Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znowu bełkot wściekłego pracownika Legalett.

:lol2: Jasne, generalnie tu są sami pracownicy L, tylko Ty biedaku się nie załapałeś :p Nie ośmieszaj się.

Oczywiście żadnego słowa w sprawie tylko huzia na józia bo ktos coś złego o tym "cudzie techniki" napisał..

No... my z Legalettu już tak mamy! :yes: W dodatku denerwują nas "eksperci" od wszystkiego którzy się na wszystkim lepiej znają bo dużo czytają forum i kupili sobie "poradnik budowlany" :( Teraz to już wszyscy konstruktorzy i projektanci są przy Tobie jak zwykłe debile.

Ten z niedogrzanym domem to własnie klient "geniuszy' z Legalett.

Oj tam, oj tam zaraz "geniuszy"... :rolleyes: Ty niepoprawny lizusku... Płytę Essy projektowaliśmy na bani - skąd mieliśmy wiedzieć że Essa lubi ciepełko :p

Może tak zamiast pryskać śliną dookoła napiszesz coś mądrego o jego przypadku?

Przepraszam jeżeli cię opryskałem :o. Jak wymyślę coś mądrego to napiszę. Musze najpierw uzbierać na poradnik budowlany!

Legalett jest super!!

... no i już nazbierałem! :D Teraz to będa brylował jak Ty!

pozdrawiam

Browar

:lol2: Jasne, generalnie tu są sami pracownicy L, tylko Ty biedaku się nie załapałeś :p Nie ośmieszaj się....

Nie wszyscy tylko ty, Pawgar jak myślę oraz PiotrO. Wszyscy macie wspólny mianownik a być może jesteście wcieleniem tego samego sfrustrowanego człowieka. Pojawiacie się jak tylko ktoś coś złego o firmie Legalett napisze. Taką samą macie argumentację a raczej jej brak. Żaden z was nie odnosi się do treści tylko próbuje zrobić z kogoś kto ma wątpliwości głupka, nierozgarniętego, upartego niepotrzebnie czy w końcu przedstawiciela konkurencji (jakiej niby)? Ciekawe że nie napisałeś nic o krytycznym wobec Legalett poście Essa. On jest z Legalett NIEZADOWOLONY. Z nim podyskutuj a jak nie masz nic do powiedzenia to może zamiast zaczepiać innych tu na forum idź do najbliższego magla i tam wylej tę swoją żółć bo najwyraźniej z nią ciężko ci sie żyje.

Swego czasu Essa pisała:

"Mamy za sobą dwa sezony grzewcze: pierwszy bez kominka, drugi, gdy paliliśmy codziennie po kilka godzin (średnio 5) drewnem i wysokoenergetycznym brykietem. Zauważalnych różnic w kosztach prądu nie było.

Powód jest prosty: nasz wymiennik kominkowy na 1,5 kW mocy, więcej nie wydoli. Na ogrzanie domu pracują nocą dwa agregaty, w sumie 8 KW, a już kiedyś tutaj pisałam, że bywało u nas zimno. Agregaty na nocnej taryfie to w sumie 80 kwh. Cóż może biedny kominek... wymiennik nie odbierze więcej niż 36 kwh na dobę."

Powierzchnia domu to ok. 10m2 jeśli dobrze pamiętam.

U mnie mniej więcej 170m2 parter + 60m2 poddasze, przewiewny korytarz garażowy i drzwi na poddasze (2 sztuki).

23.II - 94kWh, 1.III 87 kwh, 2.III 62 kwh, 3.III 85 kwh, 4.III 35 kwh.

Temperatura w sypialni 19-20, salonie 19-21.

Na poddaszu 2 sypialnie i łazienka: 17-19 st., brak ogrzewania, czasem dogrzewam kominkiem.

Taką ustawiłem i nie chcę więcej. Grzeję w godzinach 23.00-06.00. Sterowanie termostatami.

>> Agregaty na nocnej taryfie to w sumie 80 kwh.

Raczej 64kwh (8h*8kW).

Edytowane przez MCB

Nie wszyscy tylko ty .

