Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Wypisujesz głupotki które ciężko się czyta:

"Wystarczy zaizolować (tradycyjny) fundament z zewnątrz plus ewentualnie w strefach o głębokiej strefie przemarzania opaska izolacyjna dookoła domu i strat ciepła nie będzie nawet przez słabo zaizolowana podłogę."

lub kolejna perełka:

Podłogówka wodna może dostarczyć duuuużo więcej energii niż te kanały powietrzne Legalett.

Czy masz na myśli że dostarczając 8kWh w postaci energii cieplnej w podłogówce wodnej będziesz miał dostarczone więcej niż 8kWh tej energii ?

Czyli Perpetum mobile i Nobel w kieszeni?

Czy też po dostarczeniu 8KWh w postaci energii cieplnej otrzymasz jedynie 4-5KWh energii.

Znowu fenomen. Wynalazłeś układ po pochłaniania energii. To też się kwalifikuje na Nobla. Masz za ciepło w domu latem włączasz L. i z godnie z twoją teorią ciepełko jest pochłaniane a w domu robi się przyjemnie zimno.

Zachowam to dla tych którzy potrafią mysleć i bys tego nie wykasował. Te kilka zdań dobrze pokazuje jakim jestes w tym temcie ignorantem. Wejdź sobie do wątku o płycie fundamentowej i poczytaj o konstrukcji płyty pod halą i całej zwiazanej z nią dyskusji. Wnioski były bardzo zaskakujące również dla mnie. Zawsze spodziewałem się że niezaizolowana podłoga to musi być wielki mostek termiczny ale okazuje się że ciepło nie ucieka "do gruntu" tylko poprzez strefy krawedziowe budynku. Pomiary HenoKa pośrednio to potwierdzają. W związku z tym konstrukcja tradycyjnego fundamentu z ławami i izolacją fundamentów tylko z zewnątrz (w odpowiednim zakresie) jest przy normalnym gruncie dobrym tzn skutecznie chroniącym przed utratą ciepła rozwiązaniem. Nie jesteś w stanie tego pojąć? No cóż może trzeba by sie trochę pouczyć? Co do podłogówki wodnej to nie wiem co napisać. To jedno zdanie:

...Czy masz na myśli że dostarczając 8kWh w postaci energii cieplnej w podłogówce wodnej będziesz miał dostarczone więcej niż 8kWh tej energii ?

Powoduje że wszelka dyskusja z tobą sensu nie ma. Rozumiesz jakieś logiczne argumenty? Powietrze jest równie dobrym nośnikiem energi jak woda? I ty sie na ten temat chcesz wypowiadać? Już kiedyś pytałem cię dlaczego piszesz o systemie ogrzewania Legalett jako jedynym systemie akumulacyjnym. Nie potrafiłes zrozumieć ze każdy system wykorzystujący akumulacyjność przegród czyli np każda płyta fundamentowa z zatopionym ogrzewaniem jest równie akumulacyjna. Wystawiasz sobie świadectwo.

...

a co gorsza i taka jest moja opinia jest to efekt tego że wykorzystanie kanałów powietrznych o małych przekrojach do ogrzewania jest kiepskim pomysłem ze względu na właściwości powietrza jako medium przenoszącego energię.

Chłopie ty nawet nie widziałeś jak te rurki wyglądają w rzeczywistości, nie stworzyłeś swojego modelu tych rurek, nie wykonałeś badań aby to sprawdzić policzyć a wypowiadasz się autorytatywnie.

Nie widziałem jak te rurki wyglądają w rzeczywistości? :D:D:D. A co to ma do rzeczy? Wiem jaki mniej więcej maja przekrój i to wystarczy. Co do skuteczności ogrzewania powietrznego to porozmawiaj sobie z osobami ktore takie ogrzewanie mają a w szczególności zapytaj kogoś jakie są przekroje kanałów powietrznych i dlaczego.

...

PS ponadto nadal też, nie odpowiedziałeś na moją prośbę przedstawainia ofert trzech firm z alterantywnym rozwiązaniem niż Legalett.

Dlatego uważam że jątrzysz dla samego jątrzenia.

A to prowadzi tylko do jednego wniosku. Albo jesteś frustratem, albo jesteś niezbyt mądry (np: nie umiesz czytać ze zrozumieniem), albo ktoś ci płaci abyś najeżdżał na Legalet?

