Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

rewo66 niektóre banki tak mają, ja próbowałem w miellenium ale tam chyba nie wiedzą co to XXI wiek, co prawda legalett akceptowali jako system energooszczedny ale szkieletu w cenie murowanego przełknąć nie mogli. W Lukasie gdzie ostatecznie kredyt dostałem nie było żadnych problemów, nie interesowała ich technologia budowy ani legalett, inwestycja to mój cyrk i moje małpy ja mam tylko potrafić spłacać. Myślę że wiąże się to z miejscem gdzie jest centrala banku, lukas ma we wroclawiu a tam są duże naleciałości z zachodu oraz od bazy wycen dla rzeczoznawców. PKO i millenium np. korzystają z tej samej bazy.

rewo66 a nie każą ci dołożyć się do fundamentu jako wkład własny?

byliście w centrali? przecież te oddziały nie mają nic do gadania centrala i tak decyduje.

tomek to weteran, może zrobimy mu urodziny.......

ja myśle jednak że to naganiacz legalett'u, paradoksalnie

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

...Tak celem porównania wysłałem zapyutanie do firmy która robi fundament płytowy zwykły wycenili mi go na ok 60 tys.

Termopłyta fundamentowa

izolacja termiczna płyty fundamentowej - styropian XPS 500 gr. 5 cm

izolacja termiczna przegłebień płyty - styrodur ekstrudowany XPS 500 gr. 10 cm

płyta fundamentowa żelbetowa wg założeń projektowych. Standardowo gr. 15 - 20 cm z przegłębieniami pod ścianami nośnymi gr. 25-30 cm, beton B20

fundament pod komin wg założeń projektowych. Standardowo w formie przegłębienia płyty

fundamenty pod słupy wewnętrzne wg założeń projektowych. Standardowo w formie przegłębienia płyty

fundamenty pod słupy zewnętrzne wg założeń projektowych wraz z niezbędnymi ściągami

izolacja termiczna pionowa płyty fundamentowej - styropian EPS 100 gr. 8 cm + siatka + klej x x

izolacja przeciwolgociowa pionowa płyty fundamentowej - emulsja bitumiczna typu dysperbit dwukrotne malowanie pod izolacja

To nad czym ty się zastanawiasz?To prawie 40 tyś różnicy! Za tyle to już możesz pomysleć o pompie ciepła i nie martwić się drożejącym pradem. A jaka to firma jeżeli można wiedzieć? Może ja się skuszę?

Browar ,to dość proste.W pierwszym odruchu spodobała mi się technologia (l+p)i zacząłem o niej czegoś szukać.Chciałem znależść wszystkie za i przeciw (budowa pozna jesien b.r lub wiosna przyszłego roku-zależy od kochanej Gminy,a nowego terenu po 150zl/metr nie bardzo mi się uśmiecha kupować,bo mój mi pasuje)Trafiłem na muratora,ale trafiłem na coś,czego nie znoszę ....i tak to się zaczęło.Ale co jakiś czas dochodzą nowe ciekawe rzeczy -a to L nie nadaje się do pompy ciepła,a to styro pod domem byle jakie lub też masakra Praefy przy budowie Zuzanos.Duża ilość czasu przed budową pozwala dobrze do niej się przygotować

To nad czym ty się zastanawiasz?To prawie 40 tyś różnicy! Za tyle to już możesz pomysleć o pompie ciepła i nie martwić się drożejącym pradem. A jaka to firma jeżeli można wiedzieć? Może ja się skuszę?

Perm u mnie Pompa ciepła z dolnym źródłem odpada gdyż na poziome źródło za mało miejsca a na pionowe (odwierty) trzeba mieć pozwolenie a w mojej gminie to odpada czyli zostaje PC powietrzna a ta tylko do - 15 jest ok. i trzeba mieć alternatywny system grzewczy. Nawet do c.wu. nie powinna być jedynym systemem bo też gdy temperatura spadnie poniżej - 15 to nie wydoli. Gaz odpada w przedbiegach bo go nie ma jest daleko a gazownia dla jednego odbiorcy nie będzie wywalać kupę kasy na podciągnięcie nitki gazowej do mojej działki. Gaz płynny odpada bo nie chcę bomby na placu oraz "etetycznego zbiornika". A zabawa w palacza jakoś mi się nie uśmiecha (paliwo stałe) ponadto węgiel trzeba gdzieś trzymać a zajmuje trochę miejsca, a przy moim trybie pracy moja żona też by musiała przeszkolić się obsłudze pieca co skwitowała bardzo krótko "zapomnij". Ponadto chciałbym wykorzystać pom. gospodarcze do innych celów a nie jako kotłownię. Mam bardzo mało mozliwości wyborów. Zawsze można wybrać mniejsze zło, ale po co? W końcu dom jest dla nas a nie my dla niego.