Jak już pisałem - nie ośmieszaj się. Poczytaj moje posty o L.w tym wątku. Wtedy Jeszcze Cię tu nawet nie było... i pewnie nie maiłeś jeszcze swojego poradnika budowlanego :p

Wszyscy macie wspólny mianownik a być może jesteście wcieleniem tego samego sfrustrowanego człowieka. Pojawiacie się jak tylko ktoś coś złego o firmie Legalett napisze..

Nie wiem kto tu jest sfrustrowany. Pojawiasz się tylko wtedy jak ktoś nowy zapyta o L lub jak ktoś powie cokolwiek pozytywnego o tym systemie i piszesz jakie to drogie, niewydolne i nieekonomiczne - a co ty wiesz o L ? Piszesz że projektanci L źle zaprojektowali system Essy - a co Ty wiesz o projektowaniu?

Lejesz w kółko tą samą wodę i kto tu jest sfrustrowany? Jak ja jakiegoś systemu nie znam i ogólnie uważam, że to lipa to nawet do takich wątków nie zaglądam, bo po co ? Ale ty tym żyjesz normalnie" "nie znam się ale mam najwięcej do powiedzenia"

. Żaden z was nie odnosi się do treści tylko próbuje zrobić z kogoś kto ma wątpliwości głupka, nierozgarniętego, upartego niepotrzebnie czy w końcu przedstawiciela konkurencji (jakiej niby)? .

Jak ktoś ma wątpliwości to je wyjaśniamy, a jak piszesz w kółko te same bzdury to... tak jak napisałeś (powyżej) :p

.

Ciekawe że nie napisałeś nic o krytycznym wobec Legalett poście Essa. On jest z Legalett NIEZADOWOLONY. Z nim podyskutuj a jak nie masz nic do powiedzenia to może zamiast zaczepiać innych tu na forum idź do najbliższego magla i tam wylej tę swoją żółć bo najwyraźniej z nią ciężko ci sie żyje.

I właśnie tym się różnimy. Essa jest niezadowolony i ma do tego prawo - ja tego nie komentuje bo to jest jego/jej zdanie i jego/jej doświadczenia - niby co miałbym komentować ? Szanjuę jej zdanie - pisze o swoich DOŚWIADCZENIACH, a ty piszesz żeby pisać i żeby zdyskredytowac ten system. Jest tu kilka osób zadowolonych z L ale to Cię nie interesuje bo "pewnie pracują dla L ;)

ręce opadaja

Browar

rewo66:

ile będzie kosztował system grzewczy (izolacje, wylewki , rury, kotłownia, PC, pompy, rozdzielacze, robocizna, itd.)?

Pewnie tyle co SSO, więźba i okna? :)

Już uprzejmie służę: Pompa 10KW - ok 15 - 20 tys, kotlownie wycenili mi na ok. 9 tys, podlogowka na 100zl za m/kw w wersji rozstaw rurek 10cm, (sa to ceny z materialem). Dom będzie 138m/kw ale podłogówki będzie ok 125 mkw (24bk + 20 styro na scianach, 35 welny w dachu, 10 styro na podlodze na gruncie, duzo okien od południa. W sumie ok. 40 tys. ale z tej ceny można jeszcze coś urwać myślę tu o podłogówce i kotłowni którą chcę zrobić we własnym zakresie a tylko kupno, montaż pompy ciepła przez firmę która podała mi wstępną wycenę. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Już uprzejmie służę: Pompa 10KW - ok 15 - 20 tys, kotlownie wycenili mi na ok. 9 tys, podlogowka na 100zl za m/kw w wersji rozstaw rurek 10cm, (sa to ceny z materialem). Dom będzie 138m/kw ale podłogówki będzie ok 125 mkw (24bk + 20 styro na scianach, 35 welny w dachu, 10 styro na podlodze na gruncie, duzo okien od południa. W sumie ok. 40 tys. ale z tej ceny można jeszcze coś urwać myślę tu o podłogówce i kotłowni którą chcę zrobić we własnym zakresie a tylko kupno, montaż pompy ciepła przez firmę która podała mi wstępną wycenę. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Właśnie to ostatnie zdanie jest istotne : Zobaczymy jak to wyjdzie.

