Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jani_63: Nie mam pojęcia jaka byłaby różnica. Nie rozważałem takiego rozwiązania. Zależało mi na rozwiązaniu kompleksowym jakim jest płyta z ogrzewaniem.

Firma przyjechała i zrobiła fundament, kanalizację, instalację do odkurzacza centralnego, podejście elektryki, wody, i na gotowo wylała podłogę z fundamentem. Na tym położyłem tylko panele i mieszkam. W każdym innym rozwiązaniu musiałbym robić każdy z tych elementów oddzielnie co trwałoby dużo dłużej i robiłoby to kilka firm.

Przy zastosowaniu kabli i zatopieniu ich na 9 cm mamy rzeczywiście akumulację, na której mi zależało, wcześniej słyszałem o zatapianiu instalacji na kilka cm i nie wiedziałem, że też można głębiej. W legalett jest 20 betonu przeznaczone na akumulację.

Dodatkowo nie ma tu też żadnych strat ponieważ obwody powietrza są zamknięte więc całe ciepło trafia do podłogi tak samo jak w przypadku kabli grzewczych.

Dodatkowo Żona w życiu nie zgodziłaby się na kable, ledwo ją przekonałem do tego rozwiązania i to jak pisałem wcześniej tylko pod warunkiem budowy kominów i podłączenia rurek żeby w przypadku pomyłki i zbyt dużych kosztów prądu można było przełączyć się na zasilanie wodą i co za tym idzie jakimś innym nośnikiem energii, co jest niemożliwe po zastosowaniu kabli grzewczych.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkie plusy jakie wymieniłeś można oczywiście zlecić wykonawcy innemu niż "L".

Ale nie o to chodzi bo ani nie jestem "za" ani "przeciw".

Napisałem że bez wykorzystywania innych źródeł energii niż prąd jest to bez sensu.

Jeśli zakładasz że będziesz tą energię w przyszłości dostarczał także z innych źródeł to sprawa przedstawia się zupełnie inaczej.

Wtedy system Legalett staje się jakoby sprzęgłem które może oddawać ciepło pochodzące z kilku źródeł.

A to czy ten system komuś pasuje czy nie, to już sprawa indywidualna.

Mnie właściwie nic do tego. ;)

Pozdrawiam.

No szkoda, że za bardzo z pompą ciepła nie można użyć. Też o tym myślałem. Tylko po co nawraca Pan znowu do tego tematu styropianu. Znowu zacznie się wymiana złośliwości. Pytanie tylko co ta informacja znaczy dla Pana? Nie ma Pan legalett'u, nie planuje Pan budowy bo ma Pan już dom z innym systemem. Czy pracuje Pan dla konkurencji? Tak na marginesie proszę napisać jaki ma Pan system i jakie koszty, tak dla porównania z legalett.

No szkoda, że za bardzo z pompą ciepła nie można użyć. Też o tym myślałem. Tylko po co nawraca Pan znowu do tego tematu styropianu. Znowu zacznie się wymiana złośliwości. Pytanie tylko co ta informacja znaczy dla Pana? Nie ma Pan legalett'u, nie planuje Pan budowy bo ma Pan już dom z innym systemem. Czy pracuje Pan dla konkurencji? Tak na marginesie proszę napisać jaki ma Pan system i jakie koszty, tak dla porównania z legalett.

Może dla ciebie nie jest to juz problem czy tez raczej wolisz o tym nie myślec. Nie miej jednak pretensji do tych którzy chcą płyte fundamentową ale nie wiedzą jaką izolację pod płyte dać. Miał PDurys zamieścić odpowiedź Legalett na jego pismo o styropian. Dwa miesiące minęły i nic!!! Paweł wierzę że taką odpowiedź zamieści jak tylko ją dostanie a tu cisza! To jest zupełnie podstawowa sprawa czy taki tani styro jaki stosuje legalett wogóle się pod płytę nadaje. Pomijając klientów legalett którym być może jest wszystko jedno są jeszcze tacy ktorym taka odpowiedx pozwoli na podjęcie decyzji czy wogóle ze względu na koszty w fundament płytowy się bawić. Od tego jest to forum by takie informacje móc tu znaleść. To że jest to wątek o Legalett nie znaczy że jest to wątek reklamowy o Legalett. Albo jeżeli za taki go firma uważa to napiszcie o tym wyraźnie by kazdy czytający wiedział że ma do czynienia z reklamą.