...

O powietrznej PC raczej w naszym klimacie zapomnij. Była tu już dyskusja na forum. Wtedy gdy sa najbardziej potrzebne czyli jak jest zimno praktycznie nie działają za to włączają sie grzałki elektryczne. Bez sensu. Odwierty mozna robić chyba wszędzie? Pc za 40 tyś to jednak wg mnie mało prawdopodobne. Opieram sie na zdaniu sporej części forumowiczów że to mozliwe bo ja miałem oferty na PC od 70 tyś w górę. Chodzi mi jednak o co innego. Ta różnica w cenie fundamentu jest wystarczająca by zastanowić sie nad jakimś innym rozwiązaniem niz ogrzewanie powietrzem. Ono ma tylko jedną zaletę. System kanałów nie może sie zepsuć. NIe lepiej zrobić podłogówkę wodną z piecem elektrycznym? Myślę że dla takiego domu jak twój powinno wystarczyć na to 20 tyś, w tym ok 8 tyś piec elektryczny. Działać będzie równie skutecznie jak Legalett a zostaje w kieszeni te prawie 20 tyś. Ja bym sie nie zastanawiał! Jaka to firma? Ta cena jest bardzo zachęcająca!

Edytowane przez perm

tomek131: W takim razie czy możemy się w końcu dowiedzieć w jakiej technologii będziesz budował? Co wybrałeś po dwóch latach poszukiwań?

2lata poszukiwań to może zle powiedziane,za dużo powiedziane.W każdym razie odrzuciłem patyczaki ,szkieleciaki.kanadyjczyki itp.Bale też.Składane jakieś modułowe też.Tradycja chyba ....no chyba ,że praefa obniży cenę ze 30% a formalności przeciągną się dłużej niż planuję to kto wie.W połączeniu z płytą wtedy ,bo tylko tak ma sens ,ale raczej nie z Legalett

Perm - dlaczego powietrzna w/g ciebie się nie nadaje.Średnia temp sezonu grzewczego to nie minus 15.Jak będzie minus 15, to grzały pójdą na prąd i tyle.Będzie prąd jak w wielu systemach na prąd.Natomiast pozostała część sezonu to zysk.COP średni dwa to już chyba zysk.Myślę o podłogówce wodnej na płycie z buforem chyba

(...) Pompa ciepła z dolnym źródłem odpada gdyż na poziome źródło za mało miejsca a na pionowe (odwierty) trzeba mieć pozwolenie a w mojej gminie to odpada czyli zostaje PC powietrzna a ta tylko do - 15 jest ok. i trzeba mieć alternatywny system grzewczy. Nawet do c.wu. nie powinna być jedynym systemem bo też gdy temperatura spadnie poniżej - 15 to nie wydoli.

Odnoszę wrażenie że niektóre rozwiązania chcesz przekreślić na starcie szukając problemów tam gdzie ich nie ma.

Pompa ciepła Zirius M2dla najsłabszej jednostki potrzebuje tylko 150m2 pod kolektor poziomy dodatkowo bardzo płytko zakopany.

Tak na marginesie jest to jedyna chyba obecnie PCi mogąca współpracować z Legalettem ze względu na wysokie temperatury GZ

Pozwolenie wodno-prawne na odwierty jest potrzebne dopiero przy wierceniu na głębokość większą niż 30m ppt

Pompy ciepła powietrzne mogą działać na dzień dzisiejszy do temperatury -20oC - Estia, a nawet do -25oC - ZUBADAN z COP-em powyżej 3 przy temperaturze -15oC.

Daleki jestem od tego żeby Cie zawracać z raz "słusznie" obranej drogi, ale mając w kieszeni 40tys zaoszczędzonych na płycie fundamentowej można myśleć o tanim, naprawdę tanim źródle ciepła.

Źródle które za jednym zamachem jest w stanie obsłużyć zarówno CO jaki CWU.

Tak na marginesie, zamiast kotła elektrycznego można zrobić układ grzewczy o stopniu skomplikowania budowy cepa :D, oparty na buforze (1000l - 2kzł) i grzałkach elektrycznych sterowanych termostatem.

Przy takim zasobniku energii ładowanie może odbywać się tylko w taniej taryfie obsługując jednocześnie grzanie CWU.

Takie wasch&Go - dwa w jednym :D, a przy tym czysto i bezobsługowo.

Tak na marginesie, zamiast kotła elektrycznego można zrobić układ grzewczy o stopniu skomplikowania budowy cepa :D, oparty na buforze (1000l - 2kzł) i grzałkach elektrycznych sterowanych termostatem.

Przy takim zasobniku energii ładowanie może odbywać się tylko w taniej taryfie obsługując jednocześnie grzanie CWU.

