Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki perm, za takie serdeczne przyjęcie,

Tobie też wszystkiego dobrego.

Pozwól, że bardziej nie odpiszę na Twój miły i ciepły post,

wyznaję zasadę: Nie dyskutuj z głupim - sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem.

A ponieważ sam apeluję o merytoryczność, a nie idiotyczne, nic nie wnoszące wypowiedzi to trochę o sobie.

Obecnie jestem na etapie załatwienia pozwoleń, Mój projekt to : http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/dk_kamea.htm,

Wersja lekko pomniejszona, bo mi się na działkę nie mieściła ( warunki zabudowy).

Co jeszcze o mojej chałupce: Ściany ytong + 24cm styropianu, na podłodze - jak sie domyślacie rozważam Legalett.:)

Do tego ogrzewanie kominkiem - nie podłączone do L, a jako osobny system. I rekuperator. Chałupka położona na działce - wzorcowo, na PN małe okna wejście, na PD duże okna taras, salon. Budowę mam zamiar zacząć na wiosnę przyszłego roku.

Wysłałem zapytanie zarówno do Legaletu, jak i do Megathermu zapytanie.

Otrzymałem odpowiedź - no i powiem szczerze aż mnie z sandałków wyjęło.

Co nie oznacza, że zrezygnowałem, jestem po prostu pod dużym wrażeniem.

Na moje oko oferty cenowo są bliźniacze, na korzyść Legaletu przemawia - fakt, że w cenie są już wymienniki ciepła.

Na korzyść M z kolei - dają na spód styropianXPS o grubości 1cm !!!

Ponieważ nie mam za daleko do siedziby L. - około 100km, umówiłem się na spotkanie i rozmowę.

I jestem pod dużym wrażeniem.

Spotkałem się z Panem Naruckim poświęcił mi prawie 2 godziny czasu , cierpliwie odpowiadał na pytania.

Wiem, że poleciałem w wazelinę i zaraz się znajdą prześmiewcy - ale ja jestem zadowolony ze spotkania. Bez nachalnej reklamy odpowiadał na moje pytania, wątpliwości. Udzielił kilku fajnych porad związanych z moim projektem.

A z rzeczy ciekawych dla wszystkich.

Jeśli ktoś sobie życzy można zrobić L. ze polistyrenu ekstrudowanego - za dopłatą. I to nie małą.

Można też zrobić tak jak to robią u sąsiadów za Odrą. Ja mam zaprojektowane wstępnie 30 cm styro, mozna dać np 25cm styro + 5XPS wtedy ceny nie są aż tak z kosmosu.

A jakie są koszty wykonania metodą tradycyjną? Poczytałem w tym artykule: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,10866/Itemid,34/ i też mi wyszło całkiem sporo, choć na pewno nie tyle co za płytę.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki perm, za takie serdeczne przyjęcie,

Tobie też wszystkiego dobrego.

Pozwól, że bardziej nie odpiszę na Twój miły i ciepły post,

wyznaję zasadę: Nie dyskutuj z głupim - sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem.

Jakiego mamy miłego nowego kolegę. Już wiesz kto na tym forum jest głupi?

Jedyne co cię interesuje to fundament legalett? Twój dom nie będzie miał projektu, przyłączy, ścian, dachu, garażu, ogrodu, piesków, ogrzewania, tynków, ocieplenia i tych wszystkich niepotrzebnych :) rzeczy. To wszystko nie ważne bo BĘDZIESZ MIAŁ LEGALETT!!! Bardzo jesteś wiarygodny! Teraz opisz jak to się wahałeś, wybierałeś między różnymi opcjami i a w końcu zdecydowałeś się na jedynie słuszne rozwiązanie i z radością zapłaciłeś kupę kasy bo jak to już ktoś tu napisał "nie stać mnie by legalettu nie mieć". Nie interesuje cię oczywiście że to samo co legalett oferuje możesz mieć dużo taniej? Czekamy na relację z radosnej realizacji. Tylko nie zapomnij by było to wiarygodne, jakies drobne niedogodności, czy niedociagnięcia ale broń Boże nic poważnego! No i nie popełnij tego błędu co jeden z waszej radosnej rodzinki - PiotrO. Nie pisz o twardniejącym styropianie czy o małych przekrojach rurek powietrznych!!! Ty masz stworzyć ogólne wrażenie o cudownym wyrobie! Myśleć tam w legalett, myśleć!