Bardzo często padają na FM niebotyczne wyceny instalacji grzewczych z pompami ciepła. Tylko dziwnym trafem, Ci którzy takie instalacje już mają, zapłacili za nie dużo mniejsze pieniądze.

Zresztą, ktoś kto zrobił rozeznanie rynku, niekoniecznie pomp ciepła, szybko orientuje się, że można znaleźć na podobne rozwiązania oferty drogie i znacznie tańsze.

Niestety nie zawsze droższe musi znaczyć lepsze.

Warto więc szukać i wybrać takie rozwiązanie, które inwestorowi najbardziej odpowiada.

Jeśli chodzi o porównywanie wyceny instalacji grzewczej z PCi z systemem grzewczym Legalett, warto zwrócić uwagę, że w systemie Legalett nie ma mowy o przygotowaniu ciepłej wody. Warto to sobie uświadomić i przy porównywaniu cen co najmniej odjąć cenę podgrzewacza ciepłej wody.

Biorąc to pod uwagę, sądzę, że z ceny 40tys. zł uda się zejść poniżej 35 tys. zł :).

:lol2: Jasne, generalnie tu są sami pracownicy L,

No... my z Legalettu już tak mamy! :yes: W dodatku denerwują nas "eksperci" od wszystkiego którzy się na wszystkim lepiej znają bo dużo czytają forum i kupili sobie "poradnik budowlany" :

Browar my pracownicy Legaletu musimy się trzymać razem ;)

Nie daj się Permowi - atakuj :)

Acha i jest zarządzenie od prezesa aby w jednym miesiącu na forum wypowiadał się tylko jeden naganiacz na raz ;) Bo interes się rozkręca, coraz wiecej klientów się zgłasza a prezes ma problem. Przykładowo jak przyjdzie taki klient i powie że poczytał na forach o L i chce go kupić i CO TERAZ MA ZROBIĆ TAKI BIEDNY PREZES. Przecież nie wie komu z naganiaczy należy się premia za złapanie nowego klienta.

Może to Browar, może to ja, a może PiotrO. Nie wiadomo czyje wypowiedzi przekonały klienta do tego systemu i w jakim procencie. Nie wiadomo czy wypowiedzi w styli L jest super premiować 1% premią czy więcej. I jak tu w ogóle te premie rozdzielać. 10% za odpowiedzi na cięte riposty tomka, 5% za zbanowanie perma, 3% za negacje kwestii poruszanych przez perma.

Dlatego w tym miesiącu nagania Browar, w przyszłym Ja a za miesiąc pojawi się nowa osoba na forum zachwycona tym systemem ;) Ale nie będę zdradzał szczegółów sami pilnie śledźcie ten wątek.

Dodam jedynie, że prezes prosił przekazać smutną prawdę, że jak ekipy budowlane budujące dom skaszanią ściany, skaszanią dach, ocieplenie to jak przychodzi do szukania winnych to zawsze winny jest legalett. A jak MY LEGALETT pojedziemy na reklamację z kamerą termowizyjną na miejscu okazuję się, że dach jest źle ocieplony i zamiast podgrzewać dom, podgrzewana jest atmosfera, że ściany mają mostki termiczne, że drzwi i okna są niedokładnie zapiankowane i szparami gigantyczne dużo ciepła ucieka.

Pozdrowienia dla wszystkich Pań od prezesa. Dzisiaj specjalnie dla Pań fundament tańszy o 23%.

Zapraszamy ;)

Biorąc to pod uwagę, sądzę, że z ceny 40tys. zł uda się zejść poniżej 35 tys. zł :).

35-40 tys zł to cena za elementy systemu grzewczego pamiętaj, że dopiero do tej ceny należy doliczyć cenę fundamentu (zwykłego czy płyty).

Jeśli chodzi o porównywanie wyceny instalacji grzewczej z PCi z systemem grzewczym Legalett, warto zwrócić uwagę, że w systemie Legalett nie ma mowy o przygotowaniu ciepłej wody. Warto to sobie uświadomić i przy porównywaniu cen co najmniej odjąć cenę podgrzewacza ciepłej wody.