Po pierwsze osoba pytająca nie jest zainteresowana budową bo już mieszka. Po drugie ma Pan rację, że osoby, które chcą budować są zainteresowane. Po trzecie to jest wątek o doświadczeniach mieszkańców z użytkowania systemu a nie reklamowy, choć nie znam wszystkich forumowiczów. Nijak nie widzę jak mieszkańcy mogą coś wiedzieć o styropianie pod ich domem. Po czwarte mam jeszcze trochę tego styropianu z fundamentu i muszę stwierdzić, że jest bardzo twardy (można po nim skakać i nic) w porównaniu z tym co mam na ścianach i ostatnio kupowałem żeby docieplić ściankę. Po piąte tak jak to ktoś napisał wcześniej, jeśli ktoś ma wątpliwości a nadal chce ten system to może przecież wymusić lepszy styropian lub xps.

Oczywiście ja też jestem zainteresowany odpowiedzią na powyższe pytanie, w końcu mój dom stoi i też chciałbym wiedzieć jaka jest rzeczywistość.

W moim przypadku to bylo tak, ze najpierw mialem projekt architektoniczny domu, ktory moj architekt adaptowal do technologi jaka chcialem zastosowac.

Rysunki i informacje wyslalem do Legalettu, Praefy i Moderndachu i pozniej osobiscie (bo mi na tym zalezalo) kontrolowalem postep prac.

Poniewaz Legalett wiedzial co bedzie stalo na ich plycie, to odpowiednio przygotowali projekt. Oczywiscie kontaktowali sie bezposrednio ze soba uzgadniajac szczegoly ale to bardziej ze wzgledu na sposob ogrzewania na poddaszu.

Po mojej stronie lezalo bardzo dokladne okreslenie polozenia pionow kanalizacyjnych oraz miejsca doprowadzenia rurek grzewczych do agregatow z kotlowni oraz dodatkowo miejsca doprowadzenia rurek AluPex do baterii w kuchnii oraz do drabinek grzewczych w lazience.

Prawie bym zapomnial o tym, ze wskazalem rowniez miejce postawienia kominka i jego wymiary aby wyprowadzic rury do wymiennika ciepla i doprowadzenia powietrza do spalania w kominku.

Zrobilem tez przejscie przez fundament dla przyszlosciowego GWC oraz zapasowy przepust na jaka inna rure.

Legalett tez bedzie sie pytal gdzie bedzie glowna rozdzielnia, bo do tego miejsca podprowadzi Ci przepust jeden albo dwa (jak w moim przypadku) na kabel elektryczny oraz wyprowadzi bednarke uziemienia.

Chyba Cie nie zanudzilem szczegolami.

Wlasnie potrzebuje szczegolow bo sie na budowaniu nie znam...

Wobec tego widzee ze powinnam juz na etapie projektowania wiedziec gdzie dokladnie bedzie stal piec oraz jakich bedzie wymiarow. Czyli powinnam wybrac sie do sklepu... Zamierzam palic pelletem - mam nadzieje ze te piece sa kompatybilne z Legalettem.

Ponadto zastanawiam sie co z wiszaca miska ustepowa. W oryginalnym projekcie mam ja na scianie nosnej zewnetrznej jednak niedawno stwierdzilam ze ja przeniose na przeciwlegla sciane ktora tez jest nosna ale znajduje sie wewnatrz domu. Widze teraz, ze te szczegoly musze dokladnie rozplanowac aby zostaly uwzglednione w projekcie plyty.

Z rozmow jakie tu wyczytalam rozumiem ze powinnam sie cieszyc, ze dom bedzie w technologii lekkiej bo dzieki temu nie musze sie martwic o ten steropian...

Miał PDurys zamieścić odpowiedź Legalett na jego pismo o styropian. Dwa miesiące minęły i nic!!! Paweł wierzę że taką odpowiedź zamieści jak tylko ją dostanie a tu cisza! To jest zupełnie podstawowa sprawa czy taki tani styro jaki stosuje legalett wogóle się pod płytę nadaje.

Nadal czekam.

Co do tej "podstawowej sprawy" to troche przesadzasz.

Jedyna rzecz jaka moze sie pogorszyc to kwota do zaplacenia za zrodlo ciepla.

Ani sie dom nie przewroci, ani bedzie zimniej jedyne co moze sie stac, to pogorszenie jego parametrow izolacyjnosci. Henok juz to pisal, jesli nie pamietasz.

Niemniej jednak nadal czekam na odpowiedz.

