Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chrio: No ta firma ewidentnie sobie robi jaja. Może skonsultuj się z jakimś prawnikiem, żeby ich postraszyć. Najgorsze jest to, że jak już zapłacisz to wszyscy nagle mają cię w d... Znamy to z doświadczenia.

tomek131: Pan też sobie jaja robi. Powyższy przypadek świadczy tylko o tym, że lepiej jest robić bezpośrednio w Legalett niż zlecać innym firmom. Natomiast nadal kpi Pan sobie z kosztów. Pisałem ile kosztuje nas ogrzewanie tak samo jak robili to inni. Fakt, że u Pana wychodzi ponad 300 PLN miesięcznie nie znaczy, że tak mają wszyscy więc proszę nie generalizować i nie poddawać w wątpliwość moich rachunków, kosztów i prawdomówności.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak poprosiłam o dokumentację wykonawczą fundamentów to otrzymałam dokument który przygotował Gdańsk jak mają je wykonać i to wszystko. Stwierdzono że wszystko zostało wykonane tak jak w projekcie budowlanym, który posiadam.Są rury kanalizacyjne bo je widać w podłodze, natomiast nie ma rur wodnych. Nie było bruzd w okolicach agregatów, a elektryk wykuwając je uszkodził jedną z rur

Słuchaj Chrio. Napiszę Ci jak u mnie wyglądał odbiór.

Chłopaki rozstawili się z poziomicą laserową i dokonywali pomiaru w różnych miejscach płyty. Każdy z mierzonych punktów był naniesiony na poglądowy rysunek mojego fundamentu z zaznaczoną odchyłką względem pierwszego pomierzonego punktu. Tzn. pierwszy punkt oznaczony jako "0.0", kolejny jak był wyższy to był zaznaczony jako "+0.1", jak był niższy od tego pierwszego to np: "-0.1". Jeżeli to ci pomoże mogę ci wysłać na prv skan mojego protokołu odbioru. Następnie chłopaki z miarką pomierzyli wszystkie boki, oraz przekątne fundamentu i również to odnotowali w protokole. Protokół był wykonany w dwóch egzemplarzach. Po w/w pomiarach dostałem do podpisu obydwa egzemplarze. Jeden z nich zabrała ekipa, drugi został u mnie.

Tak to u mnie wyglądało.

Jeżeli nie masz protokołu odbioru sporządzanego przez ekipę wykonawczą, napisz do nich (koniecznie listem poleconym z potwierdzeniem odbioru) z prośbą o ksero ich protokołu.

W przypadku gdy odmówią, pisz na tym forum i robimy zadymę. Chętnie przyłączę się do akcji.

Gdy otrzymasz protokół, nazwijmy to "podkoloryzowany" który będzie odbiegał od rzeczywistości olej "Pref-Bud" i pisz bezpośrednio reklamację do Legaletu z informacją, że fundament "urusł" w kilku miejscach o kilka centymetrów więc jest nieprawidłowo wykonany.

Co do rurek wodnych to nie wiem czy chodzi ci o rurki do podłączania agregatu z wymiennikiem wodnym, czy też o rurki hydrauliczne od ciepłej i zimnej wody.

Jeżeli o rurki do podłączania agregatu to ja bym jedynie wezwał firmę i poprosił o wstawienie agregatów i tyle bez wdawania się w szczegóły a jak to podłączą to już "Pref-Budu" sprawa. Jeżeli chodzi ci o rurki wodne, to tu sprawa inaczej wygląda. U mnie standardowo powiedzieli, że nie sami robią rurek od wody bo się na tym nie znają, ale jak wezmę hydraulika, który położy rurki w zbrojeniu to oni je po prostu zaleją betonem. Koniec końców po mojej prośbie sami te rurki położyli (bez wzywania hydraulika) ale z zaznaczeniem, że nie dają żadnej gwarancji i jak coś będzie nie tak to nie może to podlegać reklamacji. Zgodziłem się- sprawa czysta i klarowna.

Chrio - napisz jak to było u Ciebie.

