Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto z czytelników Forum w okolicy Grodziska Mazowieckiego ma dom na legalett ? Potrzebuje porad praktycznych dotyczących ekip i w ogóle wszystkiego co dotyczy tego systemu . Mam działkę po małym dołku czyli małej żwirownia takiej na 4-5 metrów , zasypane przed około 20 laty ziemią do 3 metrów czarną a poniżej nie wiem bo się nie dokopałem .

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto z czytelników Forum w okolicy Grodziska Mazowieckiego ma dom na legalett ?
Zadzwoń do Legalett Gdańsk to podadzą Ci namiary na użytkowników, oczywiście za zgodą tych ostatnich. W mojej okolicy prezes dużej firmy budował wielką landarę na torfowiskach, ekipa legalett siedziała u niego ze 2 miechy ale on nie życzył sobie okazywania swoich posiadłości.

Temperatura podłogi pod wełną powinna być taka sama (bo co niby ma blokować dopływ ciepła do tej części podłogi) jak w reszcie pomieszczenia, a nawet większa bo nie występuje odbiór ciepła przez powierzchnię podłogi do pomieszczenia.

Paczki wełny zablokowały tylko przekazywanie tego ciepła do pomieszczenia co obniżyło w nim temperaturę.

Dokladnie tak jest.

Według tego co piszesz temperatura podłogi (mniejsza o system ) pod dywanem będzie niższa, a to wierutna bzdura.

Dywan jest tylko izolatorem blokującym przepływ ciepła do pomieszczenia.

Nie wiem gdzie wyczytales z mojego postu, ze temperatura podlogi pod paczkami welny jest nizsza.

Jest wyzsza, dokladnie tak jak to opisales powyzej.

Podloga nie jest "chlodzona", nie przekazuje ciepla do pomieszczenia wiec jest automatycznie cieplejsza niz pozostala "nieoslonieta" czesc.

Dareckyy napisał

eśli chodzi o kontakt mailowy z Abakonem, to faktycznie jest on "nieco" utrudniony. Trzeba się przypominać, mają ponoć dużo pracy. Najlepiej zadzwonić i podjechać osobiście. Mogę też dać namiary na konkretnego człowieka, który będzie się opiekował klientem.

Do Pref-budu też masz taki numer,czy reprezentujesz tylko abakon :)

Nie wiem gdzie wyczytales z mojego postu, ze temperatura podlogi pod paczkami welny jest nizsza...

Też nie wiem :confused:

Nie wiem nawet czym się zasugerowałem, a to świadczy, że czas odwiedzić jakieś forum medyczne :(, a przynajmniej przewietrzyć szare komórki.

Sorry, vel przepraszam ;)

Sorry, vel przepraszam ;)

Nie drecz sie.

Postaram sie na przyszlosc jeszcze bardziej uscislic swoje posty aby nie bylo watpliwosci.

Ale efekt jest grzania podlogowego jest bardzo wazny. Z tego powodu zrezygnowalismy z "dywanow" a postawilismy na dobra drewniana podloge - odpowiednia dla tego typu ogrzewania.

pdurys,

jaką podłogę zastosowaliście? My chcemy zastosować w sypialniach i korytarzyku prowadzącym do sypialni deskę podłogową Berg& Berg o grubości 14 mm, ułożoną na folii i podkładzie przeznaczonym do ogrzewania podłogowego. W pozostałych pomieszczeniach płytki gresowe i ceramiczne.

pdurys,

jaką podłogę zastosowaliście? My chcemy zastosować w sypialniach i korytarzyku prowadzącym do sypialni deskę podłogową Berg& Berg o grubości 14 mm, ułożoną na folii i podkładzie przeznaczonym do ogrzewania podłogowego. W pozostałych pomieszczeniach płytki gresowe i ceramiczne.

Ja u siebie w sypialni dałem finishparkiet. Deski są przyklejone do podłogi.

W korytarzu od wejscia gres. To samo w lazienkach i kotlowni.

W pozostalych pomieszczeniach: kuchnia, salon, sypialnie deska trojwarstwowa olejowana Tarkett klejona do podlogi bez zadnej pianki, folii itp.

Swoja droga nie wiem czemu ta folia mialaby sluzyc? Na ich stronie nie ma slowa o folii pod deskami na ogrzewana podloge.

Edytowane przez pdurys

jaką temperaturę ma powietrze krążące w rurach?

NIe mam pojecia. Moge sie tylko domyslac, ze nie jest wieksza niz 55 degC bo na tyle mam ustawiona temperature w piecu. ;-)

A powaznie to okolo 40 - 45 degC. Wnioskuje to z pomiarow temperatury powierzchnii podlogi przy samych agregatach.

Na pewno nie jest nizsza niz okolo 30degC bo dopiero przy tej temperaturze wlaczaja sie wentylatory wymyszajace obieg powietrza.

Swoja droga nie wiem czemu ta folia mialaby sluzyc? Na ich stronie nie ma slowa o folii pod deskami na ogrzewana podloge.

W projekcie Legalettu mam podaną informację o konieczności zastosowania folii pod drewnianą podłogą i w pomieszczeniach "mokrych" pod płytkami ceramicznymi.

A jak Abakon?Kiedyś prosiłem o wycenę,przypominałem-nie doczekałem się.Na budowie też tak jest?

Trzeba trzymać rękę na pulsie.

Edytowane przez Dareckyy

czy w płycie można zastosować rury fi 75? i jakie wymiary ma skrzynka agregatu, wys.,szer.,dł.?

Na własne potrzeby możesz przyjąć dowolne średnice rur. Jednak w systemie Legalett stosowane są te dwa rodzaje rur, o których pisano wcześniej.

Jeżeli zamówisz wykonanie płyty w Legalett, to wszystkie te dane będziesz miał w projekcie.

Mam pytanie do użytkowników fundamentu grzewczego Legalett. Jak wyglądało u was wygrzewanie płyty fundamentowej? Jakie były stosowane temperatury i jak długo trwało wygrzewanie. Czy stosowaliście schemat opisany np. tutaj :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki&p=4359200&viewfull=1#post4359200 ?

Mam pytanie do użytkowników fundamentu grzewczego Legalett. Jak wyglądało u was wygrzewanie płyty fundamentowej? Jakie były stosowane temperatury i jak długo trwało wygrzewanie. Czy stosowaliście schemat opisany np. tutaj :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki&p=4359200&viewfull=1#post4359200 ?

Zazwyczaj fundament wykonuje sie na dlugo przed uruchomieniem agregatow. Chyba, ze jest okres zimowy i chcesz przyspieszyc wiazanie betonu albo zapewnic mu temperature powyzej zera.

Kiedy masz juz sciany, dach, okna drzwi to plyta jest juz wystarczajaco trwala i nie wymaga wygrzewania. Inna sprawa jest jest wysuszenie, bo w kanalach moze byc woda jak to mial np. pawgar Do wysuszenia kanalow sluza tzw. agregaty budowlane - wynajmowane na miesiac albo dluzej. Sa elektryczne, maja moc okolo 5kW ale trzeba zrobic im jakies przykrycie jesli potrzebujesz "zawracac" powietrze spowrotem do kanalow zamiast wydmuchiwac na zewnatrz.