Czekam na odpowiedź. Wiesz, szef mi płaci za każdego posta tutaj :)

Co do reszty to jak zwykle u Legalettowców inwektywy. Zgłaszam to do moderatora.

perm:

owszem powietrzem nie przetransportujemy tyle energii w jednostce czasu co wodą. Ale czy tyle potrzeba? Podłogówka wodna nigdy nie pracuje z dużymi temperaturami-energiami. Pełna moc była wykorzystywana (i jest) w domach o kiepskiej izolacji. Stąd też wzięły się tezy o szkodliwości podłogówki.

U mnie system powietrzny jest całkowicie wystarczający a dom mam duży.

Legalett, czy podłogówka wodna niskotemperaturowa może nie być wydolny w sytuacji gdy pomieszczenie wymaga większych temperatur a powierzchnia podłogi jest mała w stosunku do powierzchni przez które ucieka ciepło. Z reguły są to łazienki i w dokumentacji L. jest to opisane.

Lepiej odpowiedz na pytanie gdzie (u Essy) podziewa się dostarczana do płyty energia i dlaczego jest zimno w pomieszczeniach. Podaj kilka możliwych odpowiedzi.

perm:

owszem powietrzem nie przetransportujemy tyle energii w jednostce czasu co wodą. Ale czy tyle potrzeba? Podłogówka wodna nigdy nie pracuje z dużymi temperaturami-energiami. Pełna moc była wykorzystywana (i jest) w domach o kiepskiej izolacji. Stąd też wzięły się tezy o szkodliwości podłogówki.

U mnie system powietrzny jest całkowicie wystarczający a dom mam duży.

Legalett, czy podłogówka wodna niskotemperaturowa może nie być wydolny w sytuacji gdy pomieszczenie wymaga większych temperatur a powierzchnia podłogi jest mała w stosunku do powierzchni przez które ucieka ciepło. Z reguły są to łazienki i w dokumentacji L. jest to opisane.

Lepiej odpowiedz na pytanie gdzie (u Essy) podziewa się dostarczana do płyty energia i dlaczego jest zimno w pomieszczeniach. Podaj kilka możliwych odpowiedzi.

Nie mam pojęcia gdzie się podziewa bo jak pisze dom ma ocieplone ściany i strop nad parterem. Jedną z przyczyn może być i to juz napisałem projekt systemu ogrzewania nie uwzględniający przyzwyczajeń mieszkańców. (np 2 godzinne wietrzenie niezależnie od temperatury zewnętrznej}. Trudno w tym przypadku winić projektanta jednak świadczyłoby to o tym że w tym przypadku ogrzewanie powietrzne Legalett pracuje na granicy wydajności. Brakuje rezerwy którą moim zdaniem miałby każdy praktycznie inny sytem ogrzewania.łącznie z powietrznym ale o dużych średnicach kanałów. Może to być również efekt źle wykonanej izolacji samej płyty, zamoknięcia tej izolacji czyli np pod płytą jest bajoro lub też błędów w projektowaniu/wykonaniu całego systemu. Essa pisze o rozczarowaniu Legalettem więc zakładam że ma powody by przypuszczać że coś z nim właśnie jest nie tak.

Edytowane przez perm

Jedną z przyczyn może być i to juz napisałem projekt systemu ogrzewania nie uwzględniający przyzwyczajeń mieszkańców. (np 2 godzinne wietrzenie niezależnie od temperatury zewnętrznej}.

????

Brakuje rezerwy którą moim zdaniem miałby każdy praktycznie inny sytem ogrzewania.łącznie z powietrznym ale o dużych średnicach kanałów.

Czy widziałeś to o czym piszesz?

Liczy się nie średnica a powierzchnia wymiany. U mnie niektóre pomieszczenia były przegrzane czyli system jest wydajny.

PS ponadto nadal też, nie odpowiedziałeś na moją prośbę przedstawainia ofert trzech firm z alterantywnym rozwiązaniem niż Legalett.

Dlatego uważam że jątrzysz dla samego jątrzenia.

Co do reszty to jak zwykle u Legalettowców inwektywy. Zgłaszam to do moderatora.

Lepiej się poskarżyć niż szukać dla siebie rozwiązania.

Ten wątek jest taki zły, sami naganiacze, Legalett jest do bani, rurki których nigdy nie widziałeś są beznadziejnym rozwiązaniem.

Według ciebie dostarczone 8kWh energii elektrycznej rozpłynie się w tajemniczy sposób tylko część z tej energii dotrze do ogrzewania domu,

nie ma po co izolować podłogi bo i tak ciepło nie ucieknie do gruntu a zresztą ten styropian którym jest to izolowane też jest do bani.

