Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak na marginesie. Robi się trochę zimno. Pytanie do innych Legalett'owców - zaczeliście już grzać czy dopiero się przygotowujemy?

Legalett się sam przygotowuje. :D Termostaty ustawione zrobią swoje. Jak do tej pory jest ciepło i coraz cieplej. Podobno ma być długa i piękna jesień - oby.

Edytowane przez Piotr O.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał pedronx http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Witam, Podobno powierzchnia płyty nadaje się -oczywiście jeśli będzie równa i dobrze zatarta- do położenia bezpośrednio na niej posadzki.

Czy to prawda? Czy rzeczywiście sprawdziło się to w przypadku Waszych płyt?

Tak, powierzchnia fundamentu grzewczego Legalett dobrze wykonana, nadaje się do położenia bezpośrednio na niej posadzki.

Patrząc całkiem obiektywnie, muszę przyznać Piotrze że Twoja odpowiedź jednak zalatuje trochę marketingiem.

pedronx w swoim pytaniu wyraźnie zaznaczył że chodzi mu o płytę grzewczą jako taką.

W odpowiedzi usłyszał że płyta Legalett spełnia te wymagania.

A wystarczyło napisać że płyta dobrze wykonana nadaje się do położenia bezpośrednio posadzki.

Czepialski się zrobiłem ostatnio, ale spójrz na swoją odpowiedź obiektywnie. ;)

Inna sprawa że pedronx uzyskał odpowiedź o którą mu chodziło.

avatar25 powiedz mi która to technologia zabrania ułożenia kabli grzewczych w grubości wylewki dla zwiększenia jej akumulacyjności kosztem dynamiki oddawania ciepła.

Pomijam fakt, że zdania co do do energochłonności między systemem dynamicznym a akumulacyjnym są podzielone.

W tym przypadku bardzo dużą rolę odgrywa styl zamieszkiwania, i to on będzie decydował w głównej mierze który typ grzania (dynamiczny vs. akumulacyjny) będzie bardziej opłacalny.

avatar25 powiedz mi która to technologia zabrania ułożenia kabli grzewczych w grubości wylewki dla zwiększenia jej akumulacyjności kosztem dynamiki oddawania ciepła.

Pomijam fakt, że zdania co do do energochłonności między systemem dynamicznym a akumulacyjnym są podzielone.

W tym przypadku bardzo dużą rolę odgrywa styl zamieszkiwania, i to on będzie decydował w głównej mierze który typ grzania (dynamiczny vs. akumulacyjny) będzie bardziej opłacalny.

Mysle, ze zadna. Po prostu tak sie chyba przyjelo robic. Pytanie tylko czy ta technologia da rade tak dlugo pracowac na pelnej mocy zeby nagrzac 20 cm betonu i sie nie przegrzac.

Nie jestem specjalista wiec prosze nie brac moich slow kategorycznie. Chcialbym tylko zaznaczyc, ze nie robilem zadnej wylewki na plycie.

Masz racje, ze glownie decyduje o kosztach sposob uzytkowania. Jednakze sposob ten trzeba wybrac juz na etapie budowy!!! :)

Mysle, ze zadna. Po prostu tak sie chyba przyjelo robic. Pytanie tylko czy ta technologia da rade tak dlugo pracowac na pelnej mocy zeby nagrzac 20 cm betonu i sie nie przegrzac.

Nie jestem specjalista wiec prosze nie brac moich slow kategorycznie. Chcialbym tylko zaznaczyc, ze nie robilem zadnej wylewki na plycie.

Masz racje, ze glownie decyduje o kosztach sposob uzytkowania. Jednakze sposob ten trzeba wybrac juz na etapie budowy!!! :)

Nie trzeba grzać "na pełnej mocy". To błąd w założeniu. Temperatura spada stopniowo gdy robi się coraz zimniej i stopniowo płytę ogrzewasz. Potem juz tylko dogrzewasz lub nie by temperatura w pomieszczeniach była cały czas taka sama. To dla jednych zaleta a dla innych wada płyty akumulacyjnej a taką jest płyta Legalett. Myślę że płyta akumulacyjna sprawdza się w dobrze ocieplonym domu z dobrą wentylacją. Uniemożliwia jednak komfortowe wykorzystanie uzysków ciepła choćby z nasłonecznionych okien.