Takie wasch&Go - dwa w jednym :D, a przy tym czysto i bezobsługowo.

Taniej to raczej nie wyjdzie, bo do bufora musisz jeszcze dodać naczynie wzbiorcze, pompę obiegową, termostaty, mieszacz. W kotle elektrycznym to wszystko już masz. Bufor z obsługą cwu, będzie kosztował jeszcze więcej.

Ale oczywiście jest to jedno z możliwych rozwiązań.

Jeżeli decydujemy się na taki bufor, to warto też pomyśleć o kolektorach słonecznych. Koszt ich instalacji znacznie maleje.

o, ciekawa sprawa, że wątek o doświadczeniach z legalett zaczyna zahaczać o inne systemy, nomen omen takie które wypchnęły Legalett z mojej głowy. Nic chyba nie pobije bezobsługowości Legalett poza systemami opartymi o energię elektryczną, ale... za dużo jest tych "ale"

Odnosnie 2 rocznicy mojego imiennika, to widać Tomasze tak mają, ja tez już kombinuje dość długo...

Było parę zakrętów, ale ostatecznie zdecydowałem się na projekt indywidualny w technologii z tradycyjnym fundamentem, ścianami konstr z silikatów 18 cm + 20 cm docieplenia - archi mam nadzieje że zaczyna już docierać projekt. W zasadzie parterówka, ale z antresolą, podłogówka H2O, w sypialniach grzejniki (są też na rynku fajne grzejniki konwekcyjne z opcją w grzania prądem - opcja praktyczna poza sezonem grzewczym).

Ogrzewanie ma spiąć właśnie taki bufor ala Jani_63 + HenoK, około 750L z wężownicą CWU, który oprócz grzał elektrycznych do II taryfy ma spinać kocioł CO na paliwo, solary do grzania CWU w ciepłym sezonie (solary finansowane z dopłat w gminie - jeśli program nie zdechnie) i ew dodatkowa wężownica w buforze pod PCi P/W która kiedyś może dojdzie do systemu gdy gmina albo ktoś inny zasponsoruje swój udział. Co do pieca CO, to bez gazu jest jednak problem i cały czas mocno kombinuję... ale juz tak aby dłużej nie wstrzmywać prac projektowych i samej inwestycji, w tym roku chcę wbić łopatę

[bTW może ktoś słyszał jak się sprawdzają piecyki MCZ na pellet w wersji Hydro? Jani_63, HenoK? :)

Na pierwszy rzut oka -fajne to, ponoć w automatyce ma program do pracy z buforem. Zamiast kupować kominek jako mebel i płacić za jego wykończenie, można wpiąć taki piecyk do systemu, o ewentualne porady na priv ładnie proszę]

ok

Mamy więc trzy firmy:

-Schwedenplatte i

-scanbet ze Szczecina

-MegaTherm

...

Znalazłem kolejną firmę oferującą płytowy fundament grzewczy Sundollit http://www.sundolitt.com.pl/plyta_fundamentowa.html

Interesująca jest informacja dotycząca zalecanej przez szwedzkie przepisy minimalnej grubości 30 cm styropianu pod płytą. Po konsultacji z dyrektorem technicznym Legalett Polska zdecydowałem się na taką grubość izolacji w moim Legalecie. Myślę, że inwestorzy, którzy zdecydowali się na Legalett powinny wziąć to pod uwagę, zwłaszcza, że dopłata (w moim przypadku w wysokości 1400 zł.) nie jest wysoka.

Kolejna firma, która poleca 30 cm styropianu pod tzw.ciepłą płytą fundamentową dla domu energooszczędnego to http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html

Znalazłem kolejną firmę oferującą płytowy fundament grzewczy Sundollit http://www.sundolitt.com.pl/plyta_fundamentowa.html

...

No i mamy przykład że mozna zamieścić informację o tym jaki styropian pod płytą znajdziemy. Ciekawe że Legalett tak sie przed tym broni...

Wszystkie elementy brzegowe Sundolitt to popularnie mówiąc minimum EPS 200.

Kolejna firma, która poleca 30 cm styropianu pod tzw.ciepłą płytą fundamentową dla domu energooszczędnego to http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html

No i jeszcze jedna firma. Jest tam też wstępna kalkulacja. Dla takiego domu jak tam koszt z wymianą gruntu, robocizną i ogrzewaniem wodnym z piecem elektrycznym nie powinien przekroczyć 40 tyś. To tak z 15 tyś taniej niż Legalett. EPS 100 też nie stosują...

Edytowane przez perm

...

