Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do ofert to widziałem jedną z innej firmy niż Legalett. Słowo w słowo zerżnięta z oferty Legalettu. Skoro nie są nawet w stanie przygotować własnego wzorca oferty to co z sama płytą?

Zerżnięta nie zerżnięta nie ma co się nad nią prostytuować ;)

A masz może wgląd do tej oferty. Zamieś ją tutaj na forum lub podaj nazwę firmy.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie nic tak nie wkurza w Legalett jak naganiacze.Zniknął PiotO pojawili się następni.TO nie jest jakiś szczególnie głupi system,a wiele wad ,ma też zalety (szczególnie dla tych co nie mają gazu a nie chcą węgla) ,ale pagwar to prymitywne naganiactwo odstrasza od niego

Nie podobają ci się moje wypowiedzi to ich nie czytaj. Nie rozumiem co nazywasz naganiactwem. To, że proszę o ofertę konkurencyjnych firm?

Przemyśl dwa razy zanim coś napiszesz.

Witam na placu boju

Dostałem dziś ofertę z Legalletu z Gdanska na kwotę hm hm hm 90kPLN + 8% VAT na 194 m2 pow. zabudowy (pow. uzytkowa 143m2). Wychodzi ok 500 zł za 1m2. W ramach tej ceny wykonają płytę fundamentową z rurkami grzejnymi PP50 w tym 3 agregaty IGV 4000E z 8-ma termostatami. Materiały w gestii Inwestora:

Założenia nie ujęte w ofercie:

podsypka ~ 270 ton x (......) zł/tonę = .........zł + VAT

praca koparko-ładowarki = ~ ........ zł + VAT

wytyczenie płyty fundamentowej przez geodetę = ~ ........ zł + VAT

deski do tyczenia na ławice

badania gruntu

deski do szalunku (dot. uskoku/przepony żelbetowej)

Ponadto jesdt już pewna nowinka3

"Z przyjemnością chcielibyśmy zaoferować Państwu nasz najnowszy produkt w postaci gotowych Elementów Brzegowych. Elementy te są z zewnętrznej strony wyprawione drobnym kamykiem w kolorze brązu. Element taki nie wymagają już wykończenia zewnętrznego i stanowi gotowy produkt elewacyjny płyty fundamentowej. Jeśli bylibyście Państwo zainteresowani nowym rozwiązaniem naszej firmy należałoby to powyższej kwoty doliczyć koszt netto 6 708,- zł."

Jest to trochę więcej niż zakładałem ale nie wiele. Czekam dalej na oferty z Pref - budu i Abaconu do porównania. Pozdrawiam

Tomek131 - nie widzę w wypowiedziach pawgara nachalnego naganiactwa w porównaniu do innego forumowicza. Jesli masz swój rozum i myslisz logicznie to sam dojdziesz lub jak wierzę już znalazłeś wszystkie wady i zalety tego systemu. Zatem masz już wyrobione zdanie więc czego się obawiasz. To ty sam zdecydujesz jaki dom i w jakim systemie będziesz budował. W poszukiwaniach nie ma nic złego. Ja mimo iż już na 99% zdecydowałem się na tem system nie ustaję w poszukiwaniach innych rozwiązań dopóki mogę to robić to czemu nie. Jestem przecież na etapie przygotowań do budowy papierki papierki itp dp PNB. Pozdrawiam

O qrcze. Po kolei...

Ale jaja. Nie bardzo rozumiem. Mam ci się włamać do twojego komputera i zamieścić twoją ofertę dla twojego domu wysłaną dla Ciebie? Nie wierzę że od tych kilkunastu miesięcy jak tu udzielasz się na tym forum nawet nie masz od nich oferty?