Perm, co ty tu jeszcze robisz dlaczego marnujesz swój cenny czas na ten Legalett?

Czy to już nie najwyższy czas znaleźć dla siebie jakieś alternatywny sposób posadowienia domu?

Rozumiem, że jest to pytanie czysto retoryczne bo przecież nie będziesz już ze mną prowadził dyskusji.

wszelka dyskusja z tobą sensu nie ma.

Pozdrawiam

No niestety tak nie jest.

Zależy o jakich wymiarach mówimy.

Jeżeli chodzi o ilość przepychanego powietrza przez rurki,

to rurze o promieniu "r" odpowiadają 4 rurki o przekroju "1/2r" (ponieważ powierzchnia przekroju jest równa Pi r^2) .

Natomiast jeśli chodzi o powierzchnię wymiany,

to rurze o promieniu "r" odpowiadają 2 rurki o przekroju "1/2r" (obwód rurki 2 Pi r).

W obu przypadkach zakładam, że długości rur są równe.

Nie mam pojęcia gdzie się podziewa bo jak pisze dom ma ocieplone ściany i strop nad parterem. Jedną z przyczyn może być i to juz napisałem projekt systemu ogrzewania nie uwzględniający przyzwyczajeń mieszkańców. (np 2 godzinne wietrzenie niezależnie od temperatury zewnętrznej}. Trudno w tym przypadku winić projektanta jednak świadczyłoby to o tym że w tym przypadku ogrzewanie powietrzne Legalett pracuje na granicy wydajności. Brakuje rezerwy którą moim zdaniem miałby każdy praktycznie inny sytem ogrzewania.łącznie z powietrznym ale o dużych średnicach kanałów. Może to być również efekt źle wykonanej izolacji samej płyty, zamoknięcia tej izolacji czyli np pod płytą jest bajoro lub też błędów w projektowaniu/wykonaniu całego systemu. Essa pisze o rozczarowaniu Legalettem więc zakładam że ma powody by przypuszczać że coś z nim właśnie jest nie tak.

Rewelacyjne wnioski! :rotfl:

To że: " projekt systemu nie uwzględnia przyzwyczajeń mieszkańców (np 2 godzinne wietrzenie niezależnie od temperatury zewnętrznej) " ma świadczyć o tym że " legalett pracuje na granicy wydajności" :lol2:

Człowieku - wyrzuć ten poradnik albo zajmij się sadzeniem buraków bo już nie da się tego czytać po prostu... Zadzwoń do jakiegoś projektanta (system jaki chcesz) i powiedz żeby Ci zaprojektował ogrzewanie tak że przy otwartych oknach w domu ma być ciepło a system ma mieć jeszcze zapas mocy!

Perm: "Może to być również efekt źle wykonanej izolacji samej płyty, zamoknięcia tej izolacji czyli np pod płytą jest bajoro lub też błędów w projektowaniu/wykonaniu całego systemu"

Może! I równie dobrze przyczyną może być zła izolacja ścian, zła izolacja dachu, źle osadzone okna (dziury szpary), źle pracująca wentylacja, niedosuszony dom itd.... Ale Ty jesteś jasnowidz więc wszystkie inne możliwości wykluczasz na starcie ! :o

Jak już pisałem - nie komentuję wypowiedzi Essy i nie zamierzam. Ma takie doświadczenia jakie ma. Ja mam inne. A ty perm jakie masz? ;)

ps.

do końca marca na nową fure uzbieram jak nic.. ;)

Browar

Dodałbym jeszcze otwarty kominek.

Otwarty kominek faktycznie wysysa ciepłe powietrze. Myślę że Essa powinien sie wypowiedzieć. Nie pasuje mu Legalett bo inaczej by tego wszystkiego nie pisał(a). Coś jest nie tak. Nie pisze o oknach, mostkach czy braku ocieplenia tylko o tym że Legalett nie jest mu w stanie nagrzać domu. Kominkiem może to zrobić. Jak tam napisał dwa komputery lepiej nagrzewają mu pokój niz Legalett czyl zakładając że pisze prawdę (nie wiem czemu miałby nie) system jest nie wydolny albo błędnie wykonany. Innej mozliwości nie ma.

dwa komputery lepiej nagrzewają mu pokój niz Legalett

A ja taką ciekawostkę zauważyłem w moim kanadyjczyku. Jak przy minusowej temperaturze wyłączyłem grzanie Legeletem w jednym pokoju. Wtedy temperatura po dwóch dniach spadła z 21 do 15-16 stopni. I tak się w miarę na tym poziomie się utrzymywała.

