Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niektóre z jego postów są wartościowe.

Właśnie o to mi chodziło pisząc:

brakuje ci umiejętność rozmowy, dialogu i wymiany zdań, nawet jeżeli twoje myśli są trafne i powinny dać innym do myślenia NIE POTRAFISZ ICH PRZEKAZAĆ

Tomek myśli, że tylko on ma wątpliwości? Nigdy nie miałem kanadyjczyka, legaletu czy pompy ciepła. Teraz mam ale czas zweryfikuje czy dokonałem trafnych wyborów.

Ja też się zastanawiam jak ktoś pisze, GWC się nie zwróci, reku musisz wymieniać co 5-10 lat a pionowe dolne źródło w PC może zamarznąć w kolejnym roku zmniejszając drastycznie COP takiej pompy, solary zwracają się dopiero po 15 latach itd.

Niemniej czytając takie uwagi jeżdżę po ludziach pytam, szukam zmieniam koncepcje i znajduję własną drogę.

Mój poprzedni post jest prowokacyjny ale pisząc go chciałem napisać jak jest postrzegany. Może sobie z tego nie zdaje sprawy.

Myślę, że ma jakiś swój nierelany budżet, kosztorys czy plan, który chce zrealizować i doszedł do wniosku, że się nie da bo wszyscy źli budowlańcy maja marżę kilkaset procent i zdzierają z takich biednych tomków.

Ale różnię się tym od Tomka, że ja szukam rozwiązań. Nie był gościnnie na żadnej budowie, nie chce rozmawiać z wykonawcami o swoich wątpliwościach. O czym wiec rozmawiamy?

Tomek i Perm napisali kiedyś, że taniej wyjdzie monolityczna płyta fundamnetowa z wodną podłogówką. No więc dobrze, to jest ich opinia ich wybór, o co chodzi?

Róbcie, zachęcam.

Nie rozumiem po co te ciągłe najeżdżania i podjazdy?

Legalett nie musi się podobać, tak jak mój kanadyjczyk nie musi się podobać. Mnie się nie podobają domy z Ytonga- co z tego?

Tomku, Perm ja też zapraszam do siebie.

Można przyjechać dotknąć, pomacać, zobaczyć.

Szczyt beszczelności! marketingowiec z firmy Legalett obraża forumowicza. Zgłosiłem sprawę administracji. Tak nie może być.

Buduję sobie domek studia Z 500 Z8 A40 http://www.z500.pl/projekt/z8,projekty,domow,na,mala,dzialke,z,dachem,dwuspadowym.html, Wszędzie pieję jaki on jest fajny przyjemny, jaki ma ciekawy rozkład, nachwalić go sobie nie mogę. Chodzę też po forach i tak samo pieję hymny pochwalne na jego temat. Czy to znaczy że jestem marketingowcem studia Z500? Nie jestem, tak samo jak nie jestem marketingowcem Legaletu. Czy tak jak już pisali inni "mam udawadniać, że nie jestem wielbłądem"?

Zachęcam innych do oglądania mojego domu. Uważam, że jest to bardzo ciekawy projekt. Przyjeżdżają, oglądają, pytają. Czy to też jest marketing.

Nie chciał byś przyjechać i obejrzeć gotowego domu zanim go wybudujesz. Pomyśl jaka to fantastyczna sprawa. Dzięki takim kontaktom, uwagom, opiniom i podglądaniu innych budów. Mam powiększony przedpokój, wydzieloną garderobę, przesunięte okno balkonowe i parę innych ciekawych rozwiązań ...

Czy to jest też marketing, że zapraszam innych do oglądania mojego projektu?

Coś podejrzą, coś zmienią, nad czymś się zastanowią.

Edytowane przez pawgar

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że to co ci brakuje to umiejętność rozmowy, dialogu i wymiany zdań, nawet jeżeli twoje myśli są trafne i powinny dać innym do myślenia NIE POTRAFISZ ICH PRZEKAZAĆ a przez papkę którą siejesz, przepraszam ale postrzegany jesteś jako osobę ograniczoną psychiczne.

