Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dajmy już spokój temu wynalazkowi za grubą kasę dla naiwnych bo chyba nie warto.Niech sobie kółko wzajemnej adoracji dalej wymienia się doświadczeniami.Odpowiedzi się pewnie nie doczekasz , a nawet jak będzie to lakoniczna ,że policzone normy itp bla,bla.Widać na kilometr ,że chodzi o jak największą kaskę

...

Widać na kilometr ,że chodzi o jak największą kaskę

Wszystko na to wskazuje.

Ja jednak drążę temat styropianu pod płytą bo myślę że jest sporo inwestorów którzy płytę planują. Czymś ja zaizolować od spodu trzeba. Styro stosowany przez Legalett w większości przypadków nie nadaje sie do tego. Pytanie czym to zastąpić.

Dane od 22.11.2010 - 12.12.2010 - 20 dni.

Ogrzewamy w taniej taryfie. Zużycie wyniosło 1181 kWh, czyli koszt wyniósł 280 PLN.

Ogrzewamy 160 m.kw., temp. około 21 stopni. Przy dużych mrozach spada do 18 stopni nawet. Nie mamy kominka.

Średnie zużycie dzienne wychodzi w takim razie około 59 kWh.

A jak u Was?

Edytowane przez avatar25

A jak u Was?

Nie za mało wyszło za kWh?

Avatar to wychodzi 0,24 gr za kWh.

Czy uwzględniłeś koszty stałe i zmienne?

No to ja się też się podzielę, że właśnie uruchomiłem Legalett. Wyszedł przy tym mały klops bo miałem lód w skrzynkach i trzeba go było skuwać, a przy tym monter oznajmił że nie włoży agregatów grzewczych pod podłogę, bo w rurkach też może być lód i jak to puści to zaleje grzałki i on nie weźmie na siebie za to odpowiedzialności.

Mogę jedynie wypożyczyć z L. agregaty budowlane i nimi rozmrozić moje rurki ale on takiego nie ma :(

Nie lubię siedzieć i czekać, trzeba działać. Święta blisko, chałupę trzeba wygrzać.

Wieczorem pojechałem do Pawełka Durysa ... i zabrałem mu jego agregat budowlany. Chłopie dzięki ci bardzo jesteś wielki.

Ok 20.00 włączyłem Legalet i zamówiłem drugi agregat budowlany.

Legalet chodzi na pół gwizka czyli na jednym z dwóch agregatów.

2010-12-08..jpg

Zamontowałem też rejestrator temperatury.

Oto wynik jego pomiarów z pierwszego dnia pracy od godź 20.15 do 20.15 następnego dnia (pełne 24 godź).

Czujniki w przedpokojach są oddalone od siebie o ok 2 metry i umieszczone na wysokości 1,5 m.

Czujnik temperatury płyty umieściłem w najdalej odsuniętym miejscu od agregatów przy ścianie szczytowej.

Przez pierwsze 15 min. Agregat działał bez przykrycia, stąd i temperatura początkowa jest wyższa. Na wykresie widać też o której godzinie przyjechali budowlańcy :) i jak otwieranie drzwi wpływa na obniżenie temperatury.

Na tym jednym agregacie bardzo wolno nagrzewa się płyta.

Jak odczytam dane z kolejnych dni to zamieszczę.

Nie za mało wyszło za kWh?

Avatar to wychodzi 0,24 gr za kWh.

Czy uwzględniłeś koszty stałe i zmienne?

No to niezłe miałeś przeboje.

Jeśli chodzi o koszt jednej kWh to policzyłem wszystkie składniki z faktury i dodałem Vat (Taryfa G12W). Nie dodawałem do tego abonamentu czy jakichś dodatkowych zbójeckich opłat typu akcyza.

Avatar a napisz jeszcze ile teraz kosztuje 1 kWh w dziennej i nocnej taryfie z uwzględnieniem wszytkich zmiennych i stałych, przesyłowych, akcyzowych, ekologicznych prozdrowotnych, odpadowych i innych nieczytelnych i zbójeckich dodatków.

Po prostu od kosztu faktury odejmij te 8 zł z groszami za abonament miesięczny i podaj ile teraz kosztuje kWh dla dziennej i dla nocnej taryfy.

Dla całodziennej mi wychodziło w tamtym roku 0,41zł/kWh a obecnie 50gr/kWh.

Akcyzę należy wliczyć natomiast abonamentu raczej nie ponieważ i tak każdy dom potrzebuje prądu.

W przypadku gotowania na prądzie a grzaniu na gazie abonament za gaz bym wliczał, gdyż gaz przeznaczony jest w większości do ogrzewania. Płacisz wtedy 2 abonamenty. Za gaz jest spora stała opłata.

avatar a nie płacisz abonamentu i "innych zbójeckich opłat jak akcyza" ? Masz gratis. ?

Jasne, że płacę. W takim razie proszę o sugestię lub instrukcję jak według Pana policzyć koszt kWh przy taryfie nocnej i dziennej z tymi opłatami?

Jak wziąć pod uwagę opłatę stałą za dystrybucję, opłatę przejściową i akcyzę?

