, właśnie tak mam. Na dole ciepło trzyma Legalett, a ciepłe powietrze znad kominka idzie na górę.

Czyli u Ciebie jest kominek, nad którym jest wymiennik ("rura") Legalett a nad nim dystrybutor DGP ? Jak to wygląda gabarytowo ? Jak to obudowałeś ? Pls o info jeśli możesz.

Dzięki

Pzdr

...czy ktoś z Was ma legalett+ściana 3W, jak zamocowana jest warstwa licowa na cokole (ponoć trzeba ją połączyć specjalnie z warstwą nośną aby nie osiadła)...

Czy nikt nie robił Legalettu pod ścianę 3W ???

Ponawiam pytanie jak wyżej. Bardzo proszę o info. Jestem prawie zdecydowany na płytę L. Największą niewiadomą dla mnie obecnie jest właśnie sposób wykonania/mocowania/posadowienia cokołu w ścianie 3W oraz dodatkowo jakość/sprawność nowego wymiennika kominkowego.

Ponieważ jestem z 3miasta i tak niedługo wybieram się do Legalett Gdańsk na kolejne konsultacje :) ale być może już ktoś korzysta z Legalettu + 3W i mógłby podzielić się ze mną wiedzą. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pzdr

• 1 month później...