Oczywiście, że tak ale to się tyczy większości systemów. Jak zawinszujesz sobie piec na ekogroszek, pelety to on ci latem też tej cepłej wody nie przygotuje. Chyba że chcesz palić cały rok.

...

Kolejny legalettowiec który zamiast w temacie wypowiada sie o innym forumowiczu. Czy ja cię zaczepiam? Nie podoba ci się to co piszę? Włącz sobie "ignorowany" i będziesz miał spokój. Co za ludzie! Premii nie dostałeś? Czemu to musi być mój problem jak i innych forumowiczów?

Kolejny legalettowiec który zamiast w temacie wypowiada sie o innym forumowiczu. Czy ja cię zaczepiam?

Ależ oczywiście że NIE :)

Odpowiem ci tylko twoją wypowiedzią

Nie wszyscy tylko ty, Pawgar jak myślę (...). Wszyscy macie wspólny mianownik

Perm jesteś dla mnie perełką na forum muratora. Budzę się rano, czytam twoje wypowiedzi i już mi się humor poprawia.

Zobacz, pojawił się Rewo, podyskutował, pomyślał policzył i... zrezygnował z Legaletu. I co? Nikt mu nie skacze do oczu nie wymyśla a wręcz przeciwnie jest mile widziany na tym wątku. Nie daje ci to do myślenia dlaczego inni są inaczej traktowani jak ty?

W wątku mamy też niezadowolona z Legalet Essa (lub bardziej Essę). Widać, że jest problem ale nie nikt nie wie jaka jest tego przyczyna z wyjątkiem ciebie Perm, który twierdzisz:

Gdzies błąd jest i niestety wszystko wskazuje na to że jest to błąd projektantow lub wykonawców Legalett .

Kurcze, normalnie jasnowidz z ciebie. Widzisz to czego inni nie wiedzą.

Zarzucasz też innym że są frustratami. Wiesz co to znaczy frustrata?

Za SJP: stan przykrego napięcia emocjonalnego wywołany niemożnością zaspokojenia jakiejś potrzeby lub osiągnięcia jakiegoś celu.

Pomyślmy? Może to jednak ty masz jakiś problem?

Dla ciebie każdy komu się podoba Legalet to naganiacz:

"Znowu bełkot wściekłego pracownika Legalett" itd. itd.

Wypisujesz głupotki które ciężko się czyta:

"Wystarczy zaizolować (tradycyjny) fundament z zewnątrz plus ewentualnie w strefach o głębokiej strefie przemarzania opaska izolacyjna dookoła domu i strat ciepła nie będzie nawet przez słabo zaizolowana podłogę."

lub kolejna perełka:

Podłogówka wodna może dostarczyć duuuużo więcej energii niż te kanały powietrzne Legalett.

Czy masz na myśli że dostarczając 8kWh w postaci energii cieplnej w podłogówce wodnej będziesz miał dostarczone więcej niż 8kWh tej energii ?

Czyli Perpetum mobile i Nobel w kieszeni?

Czy też po dostarczeniu 8KWh w postaci energii cieplnej otrzymasz jedynie 4-5KWh energii.

Znowu fenomen. Wynalazłeś układ po pochłaniania energii. To też się kwalifikuje na Nobla. Masz za ciepło w domu latem włączasz L. i z godnie z twoją teorią ciepełko jest pochłaniane a w domu robi się przyjemnie zimno.

Perm walisz knota za knotem.

Tylko w przyrodzie nic nie ginie i to nie jest możliwe to o czym piszesz. Energia nie rozpływa się co najwyżej zmienia postać.

kolejna perełka

a co gorsza i taka jest moja opinia jest to efekt tego że wykorzystanie kanałów powietrznych o małych przekrojach do ogrzewania jest kiepskim pomysłem ze względu na właściwości powietrza jako medium przenoszącego energię.

Chłopie ty nawet nie widziałeś jak te rurki wyglądają w rzeczywistości, nie stworzyłeś swojego modelu tych rurek, nie wykonałeś badań aby to sprawdzić policzyć a wypowiadasz się autorytatywnie.