Wobec tego widzee ze powinnam juz na etapie projektowania wiedziec gdzie dokladnie bedzie stal piec oraz jakich bedzie wymiarow. Czyli powinnam wybrac sie do sklepu... Zamierzam palic pelletem - mam nadzieje ze te piece sa kompatybilne z Legalettem.

Jak dla mnie to jest oczywista oczywistosc. Niemniej jednak znam realia naszego Polskiego projektowania.

Projektanci poszczegolnych branz powinni na projekcie architektonicznym zawrzec to co Inwestor oczekuje. Powinni sluzyc mu pomoca, doradzic co gdzie bedzie lepiej postawic / powiesic, ale rowniez podkreslac, ze pozniejsze zmiany choc mozliwe do wprowadzenia zwykle generuja koszty i to nie zawsze pomijanie male.

Z tym piecem, w twoim przypadku to teraz trzeba znac tylko jego gabaryty - moze nie ostateczne bo projektant i tak jest zobowiazany do "wstawienia" jakiegos. Sprawdzic czy masz wystarczajaco miejsca na "paliwo" i czy komin jest we wlasciwym miejscu. Dobrze jest tez przemyslec sprawe rozprowadzenia rurek / rozdzielaczy / kanalizacji itp. ale o to cisnij projektanta.

Mniej wiecej to samo tyczy sie hydrauliki i elektryki

Ponadto zastanawiam sie co z wiszaca miska ustepowa. W oryginalnym projekcie mam ja na scianie nosnej zewnetrznej jednak niedawno stwierdzilam ze ja przeniose na przeciwlegla sciane ktora tez jest nosna ale znajduje sie wewnatrz domu. Widze teraz, ze te szczegoly musze dokladnie rozplanowac aby zostaly uwzglednione w projekcie plyty.

Wiszacy sedes jest zwykle montowany na stelazu, czyli masz w miare duza swobode jego przestawiania ale jak sie juz zdecydujesz na jego lokalizacje - czyli okreslisz doplyw wody i odplyw sciekow to juz go nie ruszaj. Mozesz tylko miec z tym klopot podobny do tego jaki ma teraz chiro. Zapomnisz dopilnowac przejscia przez plyte do kanalizacji i kicha. Kucie w Legalecie nie jest przyjemne

Z rozmow jakie tu wyczytalam rozumiem ze powinnam sie cieszyc, ze dom bedzie w technologii lekkiej bo dzieki temu nie musze sie martwic o ten steropian...

No nie wiem. Jest co najmniej dwoch uczestnikow tego forum, ktorzy by sie z takim stwierdzeniem nie zgodzili. Ale owszem, problem bedziesz miala mniejszy, choc z drugiej strony jak to juz wiele razy napisano w tym watku, nic nie stoi na przeszkodzie aby poprosic Legalett o wyliczenie w kosztorysie albo EPS200 albo ekstremalnie XPS

Nadal czekam.

Co do tej "podstawowej sprawy" to troche przesadzasz.

Jedyna rzecz jaka moze sie pogorszyc to kwota do zaplacenia za zrodlo ciepla.

Ani sie dom nie przewroci, ani bedzie zimniej jedyne co moze sie stac, to pogorszenie jego parametrow izolacyjnosci. Henok juz to pisal, jesli nie pamietasz.

Niemniej jednak nadal czekam na odpowiedz.

Również myślę że dom się od tego nie zawali. Ten procent pogorszenia izolacyjności tez pewnie nie bardzo da się zauwazyć. Wiesz jednak jak to jest. Najgorsza jest świadomość że coś za co zapłaciłeś nie jest tego warte albo nie powinno być stosowane. Wolałbym by taki EPS 100 nadawał się pod płytę bez zastrzeżeń. Dla mnie płyta fundamentowa ma same zalety. Ze styro pod spodem jest jeszcze do tego konkurencyjna cenowo w stosunku do zwykłego fundamentu. (Niestety nie w wykonaniu Legalett ale o tym już pisaliśmy. Pomijając ten nieszczęsny styro - Legalett w opinii klientów to jakość, gwarancja i święty spokój za który może i warto zapłacić). Każda inna izolacja podraża płytę znacznie. Myślę że sporo osób zrezygnuje przez to z płyty. Problematyczność stosowania styropianu najwidoczniej jest zasadna i Legalett zdaje sobie z tego sprawę bo te dwa miesiące bez odpowiedzi sa bardzo wymowne. Szkoda naprawdę. Nie da się jednak i tanio i dobrze.