Edytowane przez perm

Ok zrywam Tshirt - pluj, pluj lekarz zalecił mi nacierać się jadem ze żmiji.

I idź do lekarza po lekarstwo - na nogi.

Nasze radosne przekomarzanie raczej nic nie wniesie - także o ile pozwolisz nie będę się odzywał - nie mam za wiele do powiedzenia, ty zresztą też. Jeśli będę budował z L. na wiosnę - dam znać na forum. Budowa koło Wejherowa.

I proszę innych - o posty na temat. Tu nie kącik poetycki. Wiara we własny geniusz i nieomylność - to moim zdaniem za mało. Trzeba mieć coś do powiedzenia, nie wiem ile osób pracuje w L. wydaje mi się, ze kilka. Według spiskowej teorii dziejów - wszystkie siedzą na tym forum i to jako kilka różnych osobowości - i piszą, piszą, piszą - tylko po to by omamić naiwnych. A później jeszcze ci naiwni są z tego zadowoleni. CZAD !!!

Drogo - no pewnie, ze drogo. Jak cholera drogo. Dlatego, że nie mam takich pieniędzy. I o to chodzi - jak Cię nie stać - nie kupuj. Nie każdy musi mieć mercedesa - komarkiem też się dojedzie na miejsce. Czy to tak trudno zrozumieć?

Już milczę.

Dobre porównanie z tym mercedesem tylko nijak nie pasuje do fundamentu płytowego legalett.

Jak juz używać porównań to jest to taka skoda w cenie mercedesa. Są oczywiście tacy którzy daja sobie wmówić ze za dostawę pod dom, uśmiechnietą panią i czerwoną wstążeczkę z kokardką dookoła samochodu oraz całą otoczkę pseudo-merytoryczną udowadniającą że skoda to taki sam samochód jak mercedes warto dopłacić. Jak ktoś jest leniwy i ma za dużo pieniędzy to pewnie kupi.

To jedna kwestia. Można dyskutować o tym czy to ma sens czy nie ale każdy musi odpowiedzieć sobie sam czy np nie przeszkadza mu osiadający styropian pod domem i przede wszystkim czy warto wydać te dodatkowe nie małe w końcu pieniądze. Można w końcu miec to samo sporo taniej ale jeszcze raz to kwestia indywidualna.

To co budzi zdecydowany sprzeciw nie tylko mój to nachalne wmawianie przez firmę legalett że jest to rozwiązanie porównywalne cenowo z innymi. Jaja sobie robicie z klientów, ilu z nich przez to straciliście? Pomyślał tam ktos zanim przysłał tu kolejnego qwerty?

Pocieszające jest to,że coraz więcej ludzi potrafi chyba rozpoznać te kretyńskie zabiegi marketingowe ludzi z paroma postami ,nagle dzienniczek -jak ktoś napisał koniecznie delikatne niedociągnięcia żeby realnie wyglądało (absolutnie oczywiście nic poważnego)Fotorelacje ,łopaty aż pękają w ferworze pracy itp.Legalett i Praefa chyba w tym przodują.A chodzi o to by sprzedać wynalazki za potężną kasę naiwniakom ,którzy nie mają pojęcia o budowie i są gotowi zapłacić za pozornie lekko łatwo i przyjemnie dużą kasę.DO tego dochodzi przekonywanie ,że Legalett to najlepszy system grzewczy a praefa najlepsza ściana bo- i tu tyyyle argumentów (dla nie fachowców to wygląda-no faktycznie super,bierzemy)i naiwniacy zawsze się znajdą.

Pytanie do ostatniego entuzjasty - może on rozszyfruje dlaczego Legalett pisze ,że ten system nadaje się do pompy ciepła ,gdy rzezczywistość temu w oczywisty sposób przeczy - temp zasilania i wszystkie związane z nią konsekwencje?

