Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kit ze styropianem,lepiej powiedzcie jakie temperatury da się osiągnąć w domu,bo ja lubię bardzo ciepło

Tak koło 29 stopni.

Pdurys ma system z agregatami wodnymi, co oznacza, że jak podniesie temperature na piecu to i w domu sie podniesie.

Zapewniam Cię, że więcej niż 22 stopnie na tym systemie trudno wytrzymać. Ja się wręcz poce przy 22 stopniach więc mam mniej. Nie wyobrażam sobie 24-26 stopni tak jak sąsiedzi mają. Ja u nich 10 minut nie usiedze.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

29 na termometrze czy odczuwalnie -czyli legaletto-marketingowo

To czemu Browar 23 nie może przekroczyć ?Pamiętam też,że był tu kiedyś wklejany z innego wątku problem człowieka ,który pisał ,że będzie oddawał sprawę do sądu przeciwko Legalett ,bo nie dogrzewa mu domu

Na termometrze miałem 29 stopni. Nie wiem jak sprawdzić odczuwalne.

Też słyszałem o kimś kto miał pretensje, że nie grzeje, a później się okazało, że jeszcze poddasza nie ocieplił. Nie wyciągajmy więc pochopnych wniosków.

Browar napisał tak jak już wspomniałem.

Tak mam czynny L, grzeję drugi sezon ale nie prądem tylko gazem (wodne wymienniki) .

Browar

Jestem pewien, że to jest kwestia temperatury wody. Jak podniesie temperaturę wody to powinno dać się więcej nagrzać. Założenie jest jednak takie, że chcemy oszczędzać, gdzie się da i nikt niepotrzebnie nie będzie spalał gazu skoro temperatura aktualna starcza dla mieszkańców.

Browar: Jaką masz temperaturę wody na wyjściu z pieca gazowego?

Na termometrze miałem 29 stopni. Nie wiem jak sprawdzić odczuwalne.

Też słyszałem o kimś kto miał pretensje, że nie grzeje, a później się okazało, że jeszcze poddasza nie ocieplił. Nie wyciągajmy więc pochopnych wniosków.

Browar napisał tak jak już wspomniałem.

Jestem pewien, że to jest kwestia temperatury wody. Jak podniesie temperaturę wody to powinno dać się więcej nagrzać. Założenie jest jednak takie, że chcemy oszczędzać, gdzie się da i nikt niepotrzebnie nie będzie spalał gazu skoro temperatura aktualna starcza dla mieszkańców.

Browar: Jaką masz temperaturę wody na wyjściu z pieca gazowego?

Witam wszystkich,

wczoraj wieczorem pobawiłem się trochę piecem i przestawiłem krzywą grzewczą z 1,2 na 1,4 - temperatura wody na wyjściu skoczyła z 45'C do 50'C. Grzało całą noc i dzisiaj - nie wiem do której , ale po tej akcji mam na dole 24,5'C, a że na górze nie przykręciłem grzejników to mam 26,6'C... Jak żona wróci z roboty to mnie za ta saunę zabije! :D Tak więc krzywa wróciła do pierwotnej pozycji i teraz wietrzę sobie ;)

W prawdzie na zewnątrz jest teraz + 4,5 ale jednak okazuje się że da się. Powtórzę eksperyment jak wróca mrozy - podobno juz od przyszłego tygodnia ma być zimno...

Wcześniej nie podnosiłem temperatury wody tylko ustawiałem termostaty w pokojach i czekałem. Widocznie przy temp. wody 45'C nie da się osiągnąc u mnie więcej niż 23'C, ale oświecenie przyszło posugestii Jani.

pozdrawiam

Browar

Witam, a ja się chciałem pochwalić ukończeniem swojego Legalettu :D

https://picasaweb.google.com/darek.cwik/BudowaDomuFundamentGrzewczyLEGALETT#5571335283749777650

Zima odpuściła na chwilę, więc firma zdecydowała się zalać betonem wcześniej przygotowaną płytę. Na wszelki wypadek kierownik budowy zdecydował zastosować beton dwie klasy wyższy zamiast stosować dodatki do "zwykłego" betonu. Jak się temperatura znowu obniży mają go zabezpieczyć styropianem i plandeką. Jak wszystko dobrze pójdzie, to za ok. miesiąc stawiane będą ściany.

Witam, a ja się chciałem pochwalić ukończeniem swojego Legalettu :D

Fajne fotki.

Widzę, że masz rury spiro 100. Wolałeś 100 od 50?

A z innej beczki.

Mam dwa wyprowadzenia bednarki założone na zewnątrz dookoła domu. Innymi słowy dwa druty sterczą mi z ziemi.

O ile jeden podpięty jest pod skrzynkę elektryczną jako uziemienie o tyle zastanawiam się po co jest drugi pręt?

Czy mogą go uciąć?