avatar25 - JA NIE MAM DOMU.Przymierzam się do budowy,a czas jaki mi pozostał do rozpoczęcia staram się spożytkować min na wybór technologii.Interesowałem się min Legalettem ,ale im bardziej zacząłem się wgłebiać w ten reklamowy wątek tym bardziej od Legalett się oddalałem.Zupełnie go nie wykluczyłem ,ale na 85procent tak.Między innymi przez ten wątek,ponieważ skoro potrzebne są takie reklamowe zabiegi to w mojej ocenie może to być wynalazek za dużą kasę z wieloma wadami.Jedną z nich,dla mnie b.poważną jest brak możliwośći sensownej ekonomicznej współpracy z pompą ciepła.Co okazało się po latach pisania ,bo wcześniej było,że oczywiście ,można podłączyć wszystko.Można,owszem ,tylko z jakim sensem.Zauważ ponadto ,że od początku istnienia tego wątku nie ma tu w ogóle osób wiarygodnych , np z historią na forum ,znanych tej forumowej społecznośći ,którzy mogą napisać o kosztach.Jest za to paru ,którym spośród całej złożoności budowy domu i masy wyborów z nią związanych ,tylko niby niski koszt użytkowania tego systemu był jedyną rzeczą na budowie o której warto było tutaj napisać.Ba ,pojawiali się nawet tacy co tylko po to się tu zalogowali ,żeby powiedzieć ,że Legalett jest super i jest tanio.Potem nigdy już się nie pojawili.Jeśli dla Ciebie to normalne to cóż mogę powiedzieć.A kwh jakie trzeba dostarczyć ,żeby ogrzać dom będą TE SAME.Mogą to być kable grzejne,Legalett ,i każde inne żródło.Nie ma i nie może być żadnych cudów związanych z Legalett.

Jest jeszcze jedna prawidłowość-łapie się na takie systemy wielu ludzi nie mających pojęcia o budowie i bojących się jej jak ognia do tego nie specjalnie majętnych ,trochę zagubionych i naiwnych (wydaje mi się nawet ,że ta grupa to podstawowy cel takich szybkich systemów budowy np Legalett+Praefa)stąd reklamowe pisanie,że to system bez wad ,jak to jest super lekko ,łatwo ,przyjemnie ,dokładnie,przez jedną firmę ( i dodatkowo 250zł miesięcznie za ogrzewanie ,niezależnie od powierzchni domu,sposobu ocieplenia,cen prądu i ich zmiany w czasie) powinno być tępione i wypalone gorącym żelazem,żeby potem nie było rozczarowania,bo dla 99procent ludzi dom to dorobek życia

tomek131: Przepraszam. Zasugerowałem się i myślałem, że już ma Pan dom. Chyba to wina Pana bardzo ironicznych wpisów, bo jeśli już Pan prawie skreślił system to po co tu wchodzić i ironizować. Zgadzam się, że to bardzo dziwne, że weszło tylko kilka osób napisało, że super i już się nie pojawiło. Ja tu jestem od 2005 roku więc trochę już minęło. Szczerze jak ja szukałem informacji to przeryłem trochę technologii i stron www. Trafiłem na ten wątek i cały przeczytałem. Problem jaki zauważyłem to taki, że do nikogo nie można pojechać, zobaczyć rachunków, albo wszyscy strasznie daleko mieszkają. Pan Piotr mnie nawet zapraszał, ale to dla mnie było za daleko. Nie mogę się zgodzić, że ten system jest aż tak reklamowany, nie widziałem nigdy reklamy tego systemu, a wpisy na forum, które czyta tylko ten, kto rzeczywiście chce a nie musi to żadna reklama jak dla mnie. Jeśli chodzi o pompę ciepła to też o niej myślałem, ale szybko się okazało, że temperatura jest za niska. Nie pamiętam czy dostałem odpowiedź czy sam do tego doszedłem co jest oczywiste bo w wymaganiach wymienników jest napisane zasilanie 55stopni natomiast pompy najlepiej działają w 35 stopniach, co znaczy, że pompa zadziała ale przy dużo mniejszym współczynniku. Co mnie zasmuciło mocno. Nie może Pan zakładać, że łapią się jacyś konkretni ludzie bo skoro nikt na forum nie piszę o to po czym wnioskujemy jacy ludzie się łapią? Ja odniosłem wrażenie, że to ludzie raczej bogaci wybierają to rozwiązanie i przez to nie wchodzą na forum pisać jak to jest, ponieważ mają swoje firmy do prowadzenia i mają gdzieś jakieś forum. Jeśli chodzi o kwotę to się rzeczywiście nią sugerowałem, nawet miałem nadzieje, że będzie mniejsza. Jednakże jest to kwota szacunkowa przy założeniach, które legalett sugeruje, ocieplenie, reku itd. Bez tego nie będzie tak cudownie więc nie można pisać, że 250 przy jakichkolwiek parametrach. Słyszałem o inwestorach, którzy mieli duży rachunek i dzwonili z pretensjami do firmy, a po rozmowie okazywało się, że jeszcze nie ogrzali stropu.