Do tego ogrzewanie kominkiem - nie podłączone do L, a jako osobny system.

qwerty rozważ jeszcze jedną możliwość.

Spójrz na dom perspektywiczne.

Pomyśl, że może za 5, 10 albo 20 lat będziesz chciał coś zmienić w domu lub stwierdzisz, a może faktycznie mogłem założyć KWC.

Ja również rozmawiałem z p. Naruckim o kominkowym wymienniku ale w kontekście możliwości uruchomienia ogrzewania w tym roku ale bez KWC.

KWC chcę uruchomić dopiero w przyszłym roku jak mi zdun zbuduje porządny kominek.

Dostałem odpowiedź, że nie ma problemu. Nie trzeba od razu zakładać kominkowego wymiennika, można to zrobić w późniejszym terminie lub nawet za rok, dwa.

Dlaczego o tym piszę?

Zastanów się aby na etapie fundamentu zaprojektować rozwiązanie najbardziej uniwersalne i dające jak największą elastyczność i możliwość późniejszej rozbudowy i adaptacji. Sugeruję abyś zastanowił się czy nie zlecić zaprojektowania jedynie wyjść do KWC ale abyś go nie podłączał.

Jak kiedyś po latach najdzie Cię taka możliwość to masz otwartą drogę.

Pomyśl, że KWC to tak naprawdę kominek z rozprowadzeniem ciepła po domu ale bez sadzy, bez prądów konwekcyjnych, bez konieczności malowania mieszkania co dwa lata i bez wysuszania powierza. Problemy występują przy tradycyjnym DGP.

KWC..JPG

Przy niepodłączonym KWC będziesz miał takie małe typki wystające z fundamentu.

Czyli zostawiasz wyjścia (łączysz jedynie wejścia z powrotami aby zapewnić obieg powietrza).

EXPERYMENT

Co do perm, to szanuję twoją zdanie do negatywnego wypowiadania się o tej skodzie w cenie mercedesa zwanego płytowy fundament grzewczy, niemniej porozmawiajmy o szczegółach i o konkretach.

Zgadzasz się na mały eksperyment?

Przedstaw mi przynajmniej dwie oferty alternatywnej możliwości postawienia fundamentu uwzględniając poniższe wymagania:

-aby była to płyta fundamentowa (a nie tradycyjny fundament)

-aby miała zintegrowane ogrzewanie podłogowe (na prąd, wodę czy cokolwiek sobie życzysz)

-nie chcę żadnych pieców na ekogroszek, węgiel czy peklety. Chcę aby cała machineria grzewcza znajdowała się pod podłogą alternatywnie aby nie zajmowała więcej jak 50x50 cm w jednym z pomieszczeń technicznych.

-bez kaloryferów w pokojach

-aby było absolutnie bezobsługowe z możliwością sterowania temperatury niezależnie w pokojach.

-gwarancja dajmy na to choćby 5 lat.

-aby była zasilana prądem - nie mam innego medium

-aby miała zapewnioną akumulacyjność - tak abym mógł grzać prądem w nocnej taryfie.

Innych wymagań nie mam!!!

NIE WYMAGAM

-zintegrowania z kominkiem (traktuję go w charakterze bajeru) - choć fajny ten bajer

-nie wymagam wieczystej gwarancji

-nie wymagam ogrzewania czynnikiem roboczym jakim jest powietrze.

Jestem otwarty. Przedstaw mi proszę oferty abyśmy mogli porozmawiać o szczegółach.

Edytowane przez pawgar
dopisanie - projektu "Experyment" :)

U mnie wystarczy zmienic zrodlo ciepla z pieca gazowego na PC - czyli jak dobrze sie teraz przygotuje, to tylko dokrecic dwie rurki i otworzyc / zamkna zawory na rozdzielaczu.

A jak ktos ma grzanie pradem, to tez nie jest to problem.

Widzialem u pawgara (wiec nie wiem czy to jest standard), ze wykonawca na wszelki wypadek poprowadzil do kazdej jednostki miedziane rurki do pompowania plynu grzewczego (woda, glikol) oraz kable sterujace zaworami.