Ty wogóle nie rozumiesz tego co mogłoby sprawić ci jakikolwiek kłopot. Chcesz miec oferty. Jakie oferty? Dla kogo? Firma ma zrobić ofertę dla domu widma? To może jeżeli uważasz że to możliwe zacznijmy inaczej. Zamieść ofertę Legalett. Masz wielkość domu, po co więcej? Przecież to takie proste: pójdziesz do biura swojej firmy, powiesz komus kto tam to liczy i zamieścisz tutaj. Nie rozumiesz? Napiszę to w punktach:

1. Idziesz jak co dzień do biura Legalett

2. Mówisz komus tam by zrobił wstępną ofertę na dom wielkości 100 m2

3. Zamieszczasz te ofertę tutaj pod nickiem Pawgar czy też PiotrO czy tez jak tam chcesz.

4. Zamieszczasz dodatkowo krotką informację ktorej firma nie potrafi od półtora miesiąca podać PawłowiD wyjasniającą jakim cudem tzw EPS 100 nadaje się pod płytę mimo że nie polecaja tego nawet jego producenci.

Zrozumiałeś? Prościej juz nie potrafię.

Znowu nie rozumiem. Tzn. napisałeś do nich i tak jak pdurysowi nie odpowiedzieli na pytanie?

Będę dociekliwy ale dzwoniłeś/pisałeś do nich i pytałeś?

Po co mam tracić czas? Ja wiem co jest nie tak z tym styro. Twardnieje! No chyba że PiotrO pisze bzdury. Poza tym Pdurys odpowiedzi nie dostał mimo że jest klientem. Jego olali go totalnie a mi odpowiedzą?

Już pisałem, że nie jestem z L. A czy taki styropian się pod murowany nadaje i dlaczego. Skąd mam wiedzieć, nie jestem konstruktorem.

Nie rozśmieszaj czytających ten wątek! Pojęcia pewnie nie masz jak i wszyscy w tym Legalett wygląda na to. Napisał byś krótko co z tym styropianem i nie byłoby dalszej dyskusji. Nie piszesz więc widocznie nie wiesz ale ludziom to proponujesz.

Perm czekam zatem na 3 oferty.

Tą którą dostałeś od L i dwóch innych firm. Jeżeli ty je zamieścisz, to będzie to najbardziej obiektywne i miarodajne.

Sam jestem ciekawy.

A ja czekam na ofertę od legalett. Jedną cenę mogę ci podać: 420 złm/2 za gotowy fundament z tandetnym styro pod spodem.

Witam na placu boju

Dostałem dziś ofertę z Legalletu z Gdanska na kwotę hm hm hm 90kPLN + 8% VAT na 194 m2 pow. zabudowy (pow. uzytkowa 143m2). Wychodzi ok 500 zł za 1m2. W ramach tej ceny wykonają płytę fundamentową z rurkami grzejnymi PP50 w tym 3 agregaty IGV 4000E z 8-ma termostatami. Materiały w gestii Inwestora:

Założenia nie ujęte w ofercie:

podsypka ~ 270 ton x (......) zł/tonę = .........zł + VAT

praca koparko-ładowarki = ~ ........ zł + VAT

wytyczenie płyty fundamentowej przez geodetę = ~ ........ zł + VAT

deski do tyczenia na ławice

badania gruntu

deski do szalunku (dot. uskoku/przepony żelbetowej)

Ponadto jesdt już pewna nowinka3

"Z przyjemnością chcielibyśmy zaoferować Państwu nasz najnowszy produkt w postaci gotowych Elementów Brzegowych. Elementy te są z zewnętrznej strony wyprawione drobnym kamykiem w kolorze brązu. Element taki nie wymagają już wykończenia zewnętrznego i stanowi gotowy produkt elewacyjny płyty fundamentowej. Jeśli bylibyście Państwo zainteresowani nowym rozwiązaniem naszej firmy należałoby to powyższej kwoty doliczyć koszt netto 6 708,- zł."

Jest to trochę więcej niż zakładałem ale nie wiele. Czekam dalej na oferty z Pref - budu i Abaconu do porównania. Pozdrawiam

Ja prawie rok temu dostałem od legalett ofertę na 530 zł/m2 bez pospólki i prac ziemnych. Oczywiście z tandetnym styro pos spodem.

A ja czekam na ofertę od legalett. Jedną cenę mogę ci podać: 420 złm/2 za gotowy fundament z tandetnym styro pod spodem.