Szczyt beszczelności! marketingowiec z firmy Legalett obraża forumowicza. Zgłosiłem sprawę administracji. Tak nie może być. To że ktoś krytykuje ten kosmicznie i nieuzasadnienie drogi system nie może być podstawą do takich stwierdzeń.

pawgar, nie wedzialem, ze ty tez stoisz po ich stronie. Chyba sie na Ciebie pogniewam, ze mi takiej fuchy tez nie zalatwiles.

perm, rozumiem Twoje emocjonalne zaangazowanie w krytyke "tego kosmicznie i nieuzasadnie drogiego systemu" ale jakie masz podstawy do swoich stwierdzen? Czy tobie tez, ktos "placi" za reprezentacje ich interesow?

A swoja droga, to Twoja wypowiedz po raz kolejny mi uswiadomila, ze wybralem kosmiczny system. To ze jest nieuzasadnienie drogi, to juz moj problem. Moje pieniadze - moj wybor.

pawgar, nie wedzialem, ze ty tez stoisz po ich stronie. Chyba sie na Ciebie pogniewam, ze mi takiej fuchy tez nie zalatwiles.

Pawełku, no coś ty takie pieniądze bym dał za zwykłą płytę z rurkami ;)

To nie wiedziałeś, że Legalet pod Łodzią na mojej wsi z dojazdem bez asfaltu swoją filię zakłada.;)

Jak do tej pory to nie przedstawiono tu jeszcze porównania kosztów wykonania systemu L. z odpowiednikiem w innej technologii.

Pisząc odpowiednikiem mam na myśli fundament i dowolny system grzania.

Bazując na swoich doświadczeniach z budowy wiem, że ceny systemu "na gotowo" wydają się zawyżone.

"Składak" jest tańszy. Niestety w trakcie prac wychodzą wszystkie nie uwzględnione koszty i różnica na korzyść się zmniejsza.

Tak więc najlepiej jest porównać oferty kompleksowe firm zewnętrznych. Mają doświadczenie i ich wyliczenia są znacznie dokładniejsze.

Biorąc pod uwagę powyższe nie staram się przekonywać, że to z założenia system tańszy od innych. Nie mam odpowiednich danych.

U siebie przeprowadziłem zgrubną kalkulację i wyszło, że będzie taniej na płycie.

Natomiast jeżeli już ktoś się decyduje wytykać "kosmiczność" cen to powinien swoje wywody podeprzeć odpowiedniej jakości dowodami.

perm, rozumiem Twoje emocjonalne zaangazowanie w krytyke "tego kosmicznie i nieuzasadnie drogiego systemu" ale jakie masz podstawy do swoich stwierdzen? Czy tobie tez, ktos "placi" za reprezentacje ich interesow?

A swoja droga, to Twoja wypowiedz po raz kolejny mi uswiadomila, ze wybralem kosmiczny system. To ze jest nieuzasadnienie drogi, to juz moj problem. Moje pieniadze - moj wybor.

Nie dziw się. Ja dostałem bana za stwierdzenie że pawgar dwa do dwóch nie potrafi chyba dodać. To wystarczyło. Nie godzę się na to by kogoś ten człowiek obrażał tylko dlatego że zadaje pytania na ktore Legalett nie potrafi odpowiedzieć..

Co do Legalett to juz to kiedyś napisałem szukałem w tym wątku informacji na temat styropianu pod płytą. Znalazłem min informację że się pod płytami Legalett zgniata i prasuje. Za to że to napisałem byłem tu odsądzany od czci i wiary. Płytę fundamentową z ogrzewaniem i inną firmą mozna miec o 1/3 taniej niż oferuje Legalett. Bez tego taniego styropianu pod spodem. Gdzie jest nieprawda w tym co napisałem?

Taki jesteś zadowolony z wyboru? A czemu przez ponad dwa miesiące firma Legalett nie dała ci odpowiedzi dotyczącej styro pod domem? Dwa miesiące! Żenada!!! Przecież to tylko pytanie dotyczące materiału przez nich powszechnie używanego. Nie mają atestów? Nie mają badań? Uważasz że wszystko tu jest w porządku?

Natomiast jeżeli już ktoś się decyduje wytykać "kosmiczność" cen to powinien swoje wywody podeprzeć odpowiedniej jakości dowodami.

MCB, perm nie podwaza kosmicznosci plyty - czyli jak rozumiem, jej roznorakich zalet, tylko nieuzasadnienie duza cene.

