Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. W moim domu zainstalowano mi wymienniki w legalecie 15.11.10. Dom dwie pelne kondygnacje, duuuuza pustka nad salonem, legalett w stropie. Styropian od 15-20cm. Plyta fundamentowa 187 metrow. Dom pow użytkowa ok 260m2 plus budynek gospodarczy ok 100m2. Od wlaczenia systemu do dzis, utrzymywalem temp w domu ok 15st, w budynku gospodarczym (grzejniki plus podlogowka) ok 5st. W domu rekuperacja. Oczywiście to pierwszy sezon grzania. Do dziś wypaliłem ok 3300 litrow gazu. Tyle faktów. Gdybym miał budować drugi dom, mury stały by na fundamecie Legalett.

PS. Od firmy Legalett, nie dostaję żadnych pieniędzy za reklamę. Pozdrawiam, Adam.

Witam. W moim domu zainstalowano mi wymienniki w legalecie 15.11.10. Dom dwie pelne kondygnacje, duuuuza pustka nad salonem, legalett w stropie. Styropian od 15-20cm. Plyta fundamentowa 187 metrow. Dom pow użytkowa ok 260m2 plus budynek gospodarczy ok 100m2. Od wlaczenia systemu do dzis, utrzymywalem temp w domu ok 15st, w budynku gospodarczym (grzejniki plus podlogowka) ok 5st. W domu rekuperacja. Oczywiście to pierwszy sezon grzania. Do dziś wypaliłem ok 3300 litrow gazu. Tyle faktów. Gdybym miał budować drugi dom, mury stały by na fundamecie Legalett.

PS. Od firmy Legalett, nie dostaję żadnych pieniędzy za reklamę. Pozdrawiam, Adam.

A możesz napisać ile kosztował cię ten Legalett? To w sumie bardzo ważna sprawa a wszyscy którzy chwalą Legalett jakoś konsekwentnie ją pomijają. Jeżeli możesz to podaj jeszcze jakie masz styro pod płytą, producent też by się przydał.

ile kosztował cię ten Legalett? (...) a wszyscy którzy chwalą Legalett jakoś konsekwentnie ją pomijają.

Perm, przynajmniej kilka osób podało cenę jaką zapłacili za Legalett. Wystarczy że poszukasz. Ceny padały łącznie z pracami ziemnymi i kruszywem pod fundament.

A z innej beczki to sam sobie przeczysz. Skoro wszyscy, którzy chwalą Legalet nie podają jego ceny, na jakiej więc podstawie wielokrotnie pisałeś, że jest on drogi?

Jak poznałeś jego cenę, skoro nie potrafisz znaleźć postów z jego ceną?

płyta fundamentowa 180m2,z zatopionymi rurkami ogrzewania podłogowego wg wstępnych i raczej dokładnych wyliczeń wyniesie ok.40-45-tys.zł.

Pod płytą styro 20cm EPS200 Hydro,jako szalunek tracony EPS100 Hydro 15cm,grubość żelbetu 25cm,zbrojona fi 12mm,na szkodach górniczych.

Arturo podrzuć rozwiązanie jakie znalazleś Permowi. Chłopak siedzi tylko tu na tym wątku od kilku lat i się zagubił. Zamiast się budować jedynie wietrzy spiski masońsko-żydowskie a przy tym nie potrafi nawet znaleźć ani ceny Legaletu w wypowiedziach innych osób, ani nawet ceny na żadną inną płytę, nie potrafi też zebrać nawet oferty innej firmy.

Perm będzie ci wdzięczny.

Cena przyda się przy każdym nowym użytkowniku zachwalającym taki fundament :)

Oszczędzi to każdemu trochę nerwów,wszak wiadomo,że Legalett nie jest dla ludzi chcących budować oszczędnie ;)

Nie raz użytkownicy pisali,że wycena jest szokująco wysoka a tego można by było uniknąć podając cenę.

Nie dla każdego ok.80-90tys.zł za stan "0" jest kwotą do przełknięcia.

Ciekawy jestem ceny,mnie płyta fundamentowa 180m2,z zatopionymi rurkami ogrzewania podłogowego wg wstępnych i raczej dokładnych wyliczeń wyniesie ok.40-45-tys.zł.