Patrząc całkiem obiektywnie, muszę przyznać Piotrze że Twoja odpowiedź jednak zalatuje trochę marketingiem.

Jani_63 - czepiasz się słów, a ja nie ma czasu na domyślanie się co kto sobie pomyśli i czy będzie szukał "dziury w całym". Staram się pisać jasno i na temat.

Pytał w wątku o Legalett, więc odpowiedziałem jak to jest, podziękował i wg mnie jest OK.

Dobrej nocy :-)

Co do pytania o kładzenie płytek na L. to mogę odpowiedzieć ponieważ właśnie kończę ten etap.

Powierzchnia płyty pod płytki gresowe: ok 150m2.

Płytki o wymiarach 60x60.

Poprawki wymagała część płyty o wymiarach ok 10x30cm. Ten fragment przylega bezpośrednio do korytka pod okno przes. wewnętrzne (ogród zimowy).

Prawdopodobnie za wysoko wystawał styropian wypełniający korytko i Pan Janusz nie dotarł płyty w tym miejscu.

Gres już położony.

Powierzchnia płyty pod finish-parkiet: ok 25m2. Sypialnia, garderoba.

Deska 2-w 14mm (w tym 6,2mm merbau). Deski klejone.

Lekkie nierównośći (fala), których nie da się całkowicie zniwelować warstwą kleju pod parkiet.

Na tyle nieduże, że nie zdecydowałem się na dodatkowe szlifowanie płyty.

Gdybym zdecydował się na podłogę pływającą zamiast klejonej lub gres to płyta bez zastrzeżedń.

Parkiet zamówiony - oczekuję na wykonawcę.

M.

Co do pytania o kładzenie płytek na L. to mogę odpowiedzieć ponieważ właśnie kończę ten etap.

Powierzchnia płyty pod płytki gresowe: ok 150m2.

Płytki o wymiarach 60x60.

Poprawki wymagała część płyty o wymiarach ok 10x30cm. Ten fragment przylega bezpośrednio do korytka pod okno przes. wewnętrzne (ogród zimowy).

Prawdopodobnie za wysoko wystawał styropian wypełniający korytko i Pan Janusz nie dotarł płyty w tym miejscu.

Gres już położony.

Powierzchnia płyty pod finish-parkiet: ok 25m2. Sypialnia, garderoba.

Deska 2-w 14mm (w tym 6,2mm merbau). Deski klejone.

Lekkie nierównośći (fala), których nie da się całkowicie zniwelować warstwą kleju pod parkiet.

Na tyle nieduże, że nie zdecydowałem się na dodatkowe szlifowanie płyty.

Gdybym zdecydował się na podłogę pływającą zamiast klejonej lub gres to płyta bez zastrzeżedń.

Parkiet zamówiony - oczekuję na wykonawcę.

M.

Dzięki za cenne uwagi. Wygląda na to że klejenie płytek bezpośrednio do płyty to trochę loteria. Szkoda bo to oszczędność i czasu i materiałów. Nie podejrzewam że drobne nierówności są cechą tylko płyt wykonywanych przez Legalett. Myślę że niezależnie od wykonawcy płyta nigdy nie będzie idealnie równa. Jest jeszcze kwestia pęknięć płyty które mogą się zdarzać. Pisze o tym Legalett z Kanady i to jedyna dostępna informacje na ten temat. Pęknięcia płycie nie szkodzą ale na płytkach może być widać. Pod płytki chyba lepiej dać wylewki. Dodatkowy plus to możliwość schowania w niej instalacji, rurek CO, kabli itp.

Podłoga pływająca bezpośrednio na płycie. Inne - lepiej zrobić wylewki

Nie no ,żesz jak, przecież miało być idealnie równo.Jedna z zalet , to ma być brak wylewek.

Nawiasem mówiąc mam wrażenie ,że marketing Legalett zalecił wyciszenie wątku by sprawa przyschła, a oponenci się znudzili bo podsycanie dyskusji póki co wypada dla Legalett niezbyt dobrze.