Tak więc skoro nie ma znaczenia czy to legalet, kable grzewcze, piec na ekogroszek czy cokolwiek bo i tak tyle samo ciepła trzeba dostarczyć to proszę podjąć decyzję i budować. Czy ma być bezobsługowo, akumulacyjnie, czysto, czy z kotłownią, z wykonaniem wszystkich instalacji do poziomu podłogi w tydzień czy każdego z tych elementów osobno przez kilka miesięcy, a na końcu jeszcze grzejników przez następną firmę i pieca od następnej, czy kabli lub rurek do podłogowego przed wylaniem posadzek. Proszę policzyć koszty, i wybrać bo ostatecznie skoro nie ma znaczenia technologia to pozostaje jeszcze kwestia kosztów i komfortu użytkowania.

Ja od siebie zapraszam na kawę lub piwko. Pogadamy, zobaczy Pan jak to działa i będzie Pan miał wyobrażenie, czego mi brakowało przed wyborem.

tomek131:

... Czy ma być bezobsługowo, akumulacyjnie, czysto, czy z kotłownią, z wykonaniem wszystkich instalacji do poziomu podłogi w tydzień czy każdego z tych elementów osobno przez kilka miesięcy, a na końcu jeszcze grzejników przez następną firmę i pieca od następnej, czy kabli lub rurek do podłogowego przed wylaniem posadzek....

To jest wlasnie powod dla ktorego ja wybieram ten system...

Znalezc dobrych fachowcow od fundamentow, dobrego hydraulika, nastepnie od systemu grzewczego, posadzka itd to jest dopiero osiagniecie! A jesli ktorys cos spiep... to potem wykreci sie, ze to wina tego drugiego i tak w kolo. To dla mnie duza zaleta, ze jesli cos bedzie przeciekalo, niegrzalo itp - ktos za to wezmie odpowiedzialnosc no i latwo jest ich znalezc - duzo latwiej niz jakiegos Pana Kowalskiego, ktorego poznalismy tylko z jego wlasnych opinii o sobie a po robocie zniknal i tyle go widzielismy. Ludzie, ktorzy znaja sie na rzeczy nie rozumieja rozterek tych ktorzy sie nie znaja. A za niewiedze sie placi - ja rowniez zarabiam na cudzej niewiedzy - przeciez tak wlasnie funkcjonuje swiat. Przypuscmy, ze zlecam kupno akcji komus kompetentnemu i operowanie nimi - place mu za podejmowane decyzje, ale rowniez ryzykuje bo nie zawsze jego decyzje musza byc dobre - rynek jest zmienny, ale zdecydowanie mniej ryzykuje powierzajac decyzje osobie doswiadczonej niz gdybym sama te decyzje mialabym podejmowac.

Zgodze sie, ze taniej zawsze mozna - wystarczy, ze wezme lopate we wlasne rece i wykopie fundamenty, sama moge tez rozlozyc rury kanalizacyjne - przeciez nikt mi tego nie zabroni, no i kto wie - moze zrobie to super i w dodatku za darmo ALE - samo kopanie zajmie mi z rok (bo znam wlasne miesnie ;) ) a za rok to ja zarobie w swojej pracy na ten wykop, wykonujac to co lubie i umiem, i wcale sie przy tym nie spoce i w miedzy czasie pojde pare razy do kina itp ;)

A jesli sa tu ludzie na tyle obeznani w tym temacie i potrafia dobrze zaplanowac prace budowlane oraz zatrudnic dobrych fachowcow i w dodatku za duzo nizsze ceny to moze powinni uzyskac certyfikat z kierowania budowa i ja wtedy kogos takiego chetnie zatrudnie bo wlasnie takiego kogos, operatywnego, obeznanego w temacie szukam - no i oczywiscie zaplace (bo wiedza/informacja jest w cenie) :)

Zauważ ponadto ,że od początku istnienia tego wątku nie ma tu w ogóle osób wiarygodnych , np z historią na forum ,znanych tej forumowej społecznośći ,którzy mogą napisać o kosztach.Jest za to paru ,którym spośród całej złożoności budowy domu i masy wyborów z nią związanych ,tylko niby niski koszt użytkowania tego systemu był jedyną rzeczą na budowie o której warto było tutaj napisać. ... .A kwh jakie trzeba dostarczyć ,żeby ogrzać dom będą TE SAME.Mogą to być kable grzejne,Legalett ,i każde inne żródło.Nie ma i nie może być żadnych cudów związanych z Legalett.