Pod płytą styro 20cm EPS200 Hydro,jako szalunek tracony EPS100 Hydro 15cm,grubość żelbetu 25cm,zbrojona fi 12mm,w płycie ok.700-800mb rurek podłogówki,na szkodach górniczych.

Dałeś EPS200 Hydro? Nie zaufałeś rozwiązaniu stosowanemu przez Legalett i tylko przez Legalett czyli taniemu EPS 100? :)

Perm chce ci się jeszcze pisać.Ja już dawno zrezygnowałem z tego wynalazku ,głównie dlatego ,że nie da się podłączyć pompy ciepła ,szumi i jest drogie.Wolę płytę i na niej podłogówkę wodną.Taniej ,bardziej uniwersalnie i niczego nie będę musiał upychać watami i kombinować ,żeby nie szumiało i najważniejsze -dogrzeje mi dom do więcej niż 21stopni gdybym chciał,a z Legalett ,jak parę razy pisano bywają z tym problemy

Perm chce ci się jeszcze pisać.Ja już dawno zrezygnowałem z tego wynalazku ,głównie dlatego ,że nie da się podłączyć pompy ciepła ,szumi i jest drogie.Wolę płytę i na niej podłogówkę wodną.Taniej ,bardziej uniwersalnie i niczego nie będę musiał upychać watami i kombinować ,żeby nie szumiało i najważniejsze -dogrzeje mi dom do więcej niż 21stopni gdybym chciał,a z Legalett ,jak parę razy pisano bywają z tym problemy

Chcę, nie chcę. Ja tego tak nie traktuję. Mam coś do powiedzenia to się wypowiadam czy to tu czy w innych wątkach. To że ktoś tu z Legalett będzie na mnie najeżdżał to mi delikatnie mówiąc wisi. Przesadzą, będzie informacja do moderatora i tyle. Oni tak postępują więc mimo że nigdy tego nie robiłem odpłacę im tym samym. Myślę że sporo osób którzy ten wątek czytają zastanowią się nad kilkoma sprawami, dzięki tobie również o ile nie przede wszystkim :).

Witam co tu tak pustoooooo !!!!!!!

Ja też zrezygnowałem ale z innych powodów. Tomek każdy system ma swoje wady i jeszcze nie wymyslono takiego idealnego pasującego dla wszystkich. Decyzja o wyborze jest zawsze indywidualna i zalezy także od innych czynników i okoliczności, których nie będę tu wymieniał bo za długo by o tym pisać. I fakt rezygnacji z tego rozwiązania nie wywołuje umnie frustracji polegającej na wytykaniu samych negatywów tegoż systemu. Nalezy szanować czyjś wybór. W końcu na tym polega różnorodność tego świata.

... I fakt rezygnacji z tego rozwiązania nie wywołuje umnie frustracji polegającej na wytykaniu samych negatywów tegoż systemu. Nalezy szanować czyjś wybór. W końcu na tym polega różnorodność tego świata.

To żeś strzelił! Jaka frustracja? Frustrację to mogą przeżywać nabywcy Legalett jak dowiedzą się że identyczne w działaniu rozwiązanie można miec dużo taniej. Zanim cos napiszesz to może sie zastanów. Ja nigdy nie brałem pod uwagę Legalett. Nie przekonuje mnie ogrzewanie powietrzem, nie przekonuje mnie tanie styro pod fundamentem. Baaardzo nie przekonuje mnie cena. Problemem w tym wątku nie jest postawa forumowiczów tylko klonów przeróżnych Legalett. Jakiekolwiek zapytanie w tym wątku które może poddać w wątpliwość technologię Legalett jest tu traktowane jak atak na firmę. Forumowicz pytający staje się przedstawicielem konkurencji/złośliwym trollem/mało rozgarniętym ale sfrustrowanym barankiem nie rozumiejącym podstawowych rzeczy ale uparcie pytającym (do wyboru). Ja tu chciałem znaleść odpowiedź co można dać pod płytę. Nie znalazłem. Wiem tylko że nie może to być EPS 100. Wystarczyłoby by ktokolwiek z Legalett napisał coś na ten temat Wytłumaczył dlaczego stosują takie a nie inne rozwiązania. Wiele osób chce budować dom na płycie niekoniecznie z Legalett. EPS 100 byłby bardzo dobrym bo najtańszym rozwiązaniem gdyby nie wątpliwości z nim związane. Tutaj ich rozwiania lub potwierdzenia ze strony firmy Legalett nie znajdą. Jakiś ślad jednak jest. PiotrO który był znikł gdzieś a który od lat dzielnie obmawiał tutaj wszystkich z wątpliwościami opisał przypadki stwardniałego styropianu pod płytą legalett. Inny z klonów wprawdzie napisał później że to kłamstwo ale tu akurat PiotrowiO bym wierzył. Jakaś korzyść jednak z tej "dyskusji" jest. Ja napewno styropianu pod płytę nie dam. Myślę że wielu innych też.