No i jeszcze jedna firma. Jest tam też wstępna kalkulacja. Dla takiego domu jak tam koszt z wymianą gruntu, robocizną i ogrzewaniem wodnym z piecem elektrycznym nie powinien przekroczyć 40 tyś. To tak z 15 tyś taniej niż Legalett. EPS 100 też nie stosują...

Perm,

akurat w tym przypadku piszą o styropianie FS 20, czyli zgodnie z aktualnymi normami EPS 100.

Moim zdaniem Legalett proponuje w ofercie taki rodzaj styropianu, jaki wynika z przeprowadzonych obliczeń konstrukcyjnych. W otrzymanym od nich projekcie w tabeli z zestawieniem materiałów jest również opcja zastosowania styropianu wyższej klasy, czy nawet XPS, jeśli wynikałoby to z obliczeń.

Podejrzewam, że część z żywo dyskutujących tu osób, nie będących użytkownikami lub nie biorących pod uwagę płyty grzewczej w tej technologii w ogóle nie złożyła zapytania ofertowego do Legalettu ...

Moim zdaniem Legalett proponuje w ofercie taki rodzaj styropianu, jaki wynika z przeprowadzonych obliczeń konstrukcyjnych. W otrzymanym od nich projekcie w tabeli z zestawieniem materiałów jest również opcja zastosowania styropianu wyższej klasy, czy nawet XPS, jeśli wynikałoby to z obliczeń.

Podejrzewam, że część z żywo dyskutujących tu osób, nie będących użytkownikami lub nie biorących pod uwagę płyty grzewczej w tej technologii w ogóle nie złożyła zapytania ofertowego do Legalettu ...

Cześć Dareckyy,

Zgadzam się w 100% z powyższym! :yes: W projekcie mam dokładne wyliczenia, wykresy tabeli itd obciążeń mojego domu - obciążenia dachu, ścian, samego fundamentu, obciężenie śniegiem itd... Pod wszystkim podpisał się konstruktor, a nawet 2 konstruktorów. Sądzeż że gdyby EPS 100 się pod mój dom nie nadawał to żaden knstruktor swoim nawiskiem by tego nie firmował. Do tego dochodzi mój kierownik budowy, który bardzo wnikliwie analizował projekt, wyliczenia obciążeń itd. gdyż sam był początkowo nieufny - ma ogromne doświadczenie ale legalett widział pierwszy raz "na żywo".

I co ci wszyscy ludzie się nie znają czy biora odpowiedzialność na siebie wiedząc że EPS100 sie nie nadaje ? No to teraz powinni drżeć kierownicy budów w całej Polsce, którzy nadzorowali budowę Legalettów ! ;)

Przecież nacisk wywierany na ten styropian będzie różny dla każdego projektu. Dlatego legallett pyta jaki materiał na ściany, jaki materiał będzie na dach itd itd. i gdyby wyliczone obciążenia wyszły za wysokie na EPS100 to proponują styropian klasy wyzszej...

Ale najłatwiej zadzwonić do producenta styropianu i zapytać - "nadaje sie pod płytę EPS100 " ?? A pan powie "nie" - bo woli sprzedać XPS. Tak poprostu, beż żadnych wyliczeń, bez konkretnego projektu powiedzili permowi że "nie nadaje się" ,a chłopak tak się ucieszył z odkrycia, że aż sobie to w stopce strzelił i wałkuje temat od miesięcy... :p

Przytoczona wyżej firma Sundolitt to nie jest żaden producent płyt fundamentowych. To jest producent styropianu EPS a w ofercie ma kształtki i akcesolia do tych kształtek... Więc jak sobie zamówisz to Ci zrzucą zabawki na budowę i baw się w "zrób to sam" .... (tu jest jakaś oferta przykładowa z zeszłego roku na http://www.szkielet.com.pl/forum/printview.php?t=5140&start=0&sid=b8b7ca89d6378f07a367b34ce93441ac)

Nie ma zbrojenia, nie ma betonu , nie ma robocizny nie mówiąc o jakimś systemie grzewczym - tylko styropian i jakiś tam projekt ewentualnie (tylko nie wiem czy chciałbym żeby projekt płyty robił mi producent styropianu). Podobno styropian sundolit nie ma też polskich norm i atestów - ale to do sprawdzenia bo info jest z netu.

W ofercie styropianów do płyty mają zarówno EPS100 jaki i wyższej klasy ale tez EPS80, a nawet EPS60 !! - Bo zastosowanie odpowiedniego styropianu zależy od projektu i tak samo jest w L.

Browar

To dodajmy jeszcze jedno rozwiązanie : http://www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=plyta_fundamentowa&lang=pl

Może komuś się przyda :).

Ze względu na stosowanie zbrojenia rozproszonego jest to chyba "najnowocześniejsza" płyta fundamentowa w Polsce oferowana jako rozwiązanie systemowe :)