Ja mialem taki same obiekcje jak ty co do ceny. Innym problemem jest, to ze trzeba duza kwote zaplacic prawie od reki, natychmiast zanim sie budowa na dobrze nie rozkreci.

Ale za to, pewnie tak jak ty, pawgar i inni, otrzymalem produkt, ktory mialem otrzymac i to wykonany na czas, czysto, dokladnie itd.

Co sie tyczy tego styropianu to kolejna sprawa, o ktorej moim zdaniem nie warto rozmawiac.

Jestem teraz na etapie ocieplania scian i dachu.

Co z tego, ze mam produkty z tzw. gornej polki, skoro to i tak od dokladnosci wykonawcy bedzie zalezalo, czy bede mial mostki termiczne czy tez nie. Widze wlasnymi oczami, ze material to jedno ale pozniejsze jego "wybudowanie" to drugie.

Nie dziw się. Ja dostałem bana za stwierdzenie że pawgar dwa do dwóch nie potrafi chyba dodać. To wystarczyło. Nie godzę się na to by kogoś ten człowiek obrażał tylko dlatego że zadaje pytania na ktore Legalett nie potrafi odpowiedzieć.

perm, uwierz nam prosze, bo prosimy Cie nie po raz pierwszy, ze nie mamy nic wspolnego z Legalettem poza tym, ze jestesmy ich klientami.

Co do Legalett to juz to kiedyś napisałem szukałem w tym wątku informacji na temat styropianu pod płytą. Znalazłem min informację że się pod płytami Legalett zgniata i prasuje.

Taki jesteś zadowolony z wyboru? A czemu przez ponad dwa miesiące firma Legalett nie dała ci odpowiedzi dotyczącej styro pod domem? Dwa miesiące! Żenada!!! Przecież to tylko pytanie dotyczące materiału przez nich powszechnie używanego. Nie mają atestów? Nie mają badań? Uważasz że wszystko tu jest w porządku?

Na razie jestem zadowolony. Podziele sie swoja opinia po tym jak uruchomie system.

Odnosnie styropianu, to masz racje. Powinienem otzymac odpowiedz. Jakakolwiek odpowiedz.

Dla mnie, to ze mam w projekcie napisane, aby uzyc tego wlasnie styropianu a nie innego jest wystarczajacym argumentem aby byc zadowolonym.

Tak jak napisalem kawalek wyzej. Co z tego, ze zaplacisz za XPS skoro twoj wykonawca moze to i tak spieprzyc.

Mam przyklad z minionego tygodnia.

Usilowalem przekonac wykonawce ocieplenia aby na listwy wokol okien wzial Styrodur zamiast EPS.

Przynisl mi dwie probki i pokazal, jakie sa problemy z poprawnym zamocowaniem XPS. EPS kleil sie jak rzep psiego ogona. Klej z "gladkiej" powierzchnii XPS splywal caly czas. Pewnikiem trzeba stosowac jakis specjalny klej, ale na tym etapie to mi nie jest potrzebne.

Dlatego przed decyzja czy isc w strone XPS pod plyta czy pozostac przy EPS ale moze bardziej wytrzymalym na sciskanie, radzilbym aby Twoj wykonawca pochwalil Ci sie ile razy wczesniej wobil takie rzeczy, i jakie ma na to papiery nie mowiac o zadowoleniu klientow.

Kazdy wykonawca zachwala mi czego oni to nie potrafia zrobic.

Rozmawialem z kafelkarzami odnosnie lazienki na poddaszu.

Jak im powiedzialem, ze akurat je ocieplam, to zaraz od nich uslyszlem, ze to tez moga zrobic, i zrobia to oczywiscie dobrze a na dodatek tak jako powinno byc dla nich najlepiej - czytaj nie bede dwa razy placil za np polozenie GK.

Tylko tak sie zastanawiam - dlaczego tych dwoch Panow nie zbudowalo mi calego domu skoro potrafia?

Co z tego, ze mam produkty z tzw. gornej polki, skoro to i tak od dokladnosci wykonawcy bedzie zalezalo, czy bede mial mostki termiczne czy tez nie. Widze wlasnymi oczami, ze material to jedno ale pozniejsze jego "wybudowanie" to drugie.

Racja. Aż się boję zamówić zdjęcia w podczerwieni.

Ja dostałem bana za stwierdzenie że pawgar dwa do dwóch nie potrafi chyba dodać.