I na koniec zima już dawno minęła ,zaraz następna a za poprzednią jakoś nikt się rachunkami nie chwalił.W ogóle przez cały wątek ,a to lata przecież ,na palcach jednej ręki można bez trudu policzyć (i jeszcze sporo zostanie) ludzi którzy podzielili się tutaj konkretnym zużyciem.Gdyby odjąć wyniki PiotraO (który płaci mniej niż za węgiel ,ale to wszyscy wiemy) to w ogóle nie ma się na czym oprzeć po ponad 50 stronach wątku

Nie rozumiem waszych wypowiedzi.

Wg mnie płyta wykonana jest na tyle dobrze, że nie trzeba żadnych wylewek pod płytki gresowe. Warstwa kleju (standardowa) wystarczy, aby zniwelować nierówności.

Oczywiście można zrobić dodatkowe wylewki co ułatwi pracę kładącemu gres. Pytanie tylko po co? Taka wylewka nie może też być za cienka a wtedy trzeba to uwzględnić przy projektowaniu wysokości pomieszczeń.

W przypadku klejonego parkietu warstwa kleju to 1mm a takiej dokładności umowa z L. chyba nie przewiduje. Tam gdzie ma być parkiet jest tylko jedno miejsce, które wypadało by poprawić. Gdyby miał tam stać np. stół to bym trochę zeszlifował kawałek płyty. Ponieważ będzie łóżko, ustawione raz a dobrze to nic nie będę poprawiał. Po za tym to tylko zastrzeżenia wykonawcy parkietu tak na wszelki wypadek. Może być i tak, że nierównośći jednak zniweluje warstwa kleju. Być może próbuje zabezpieczyć się na wszelki wypadek.

Opisuję moją pytę. Wg mnie jest OK. Dla porównania mam wylewki z miksokreta na poddaszu. Tu w jednym pomieszczeniu trzeba poprawić dość spory garb. Na oko nie było widać i nie skontrolowałem wykonawcy. Przy L. brałem udział w pomiarach powykonawczych płyty.

Obiecuję opisać podłogę z parkietu gdy tylko powstanie.

Co do kosztów ogrzewania to jeszcze nie mogę podać bo nie grzeję. Temperatura średnia w całym domu to 17,8st.C. Działa wentylacja na 20%. Zyski energetyczne z okien poddasza. Ten wynik to zasługa wybranej technologii (silikaty+monolit) oraz dobrego ocieplenia które jeszcze trzeba trochę gdzie niegdzie poprawić.

Jak mi się uda to przedstawię szczegółowe dane z zakresu temperatur pomieszczeń, reku, bufora cwu i oczywiście iości kWh. Bufor już okablowany (5 punktów pomiaru).

M.

Czyli pod gres płyta się nada. Jakoś źle zrozumiałem twoją MCB wypowiedź. Jak rozumiem chodziło o klejenie parkietu. Co do wylewek to fakt że mozna je schrzanić jak wszystko. Mają jednak parę zalet. Można w nich umieścic instalacje, również rurki CO wodnego czy kable grzewcze. W razie jakiejś awarii na upartego mozna je skuć. W wylewkach można też umieścić odpływy z odpowiednio wyprofilowana podłogą co w samej płycie raczej mozliwe nie jest.

Instalacja cwu u mnie jest w płycie. Tak samo podejście do kominka, wentyacja spiżarni, dodatkowy przepust do studni, dwa przepusty elektryczne. Mogłem dać tam też rury centralnego odkurzacza, ale nie zdążyłem się przygotować. Podczas budowy płyty jest bardzo mało czasu.

Oczywiście kucie w płycie to tylko w ekstremalnych sytuacjach. Kułem pod syfon prysznicowy. Twarda jak diabli.

Co do profilowania podłogi np. pod prysznic bez brodzika to najlepszy jest moment tuż po zatarciu płyty. Ja tego nie zrobiłem bo nie wiedziałem jakie będą rozmiary brodzika i rodzaj syfonu. Potem żałowałem bo musiałem specjaną maszyną frezować 1,5m2 płyty. Powinienem był wybrać 2-3cm płyty w całym obszarze, który wchodził w grę (ok. 2m2). Płyta po zatarciu jest na tylle twarda, że można chodzić, ale można też w miarę łatwo wybrać beton.

Jeżeli inwestor ma kompletny projekt i odpowiednie dane to na etapie projektowania płyty może postawić odpowiednie wymagania. U mnie nietypowym wymaganiem były korytka pod okna HS wewnętrzne i zewnętrzne.