Mam dwa wyprowadzenia bednarki założone na zewnątrz dookoła domu. Innymi słowy dwa druty sterczą mi z ziemi.

O ile jeden podpięty jest pod skrzynkę elektryczną jako uziemienie o tyle zastanawiam się po co jest drugi pręt?

Czy mogą go uciąć?

To drugie chyba do instalacji odgromowej.

Aha zapomniałem dodać iż Abacon i Pref-Bud mnie o....ły zero odzewu. Więc ja tez je mam w ........... Raczej zrezygnuję z Legalletu. Z uwagi na otrzymanie kilku ofert wykonania płyty fundamentowej w przedziale od 40 do 50 tys. chyba zdecyduję się na pompę ciepła z podłogówką wodną. Projekt w adaptacji do PNB więc jeszcze mam trochę czasu na wybór systemu grzewczego. Do miłego. BRRR znowu zapowiadają jakieś mrozy.

Witam

Dla Perm i Tomka131 => znalazłem rozwiązanie alternatywne dla Legallet tj. tzw dom solarny firmy Isomax - strona www.isomax.com.pl Bardzo ciekawe rozwiązanie Miłej lektury. Pozdrawiam.

To nie jest alternatywa dla Legalett. To cały system, nie tylko płyta z ogrzewaniem, przyznam że dla mnie nie do końca zrozumiały. To zdaje się taki dom pasywny z jakimiś patentami typu bariera termiczna, skutecznym systemem rekuperacji i GWC. Ciekawa alternatywa. Pytanie za ile i jaka jest rzeczywista tego systemu skuteczność. Jeżeli nie jest to wiele droższe od zwykłej technologi to rzecz warta rozważenia. Dzięki za linka, chociaż pewnie gdzieś tu już o tym jest. Chętnie posłuchałbym opinii HenoKa, Janiego czy J.J. no i tych od energooszczedzania ktorych nie napotkałem :).

Przy okazji gratulacje za racjonalną decyzję. Myślę że jeszcze nie raz podziękujesz sam sobie za zaoszczędzone parędziesiąt tysięcy.

To nie jest alternatywa dla Legalett. To cały system, nie tylko płyta z ogrzewaniem, przyznam że dla mnie nie do końca zrozumiały. To zdaje się taki dom pasywny z jakimiś patentami typu bariera termiczna, skutecznym systemem rekuperacji i GWC. Ciekawa alternatywa. Pytanie za ile i jaka jest rzeczywista tego systemu skuteczność. Jeżeli nie jest to wiele droższe od zwykłej technologi to rzecz warta rozważenia. Dzięki za linka, chociaż pewnie gdzieś tu już o tym jest. Chętnie posłuchałbym opinii HenoKa, Janiego czy J.J. no i tych od energooszczedzania ktorych nie napotkałem :).

Przy okazji gratulacje za racjonalną decyzję. Myślę że jeszcze nie raz podziękujesz sam sobie za zaoszczędzone parędziesiąt tysięcy.

Na stronie tej podany jest koszt budowy 2600 za m2. Czytałem kiedyś dziennik budowy Henok-a który coś z tego systemu wykorzystał ale dokładnie nie pamiętam. No decyzji tak na tip top to jeszcze nie podjąłem ale na ten moment raczej na nie. Hejka.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał rewo66 http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Witam

Dla Perm i Tomka131 => znalazłem rozwiązanie alternatywne dla Legallet tj. tzw dom solarny firmy Isomax - strona www.isomax.com.pl Bardzo ciekawe rozwiązanie Miłej lektury. Pozdrawiam.

To nie jest alternatywa dla Legalett. To cały system, nie tylko płyta z ogrzewaniem...

System dojść obficie :) dyskutowany

Opinie są (były) rożne, ale euforii raczej nie ma i to nie tylko ze względu na koszty 15-30% większe.

Zresztą oceńcie sami po lekturze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?84921-A-co-powiecie-na-system-ISOMAX

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?91315-Ostatni-raz-ISOMAX-quot-Zero-Energii-quot

http://forum.budujemydom.pl/Buduje-dom-w-systemie-ISOMAX-moje-doswiadczenia-t4074.html

A tu jeszcze trochę danych o systemie, ale dyskusja w tym wątku raczej niewskazana :yes:

http://www.isomax-terrasol.eu/technologie.html

http://www.isomax-terrasol.eu/uploads/media/isomax-com-pl.pdf

Pozdrawiam

Raczej zrezygnuję z Legalletu. Z uwagi na otrzymanie kilku ofert wykonania płyty fundamentowej w przedziale od 40 do 50 tys. chyba zdecyduję się na pompę ciepła z podłogówką wodną.

Rewo zajrzyj tutaj jak już postawisz płytę i pochwal się później jaką płytę wybrałeś, jaką pompę ciepła i w jakiej kwocie się ostatecznie zamknąłeś.