Perm dostałeś bana za zarzucanie wątku dużą ilością zarzutów, dodajmy niesprawdzonych zarzutów, które nie zweryfikowałeś i nie chciałeś zweryfikować. Czyli o zaśmiecanie wątku. Tylko o to chodziło. Dyskutować trzeba ale tez i trzeba szukać rozwiązań.

Płytę fundamentową z ogrzewaniem i inną firmą mozna miec o 1/3 taniej niż oferuje Legalett

Ok. Kolejny raz wałkujemy to samo. Trudno, chętnie dowiem się w końcu jakiś konkretów.

Kiedyś było, że można płytę postawić o połowę taniej, teraz już, że tylko o 1/3. To i tak postęp.

Perm, jak mniemam masz wycenę w L. Proszę zamieść ją tutaj wraz z ceną, opisz też zakres prac (to będzie najbardziej obiektywne). Następnie zamieść tutaj ofertę płyty fundamentowej z ogrzewaniem innej firmy.

Czekam, żebym wiedział czy po prostu zaśmiecasz wątek sloganami bez pokrycia, czy też faktycznie coś znalazłeś, umiesz podeprzeć się faktami i mozemy w końcu porozmawiać na argumenty.

Proszę tylko o twoją rzetelność. Nie chcę słuchać, że jest gdzieś firma, która może coś zrobić, tylko konkretnie z nazwy podaj firmę, do której będzie można zadzwonić sprawdzić. Jestem otwarty, czekam chętnie zapoznam się z ofertą innych firm budujących płytowe fundamenty akumulacyjne.

Pisałem już kiedyś że Legalett nie ma żadnej negatywnej opinii od klienta co firmom budującym w Polsce zdarza się niezwykle rzadko. Kupiliście cały system. OK. zaszczędziliście czasu i nerwów, za co zapłaciliście wykonawcy. Ok Kwestia priorytetów. Wasz wybór. Tu się zgadzamy. Nie mogę jednak zaakceptować dwóch rzeczy: Po pierwsze wmawiania potencjalnym klientom że Legalett jest tani, po drugie traktowania osób ktore mają z nim związane wątpliwości jak debili nasłanych przez konkurencję. Ty P.Durys i ty MCB tego nie robicie. Ale PiotrO i Pawgar juz jak najbardziej nie mówiąc o jakimś tam powołanym doraźnie qwerty. MCB cenię za jego wyważoną ocenę i opis tego co ma u siebie. Ciebie Pdurys też za ten styro. i że piszesz o tym uczciwie. Za co mam cenić PiotraO i Pawgara? Za to że moie próby wyjaśnienia jak to ze styropianem jest traktują jako działania konkurencji? Nawet nie próbują merytorycznie odnieść się do tego tylko albo głupek, albo konkurencja. Gdybym tego tematu nie podjął nawet byś pewnie Paweł o tym nie pomyślał. Ilu jeszcze takich jest i będzie którzy dzieki temu zastanowią się co pod płytę dają? To że przez to Legalett zarobi mniej to nie moja wina tylko ich. Niech dają pod płytę izolację która się do tego nadaje albo udowodnią że ta którą stosuja jest własciwa. Jeszcze raz, przeproszę i więcej sie na ten temat nie odezwę. Takie to trudne?

Pisz sobie co chcesz. Dla mnie jesteś kompletnie niewiarygodny.

Perm nie muszę się tobie podobać, tak jak nie muszę być dla ciebie wiarygodny.

Jadę po tobie bo denerwuje mnie taka postawa mimozy.

Niemniej kilkakrotnie pisałem masz pełne prawo mieć obawy i powinieneś dociekać problemów, szukać niedoskonałości i za to zdziwisz się ale cię ... szanuję.

Postęp tworzą tylko ludzie niezadowoleni .

Proszę jedynie o merytoryczną dyskusję. Proszę zamieść ofertę tej firmy którą znalazłeś o 1/3 tańszą od L.

Za to że moie próby wyjaśnienia jak to ze styropianem jest traktują jako działania konkurencji? Nawet nie próbują merytorycznie odnieść się do tego tylko albo głupek, albo konkurencja.