Ja prawie rok temu dostałem od legalett ofertę na 530 zł/m2 bez pospólki i prac ziemnych. Oczywiście z tandetnym styro pos spodem.

Nie uważasz, że sam sobie zaprzeczasz?

Na gotowy fundament więcej niż za fundament bez pospółki i prac ziemnych?

Dlaczego nie poprosiłeś ich o ofertę z izolacją, która Twoim zdaniem jest dobra?

Cena z XPS będzie pewnie o kilkadziesiąt złotych za m2 większa, ale spełni Twoje oczekiwania.

Nie rozumiem jak można przygotować ofertę mając do dyspozycji tylko powierzchnię domu!

To tak jakbym w salonie samochodowym poprosił o ofertę na samochód 5-cio osobowy.

Owszem wysłałem zapytanie o orientacyjny koszt domu o powierzchni x. Ale podałem też chyba informację o technologii (obciążenia) i gruncie.

Natomiast ofertę dostałem po przesłaniu rzutów budynku i badań geotechnicznych.

Projektant musi dysponować tymi danymi, a także danymi odnośnie zapotrzebowania na energię (kubatura, ocieplenie, stolarka okienna, rekuperacja).

Odpowiednie zastrzeżenia znalazły się potem w opisie projektu płyty.

Nie uważasz, że sam sobie zaprzeczasz?

Na gotowy fundament więcej niż za fundament bez pospółki i prac ziemnych?

Dlaczego nie poprosiłeś ich o ofertę z izolacją, która Twoim zdaniem jest dobra?

Cena z XPS będzie pewnie o kilkadziesiąt złotych za m2 większa, ale spełni Twoje oczekiwania.

Hmm, nie zauważyłeś że podporządkowałem się konwencji? Pewnemu stylowi? Moje posty w których starałem się być obiektywny, pisać o swoich wątpliwościach, dostrzegać plusy i minusy są przez klony Legalett traktowane albo jako naiwne wyznania matołka albo działania konkurencji. Do tego stopnia są nie fair że dostałem bana za to że napisałem o jednym z klonow że chyba dwa do dwóch nie potrafi zliczyć bo pytał ciągle o to samo nie dostrzegając oczywistych wydawałoby się odpowiedzi. No cóż nie mam dla nich taryfy ulgowej i koniec. Nie szanuję takiej firmy i piszących tutaj w jej imieniu ludzi. Reszta jest tego efektem.

Nie rozumiem jak można przygotować ofertę mając do dyspozycji tylko powierzchnię domu!

To tak jakbym w salonie samochodowym poprosił o ofertę na samochód 5-cio osobowy.

Owszem wysłałem zapytanie o orientacyjny koszt domu o powierzchni x. Ale podałem też chyba informację o technologii (obciążenia) i gruncie.

Natomiast ofertę dostałem po przesłaniu rzutów budynku i badań geotechnicznych.

Projektant musi dysponować tymi danymi, a także danymi odnośnie zapotrzebowania na energię (kubatura, ocieplenie, stolarka okienna, rekuperacja).

Odpowiednie zastrzeżenia znalazły się potem w opisie projektu płyty.

Pawgar tego nie rozumie.

Nie szanuję takiej firmy i piszących tutaj w jej imieniu ludzi. Reszta jest tego efektem.

Masz do tego prawo. Masz też prawo do wyrażania opinii o tej firmie i jej usługach. Zauważ jednak, że firma ta nie jest monopolistą na rynku budowlanym. Działa w warunkach rynkowych. Widać udaje się jej za taką cenę sprzedawać swoje usługi (o jakości, o której wspominałeś).

Na razie jeszcze firma ta korzysta z ochrony patentowej swoich rozwiązań, która już niedługo się skończy. Wtedy będzie musiała zmierzyć się z konkurencją.

Uważam, że wykonałeś kawał dobrej roboty pokazując wady tej technologii, ale nie zaniżaj poziomu poziomu dyskusji, podając sprzeczne ze sobą fakty, jak te odnośnie ceny ofertowej.

... ale nie zaniżaj poziomu poziomu dyskusji, podając sprzeczne ze sobą fakty, jak te odnośnie ceny ofertowej.