PS ponadto nadal też, nie odpowiedziałeś na moją prośbę przedstawainia ofert trzech firm z alterantywnym rozwiązaniem niż Legalett.

Dlatego uważam że jątrzysz dla samego jątrzenia.

A to prowadzi tylko do jednego wniosku. Albo jesteś frustratem, albo jesteś niezbyt mądry (np: nie umiesz czytać ze zrozumieniem), albo ktoś ci płaci abyś najeżdżał na Legalet?

Czekam na odpowiedź. Wiesz, szef mi płaci za każdego posta tutaj :)

Edytowane przez pawgar

O jak miło.

Może kiedyś nas tak tomek pozdrowi...

Czy się mylę ale odniosłem wrażenie że zaliczasz mnie do klubu Tomka 131. To ja na tej samej zasadzie mogę zaliczyć ciebie do naganiaczy Legalletu i co miło.

Nie wypowiadałem się tutaj negatywnie o tym systemie, nadal uważam ten system za bardzo fajne rozwiązanie ale od chęci do realizacji jest bardzo długa droga a życie weryfikuje plany. Jest takie powiedzenie mierz siły na zamiary. Wybrałem co wybrałem i jest to mój wybór. Nie mam zamiaru z zemsty czy zazdrości uprawiać teraz nagatywny marketing dla legalettu wrecz przeciwnie namawiam wszystkich potencjalnych nabywców do poważnego zastanowienia się nad zastosowaniem tego systemu i to za friko (oczywiście namawianie za friko)

Właśnie to ostatnie zdanie jest istotne : Zobaczymy jak to wyjdzie.

Bardzo często padają na FM niebotyczne wyceny instalacji grzewczych z pompami ciepła. Tylko dziwnym trafem, Ci którzy takie instalacje już mają, zapłacili za nie dużo mniejsze pieniądze.

Zresztą, ktoś kto zrobił rozeznanie rynku, niekoniecznie pomp ciepła, szybko orientuje się, że można znaleźć na podobne rozwiązania oferty drogie i znacznie tańsze.

Niestety nie zawsze droższe musi znaczyć lepsze.

Warto więc szukać i wybrać takie rozwiązanie, które inwestorowi najbardziej odpowiada.

Też tak uważam tym bardziej że dopioero rozpocząłem zbieranie ofert i dalej szukam.

35-40 tys zł to cena za elementy systemu grzewczego pamiętaj, że dopiero do tej ceny należy doliczyć cenę fundamentu (zwykłego czy płyty).

To może przypomne Ci wypowiedź rewo66 :

U nas już klamka zapadła zrezygnowaliśmy niestety z legalletu głównie przez kasę na rzecz jednak tradycyjnych fundamentów, podłogówki wodnej z PC P-W. Za kasę którą musiałbym wydać na legallet będę miał SSO z więźbą i oknami bez dachówki i bramy garażowej.

Też tak uważam tym bardziej że dopioero rozpocząłem zbieranie ofert i dalej szukam.

Rewo trzymamy kciuki za budowę i za budżet. Sezon budowlany już się zbliża.

Powodzenia i dziel się swoimi spostrzeżeniami i kosztami.

Co do wypowiedzi Qubelka:

O jak miło.

Może kiedyś nas tak tomek pozdrowi...

Czy się mylę ale odniosłem wrażenie że zaliczasz mnie do klubu Tomka 131.

To ja odniosłem zupełnie inne wrażenie o treści wypowiedzi Qubelka, tzn. Cieszy się że znalazłeś własna drogę i własne rozwiązania dotyczące technologii.

A odwołanie do Tomka to bardziej rodzaj wyznania że fajnie by było gdyby Tomek także odnalazł swoją drogę i swoje rozwiązania.

rewo66 stanowczo mylisz się co do moich intencji.

Tomek od lat deklaruje że poszukuje najlepszego rozwiazania dla swojej inwestycji. Ty szukałeś i znalazłeś, i nie jest to legalett i ładnie podziękowałeś. Tomek też legalettu nie weźmie o czym od dawna na forum wiadomo ale czy będą podziękowania za dyskusję? Tak tylko się rozmarzyłem.

rewo66 życzę Ci dużo satysfakcji z własnego gniazdka.