Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zazwyczaj fundament wykonuje sie na dlugo przed uruchomieniem agregatow. Chyba, ze jest okres zimowy i chcesz przyspieszyc wiazanie betonu albo zapewnic mu temperature powyzej zera.

Kiedy masz juz sciany, dach, okna drzwi to plyta jest juz wystarczajaco trwala i nie wymaga wygrzewania. Inna sprawa jest jest wysuszenie, bo w kanalach moze byc woda jak to mial np. pawgar Do wysuszenia kanalow sluza tzw. agregaty budowlane - wynajmowane na miesiac albo dluzej. Sa elektryczne, maja moc okolo 5kW ale trzeba zrobic im jakies przykrycie jesli potrzebujesz "zawracac" powietrze spowrotem do kanalow zamiast wydmuchiwac na zewnatrz.

Nie chodzi mi o przyspieszenie wiązania, tylko o pozbycie się z płyty fundamentowej wilgoci technologiczny oraz ewentualnych naprężeń przed ułożeniem posadzki.

Przy ogrzewaniu podłogowym jest to zalecany proces. Przy znacznie grubszej płycie fundamentowej można się spodziewać znacznie większych ilości wilgoci technologicznej.

O tym ile tej wilgoci jest mogę się w tej chwili przekonać podczas wygrzewania płyty fundamentowej (z wodnym ogrzewaniem). Podczas stopniowego podnoszenia temperatury na zasilaniu ogrzewania od 25 st. C do 40 st. C stale utrzymuje się wysoka wilgotność w pomieszczeniach, pomimo działającej dosyć intensywnie wentylacji mechanicznej. Początkowo wilgotność dochodziła do 95% przy temperaturze w pomieszczeniach 12 st. C, w tej chwili jest już ~70% przy temperaturze 19 st. C.

Myślę, że dobrym wskaźnikiem do zakończenia procesu wygrzewania będzie osiągniecie temperatury w pomieszczeniach 21 st. C i wilgotności powietrza 50%.

Wilgotność jest istotna ze względu na dalsze roboty wykończeniowe (sufity podwieszane, posadzki).

Chodziło mi o to, czy ten proces nie powinien trwać dłużej niż przy "typowym" ogrzewaniu podłogowych.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Legalett mieliśmy wybudowany w czerwcu 2010 r., po postawieniu domu (SSZ) w lipcu, po montażu agregatu pan z Legalettu kazał nam grzać nim przez 4 dni non stop na max. temperaturę. Doświadczenia dla ekipy wykończeniowej były ekstremalne + 50 st. C na zewnątrz w słońcu i ok.30-40 st.C wewnątrz domu (gołymi stopami czuło się, że podłoga jest gorąca).

Legalett mieliśmy wybudowany w czerwcu 2010 r., po postawieniu domu (SSZ) w lipcu, po montażu agregatu pan z Legalettu kazał nam grzać nim przez 4 dni non stop na max. temperaturę. Doświadczenia dla ekipy wykończeniowej były ekstremalne + 50 st. C na zewnątrz w słońcu i ok.30-40 st.C wewnątrz domu (gołymi stopami czuło się, że podłoga jest gorąca).

Wbrew pozorom zaoszczędziłeś przy tym sporo energii. Gdybyś taką operację przeprowadził w zimie, zużyłbyś kilkakrotnie więcej.

Wymiennik kominkowy ciąg dalszy....

http://images45.fotosik.pl/555/00e17213b7ba66b6med.jpg

Pobawiłem się ustawianiem wymiennika w czterech wariantach:

1. Tłumiki łączone z wymiennikiem rurami flex.

2. Tłumiki łączone rurą flex

3. Wymiennik połączony z kanałami podłogi rurą flex

4. Kanały podłogi połączone rurą flex

Efekty:

Najciszej tak jak u pawgar w wariancie 4. Zastosowanie wariantu 3 powoduje wyraźny szum. Efekty akustyczne w wariancie 1 podobne jak w 3. Wariant 2 nieco ciszej niż w 1 i 3.