Perm rybeńko pomysł o tym, że napisałem o tobie, że jesteś z konkurencji podsunąłeś mi ty sam pisząc o mnie, że jestem z Legaletu. To taka sama niedorzeczność. Ale cieszę się że to zauważyłeś. A wtórym miejscu napisałem, że jesteś głupkiem bo próbujesz dociekać i wyjaśniać.

Przecież to ja cały czas proszę o rozmowę na argumenty. Przecierz to ja zachęcałem Cie abyś wysłał z Tomkiem list do Legaletu?

Chłopie o czym ty piszesz?

Edytowane przez pawgar

Pisałem już kiedyś że Legalett nie ma żadnej negatywnej opinii od klienta co firmom budującym w Polsce zdarza się niezwykle rzadko.

Po czym Pan wnioskuje, że nie ma negatywnych opinii o produkcie. Może użytkownicy kierowali się bezpośrednio do firmy z takimi opiniami, albo na innych forach się wypowiadali? A może produkt jest dobry na tyle, że nie ma negatywnych opinii. A jak chce Pan usłyszeć negatywną opinię to proszę bardzo - jestem zawiedziony tym jak system ogrzewa mi małą łazienkę na parterze. Podobno tak jest bo za mała powierzchnia łazienki, co mnie wcale nie pociesza.

Przechodząc do meritum jak już pisałem wcześniej o prawdopodobnych przyczynach braku negatywnych opinii.

Firma się nie reklamuje i skupia się tylko na poleceniach od klientów, tak zwany marketing szeptany, a co za tym idzie raczej poleca się znajomemu system, z którego jest się zadowolonym. Jak ktoś się znajdzie niezadowolony to nie poleca.

Firma wykonuje też niezbyt dużo projektów rocznie w porównaniu z innymi dużymi firmami, jest kilka małych ekip, które jeżdżą po Polsce. Ekipy są fachowe i bardzo miłe z tego co pamiętam. Nie odstrasza ich zła pogoda itd., w przeciwieństwie do innych ekip. Mała ilość projektów powoduje też, że nie są robione na odczepnego i dokładnie więc ilość zadowolonych klientów rośnie.

Zapewniam was, że jak zobaczycie gotową do położenia płytek czy paneli podłogę z podejściami mediów itd., zaledwie po tygodniu od rozpoczęcia budowy, po której będziecie chodzić podlewając wodą i wyobrażając sobie gdzie jaki mebel będzie stał to będziecie zachwyceni, razem z waszymi sąsiadami, którym szczęki poopadają jak szybko i elegancko można budować.

http://www.domek.grzybowo.org/fundamentlegalett/img_1341.html

Drobne wpadki były. Browarowi jedna z rurek się rozłączyła przy zalewaniu płyty i trzeba było kuć w jednym miejscu. Odkrył to w ten sposób, że chciał odkurzaczem wyssać brudy z rurek przed założeniem centrali a tu lipa, nie ciągnie.

Za dwa tygodnie mają mi centrale montować, dowiem się wtedy co z moimi kanałami.

Idzie zima i lada dzień trzeba będzie „odpalić” Legalett. Z tej okazji przypomniałem sobie o forum, zaglądam, a tu... masakra. Wątek rozrasta się w niesamowitym tempie. Podziwiam tych co to wszystko czytają. Mało konkretów, dużo kłótni. Już rok temu miałem dość śmietnika zrobionego na forum przez trolli. Tymczasem widzę, że trolli przybywa. Nadal także z najwyższą częstotliwością mędzi tomek131, który prawie 2 lata temu informował, że domu na L nie postawi bo to porażka. Skoro nadal tu zagląda to albo to jego praca albo hobby. Po co z nimi dyskutujecie? O wadach, zaletach i poradach niech piszą użytkownicy Legalettu. To miały być „Doświadczenia Mieszkańców”. Problem tylko w tym, że większości rzeczywistych użytkowników L szybko odechciewa się udziału w głupich i powtarzanych dyskusjach.

Ja śledzić forum w takiej formie jak obecnie wygląda także nie mam czasu i ochoty. Ale jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany budową L i jest ciekawy jak to się sprawdza w praktyce (ew. chciałby zobaczyć L (z 2006r.) „na żywo” w okolicach Częstochowy) to proszę o kontakt bezpośrednio na priv. Albo próbujcie też pytać na priv innych, którzy budowali na początku tego wątku. Może włączy się do dyskusji jakiś właściciel L z większym stażem.