Oczywiscie kosztem oprocz PC bedzie wymiana jednostek, ale m niemam, ze koszt nie bedzie wielki zwlaszcza, ze Legalett moze odkupic stare jednostki - pewnie za grosze - na czesci.

Inna sprawa, nie zapomnij o doprowadzeniu powietrza przez fundament do kominka.

Jesli masz lub planujesz wentylacje mechaniczna, to w ten sposob kupujac wklad kominkowy z zamknieta komora spalania nie wplywasz na bilans powietrza w domu.

@tomek131 - czy bylbys laskaw ustosunkowac sie do mojej wiadomosci, ktora Ci poslalem na PRIV? Moze byc tutaj, moze byc bezposrednio - jak chcesz.

Dziekuje

U mnie wystarczy zmienic zrodlo ciepla z pieca gazowego na PC - czyli jak dobrze sie teraz przygotuje, to tylko dokrecic dwie rurki i otworzyc / zamkna zawory na rozdzielaczu.

A jak ktos ma grzanie pradem, to tez nie jest to problem.

Widzialem u pawgara (wiec nie wiem czy to jest standard), ze wykonawca na wszelki wypadek poprowadzil do kazdej jednostki miedziane rurki do pompowania plynu grzewczego (woda, glikol) oraz kable sterujace zaworami.

Oczywiscie kosztem oprocz PC bedzie wymiana jednostek, ale m niemam, ze koszt nie bedzie wielki zwlaszcza, ze Legalett moze odkupic stare jednostki - pewnie za grosze - na czesci.

Nie jest to tak proste jak opisujesz. Oczywiście można podłączyć pompę ciepła praktycznie do każdej instalacji grzewczej, ale w niektórych wypadkach pod względem ekonomicznym będzie to porażka. Instalacja pompy ciepła ma sens wtedy, gdy niskie koszty eksploatacji (np. w porównywaniu z ogrzewaniem kotłem gazowym) rekompensują stosunkowo wysoki koszt inwestycyjny. Aby taki efekt uzyskać instalacja grzewcza musi być niskotemperaturowa. Instalacja grzewcza powietrznego Legalettu do takich nie należy.

@tomek131

Zaraz, zaraz. Pytales sie o to czy sie da za kilka lat a nie teraz.

Po drugie, piszez co bylo gdyby PC byly tansze, to znaczy tez, ze bedziesz tez mogl kupic "wieksza niz nominalne zapotrzebowanie" i pompowac cieplo do zbiornika buforowego, wiec PC nie bedzie pracowac caly czas na full.

A jesli chodzi o temperatury to masz racje, ze jest na granicy ale caly czas po tej wlasciwej stronie.

Edytowane przez pdurys

@HenoK

Ale przeciez tomek131 sie pytal:

za rok, dwa ,trzy czy pieć jeśli okaże się ,że pompy ciepła stały się tanie i powszechne oraz tak zaawansowane technicznie ,że grzanie nimi wychodzi zdecydowanie najtaniej

To chyba w takim razie nie ma znaczenia co napisales.

Edytowane przez pdurys

A co zrobić na etapie fundamentu ,żeby za rok, dwa ,trzy czy pieć jeśli okaże się ,że pompy ciepła stały się tanie i powszechne oraz tak zaawansowane technicznie ,że grzanie nimi wychodzi zdecydowanie najtaniej żeby móc taką pompę podpiąć

Pytanie zasadnicze należy postawić inne:

Jak będzie się rozwijać technologia za 5,10 czy 20 lat?

Czy jesteśmy w stanie to przewidzieć?. Czy 20 lat temu marzyło się komuś aby mieć komputer, komórkę, internet w domu.

Czy 20 lat temu ktoś myślał o solarach, pompie ciepła lub nawet o kotle na ekogroszek z podajnikiem i automatyką?

Nie wiemy jak będzie rozwijać się technologia i nie wiemy jakie będą za 10, 20 lat będą źródła ciepła.