Chcąc szybko ogrzać to pomieszczenie wieczorem wsadziłem tam zwykły grzejnik (Farelkę) 2000W, i zdziwiłem się ale pomieszczenie błyskawicznie nagrzało się do 24 stopni ja wiem może w 15 do 20 minut. Pomyślałem fajnie bo legaletowi zajęło by to kilkanaście godzin , ale kiedy rano zajrzałem do pokoju ponownie było tam 15 stopni!

Nie zakumulowałem ciepełka w fundamencie tylko ogrzałem samo powietrze w pokoju. Wystarczy otworzyć okna a ciepełko momentalnie ucieknie i po zamnknięciu okna ponownie trzeba grzać..

Myślę, że podobny mechanizm działa w przypadku ogrzewania kominkiem czy komputerami ;) Komputery nagrzeją le tylko powietrze w pomieszczeniach po ich wyłączeniu ponownie zrobi się zimno. Dodatkowo zauważyłem, że nawet jak grzejnikiem nagrzeję do tych 24 stopni to temperatura podłogi jest dalej bardzo niska a przez to drastycznie spada komfort cieplny. Czyli czuć że jest duchota i marzną nogi. Ogólnie nieprzyjemnie.

Essa napisz nam więcej szczegółów. Jaka powierzchnia, jaka kubatura, jak ocieplone ściany, jak ocieplony dach, jakie okna, jak, czym i w jakich godzinach i ile czasu grzejesz. Na tej podstawie Perm wyliczy ci ...(żartowałem) np: HenoK jak go ładnie poprosisz wyliczy Ci zapotrzebowanie na ciepło czyli ile twój dom powinien zużywać kW/m2 na rok. Sprawdzisz jakie masz rachunki i porównasz ile ciepełka wychodzi z obliczeń a ile włożyłaś. Jeżeli wystąpi duża dysproporcja trzeba poszukać gdzie to ciepło ucieka. Możliwe że jest to Legalet, możliwe też że to ściany okna, czy dach.

Proponuję też pobiegać z kamerą termowizyjną-fajna zabawka.

Ja miałem w kilku miejscach źle na stropie położoną wełnę. Kamera miejscami wariowała. Poprawiłem ale dalej nie jestem w pełni zadowolony. Dom wyszedł mi 6 litrowy a miał być energooszczędny 5 litrowy.

Pożyjemy zobaczymy.

No dobra, ale napisałeś, że:

powierzchnia wmiany rurek węzszych jest zawsze większa niz rur szerszych ktorych wymiary są sumą wymiarów rurek węższych

ale podaj jakiś przykład, który potwierdzi to. No chyba, że użyłeś jakiś skrótów myślowych i nie mogę Ciebie zrozumieć.

Chyba :) chodziło mi o to że intensywność wymiany będzie większa na jednostce powierzchni zajmowanej przez rury węższe. Jeżeli obie instalacje maja jednakową ilość powietrza do przetłoczenia, to w instalacji o węższych rurkach ciepło zostanie odebrane przez otoczenie sprawniej niż w rurach szerszych na jednakowej zajmowanej powierzchni.

Uuuuu dyskusja widzę w najlepsze.Ja już nie zaglądam bo na 99procent odpuściłem Legalett (stosuję się do przysłowia - nigdy nie mów nigdy ,dlatego piszę 99%).Myślę,że najkrócej i najprościej będzie ,jak określimy ten system jednym zdaniem - wynalazek za sporą kasę,który nie zawsze działa.Po coż snuć długie dysputy ,kiedy starczy jedno zdanie

.Myślę,że najkrócej i najprościej będzie ,jak określimy ten system jednym zdaniem - wynalazek za sporą kasę,który nie zawsze działa.
Przesadzasz. Nie każdy wynalazek nadaje się do wszystkiego.

Jak chcesz możesz za pomocą mikroskopu wbijać gwoździe, ale ani to nie będzie mądre, ani tanie :(.

Audi nie jest najdroższym autem w swojej klasie a Legalett jest najdroższy wśród fundamentów grzewczych :)

I w przeciwieństwie do audi niczym specjalnym sie nie wyróżnia. Zbrojenie, beton, tanie styro pod spodem, dosyć hałaśliwe agregaty (mozna wygłuszyć lub nie zauważać) i mało wydajne rurki powietrzne jak sam Legalett podaje, zalecając do małych pomieszczeń dodatkowe grzejniki czy coś.