Edytowane przez perm

Fakt może przesadziłem i słowo frustracja nie było najwłasciwsze. Chodziło mi głównie o to, iż jesli jakiegoś rozwiązania nie stosuję to nie muszę zaraz wyciągać jego negatywne strony w celu uzasadnienia rezygnacji z niego. Rezygnacja z Legallettu u mnie była spowodowana czym innym i przyznan że głównie jego kosztem. Co do zastosowania styropianu EPS 100 pod płytą to też mam watpliwości, ale zawsze jest wybór można dać XPS. Nie liczyłbym na to iż Legallett przyzna że stosowany styropian się nie nadaje. Każda dyskusja jest dobra, gdy jest dyskusją.

"Forumowicz pytający staje się przedstawicielem konkurencji/złośliwym trollem/mało rozgarniętym ale sfrustrowanym barankiem nie rozumiejącym podstawowych rzeczy ale uparcie pytającym (do wyboru)."

Taaa, jak to jest , a forumowicz entuzjasta rozwiązania - to oczywiście naiwna kryptoreklama L. Oczywiście należy dodać, że forumowicz pytający natrzaskał ponad 2000 postów i nadal pyta, a forumowicz entuzjasta skreślił kilka słów i wziął sie za budowanie. Zajrzałem po kilku miesiącach na temat - a tu bez zmian, malkontenci na etacie. Jak by tu było nudno - gdyby nie samotny rycerz walczący w obronie naiwnych.

Ja sam nie zdecydowałem się na L. bo jest dla ludzi zamożnych - i tyle. Co nie oznacza, że nie jest bardzo ciekawą alternatywą dla budowania standardowego. mam znajomych którzy mają chatkę na L. ( i są baaardzo ciepłolubni) - i jak mówią wybór L. był prawidłowy - i dziś pobudowali by sie tak samo.

Wracając do sprawy.

PANOWIE I PANIE

WIĘCEJ BUDOWANIA, MNIEJ PISANIA. A jeśli pisanie to chociaż do rzeczy. Powtarzanie swoich teorii co 10 postów jest nużące.

Faktem jest że poszczególne wątki tematyczne są w znacznym stopniu "opanowane" przez grupy jedynie słusznych ekspertów , niektóre nieprzerwanie od wielu lat a 2000 wpisów to kwestia zaledwie 3 -4 miesięcy pracy.. Właśnie pracy.. Osobiście jestem zainteresowany legalett lub inną płyta pod planowany dom , najbardziej przekonują mnie rozmowy z osobami które takie coś mają ..Doświadczenia i spostrzeżenia z czasu budowy są często bezcenne ;). A system oglądam od kilku lat przy okazji własnej działalności , inaczej jednak patrzę na to gdy planuje budowę u siebie niż gdy tylko dokładam swoje TO i OWO u klienta.

Szukam osób, które maja Legalett podłączony do gazu, czyli działający na agregatach wodnych

Jak wygląda eksploatacja takiego ustrojstwa, jaką temperaturę pomieszczeń da się uzyskać, jaki piec i jaki koszt, albo może raczej ile m3 gazu w sezonie?

Info może być na priv.

Pozdrawiam :-))