A jak już widzę na tym wątku paru klientów z paroma postami ,zalogowanych tylko po to by napisać jak mało płaci się za Legalett to już niedobrze mi się robi.Nie mają żadnych innych wątpliwośći i problemów na budowie ani ze ścianami,dachem,ociepleniem,oknami,drzwiami i milionem innych rzeczy.Nic od fundamentu po kwiatki w oknach.Jedyne co mają do napisania to to ,że Legalett jest tani

No to się proszę się nie logować na forum, albo omijać wątek o Legalett. Zdrowsze to będzie dla Pana. Jestem na tym wątku, ponieważ nie mam czasu śledzić innych, a ten przeczytałem od początku, wybudowałem dom z Legalett i już zostałem, żeby zobaczyć co słychać u innych. Oczywiście, że mam problemy inne, nie mam płotu, wykończonych pokoi, brak kasy, murarz mi źle ściany postawił, pękła mi szyba w oknie, itd. Nie widzę tylko sensu pisać o tym na forum. A jak czegoś nie wiedziałem to z reguły czytałem na stronach www zamiast pytać na forum. Żona była sceptyczna co do Legalett więc wybudowałem kominy, podłączyłem rurki, żeby w razie czego zainstalować piec. Na dzisiaj mogę powiedzieć, że niepotrzebnie wywaliłem pieniądze na kominy. A teraz mi tylko ciepło nimi ucieka. Na szczęście nie muszę kupować pieca bo to ogrzewanie się sprawdza. A jak pomyślę ile węgiel kosztuję to się tylko cieszę, przypominając sobie, że znajomi kupują 10 ton na zimę.

Do Sympatyka

Nie posiadam protokółu odbioru. W umowie miał być kanał do kabli zasilających agregaty a ich nie było, elektryk kuł w betonie uszkadzając rurę grzewczą. Mnie chodzi o rury do wody ciepłej i zimnej.Nie ma jak się wkuć. Do Pref-Budu wysłałam kolejne pismo i zobaczę jaki będzie skutek. Miło że mam poparcie. Dodaje sił.

Pozdrawiam

witam, zdecydowalam sie na Legalett. Bede miec dom z polbala. Zastanawiam sie jak drewniane domy sa "zakotwiczane" w fundament? Czy sa wykonywane jakies metalowe wypusty? Zauwazylam ze jest tu sporo osob, ktore maja drewniane/prefabrykowane domy - jak u was ten problem zostal rozwiazany?

W murowanym domu zapewne nie ma tego problemu bo sciany wiaze z plyta zaprawa. Kompletnie nie znam sie na budowaniu dlatego ide na latwizne -> fundament + kanalizacja+ogrzewanie w jednej firmie za jednym zamachem, potem reszta domu w drugiej firmie. Pozostanie mi zatem jeszcze zorganizowac elektrycznosc, wode, kominy (od kominka i od pieca na pellet) oraz przylacza. Plyta Legalett jest zarazem posadzka. Planuje podloge betonowa (moze zywiczna) na calym parterze wiec na gotowej posadzce latwo to bedzie wykonac.

Bede wdzieczna za jakies informacje i wskazowki.

Chiro,

Jeszcze jedno male pytanie. Czy przypadkiem, ktos nie robil zdjec w trakcie wykonywania fundamentu?

W ten sposob mozesz miec wiecej "amunicji" w walce z wykonawca.

A swoja droga, to mam wrazenie, ze to powinien byc problem wykonawcy a nie twoj. Czy Pref-Bud nie buduje domow do stanu tzw. developerskiego bez bialego montazu? Jesli tak to zdradz nam tajemnice, dlaczego nie chcesz aby ten projekt "pociagneli" dalej?

Zastanawiam sie jak drewniane domy sa "zakotwiczane" w fundament? Czy sa wykonywane jakies metalowe wypusty? Zauwazylam ze jest tu sporo osob, ktore maja drewniane/prefabrykowane domy - jak u was ten problem zostal rozwiazany?

Sposob kotwienia scian do fundamentu musi Ci okreslic projektant fumdamentu w porozumieniu z wykonawca scian. Oni musza to miedzy soba ustalic. Z tego co pamietam u pawgara, ktory ma dom drewniany prefabrykowany, to na obrzezach plyty fundamentowej zostaly specjalnie zrobione "jakby wystepy" do ktorych pozniej byl przykrecany najnizszy element konstrukcji sciany.

Pamietam, rowniez, ze jego wykonawca zwracal szczegolna uwage na dokladne uszczelnienie styku fundamentu i sciany, aby pozniej nie "podwiewalo"

Z gory taki fundament (zakladajac, ze jest prostokatem) wyglada jak herbatnik, czyli ma regularnie co 20 - 30 cm wystep o szerokosci 20 cm.