Uważam, że dodawanie tych wartości do kosztu kWh jest bezsensowne, ponieważ za każdym razem wyjdzie inna wartość dla kWh w zależności o ilości zużytych kWh.

Ostatni rachunek, który zamieściłem w poprzednich wątkach wynosił 599 PLN.

W nocy koszt kWh z VAT wynosi 0,249 PLN

Zużyłem 1780 kWh

W dzień koszt kWh z VAT wynosi 0,636 PLN

Zużyłem 177 kWh

Opłata za dystrybucję (2 miesiące) wyniosła 22,06 PLN

Opłata przejściowa (2 miesiące) wyniosłą 10,06 PLN

Akcyza wyniosła 39,14 PLN

Na stronie mojego zakładu energetycznego mam kalkulator taryfowy.

Wpisuję odpowiednie wartości dla taryfy nocnej i dziennej. Ilość miesięcy 0 (przesył stały i abonament będzie równy 0).

Można testować na stronie:

http://www.zewt.com.pl/index.php

Po podstawieniu mojego zużycia wyszło mi do zapłaty 730 PLN.

No to ja się też się podzielę, że właśnie uruchomiłem Legalett.

Od 8 dni chodzi mi Legalet.

Temperatura w domu 28 stopni - nie najgorzej ;)

od 08.xII do 14.XI&.jpg

Monitoruję i rejestruję cały czas też temperaturę. Poniżej na wykresie zamieszczam zarejestrowaną temperaturę od 08.12.2010 do 14.12.2010. Jest to wykres temperatury od chwili gdy włączyłem Legalet.

Dla mnie najbardziej interesująca jest czerwona linia, czyli temperatura płyty.

Do 09.12.2010 godz 20:00 (przez jeden dzień) miałem tylko włączony jeden agregat i widać to na wykresie, wykres jest on niemal płaski. Temperatura na tym jednym agregacie podnosiła się jedynie ok 1,3 stopnia na 24 godziny.

W takim tempie fundament do 20 stopni nagrzewał by się przez 15 dni.

Po uruchomieniu dwóch agregatów temperatura zaczęła się podnosić o około 12 stopni na 24 godziny czyli 0,5 stopnia/godzinę.

Na wykresie bardzo też ładnie widać kiedy do pracy przychodzi moja ekipa budowlana. Zostawiają za sobą otwarte lub niedomknięte drzwi i okna i tempratura od razu spada.

12.12.2010 o ok 10 godz dla przykładu zostawili też niezamknięty właz na strych, zamknęli go dopiero 13.12.2010 koło 12 godziny.

13.12.2010 ok 12.00 przez ok 4 godziny temperatura w pomieszczeniach spada, ale znacznie rośnie temperatura na zewnątrz. Biorąc pod uwagę, że czujnik temperatury zewnętrznej mam umieszczony nad drzwiami, mogę wnioskować, że moje ekipa po prostu otworzyła drzwi na oścież a ciepłe powietrze uciekające z domu ogrzewało zewnętrzny czujnik temperatury.

14.12.2010 rano od ok 6 nie wiem co się dzieje ale zarówno temperatura płyty jak i temp w pomieszczeniu spada. Może sobie wyłączyli agregaty :)

Podsumowując, obecnie w pomieszczeniach jest ok 25 stopni a temperatura legaletu to ok 28 stopni.

Dzisiaj kończę tygodniowe wygrzewanie płyty i zaczynam racjonalnie grzać tylko w nocnej taryfie.

Zobaczymy jaka jest faktyczna akumulacja płyty i jak długo utrzymuje się temperatura płyty i pomieszczeń po wyłączeniu agregatów i uruchamiania ich tylko w nocnej taryfie.

Jak ktoś ma jakieś pomysły w jakich innych miejscach mierzyć temperaturę to piszcie.

Mnie co najwyżej chodzi po głowie jaka jest temperatura nadmuchiwanego powietrza jaka jest temperatura powrotu, oraz jaka jest temperatura podłogi 1,2,3 metry od centrali grzewczej.

Ufff nieźle.

U mnie temperatura tak nie rośnie. Co prawda grzeję maksymalnie 8godzin na dobę. W tej chwili temperatura w pokojach oscyluje ok. 18,4st.

Temperatura płyty rośnie bardzo powoli. Ściany z silikatów dopiero zaczynają się nagrzewać.

Dobowe spadki temperatury (w okresach przerw w grzaniu) są niewielkie i nie przekraczają 0.5st.

Ostatnie dni grzeję ok. 20 godzin na dobę ( 6+6+8 ) co daje 100kWh. Przy takim zużyciu prądu wychodzi 1000PLN na miesiąc.

To wskazywałoby na dom 6 litrowy (powierzchnia ok. 250m2). Mam nadzieję, że aktualne temperatury na zewnątrz znacznie odbiegają od średniej za cały okres grzewczy.

Edytowane przez MCB

Ściany z silikatów dopiero zaczynają się nagrzewać.

Z tego wynika, że w domu murowanym także i ściany są potężnym akumulatorem ciepła.