Jest jeszcze jedna prawidłowość-łapie się na takie systemy wielu ludzi nie mających pojęcia o budowie i bojących się jej jak ognia do tego nie specjalnie majętnych ,trochę zagubionych i naiwnych (wydaje mi się nawet ,że ta grupa to podstawowy cel takich szybkich systemów budowy np Legalett+Praefa)stąd reklamowe pisanie,że to system bez wad ,jak to jest super lekko ,łatwo ,przyjemnie ,dokładnie,przez jedną firmę ( i dodatkowo 250zł miesięcznie za ogrzewanie ,niezależnie od powierzchni domu,sposobu ocieplenia,cen prądu i ich zmiany w czasie) powinno być tępione i wypalone gorącym żelazem,żeby potem nie było rozczarowania,bo dla 99procent ludzi dom to dorobek życia

Nie no tomek, paru by sie znalazlo np. Henok

kWh potrzebne do ogrzania nie musza byc takie same co wynika chocby z idei domu pasywnego czy energooszczednego. Ale oczywiscie masz calkowita racje, ze zrodlo energii w tym miejscu nie ma znaczenia. Tak samo malo albo duzo, bedzie potrzeba ciepla dostarczyc korzystajac z pradu, gazu czy wegla. Jedyna roznica jest taka, ze PC jako urzadzenie nie jest tanie a na dodatek ma zdecydowanie wiecej elementow niz grzalka w agregacie Legalettu. Kazdy system przekazujacy cieplo poprzez wumiennik z woda nie jest tak elastyczny i bezobslugowy jak grzanie samym pradem. Jedna cecha Legalttu jest dla mnie - nomen omen - nie do przebicia. Kanaly powietrzne sa odporne na przebicia. Nie wycieknie z nich woda, nie przerwie sie obwod zasilajacy. A jesli juz zacznie sie gdzies ulatniac falszywe powietrze to jest to stosunkowo latwo naprawic.

Czy nie zgadzasz sie z tym?

A dla przypomnienia, ja bede grzal gazem - bo jest nadal najtanszy i mam go w ulicy.

Powiem Ci dlaczego nie pisze w innych watkach. Nie mam na to po prostu czasu ani checi sledzic mnostwo roznych watkow i pisac o czyms na czym sie niekoniecznie znam. Forum jest dla mnie zrodlem infornacji tak samo jak Wikipedia chociaz dla niej tez nie pisze.

Zobacz jakim odlogiem lezy MOJ dziennik. Nie mam czasu zrobic filmow i ich umiescic na Youtube. Chociaz kazdy moze sie do mnie zwrocic z prosba o dostep do tej kamerki i zobaczyc online co sie dzieje na budowie.

A odnosnie grupy docelowej, do ktorej adresowany jest wedlug Ciebie ten produkt to mysl sobie co chcesz. Jak juz sie bedziesz budowal to zycze Ci sprawnych, punktualnych, kulturalnych ekip. Ja w tej chwili dostaje szalu, bo ekipa od ocieplenia pojawila sie wczoraj, rozstawila rusztowanie, zagrutowala dwie sciany, przymocowala listwy startowe i dzisiaj nie przyszla do roboty. I co? Moze to nie jest najlepszy dzien do roboty, ale nie pada. Jutro tez ma byc slonce a ich nie bedzie na budowie, bo niedziela. Mozesz napisac, ze moglem wybrac inna firme. Tak oczywiscie, tylko ze nikt mi tego nie zagwarantuje, ze inni sie wywiaza z umowy tak jak powinni.

Jakos nie widze Twojej aktywnosci w tropieniu np. Mederndachu lub innych firm prefabrykujacych dachy. Ja przez nich mam 3 tygodnie opoznienia na budowie a jest polowa Listopada dla przypomnienia - okres roku niezbyt nadajacy sie do pracy na powietrzu. Firma niby duza, reklamujaca sie w Muratorze, wiele razy opisywana na tym forum. I co? Roznie moze byc.