Czytajac o doswiadczeniach chiro, jesli masz juz projekt domu, to koniecznie przeslij wszystkie szczegoly instalacji wewnetrznej do Legalettu aby dobrze policzyli ilosci przejsc przez fundament z sieciami. Dobrze tez, jesli nie masz doswiadczenia z budowaniem, aby twoj projektant dokladnie ustalil te szczegoly przed podpisaniem umow z wykonawcami. Wtedy unikniesz nieporozumien w stylu chiro.

Sposob kotwienia scian do fundamentu musi Ci okreslic projektant fumdamentu w porozumieniu z wykonawca scian. Oni musza to miedzy soba ustalic. Z tego co pamietam u pawgara, ktory ma dom drewniany prefabrykowany, to na obrzezach plyty fundamentowej zostaly specjalnie zrobione "jakby wystepy" do ktorych pozniej byl przykrecany najnizszy element konstrukcji sciany.

Pamietam, rowniez, ze jego wykonawca zwracal szczegolna uwage na dokladne uszczelnienie styku fundamentu i sciany, aby pozniej nie "podwiewalo"

Z gory taki fundament (zakladajac, ze jest prostokatem) wyglada jak herbatnik, czyli ma regularnie co 20 - 30 cm wystep o szerokosci 20 cm.

Czytajac o doswiadczeniach chiro, jesli masz juz projekt domu, to koniecznie przeslij wszystkie szczegoly instalacji wewnetrznej do Legalettu aby dobrze policzyli ilosci przejsc przez fundament z sieciami. Dobrze tez, jesli nie masz doswiadczenia z budowaniem, aby twoj projektant dokladnie ustalil te szczegoly przed podpisaniem umow z wykonawcami. Wtedy unikniesz nieporozumien w stylu chiro.

Dziekuje za odpowiedz.

Czy wobec tego, gdy Legalett przygotuje projekt fundamentu, to wtedy powinnam ten projekt zaniesc do projektanta, ktory projektowal mi dom? Czy moze projektant Legalettu to wszystko sprawdza?

Witam

Kilka słów w ramach sprostowania. Coś mi się ubzdurało więc jeszcze raz policzyłem ile wyszło za ogrzewanie w zeszłym roku.

Poniżej podsumowanie.

01.10.2009 - 30.09.2010

Piętrowy domek 160m2 (ytong 24, ocieplenie 16cm podłoga, 25cm ściana, 40cm wełna dach, rekuperator.)

2 osoby dorosłe i 1 dziecko - żarówki w więkości diodowe lub enegrooszczędne, telewizor rzadko włączany, 2 komputery, radio działające cały dzień, lodówka, płyta indukcyjna, zmywarka, itd.

Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne na parterze i piętrze - Legalett.

Rurki z powietrzem zasilane agregatami z grzałkami zalane w 20 cm betonu. 3 agregaty po 5kW. Zasilane wyłącznie w taryfie nocnej.

CWU Bojler ~2kW - 200l - do wszystkiego grzanie w taryfie nocnej.

Taryfa G12W Enea Dzień: 0,6052; Noc: 0,249 - cena 1 kWh (w 2009 cena była 0,236)

Większość urządzeń działa wieczorem, z opóźnieniem lub żona stara się wieczorem wykonywać prace domowe.

Zużycie za cały okres:

Dzień - 991 kWh - 618 PLN

Noc - 13473 kWh - 3262 PLN

Zużycie tylko na ogrzewanie:

Ogrzewanie - 8800 kWh - 2120 PLN

Temperatura wewnętrzna około 21 stopni.

MCB: tez tak mi sie wydawalo. Probuje znalesc przyczyne. Jest kilka mozliwosci. Mam kiepskie chinskie drzwi, przez okna, przez kominy, okna dachowe na pietrze sa jeszcze niedocieplone. Dodatkowo w zeszlym sezonie grzalem cale noce, ucze sie systemu, a teraz widze, ze kilka godzin starcza.

Bede wdzieczny za sugestie jak mozna cos poprawic. Chcialem jeszcze zaprosic kogos z kamera termowizyjna do sprawdzenia.