Wolniej się nagrzewa ale i wolniej stygnie. Z tego wnioskuję , że temperatura w moim drewnianym szkieletowcu będzie więc szybciej spadała w ciągu dnia po wyłączeniu grzania.

Pomierzymy zobaczymy.

Muszę jedynie ruszyć ekipę bo mi wychładzają dom a przez to przekłamują wyniki pomiarów.

Od 2 tygodni słyszę, że został im już tylko jeden dzień roboty do skończenia.

Dzisiaj z nimi rozmawiałem i twierdzą, że jutro kończą.

Witam, jestem posiadaczem ogrzewania Legalett zasilanego gazem. Mam pytanie, gdyz posiadam 2 agregaty ogrzewanie właczone jest 24h na dobe termostay na 22 stopnie i czy to jest normalne, że wentylatory chodzą caly czas od miesiaca ( wyłączaja sie moze w ciagu doby na kilka minut i znów kręcą) ? Boję sie ,że zuzycie gazu i prądu ( jeden wentylator ma moc 165W) będzie spore. U rodziców jest podłogówka tradycyjna na prąd - zasilana tylko w II taryfie grzeje w nocy w dzien oddaje ciepło i to mi sie wydaje sensowne.

Witam

Tak się Koledzy zajęliście sobą czyli swoim ogrzewaniem, że nikt nie odpowiedział na list Gaz.

"...ogrzewanie właczone jest 24h na dobe termostay na 22 stopnie" - jak to rozumieć?

Cały dzień czyli 24 godziny bez przerwy grzejesz i nie osiagasz temp. 22 st.?

Jaki to dom? Pierwsze uruchomienie Legalett po wybudowaniu czy kolejna zima?

"...czy to jest normalne, że wentylatory chodzą caly czas od miesiaca?"

Jeśli ogrzewanie działa całą dobę i do tego od miesiąca, to jaka jest temaperatura w domu?

"U rodziców jest podłogówka tradycyjna na prąd - zasilana tylko w II taryfie grzeje w nocy w dzien oddaje ciepło i to mi sie wydaje sensowne."

To bardzo sensowne. Czy u Ciebie w domu masz drugą taryfę?

Pozdrawiam adwentowo wszystkich ze słonecznego Podkarpacia

Jeśli ogrzewanie działa całą dobę i do tego od miesiąca, to jaka jest temaperatura w domu?

Może być i tak, że zawory odcinają nagrzewnice legalettowe a wentylator nadal się kręci.

Jest to prawidłowa sytuacja, ale tylko do chwili schłodzenia nagrzewnic. Potem wentylatory powinny się wyłaczyć.

Pytanie: jaki sygnał wysyła termostat do L. w sytuacji gdy temperatura w pomieszczeniu jest co najmniej równa zadanej a wentylatory się kręcą? Proszę odczekać kilka minut po osiągnięciu temp. zadanej i sprawdzić.

"U rodziców jest podłogówka tradycyjna na prąd - zasilana tylko w II taryfie grzeje w nocy w dzien oddaje ciepło i to mi sie wydaje sensowne."

To bardzo sensowne. Czy u Ciebie w domu masz drugą taryfę?

To bez sensu. Jeżeli jest gaz to gotowanie i c.w.u. też pewnie na gazie. Po co zmieniać taryfę na droższą w dzień? Po co przechodzić na droższe źródło ciepła?

No chyba, że suma opłat stałych za gaz + serwisowanie pieca + "kominiorz" znacząco przewyższy wzrost kosztów z tytułu grzania prądem.

Pozdrawiam,

MCB

Edytowane przez MCB

Witam

Tak się Koledzy zajęliście sobą czyli swoim ogrzewaniem, że nikt nie odpowiedział na list Gaz.

"...ogrzewanie właczone jest 24h na dobe termostay na 22 stopnie" - jak to rozumieć?

Cały dzień czyli 24 godziny bez przerwy grzejesz i nie osiagasz temp. 22 st.?

Jaki to dom? Pierwsze uruchomienie Legalett po wybudowaniu czy kolejna zima?

To bardzo sensowne. Czy u Ciebie w domu masz drugą taryFE

Grzeje 24h na dobe i temperatura w dmu waha sie miedzy 20-22 stopnie. Dziwi mnie tylko to, że wentylatory słyszę, iż cały czas pracują może na dobe się wyłączą na max kilka minut. Piec kondensat mam ustawiony na 50 stopni w domu jest ciepło nie mogę narzekać , jest to 1 zima jaką mieszkamy dom budowała firma Prefbud. Zastanawiam się tylko jakie będzie zużycie gazu przy takim grzaniu.

Pewnie z 10tys.Nie możesz spisać na dobę ile żre?Mniej więcej będziesz wiedział.A jakbyś chciał cieplej to się nie da bo już chodzi 24h.A jak będzie minus 25 to będzie chodziło 24h i temp będzie z 18.Żeby ci za parę tysięcy nie wypaliło.Coś chyba jest nie tak.Może dlatego ,że Pref-bud to robił - coraz więcej narzekań na nich