Jedno co sie powtarza wsrod wszystkich wypowiedzi posiadaczy - podkreslam ludzi, ktorzy juz maja Legalett - to jest ich przewidywalnosc. Jak sie umowia na termin to przyjezdzaja i go dotrzymuja chocby nie wiem co. Byl maly poslizg w tym roku jak mi wykonawca relacjonowal, ale wybacz powodz jest silniejsza niz jakikolwiek budowlaniec.

Jako osoba zajmujaca sie czyms innym niz pisaniem tylko na forach, cenie sobie to, ze inni szanuja moj czas i wiele razy bylbym sklonny zaplacic wiecej gdyby tylko wykonawcy dotrzymywali swoich zobowiazan.

Problem jaki zauważyłem to taki, że do nikogo nie można pojechać, zobaczyć rachunków, albo wszyscy strasznie daleko mieszkają. Pan Piotr mnie nawet zapraszał, ale to dla mnie było za daleko.

Moze to jest problem, ale raczej determinacja. Przeciez PiotrO jak pamietam mieszka na poludniowym-zachodzie kraju. Przyznaje sie bez bicia, ze nie bylem nigdy w Bieszczadach, ale przeciez mozna sobie zaplanowac krotki urlop w tej okolicy i przy okazji z nim spotkac.

Ja mam juz Legalett ale jeszcze nie grzeje, wiec moge tylko zaprosic do zimnego domu.

Jak zaczne juz grzac, to mam nadzieje, ze bede mial techniczne mozliwosci umiescic gdzies w sieci dane online ze zuzycia mediow w moim domu. Podobnie do tych okropnych jakosciowo filmikow z budowy Durysufki.

A jesli juz to zrobie, to nie po to aby reklamowac czyjes produkty, tylko dla siebie i swojej satysfakcji, ze moze nie piszac czesto na forum, ktos wykorzysta moje doswiadczenie.

O ty mówię między innymi,że ma być tak łatwo i przyjemnie i jedna firma i jakość itp.Na to wielu się łapie ,podobnie jak na często współpracujący z Legalett system ścian prefabrykowanych Praefa.Tam też jedna firma,jakość,szybkość bez użerania się z pijącymi murarzami,certyfikaty,badania,produkcja na Niemcy itp itd.A jaka bywa rzeczywistość pokazała pewna forumowiczka ,która weszła na wątek i po prostu zwyczajnie zamieściła zdjęcia z budowy.Zdjęcia masakryczne dodam,burzące totalnie cały ten marketing.Jest wszystko na wątku o Praefie,każdy może kliknąc i zobaczyć.Także reklamy i zapewnienie sobie ,a życie i realia sobie.I nie można mówić,że tu mi przyjdą zrobią na cacy i gotowo wszystko i żadnych problemów bo bywa zgoła inaczej.

W każdym razie ,ja twierdzę póki co ,że system ciekawy ale dla mnie kompletnie niesprawdzony i niewiarygodny, podobnie jak Praefa.A ten wątek tylko przed nim straszy.Zniknął PiotrO ,są w jego miejsce jakby inni i tak się kręci.Może znajdzie się ktoś lub coś co mnie przekona więc zostawiam sobie małą uchyloną furtkę i nie mówię definitywnie nie.Tylko co może przekonać tak naprawdę?Tradycja istnieje od setek lat ,gdzie znajdę Legalett stojący 100lat?Nie znajdę ,stąd nie wiem co będzie z moim domem za 50lat.Czy jak tak się zdarzy i będzie taka potrzeba np moje dzieci będą mogły go wyremontować i w nim zamieszkać czy tylko rozbiórka będzie go czekać.Jak ten system zachowa się za 40lat jak będę chodził o lasce i chciał mieć tanio i ciepło.Jak zachowa się pod nim styro , w warunkach faktycznych a nie laboratoryjnych.Trochę marudzenie ja wiem ,ale wszystko można zmienić,zamienić ,wyrzucić a fundament jakby nie bardzo

A co nas jakas preafa obchodzi? Moze maja systemn do bani, a moze wykonawcow niekompetentnych.

Legalett ma raczej bardzo kompetentnych pracownikow o czym kazdy zaswiadczy.

Widze, ze Pana Tomka nikt nie zadowoli. Pan poddaje w watpliwosc kazdego na tym forum, nasze doswiadczenia i prawdomownosc.

Technologia jest od dziesiatek lat w Szwecji czy Japoni.

A jaka ma Pan gwarancje, ze normalny fundament bedzie jeszcze stal po 50 latach??

To sie nazywa pozytywne myslenie. No wiec my tak myslimy o naszym systemie budowania i mysle, ze kazdy tak mysli niewazne jak buduje.