Może PC będą się rozwijać, a może PC umrą śmiercią naturalną wyparte przez inne wydajniejsze technologie.

Tak jak 126p (samochód który był marzeniem milionów 20 lat temu) obecnie wyparty jest przez inne nowsze, lepsze, bezpieczniejsze auta.

Dlatego moim zdaniem ważne jest czy w instalacji legaletu istnieje możliwość w przyszłości podłączenia innego źródła ciepła (na gorącą wodę).

A co do Legaletu to tak jak pisał pdurys. Obecnie będę ogrzewał się prądem i do skrzynek zatopionych w fundamencie włożona będzie nagrzewnica elektryczna z grzałkami elektrycznymi.

Po kilku latach jak zdecyduję się na PC, założą mi gaz lub życie znjadzie inne tańsze źródło zasilania wtedy ze skrzynek w podłodze wyjmuje się nagrzewnicę elektryczną i w to miejsce włożę nagrzewnicę wodną podłączoną rurami z wodą z PC czy innym wynalazkiem..

Instalacja w fundamencie jest już przewidziana do takiej zmiany i miedziane rurki są już wyprowadzone koło skrzynek w fundamencie.

Zaznaczyłem to na zdjęciach.

legalett-woda2.jpg

legalett-woda.jpg

Dodam, że w chwili obecnej tych wyprowadzonych rurek nie będę do niczego wykorzystywał i używał.

Ot takie typki w rogu pomieszczenia gospodarczego.

Od strony estetycznej ...do bani, denerwują tylko moją żonę zmniejszając ustawność i funkcjionalność pomieszczenia gospodarczego :)

@tomek131

Zaraz, zaraz. Pytales sie o to czy sie da za kilka lat a nie teraz.

Po drugie, piszez co bylo gdyby PC byly tansze, to znaczy tez, ze bedziesz tez mogl kupic "wieksza niz nominalne zapotrzebowanie" i pompowac cieplo do zbiornika buforowego, wiec PC nie bedzie pracowac caly czas na full.

A jesli chodzi o temperatury to masz racje, ze jest na granicy ale caly czas po tej wlasciwej stronie.

Współpraca PCi z buforem w układzie monowalentnym jest całkowicie pozbawiona sensu ekonomicznego.

O COP nie wspominając.

Dokładnie kolejnych klocków do podstawowego systemu grzewczego tylko go podraża wcale nie zwiększając jego efektywności ekonomicznej.

PAWGAR - do KWC - mnie przekonałeś - jeśli wdepnę w L. - będę chciał mieć odejścia, a z samym wymiennikiem się zobaczy. Dziękuję.

tomek - pytasz o PC, kolejne pytanie po którym muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Odpowiadam - gila mnie PC, nie wiem o czym do mnie mówisz :)

Będę mial podłączony gaz,

Uprzedzając posty wiem, że instalacja gazowa jest droższa, i koszt instalacji nie zwróci się w rozsądnym, mierzalnym terminie. Chcę gaz - ze względu na komfort korzystania. mam już na oku niedrogi piecyk kondensacyjny i rekuperacje tego samego producenta. Podałbym nazwę - ale producent jeszcze mi nic nie zaplacił za kryptoreklamę ;)

Uwaga do montujących L na gaz: podobno nie wszystkie piece dobrze sobie radzą z L. - wiąże sie to z małymi przepływami, małą ilością wody w systemie itd.

A fajne w L jest to, że można sobie wymieniać grzanie, jest tak zrobiony, że tanim kosztem ( w zasadzie chyba koszt wymienników?). I jeśli coś gdzieś kiedyś ktoś wynajdzie ciepło przez pocieranie, napęd magnetohydrodynamiczny, czy inny blue power - to wyjmuje moje wymienniki gazowe - na elektryczne - i jazda.