Do firmy przesłałem rzuty domu z oryginalnego projektu i informacje odnośnie zmiany materiału na ściany (24 zamiast 30 cm, silka zamiast coś tam).

Zwrotnie dostałem rysunek płyty (bez instalacji). Naniosłem poprawkę - przesunięcie ściany garażu. Następnie otrzymałem propozycję rozmieszczenia agregatów. Jedną wykluczyłem bo nad nim stałby 750litrowy bufor wodny :). Dostarczyłem dokładną okalizację przepustów wg mojego projektu (org. projekt miałem bez instalacji). Przepusty wody, kanalizy, kominka, wentyacji spiżarni. Dosłałem wymagania producenta okien HS odnośnie wymiarów korytek.

W rezultacie dostałem rysunek płyty do akceptacji (dodatkowo na moją prośbę w formacie AutoCad).

Rozmieszczenie c.w.u. miało miejsce już podczas instalacji L. Wszystkie w gwiazdę z kotłowni. Hepworth.

Więcej nie zdążyłem. Długo czekałem na rozpoczęcie budowy, a kiedy weszła ekipa to wszystko potoczyło się bardzo szybko. Jedyne zastrzeżenia mam do opaski przeciwwysadzinowej. Chopaki nie zrobili jej dokładnie (odstęp pomiędzy styro L. a samą opaską). Poprawiłem sam.

Nie trzeba grzać "na pełnej mocy". To błąd w założeniu. Temperatura spada stopniowo gdy robi się coraz zimniej i stopniowo płytę ogrzewasz. Potem juz tylko dogrzewasz lub nie by temperatura w pomieszczeniach była cały czas taka sama. To dla jednych zaleta a dla innych wada płyty akumulacyjnej a taką jest płyta Legalett. Myślę że płyta akumulacyjna sprawdza się w dobrze ocieplonym domu z dobrą wentylacją. Uniemożliwia jednak komfortowe wykorzystanie uzysków ciepła choćby z nasłonecznionych okien.

Z moich doświadczeń wynika, że jak już włącze ogrzewanie to kilka dni chodzi bez przerwy zanim nagrzeje fundament do odpowiedniej temperatury. Zakładam, że na pełnej mocy. Potem oczywiście tak ja mówisz tylko dogrzewa w nocy. Jeśli chodzi o zyski z nasłonecznienia to muszę przyznać, że pomimo dużej bezwładności systemu dużo dawały te zyski. Na przykład podczas zimy gdy wyszło słońce to już nie musiał się system wogóle włączać w nocy :) Dzięki temu przestałem ogrzewać już w kwietniu a wszyscy sąsiedzi do maja grzali.

Edytowane przez avatar25

Nie no ,żesz jak, przecież miało być idealnie równo.Jedna z zalet , to ma być brak wylewek.

Nawiasem mówiąc mam wrażenie ,że marketing Legalett zalecił wyciszenie wątku by sprawa przyschła, a oponenci się znudzili bo podsycanie dyskusji póki co wypada dla Legalett niezbyt dobrze.

I na koniec zima już dawno minęła ,zaraz następna a za poprzednią jakoś nikt się rachunkami nie chwalił.W ogóle przez cały wątek ,a to lata przecież ,na palcach jednej ręki można bez trudu policzyć (i jeszcze sporo zostanie) ludzi którzy podzielili się tutaj konkretnym zużyciem.Gdyby odjąć wyniki PiotraO (który płaci mniej niż za węgiel ,ale to wszyscy wiemy) to w ogóle nie ma się na czym oprzeć po ponad 50 stronach wątku

Odnośnie równości fundamentu to Legalett daje gwarancje na odchylenie +/-0.5 cm na całej powierzchni. Ja położyłem na tym płytki i panele bez żadnego problemu.

Tak jak wielokrotnie pisano, powodem dla którego mało ludzi pisze o kosztach jest to, że większość po wybudowaniu nie widzi potrzeby zaglądania na forum.

Już kilkakrotnie pisałem o kosztach 2 poprzednich zim więc proszę nie pisać, że nikt się nie chwali rachunkami.