Wnioski;

Najgłośniejszy efekt akustyczny powstaje przy użyciu wymiennika, tłumiki wyciszają tyle co nic więc ich użycie uważam za bezzasadne jeśli chodzi o akustykę.

Edytowane przez QBELEK

Pobawiłem się ustawianiem wymiennika w czterech wariantach:

1. Tłumiki łączone z wymiennikiem rurami flex.

2. Tłumiki łączone rurą flex

3. Wymiennik połączony z kanałami podłogi rurą flex

4. Kanały podłogi połączone rurą flex

Efekty:

Najciszej tak jak u pawgar w wariancie 4. Zastosowanie wariantu 3 powoduje wyraźny szum. Efekty akustyczne w wariancie 1 podobne jak w 3. Wariant 2 nieco ciszej niż w 1 i 3.

Wnioski;

Najgłośniejszy efekt akustyczny powstaje przy użyciu wymiennika, tłumiki wyciszają tyle co nic więc ich użycie uważam za bezzasadne jeśli chodzi o akustykę.

Nie bardzo rozumiem o co Ci w tym całym "doświadczeniu" chodziło...:confused:

w pierwszym wariancie piszesz: " Tłumiki łączone z wymiennikiem rurami flex" - to nie da się bezpośrednio połączyć wymiennika z kanałami w podłodze za pomocą samych tłumików ?? Masz jakieś zdjęcie tych tłumików ? Jak mi robili L to tłumików jeszcze nie mieli w ofercie i do podłączenia wymiennika dostałem tylko rury flex (izolowane wełną). Później przy jakieś okazji L. zaproponował mi te tłumiki ale to miało być zamiast rur flex, a nie do łączenia z nimi - przynajmniej tak mi tłumaczono... Możesz wrzucić jakaieś zdjęcia tych Twoich podłączeń ? I co znaczy że te tłumiki "wyciszają tyle co nic" ? Nie warto ich kupować?

pozdrawiam

Browar

Edytowane przez Browar
"ctrl" mi się zacina ;)

"Tłumiki łączone z wymiennikiem rurami flex" - to nie da się bezpośrednio połączyć wymiennika z kanałami w podłodze za pomocą samych tłumików??

U mnie sie nie dalo.

Rozstaw rur wychodzacych z fundamentu byl zbyt maly aby postawic na nim same tlumiki i "przykleic" je za pomoca zaprawy.

Niemniej jednak zrobilem stojaki na ktorych postawilem tlumiki ale szum jest slyszalny.

Przestal mi juz przeszkadzac choc nadal nie mieszkamy w domu.

http://images45.fotosik.pl/555/00e17213b7ba66b6med.jpg

.

co to jest to czarne na środku? To jest Twój wymiennik? :eek:

mój wygląda zupełnie inaczej:

http://images43.fotosik.pl/678/c17c21a5dd233e36med.jpg

i do tego mam rury flex izolowane wełną w środku...

Ciekawe jak wygląda w środku ten tłumik i dlaczego miałby niby lepiej tłumić dźwięki niż te ryry flex z włną...:confused: Przież te obudowy metalowe wyglądająjak wielkie "pudła rezonansowe" .....

Tak to czarne to wymiennik który nasadza się na wkład kominkowy zamiast rury dymowej. Wewnątrz wymiennika znajdują się "bebechy" zwiększające powierzchnię czynną wymiennika.

http://images46.fotosik.pl/535/125ca820a835a601med.jpg

Tłumiki wewnątrz wyścielone są wełną oraz wyposażone są w elementy które moim zdaniem spowalniają przepływ powietrza (przepływ powietrza w tłumiku nie jest swobodny jak w rurze).

Witam wszystkich sympatyków LEGALETT-u.

Dzisiaj po raz pierwszy natknęłam się na ten system.

Planuje budowę domu (w 6 miesięcy max) o pow. 130 m2 - parterowy z małą powierzchnią (35 m2 na poddaszu). W mojej okolicy mnie ma gazu ziemnego i już miałam decydować się na zbiornik na gaz płynny. Trochę mnie to przerażało i pomyślałam o ogrzewaniu energią elektryczną. Boję się oczywiście kosztów za takie ogrzewanie. Zupełnie przypadkiem wpadłam w internecie na LEGALETT i dlatego moje pytania będą raczej pytaniami kompletnego laika.