Czy wobec tego, gdy Legalett przygotuje projekt fundamentu, to wtedy powinnam ten projekt zaniesc do projektanta, ktory projektowal mi dom? Czy moze projektant Legalettu to wszystko sprawdza?

W moim przypadku to bylo tak, ze najpierw mialem projekt architektoniczny domu, ktory moj architekt adaptowal do technologi jaka chcialem zastosowac.

Rysunki i informacje wyslalem do Legalettu, Praefy i Moderndachu i pozniej osobiscie (bo mi na tym zalezalo) kontrolowalem postep prac.

Poniewaz Legalett wiedzial co bedzie stalo na ich plycie, to odpowiednio przygotowali projekt. Oczywiscie kontaktowali sie bezposrednio ze soba uzgadniajac szczegoly ale to bardziej ze wzgledu na sposob ogrzewania na poddaszu.

Po mojej stronie lezalo bardzo dokladne okreslenie polozenia pionow kanalizacyjnych oraz miejsca doprowadzenia rurek grzewczych do agregatow z kotlowni oraz dodatkowo miejsca doprowadzenia rurek AluPex do baterii w kuchnii oraz do drabinek grzewczych w lazience.

Prawie bym zapomnial o tym, ze wskazalem rowniez miejce postawienia kominka i jego wymiary aby wyprowadzic rury do wymiennika ciepla i doprowadzenia powietrza do spalania w kominku.

Zrobilem tez przejscie przez fundament dla przyszlosciowego GWC oraz zapasowy przepust na jaka inna rure.

Legalett tez bedzie sie pytal gdzie bedzie glowna rozdzielnia, bo do tego miejsca podprowadzi Ci przepust jeden albo dwa (jak w moim przypadku) na kabel elektryczny oraz wyprowadzi bednarke uziemienia.

Chyba Cie nie zanudzilem szczegolami.

Dom jest wybudowany systemen prefa jednak to nie Pref-Bud stawiał tylko inna Firma budująca tym systemem ( ściany gotowe) i kosztowały mnie 10.000 zł mniej niż Pref Bud wycenił.

Czyli moge zalozyc, ze Twoj wykonawca wykonywal tez plyte fundamentowa sam a nie zlecil tego ekipie Legalettu.

Jesli tak, to w takiej sytuacji pozostaje Ci sie upominac o to co masz zapisane w umowie - czyli pewnie wlasnie tych szczegolow brakuje.

NIe zalamuj sie jednak. Wszystko mozna naprawic, tylko ze to niestety zwykle nie jest za darmo.

Jesli potrzebujesz rady, to w pierwszej kolejnosci zwrocilbym sie do Twojego KierBuda a jesli on nie jest po Twojej stronie to poszukaj rzeczoznawcy np. z polecenia lokalnego PINB

Zużycie za cały okres:

Dzień - 991 kWh - 618 PLN

Noc - 13473 kWh - 3262 PLN

Zużycie tylko na ogrzewanie:

Ogrzewanie - 8800 kWh - 2120 PLN

Temperatura wewnętrzna około 21 stopni.

A ile by było większe, w co osobiście wątpię zużycie energii gdybyś grzał bezpośrednio prądem poprzez kable grzewcze zatopione w płycie? ;)

Zastanawiałeś się nad tym.

Sam system dostarczania ciepła do płyty byłby kilkakrotnie tańszy, bo grzejąc de facto prądem używasz w tej chwili medium pośredniego jakim jest powietrze w obiegu rur.

Nie mogę się jakoś doszukać plusów przemawiających za zastosowaniem Legalettu bez stosowania biwalentnych źródeł ciepła.

W układzie gdzie tylko prąd jest źródłem energii wydaje się to bez sensu.

PDurys

Firma Pref Bud wykonała fundament jako firma wykonawcza firmy Legalett. Pref Bud miał również stawiać ściany (prawdopodobnie produkcji Skanna) ale zrezygnowałam. Znalazłam producenta takich ścian, który je wykonał i postawił na fundamencie. Partactwo wykonawców jest przerażające. Każda ekipa coś spartoli. Ja jestem ciekawa po co musimy brać kierownika budowy jak on łyka jak pelikan wszystko obojętnie jak zrobione - by tylko nie zagrażało życiu. Szkoda że nie mogę budować się po raz drugi, o ile bym była mądrzejsza.

pozdrawiam

dzięki za rady jak zajdzie taka potrzeba to je wykorzystam