Edytowane przez avatar25

Fajnie, że temat równości płyty się rozwija. Każda informacja jest dla mnie na wagę złota, bo płyta startuje w przyszłym tygodniu. I tu mam radę dla innych budujących płytę: za materiałami (styropian) rozglądajcie się 2-3 tygodnie wcześniej. Ja zacząłem bardzo późno i muszę brać co jest w hurtowni, a nie co bym chciał.

MCB - dzięki za tip arpopos prysznica bez brodzika. Najprawdopodobniej taki będę miał, a nie pomyślałem o jego wpływie na kształ płyty.

Jak u Was wyglądało wyrównywanie płyty? W jaki sposób sprawdzić równość płyty, jak się niweluje nierówności?

Płyta była zacierana specjalną maszyną. Ciężka i trudna praca. Wyścig z czasem. Wg mnie robota dla specjalisty. Beton szybko wiąże.

Przed wylaniem betonu rozmieszczono szpilki na których położono rury wyznaczające poziom.

Jeżeli planujesz brodzik z odpływem liniowym to dokładnie rozrysuj łazienkę. Sam odpływ zajmuje sporo miejsca i trzeba odpowiednio rozstawić rury L. Odprowadzenie najlepiej pionowe.

Cześć,

u mnie nie trzeba było nic równać - na całej płycie mam gres. równośc płyty sprawdza wykonawca, po wylaniu, zatarciu jak trochę podeschnie że można na nią wejść sprawdza niwelatorem przy tobie (sam możesz sprawdzać) - jest tam określone minimum punktów w którym robią pomiar ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie sprawdził w każdympunkcie w którymCi pasuje. Jak jest ok to podpisujesz odbiór...

dzięki za tip arpopos prysznica bez brodzika. Najprawdopodobniej taki będę miał, a nie pomyślałem o jego wpływie na kształ płyty.

Jak u Was wyglądało wyrównywanie płyty? W jaki sposób sprawdzić równość płyty, jak się niweluje nierówności?

Pomysl tez o odplywie w pomieszczeniu gospodarczym, jesli bedziesz mial piec do wody, oraz ewentualnie odplywie kondensatu z kominow.

A poza tym co juz inni pisali, to niestety jedyna metoda zniwelowania ewentualnych nierownosci jest wylewka samopoziomujaca.

Oprocz tego co zmierzysz razem z wykonawca po zacieraniu plyty, to mozesz dluga lata pomiezyc 3 - 4 dni po robocie, i to dopiero jest wlasciwy pomiar.

Pisze to dlatego, bo u mnie tez jest wszystko w normie, ale wczesniej na innych inwestycjach bywalo roznie, a dokladnosc wymagana byla o wiele weksza - magazyn wysokiego skladowania to jest dopiero jazda.

Skad sie moze brac rozbieznosc miedzy niwelatorem a lata?

Niwelator jest punktowy i tak na prawde jedyny mozliwy na tym etapie wiazania betonu.

Kazdy doswiadczony wykonawca bedzie "czul" gdzie zrobil dolek, a gdzie gorke, i pozniej takie miejsce moze iminac w pomiarach, ale tego nie zauwazylem w pracy Legaletu.

Wejdz do mojego dziennika (ktory od kilku dni lezy odlogiem) i znajdz link do filmu z zacierania i poznieszego niwelowania plyty, to sie sam przekonasz co i jak.

Wejdz do mojego dziennika (ktory od kilku dni lezy odlogiem) i znajdz link do filmu z zacierania i poznieszego niwelowania plyty, to sie sam przekonasz co i jak.

O kurcze, czapka z głowy i niskie pokłony dla pdurys! Durysufka to mój instruktażowy film, na którym przekonywałem wykonawcę, że płyta nie jest fe :)

Dzięki Ci pdurys za te filmiki. Są super, choć nie ukrywam, że byłoby jeszcze lepiej jakbyś kamerki przyczepij jeszcze w kilku miejscach no i przede wszystkim bliżej :) Ale rozumiem, że akcja była tajna, i ekipa filmująca nie mogła się zbytnio eksponować ;)

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jak się przygotowuje miejsce w płycie gdzie będą zewnętrzne schodki do domu. Ten element jest poza obrysem płyty, a przecież płytę okala styro.

1. Jak te elementy się łączy?

2. czy schodki mają oddzielny fundament...?

pozdro

Edytowane przez pedronx
rozwinięcie wątku