Będę wdzięczna za info, od czego zacząć zabierając się za inwestycję. Mam zamiar wybudować dom z projektu gotowego (Archon - Dom w cyprysikach). Projektu jeszcze nie kupiłam, ale będę planowała drobne zmiany (dodatkowa powierzchnia mieszkalna na poddaszu). Gdybym zdecydowała się na LEGALETT, to prawdopodobnie powinnam to uwzględnić w projekcie.

- co powinnam zmienić w projekcie przy zastosowaniu legaletu - czy dodatkowo zwiększa się warstwę izolacji ścian, czy prosić projektanta aby robił nowy projekt z zastosowaniem legaletu, czy wystarczą jakieś rysunki zamienne do projektu gotowego - jak to wygląda na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę.

- czy jako posiadacze domów z tym systemem polecacie to rozwiązanie i czy połączenie kominka z legaletem daje duże oszczędności (nie lubię kominka zamkniętego) i czy jest to dużym dodatkowym kosztem na etapie budowy

- czy w pomieszczeniu na poddaszu też stosować legalett, czy raczej grzejniki akumulacyjne (elektryczne)

- czy ogrzewanie z wykorzystaniem legaletu będzie Waszym zdaniem tańsze od gazu płynnego?

Z góry przepraszam za przyszłe pytania (pewnie będę potrzebowała Waszego wsparcia).

Pozdrawiam

Kilka rad ode mnie:

1. Decydując się na ogrzewanie elektryczne musisz bardzo dobrze zaizolować dom. Przez zaizolowanie rozumiem odpowiednią warstwę ocieplenia, szczelnego ocieplenia.

2. Ogrzewanie podłogowe sprawdza się w domu z otwartą klatką schodową. Ciepło nie ucieka na górę tak jak przy grzejnikach.

3. Poddasze w skosach KartonGips to porażka finansowa oraz zszargane nerwy przy pilnowaniu ekipy. Budującym po mnie sąsiadom polecałem raczej budowę piętra.

Sam też bym teraz tak robił.

4. Elementy leżące na podłodze (dywany, meble, pudła, itp.) skutecznie zmniejszają czynna powierzchnię grzewczą.

5. Kominka nie łączyłem z L. Mam zamknięty (otwarty to nieporozumienie) kominek z grawitacyjną DGP.

6. W przypadku gazu płynnego są jakieś kruczki z dzierżawą zbiornika.

7. Poddasza na razie nie ogrzewam. Tzn. jest ono dogrzewane poprzez rekuperator (nawiew ok. 16st., cyrkulacja powietrza) oraz sporadycznie kominek.

W pokoju córki 17-20st. Nie narzeka.

Łazienka na poddaszu jeżeli trzeba to dogrzewana farelką na czas korzystania.

8. Co do projektu to zmniejszyłem grubość ścian, ale od środka, i zwiększyłem grubość ocieplenia do 20cm. Ocieplenie brzegowe L. to 16cm i gdyby ocieplenie ściany nie było grubsze niż 16cm to trzeba by było podcinać ocieplenie L. tak żeby powstał okapnik.

9. Zdjęcia w podczerwieni nie wykazały żadnych mostków cieplnych na styku ścian zewnętrznych z podłogą.

10. Ekipy trzeba pilnować. Dopilnuj zgodnego z projektem ułożenia opaski przeciw-wysadzinowej.

W mojej okolicy mnie ma gazu ziemnego i już miałam decydować się na zbiornik na gaz płynny. Trochę mnie to przerażało i pomyślałam o ogrzewaniu energią elektryczną. Boję się oczywiście kosztów za takie ogrzewanie.

Witaj,

Grzanie energią elektryczną i gazem płynnym jest niestety jedną z najdroższych formą ogrzewania domu.