No tak. Pewnie sie zdziwisz ale taką mniej więcej wycenę rok temu mi podano. Nie wymyśliłem tego NIe mniej masz rację, bądźmy dorośli :).Nie będę ich prowokował. I tak łatwo im ie będzie. Dzięki za głos rozsądku.

Pawgar tego nie rozumie.

Ale to Ty takiej oferty oczekujesz (patrz na swój przepis w punktach: 1,2,3,4)

Po za tym pisałeś: "Zamieść ofertę legalett dla mojego domu (105 m2 pow. zabud.) oczywiście z DGP i CO a ja zamieszczę ofertę która dostałem od tych dwóch firm."

W takim wypadku można zapytać:

1. Jak mogę wystąpić o ofertę nie mając Twojego projektu?

2. Jakie dane przesłałeś do pozostałych firm w zapytaniu ofertowym?

Podejrzewam, że tylko powierzchnię. W takim wypadku ta "oferta" jest nic nie warta.

Pawgar miał chyba na myśli, że posiadasz ofertę od L. tylko nie chcesz jej zamieścić. Źle odczytał Twój post. Ty takiej oferty nie masz. Dlaczego?

Ale to Ty takiej oferty oczekujesz (patrz na swój przepis w punktach: 1,2,3,4)

Po za tym pisałeś: "Zamieść ofertę legalett dla mojego domu (105 m2 pow. zabud.) oczywiście z DGP i CO a ja zamieszczę ofertę która dostałem od tych dwóch firm."

W takim wypadku można zapytać:

1. Jak mogę wystąpić o ofertę nie mając Twojego projektu?

2. Jakie dane przesłałeś do pozostałych firm w zapytaniu ofertowym?

Podejrzewam, że tylko powierzchnię. W takim wypadku ta "oferta" jest nic nie warta.

Pawgar miał chyba na myśli, że posiadasz ofertę od L. tylko nie chcesz jej zamieścić. Źle odczytał Twój post. Ty takiej oferty nie masz. Dlaczego?

Pawgar zażyczył sobie ofertę od dwóch firm. Napisałem mu kilkukrotnie jakie sa mniej więcej koszty ale to mu nie wystarczyło. Cofnij się dużo wczesniej. On chce oferty. Jakoś nie bierze pod uwage tego co napisałeś tzn skąd wziąć takie oferty. Trzeba by za każdym razem wysłac projekt plus warunki miejscowe, dostępność materiałów itd. On tego nie rozumie a może raczej ma być to argument że nic innego niż legalett nie ma skoro nie ma ofert. Takie "sprytki" w tym Legalecie som.

Kończę swój udział w tych bezsensownych rozmowach. Napiszę coś jak będzie o czym.

HenoK ,tu raczej chodzi o to ,że ten fundament w ogóle jest sprzedawany na takim byle jakim styro.On po prostu nie powinien występować z takim styro.Tym bardziej sprzedawany w otoczce nowoczesnego rozwiązania ,dobrego na wszystko o ekonomice węgla, w związku z powyższym za dużą kasę,w myśl,że jak coś jest tak dobre musi kosztować.A tu się okazuje ,że absolutnie podstawowa rzecz,czyli to na czym jest posadowiona cała chałupa jest byle jakie.Standardem absolutnym powinno być to o czym piszesz -dopłać sobie i będziesz miał XPS,jaki problem.To tak jakby kupując samochód powiedzieć: w standardzie mamy wał korbowy z wytrzymałego plastiku , chcesz Pan mieć pewność ,że to pojezdzi długo i bezproblemowo dopłać se Pan do wału z metalu

Wstępna wycena a więc po przedstawieniu szkicu projektu, metrażu i technologii budowy nie różniła się znacząco od wyceny końcowej. Dołożyłem jedynie taras wejściowy nieogrzewany stąd niewielka różnica w cenie. Warunki geotechniczne nie wpłynęły na zmianę szacunków. nie wiem jak u innych...

Moim zdaniem do porównania wystarczy wstępna wycena, po co tyle krzyku o te warunki. Toż to się można licytować w nieskończoność.