Pozdrawiam użytkowników L i zainteresowanych. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pisałem sto razy,napiszę sto pierwszy i ostatni

NIE MAM nic przeciwko Legalett jako takiemu ani w zasadzie nawet CENIE Legalett jeśli są ludzie GOTOWI TYLE zapłacić.Ich sprawa.

Wukrza mnie tylko ten marketing w tym wątku i robienie tu naiwnych ludzi w bambuko zawiązując kółko wzajemnej adoracji i stosując marketing rodem z Amway do tego infantylny do bólu i głupi.Wciskanie ,że najtaniej ,taniej od każdego innego rozwiązania jest zrobić Legalett. I najtaniej , taniej od węgla będzie nim grzać , nigdy się nie popsuje itp. I ci niby użytkownicy ,którzy każdą wątpliwość ,każde pytanie natychmiast starają się przeinaczyć w zaletę Legalett.Podobnie robią na innych wątkach,są uprzejmi ,można podjechać zobaczyć itp.Wiecie co mi to przypomina?Pewne wyznanie ,które dwa razy w roku puka do moich drzwi.

To mnie wkurza i przeciw temu protestuje.DOCIERA TO DO WAS?Nie przeciw Legalett.Jest jaki jest ma sporo wad i zalet,jak każdy system ,jeśli komuś się podoba ,akceptuje koszty wykonania i eksploatacji niech robi.Ale musi mieć świadmość,że system choć ciekawy posiada wady.Niektóre istotne

Edytowane przez tomek131

I po raz setny Panu napisze, że ja tu nigdzie nie widzę marketingu. To jest forum doświadczeń mieszkańców, a co za tym idzie ludzie ci dzielą się doświadczeniami. A pan zarzuca tym ludziom, którzy nie muszą, ale chcą i wykazują się dobrą wolą, że jakiś marketing uprawiają. Sugeruje Pan, że na innych wątkach nikt nigdy nie pisze pozytywnie o innych rozwiązaniach? Nie chcę mi się wierzyć.

Ci, którzy wybudowali już wykonali porównanie kosztów, za i przeciw. Po raz kolejny zapytamy czy pan wykonał porównanie kosztów wykonania innego fundamentu i tego? Proszę je przedstawić a nie rzucać puste slogany, że wszyscy inni się mylą, kłamią i uprawiają kłamliwy marketing. Wykonał pan porównanie kosztów ogrzewania innego i legalett? Po czym pan wnioskuje, że to nie jest taniej, i zarzuca wszystkim, którzy mieszkają i używają, że kłamią? Tak jak pisałem znajomy zużywa 10 ton węgla na zimę z grzejnikami na ścianach, a ja 2000 PLN, jeśli to jest taniej niż ja wydaje to chyba nie znam się na ekonomii.

Szanowni uczestnicy forum a w szczególności tego wątku.

Założyłem specjanie osobny wątek Legalett-wady-systemu aby tam przenieść informacje krytyczne i polemike co do jakości systemu Legalett.

Prosiłbym o uszanowanie tematu tego wątku, który jednoznacznie ma na celu wymianę doświadczeń a nie marketing, czy też osobiste wycieczki.

Deklaruje, że będę równie żarliwie dyskutował z uczetnikami nowego watku tak długo jak będę się chciał dzielić swoimi opiniami tutaj.

Prosze Was tomek131, perm i inni, o przepisanie Waszych uwag do tego nowego wątku, tak aby Wasze krytyczne opinie byly bardziej widoczne dla potencjanych klientów tego systemu.

Wiele razy deklarowaliście, że nie jesteście przeciwnikami tego systemu, ale mierzi Was nachalny marketing i obłuda innych.

Chciałbym się z Wami umówić, że tutaj będziemy tylko zamieszczać opinie na temat użytkowania systemu, a o wadach będziemy pisać w innym miejscu.

Chyba przyznacie mi racje, ze osobny wątek zatytułowany wprost Legalett-wady-systemu będzie lepiej przekazywał zainteresowanym w co się pakują, niż zmuszać ich do przebrnięcia przez setki postów tutaj.

Liczę na Wasze zrozumienie, i zachęcam do przeniesienia krytyki do nowego watku.

Dziękuję

Edytowane przez pdurys
Literówki