Edytowane przez avatar25

Nie każdego,nie każdego .A jak widac parę postów wyżej z tą fachowością różnie bywa.Ja generalnie przyczepiłem się marketingowemu charakterowi tego wątku od początku i tyle.System ma wady i zalety a był przedstawiany jako idealny bez wad do tego o kosztach niskich jak palenie węglem.I tyle.Ale jak ktoś lubi nowinki ,nie ma gazu i nie chce węgla to ze swoimi wieloma wadami system warty przemyślenia.Tylko znowu czy nie lepiej i taniej i bardziej uniwersalnie np podłogówka wodna na płycie ,kocioł elektryczny i bufor(bufor by grzać w taniej taryfie).Koszty użytkowania będą identyczne.Będzie wiele taniej inwestycyjnie i można podpiąć wszystko np pompę ciepła.Zaryzykuje nawet twierdzenie że koszt Legalett będzie równy kosztowi płyty fundamentowej z wodną podłogówką i powietrzną pompą ciepła.Koszty użytkowania będą z 50% niższe.Przedstawiam same równie bezobsługowe systemy,żeby nie porównywać tego np z węglem.Możliwości jest co najmniej kilka i nie jest tak ,jak paru tylko po to pojawiających się na tym forum żeby to stwierdzić ,pisze ,że Legalett jest spośród nich najtańszy i najlepszy, bo tak nie jest zwyczajnie.Gdyby było ,Legalettu w Polsce było by z 10razy tyle

Pare postow wyzej byl opisany problem z fachowoscia firmy trzeciej a nie firmy legalett.

Moze i jakies posty byly marketingowe, ale po to mamy swoj rozum zeby czytac fakty i odrzucac belkot.

Pewnie ma Pan racje, o realizacji ogrzewania wodnego w plycie. Prosze zbydowac i sie podzielic doswiadczeniami.

Ja nie chcialem, poniewaz nie mam zaufania do rozwiazan wodnych. Cos moze peknac, wyciekac itp. Wolalem powietrze.

Pewnie instalacji legalett byloby wiecej gdyby istnial jakis marketing. A tak wiekszosc instalacji jest z polecenia przez znajomych itd.

Widocznie firma nie chce isc na ilosc tylko na jakosc.

Nie każdego,nie każdego .A jak widac parę postów wyżej z tą fachowością różnie bywa.Ja generalnie przyczepiłem się marketingowemu charakterowi tego wątku od początku i tyle.System ma wady i zalety a był przedstawiany jako idealny bez wad do tego o kosztach niskich jak palenie węglem.I tyle.Ale jak ktoś lubi nowinki ,nie ma gazu i nie chce węgla to ze swoimi wieloma wadami system warty przemyślenia.Tylko znowu czy nie lepiej i taniej i bardziej uniwersalnie np podłogówka wodna na płycie ,kocioł elektryczny i bufor(bufor by grzać w taniej taryfie).Koszty użytkowania będą identyczne.Będzie wiele taniej inwestycyjnie i można podpiąć wszystko np pompę ciepła.Zaryzykuje nawet twierdzenie że koszt Legalett będzie równy kosztowi płyty fundamentowej z wodną podłogówką i powietrzną pompą ciepła.Koszty użytkowania będą z 50% niższe.Przedstawiam same równie bezobsługowe systemy,żeby nie porównywać tego np z węglem.Możliwości jest co najmniej kilka i nie jest tak ,jak paru tylko po to pojawiających się na tym forum żeby to stwierdzić ,pisze ,że Legalett jest spośród nich najtańszy i najlepszy, bo tak nie jest zwyczajnie.Gdyby było ,Legalettu w Polsce było by z 10razy tyle

Ja porownalam w zeszlym tygodniu wlasnie to o czym mowisz. Moj kolega z pracy zdecydowal sie na pompe ciepla i za pompe+odwierty+system ogrzewania wodnego podlogowego wyszlo mu cos wlasnie kolo 50 tys. Oczywiscie fundament nie jest w to wliczony. Rozmawialismy ze mi fundament Legalett wychodzi okolo 50 tys i do tego musze dokupic oczywiscie piec i postawic komin czyli + okolo 20 tys. Stwierdzilismy ze on za sam fundament zapewne bedzie musial zaplacic okolo 30 tys. Wiec jemu wyjdzie caly system okolo 10 tys wiecej lub moze wyjdzie na to samo. Wiec w zasadzie glebszych roznic dopiero sie bedziemy mogli doszukiwac podczas uzytkowania...