Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po chwilowej niebytności

Otrzymałem w końcu ofertę wyceny z Pref- Domu z Mysłowic na 125kPLN ale zaszaleli:sick:

Nie skorzystam z ich usług jeszcze nie zwariowałem. Pozdrawiam wszystkich Legalletowiczów oczywiście tych korzystających a nie naganiajacych. :bye:

Abacon nadal mnie olewa więc ja też z wzajemnością. Pozdrowienia. Ta zima mogłaby się już skończyć.

Pdurys - co z twoim dziennikiem czyzbyś o nim zapomniał.

Nie zapomnialem, ale teraz jest nudne wykanczanie domu bez widocznych codziennych efektow. Dlatego kamera zostala wylaczona, bo tak naprawde nic sie nie dzieje.

Moze sie zbiore w sobie i uzupelnie braki.

Planujemy zlozyc dokumenty do PINBu w marcu albo na poczatku kwietnia.

a kiedy stosuje się stalowe a kiedy pp (pcv )

To jest Twoja decyzja.

Zasadnioczo z tego co pamietam to system 50 jest troche tanszy bo pozwala wykonac troche "ciensza" plyte fundamentowa.

Z drugiej strony rurek fi=50 jest prawie dwa razy wiecej - ukladane sa gesciej niz metalowe a tym samym, wedlug mnie, lepiej rozprowadzaja cieplo w mniejszych pomieszczeniach.

To jest Twoja decyzja.

Zasadnioczo z tego co pamietam to system 50 jest troche tanszy bo pozwala wykonac troche "ciensza" plyte fundamentowa.

Z drugiej strony rurek fi=50 jest prawie dwa razy wiecej - ukladane sa gesciej niz metalowe a tym samym, wedlug mnie, lepiej rozprowadzaja cieplo w mniejszych pomieszczeniach.

dzięki, a jaki jest rozstaw między rurami?

dzięki, a jaki jest rozstaw między rurami?

U mnie w projekcie rurki PP fi=50 sa rozstawione okolo 24 - 26 cm (w roznych miejscach inaczej chociaz najwiecej jest ich co 24 cm.)

Rury stalowe fi-100 z dokumentacji Legalett Canada:

"2” pipe layout is 250mm-600mm (10”-24”) spacing or 300mm-1,000mm (12”-40”) spacing for 4” pipe."

Poczatek kazdej sciezki grzewczej jest zaizolowany, aby doprowadzic cieplo do najdalszych fragmentow fundamentu.

Witam po chwilowej niebytności

Otrzymałem w końcu ofertę wyceny z Pref- Domu z Mysłowic na 125kPLN ale zaszaleli:sick:

Nie skorzystam z ich usług jeszcze nie zwariowałem. Pozdrawiam wszystkich Legalletowiczów oczywiście tych korzystających a nie naganiajacych. :bye:

Abacon nadal mnie olewa więc ja też z wzajemnością. Pozdrowienia. Ta zima mogłaby się już skończyć.

Za co te 125kPLN?Abakon jest totalnie nieprofesjonalny w kontaktach z klientami.NIe wiem jak z budową,ale jak ktoś tak postępuje już na początku ,to osobiście nie chcę sobie wyobrażać co może dziać się potem.Pref-bud w kontaktach dużo lepszy ,ale podobno odwalają kichę straszną,było o tym na tym forum i innych

Mammut,

rozstaw rur jest projektowany przez Legalett, ja mam o ok. 50 cm https://picasaweb.google.com/darek.cwik/BudowaDomuFundamentGrzewczyLEGALETT#5571353058016516994

Jeśli chodzi o kontakt mailowy z Abakonem, to faktycznie jest on "nieco" utrudniony. Trzeba się przypominać, mają ponoć dużo pracy. Najlepiej zadzwonić i podjechać osobiście. Mogę też dać namiary na konkretnego człowieka, który będzie się opiekował klientem.

A propos rodzaju styropianu - info dla Tomka - u mnie jest pod płytą zastosowany EPS 100 lambda 0,038 firmy STYROPAK, dałem warstwę 30 cm.

a jak rozstaw rur wygląda w łazience?

U mnie PP50 sa tak samo jak wszedzie indziej czyli co 24 - 25 cm.

Wedlug opisu w projekcie pomieszczenia o powierzchnii ponizej 10 m2 powinny byc dodatkowo dogrzewane aby osiagnac zadana temperature.

W zeszlym tygodniu rozmawialem z kolega z pracy, ktory ma wodna podlogowke.

Zwrocil moja uwage na oczywista sprawe, o ktorej wczesniej nie myslalem. U mnie cala powierzchnia podlogi w lazience bedzie wylozona kafelkami inie bedzie niczym zakryta. U niego jest po pierwsze brodzik podwyzszony na takiej specjalnej styropianowej ksztaltce - pod nia nie robili ogrzewania - w Legalett bedzie z definicji. Po drugie ma wanne - nie jakas ogromna ale znowu bez ogrzewania pod nia - w Legalett patrz wyzej.

Wniosek jest taki, ze u niego powierzchnia grzewcza jest o jakies 30 - 40% mniejsza od powierzchnii lazienki. U nas w podobnej sytuacji te 30 - 40 % powierzchnii byloby "stracone" dla emisji ciepla.

Ja osobiscie bede mial w lazienkach dodatkowe drabinki zasilane z CO bo chce na czyms suszyc reczniki i szlafroki. Dodatkowo pozwoli mi to zgodnie z opisem w projekcie uzyskac wyzsza temperature niz w pozostalych strefach.

Mam ustawiona jednakowa temperature we wszystkich pomieszczeniach, ale zobaczylem dzisiaj bardzo wyraznie co znaczy "zakrycie" czesci podlogi jakims izolatorem na temperature w pomieszczeniu.

Na poddaszu w drugiej lazience mam teraz zlozone kilka paczek welny. Oryginalnie zapakowane zajmujace jakies 50% powierzchni podlogi. Kamera termowizyjna sprawdzalem temperature podlogi. Zaskoczylo mnie jak duza byla roznica w temperaturze powierzchni podlogi pod paczkami welny i tymi odslonietymi. Dochodzilo to nawet do 3 degC

Po odsunieciu welny temepratura sie wyrownala po jakiejs godzinie i "oczywiscie" temperatura w pomieszczeniu rowniez poszybowala w gore.

pdurys, a to dziwne co piszesz.

Temperatura podłogi pod wełną powinna być taka sama (bo co niby ma blokować dopływ ciepła do tej części podłogi) jak w reszcie pomieszczenia, a nawet większa bo nie występuje odbiór ciepła przez powierzchnię podłogi do pomieszczenia.

Paczki wełny zablokowały tylko przekazywanie tego ciepła do pomieszczenia co obniżyło w nim temperaturę.

Według tego co piszesz temperatura podłogi (mniejsza o system ) pod dywanem będzie niższa, a to wierutna bzdura.

Dywan jest tylko izolatorem blokującym przepływ ciepła do pomieszczenia.

Chyba że u Ciebie zachodzą inne zjawiska :D