Gaz płynny kosztuje 0,36zł za 1KWh, prąd w taryfie nocnej G11 0,32zł 1kWh.

Dla porównania gaz ziemny to tylko 0,17zł za 1kWh.

Ja mam dom o powierzchni zbliżonej do twojego. Grzeję prądem. Mam założony podlicznik na L. Za luty wyszło mi zużycie 1643kWh czyli 525zł.

Czy to jest dużo czy mało dla Ciebie - sama musisz ocenić.

Będę wdzięczna za info, od czego zacząć zabierając się za inwestycję.

Zanim kupisz projekt przemyśl czy to na pewno jest TEN właściwy. Następnie występujesz o warunki zabudowy lub plan zagospodarowania przestrzennego.

Szukasz architekta adoptującego który wrysuje, twój dom w mapkę działki i dalej to już się jakoś toczy. Rachu ciachu i za pół roku masz prawomocne pozwolenie na budowę :) Szukasz kierownika budowy i zaczynasz zabawę.

Gdybym zdecydowała się na LEGALETT, to prawdopodobnie powinnam to uwzględnić w projekcie.

Ja w swoim L. nic nie uwzględniałem w projekcie, jedynie później w dzienniku budowy mam wpis kierownika budowy że wykonano taki a taki fundament.

- czy jako posiadacze domów z tym systemem polecacie to rozwiązanie

Każdy system ma wady i zalety i nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na to pytanie. Każdy tez ma inne potrzeby i wymagania.

Niemniej generalnie ci co się na niego zdecydowali to go chwalą. Ci co go nie mają piszą że to chłam.

Sama musisz wyrobić sobie zdanie na jego temat.

Jak zajrzysz tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169590-Legalett-wady-systemu&p=4404425

to poczytasz o wadach systemu.

Dzięki za informacje. Szybko podejmuję decyzję, bo jestem zdecydowana na ten system - nie cierpię gazu. Ciekawe ile to będzie kosztowało ? Może jakieś ostatnie dane na ten temat (dom parterowy 130m2) - nic sama nie zrobię, więc chyba ekipa autoryzowana przez legalett.

Może od tego zacznij. Praktycznie wszystko cokolwiek wymyslisz będzie od Legalett tańsze i równie dobrze spełni swoja rolę.

Tzn, co innego mogę wymyślić, jeżeli chciałabym taki system ogrzewania. Co byś proponował tak dla przykładu? Muszę brać pod uwagę ogrzewanie elektryczne i to takie, żeby mnie nie zjadło finansowo na etapie eksploatacji i żeby w przyszłości było ciepło w domu.

Ja sobie myślę w ten sposób: - sam zakup oraz projekt i instalacja zbiornika na gaz płynny to duży koszt, do tego trzeba doliczyć tradycyjny fundament wraz z wylewkami, następnie trzeba dodać prace hydrauliczne (wypusty kanalizacyjne), potem dodajemy koszt pieca i grzejników i ich rozprowadzenie po domu. Mam nadzieję, że koszt wykonania takiego fundamentu grzejnego legalett będzie na poziomie tych kosztów - no chyba że się bardzo mylę. Dzisiaj poprosiłam o wycenę.

Obawiam się jeszcze jednego - chce posadowić dom wyżej niż wskazują naturalne warunki gruntowe. Boję się, żeby w przyszłości nie zostać w dołku - droga obecnie jest na poziomie mojej działki,ale jest to droga gruntowa. Jak zbudują drogę, to pewnie się podniesie i wszystko spłynie pod dom. Planowałam ławy fundamentowe wkopać w grunt, a resztę fundamentu wynieść ponad poziom i później obsypać dookoła robiąc odpowiedni spadek w każda stronę. Rozumiem, że taki fundament legalett musi być wyższy i wejdzie więcej pospółki do środka. Czy taki zabieg mocno podroży koszty? Taką wysokość docelową powinnam chyba znać na etapie projektowania fundamentu. Pewnie zatem powinnam wziąć geodetę, aby mi wcześniej ustalił wysokość, aby dom nie był niżej od przyszłej drogi . Co o tym myślicie?