Koniecznie zajrzyj ,bo w/g mojej wiedzy cena LEgalett =zwykła płyta z wodną podłogówką plus pompa ciepła powietrze /woda.

No i znowu nie wiem czy jest sens zabierać głos czy tez nie. Dla porządku jednak zapytam.

Skoro według twojej wiedzy zwykła płyta + PC wyjdzie w takiej samej cenie jak L. w takim razie podziel się z innymi swoją wiedzą i podaj w jakiej firmie uzyskałeś taką ofertę i w jakiej cenie ta firma to zrobi. Proszę też o zakres prac zawartych w cenie.

tradycyjna podłogówka,wiadomo ,że nagrzeje powyżej 23stopni

W moim "tandetnym"domu postawionym na "tandetnym" styropianie mogę nagrzać do 28 stopni. Pomierzone i sprawdzone na dwóch termometrach. Cyfrowym i zwykłym pokojowym. Chyba nieźle jak na taki tandetny duet ;). Poniżej daję wykres który zresztą już tutaj zamieszczałem.

[ATTACH=CONFIG]34107[/ATTACH]

Witam

Jani_63 dzięki za linki do lektury na temat isomaxu. Przeczytałem wniosek zawsze wystepują ci zadowoleni i ci niezadowoleni. Mni osobiście ten system nie zachwycił i jakoś nie przekonał chociaż sama zasada z pewnymi modyfikacjami mogła by być ciekawa. Kończę bo to faktycznie nie temat na ten wątek

Rewo zajrzyj tutaj jak już postawisz płytę i pochwal się później jaką płytę wybrałeś, jaką pompę ciepła i w jakiej kwocie się ostatecznie zamknąłeś.

Pawgar odniosłem wrażenie może się mylę jakbyś mnie wyganiał z tego wątku. Mam zamiar zaglądac do tego wątku zanim postawię płytę , w trakcie jej stawiania i po jej postawieniu. Nadmieniam, iż nie postawiłem definitywnego krzyżyka na Legallet. Po prostu rozważam różne opcje póki mogę sobie na to pozwolić. Pozdrawiam naprawdę serdecznie.

Pawgar odniosłem wrażenie może się mylę jakbyś mnie wyganiał z tego wątku.

Nic z tych rzeczy :)

Pomyślałem jedynie, że zajęty innym rozwiązaniem po prostu nie będziesz tutaj zaglądał.

Nawet napiszę ci że sam jestem ciekawy co znalazłeś i co wybierzesz.

Dlatego pisz o swoich dokonaniach tym co znalazłeś do czego się przekonałeś a z czym się zastanawiasz.

W zasadzie na tym polegają własne wybory.

1. Stawiasz sobie cel i precyzujesz jakie są twoje oczekiwania.

2. Szukasz rozwiązań

3. Wybierasz optymalne dla siebie rozwiązanie

Im szersze będziesz miał spektrum wiedzy na temat punktu 2 tym większa trafność i satysfakcja z podjętych decyzji.

Czyli im więcej będziesz znał firm oferujących płyty grzewcze tym trafniej dobierzesz coś dla swoich potrzeb.

Powodzenia

Ten legallet to sam sobie wymyśliłeś czy ktoś ci podpowiedział? Domek mały, płyta cholernie droga, nośnik energii czyli powietrze mało wydajny, izolacji poziomej brak, czyli jak dla mnie wszystko na nie (jak doczytasz uważnie wątek o płycie legalett do zauważysz, ze brak izolacji poziomej skutkuje zawilgoceniem i występowaniem grzyba, szczególnie uwidocznia się to latem, gdy fundament jest nieogrzewany). Przemyśl to jeszcze raz. Liczę te świadectwa, zaprawdę powiadam Ci, że normalne ławy fundamentowe i dobrze ocieplona podłoga na gruncie (nie szyp się daj 20 cm styropianu) będzie kilkakrotnie tańsza, a za zaoszczędzone pieniądze każ sobie wybudować GWC i kup wydajniejszą centralę wentylacyjną. Starczy Ci jeszcze pieniędzy na porządne kafelki i meble. Słuchaj co Ci piszą inni, nie ocieplaj poddasza nieużytkowego tylko dociepl rekuperator i przewody wentylacyjne. Ściany też postaw w technologii murowanej, po taniości, żeby zmniejszyć mostek obwodowy pierwszą warstwę wymuruj z BK 400 lub jego odpowiednika (niech Ci projektant podpowie), dalej leć silikatami, bo dobrze tłumią hałasy i mają dużą pojemność cieplną, stać Cię będzie na położenie nawet 25 cm styropianu na ściany, kup jeszcze lepsze okna Uw=0,8, zaaplikuj sobie kominek z DGP i dodatkowo piec gazowy i wyjdzie ci budynek energooszczędny na 100% i znacznie tańszy niż legalett + preaefa.

Co powiecie