A mnie PC nie gila.Ponadto piszą ,że L jak najbardziej do PC się nadaje,a się nie nadaje.PC niedroga byłaby bardzo dobrą alternatywą dla gazu (muszę ciągnąć ze 60m)a tak kupa.A zorientowałem się po długim czasie interesowania się tematem ,że Legalett z pompą ciepła nie pójdzie tzn ekonomicznie nie pójdzie.Jako laik budowlany trochę mi to niestety zajęło,ale cóż lepiej póżno niż wcale,a łeb sobie daje uciąć ,że mniej dociekliwi laicy nie mają o tym pojęcia,bo Legalett chwali się ,że się da i jest super.A tu nawet z piecykiem na gaz jest kłopot-parę razy było o tym już.

Czytając te kilka postów wymiany opinii na temat Legalett na innym ,wklejonym wyżej, zupełnie przypadkowym forum ,trzeba by rzeczywiście jeszcze sprawdzić ,czy w Szwecji ,Dani czy gdzie tam nie jest ten Legalett najtańszym rozwiązaniem dla biedaków a u nas sprzedawanym jako zaawansowany technologicznie system za grubą kasę.Bo wcale bym się nie zdziwił

...

EXPERYMENT

Co do perm, to szanuję twoją zdanie do negatywnego wypowiadania się o tej skodzie w cenie mercedesa zwanego płytowy fundament grzewczy, niemniej porozmawiajmy o szczegółach i o konkretach.

Zgadzasz się na mały eksperyment?

Przedstaw mi przynajmniej dwie oferty alternatywnej możliwości postawienia fundamentu uwzględniając poniższe wymagania:

-aby była to płyta fundamentowa (a nie tradycyjny fundament)

-aby miała zintegrowane ogrzewanie podłogowe (na prąd, wodę czy cokolwiek sobie życzysz)

-nie chcę żadnych pieców na ekogroszek, węgiel czy peklety. Chcę aby cała machineria grzewcza znajdowała się pod podłogą alternatywnie aby nie zajmowała więcej jak 50x50 cm w jednym z pomieszczeń technicznych.

-bez kaloryferów w pokojach

-aby było absolutnie bezobsługowe z możliwością sterowania temperatury niezależnie w pokojach.

-gwarancja dajmy na to choćby 5 lat.

-aby była zasilana prądem - nie mam innego medium

-aby miała zapewnioną akumulacyjność - tak abym mógł grzać prądem w nocnej taryfie.

Innych wymagań nie mam!!!

NIE WYMAGAM

-zintegrowania z kominkiem (traktuję go w charakterze bajeru) - choć fajny ten bajer

-nie wymagam wieczystej gwarancji

-nie wymagam ogrzewania czynnikiem roboczym jakim jest powietrze.

Jestem otwarty. Przedstaw mi proszę oferty abyśmy mogli porozmawiać o szczegółach.

Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Zacytuję coś:

"...

Tradycyjną płytę fundamentową wyceniono mi na 30 000zł brutto

Za Legalett zapłaciłem (w tym geodeta, pospółka...) 70 000zł brutto..."

Poznajesz?

30 tyś. Do tego system ogrzewania. Są dwie opcje by było podobnie jak w Legalett.

Pierwsza to elektryczne kable grzewcze. Ich koszt dla 130 m domu to ok 5 tyś, plus położenie w płycie za no nie wiem 1 tyś?

Druga to rurki wodne w płycie plus kocioł elektryczny. Kocioł to jakieś 6 tyś, rurki ok 3 tyś. Robocizna niech będzie ze 2 tyś.

Oba systemy są wystarczająco niezawodne i całkowicie sterowalne. Ten drugi ma jeszcze tę zaletę że mozna do niego podłączyć dowolne źródło ciepła również niskotemperaturowe jak PCi.

Płyta fundamentowa nie jest jakąś skomplikowaną konstrukcją. Jak już pisaliśmy zamawiając ją w legalett ma się bardzo dużą pewność że wszystko zostanie wykonane prawidłowo i na czas ale za jaką cenę i co dostajesz w zamian? Beton, zbrojenie, zwykły styro, rurki z PVC i chyba najdroższy w tym wszystkim agregat lub dwa. Czym to się różni od tego fundamentu za 30 tyś plus ogrzewanie? Gwarancją? Na co ta gwarancja? Na styro nie bo wiadomo już że siada. No to na co?