Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaką szerokość fugi macie pomiędzy płytkami podłogowymi (gresowymi, ceramicznymi) ułożonymi na Legalecie? Jaką minimalnie można zrobić?

My mamy 5-6mm w kuchni fugę epoksydową. W łazience zwykła fuga na 2-3mm.

Dodam jeszcze, że polecam fugę epoksydową. My mamy kremową w kuchni i po 3 latach nadal jest idealnie kremowa :)

Edytowane przez avatar25

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym to zrobił tak: Mierzyłbym następnego dnia o świcie po ustabilizowaniu się temperatury

Drążę temat - do pomiarów trzeba by przyjąć jakąś siatkę i wyciągać średnią.

Temperatura mojej podłogi nie jest jednorodna, jest kilka wyraźnie wyczuwalnych miejsc cieplejszych, z czego skwapliwie korzystają koty ;)

Podłoga to prawie wszędzie taki sam gres bez wstawek. Meble tez raczej na wysokich nogach, drzwi pootwierane z założenia.

Co radzisz? Powierzchnia domu to 120 m2. Podłoga, ściany i sufity to będzie około 500 m2. Trzeba się nieźle zwijać, żeby to obmierzyć w ciągu godziny.

Co do biura L., 13 kwietnia wysłałam do nich zapytanie ofertowe na agregaty wodne (ogrzewane gazem ziemnym), dotychczas żadnej odpowiedzi nie było (poza automatycznym potwierdzeniem odbioru mojego maila). Skoro nie chcą zarobić...

Edytowane przez Essa
doprecyzowanie

Co do biura L., 13 kwietnia wysłałam do nich zapytanie ofertowe na agregaty wodne (ogrzewane gazem ziemnym), dotychczas żadnej odpowiedzi nie było (poza automatycznym potwierdzeniem odbioru mojego maila). Skoro nie chcą zarobić...

Cześć Essa,

Rozumiem że chcesz zamienić agregaty elektryczne na wymienniki wodne? Masz podciągnięte w płycie rurki do wymienników wodnych ?

Mam jeszcze pytanko do izolacji stropu - czy ten ekofiber 20 cm to miałaś od początku w projekcie czy postanowiłaś zamienić np. wełnę na ekofiber? Napisałaś tez że masz deskowanie z OSB+ gont bitumiczny... i wszystkie połacie dachu są wentylowane tylko przez "cztery małe kratki" ???:jawdrop: Uważasz że to wystarczy do wentylacji ? Zwłaszcza że skoro w domu na razie wentylacji nie masz i normalnie użytkujesz to ten ekofiber chyba wilgoci sporo dostaje.... ?

Browar

Edytowane przez Browar
literówki

Napastliwy jesteś Browar...

1. nie rozumiem pytania o rurki do wymienników wodnych - tak! rurki mam, miedziane! Zgodnie z projektem! Ale ściany pod termostaty to już muszę kuć, bo nikt w L. mnie nie uprzedził, że należało do nich pociągnąć kabel 3-żyłowy.

2. mam izolację zgodnie z projektem, do tego projektu była "dorysowywana" część legalettowska na etapie projektu, wiele miesięcy przed PnB

3. wentylacja - ja nie myślę, za myślenie wziął pieniądze architekt.

Chcesz się douczyć to proszę: http://www.ugolik.pl/03.html Innym przeczytanie tej strony tez się przyda :)

Ciekawe opracowanie Essa, chociaz powoływanie się na uniwerek w kolorado to tani chwyt wg. mnie.

Wynika że absolutnym priorytetem jest sprawna wentylacja stropodachu, jeśli jej nie będzie granica dopuszczalnej wilgotności ekofibru przekroczy 23 % i nastąpi spadek izolacyjności.

Pozostaje sprawdzić wilgotność ekofibru jeśli jest taka możliwość.

1. nie rozumiem pytania o rurki do wymienników wodnych - tak! rurki mam, miedziane! Zgodnie z projektem! Ale ściany pod termostaty to już muszę kuć, bo nikt w L. mnie nie uprzedził, że należało do nich pociągnąć kabel 3-żyłowy.

2. mam izolację zgodnie z projektem, do tego projektu była "dorysowywana" część legalettowska na etapie projektu, wiele miesięcy przed PnB

Skoro projekt L. dostałaś wiele miesięcy przed PnB to chyba było trochę czasu na przejrzenie jego zawartości?

Okablowanie do termostatów jest w projekcie opisane.

Skoro projekt L. dostałaś wiele miesięcy przed PnB to chyba było trochę czasu na przejrzenie jego zawartości?

Okablowanie do termostatów jest w projekcie opisane.

Tak zaciekle bronicie Legalettu, a gdzie nie poskrobiecie to zaczynacie się ośmieszać. Trochę inteligencji trzeba w to włożyć, Panowie.

Okablowanie mam zgodne z projektem L. Tyle tylko, że pasuje wyłącznie do L. elektrycznego, a mój od początku miał być 2-wariantowy. Zresztą w moim projekcie są znacznie większe wpadki. Nie twierdzę, że nie wolno się pomylić projektantowi, ale dobrze by było skorygować taka pomyłkę, choćby ustnie w rozmowie z inwestorem.

A poza tym, nigdzie nie napisałam, że dostałam projekt L. przed pozwoleniem na budowę! To Legalett dostał mój projekt dużo wcześniej, a nie odwrotnie! Zresztą na sprawę kabli nie ma to większego wpływu, bo i tak kładzie się je dopiero po SSZ.

Bicie z Wami piany mnie nie interesuje, jest jeszcze mniej konkretne niż kilka lat temu, gdy brylował na tym wątku PiotrO.

Szczucie każdego zwykłego użytkownika L., który ma swoje problemy i wątpliwości dotyczące systemu, powoduje, że wiarygodność traci nie tylko ten watek, ale i cały system grzewczy. Czasy wiary, że "OMO pierze samo" i na dodatek już w pralce prasuje, dawno minęły.

Ukłony dla nielicznych normalnych; dobra robota Avatar25; szkoda, że jest nas tutaj tak mało.

Essa myślę, że MCB nie miał nic złego na myśli. Ja też nie wiedziałem, że w przypadku zmiany z agregatów elektrycznych na wodne będzie trzeba podłączyć inny termostat i co za tym idzie kuć ścianę :( W projekcie były tylko termostaty dla agregatów elektrycznych uwzględnione. Edytowane przez avatar25

Nie rozumiem czemu się tak unosisz.

Większość z nas chce Ci pomóc i dlatego tak wypytujemy o szczegóły.

Wpisy na forum nie zawsze są w stanie odzwierciedlić stosunek piszącego do tematu i czasem można takie wypowiedzi błędnie interpretować.

Chcę, żeby mój L. pracował wydajnie. Dlatego wymieniam się uwagami na forum. Naprawdę zależy mi na tym, żeby poznać przyczynę niedogrzewania pomieszczeń w Twoim domu. Może dzięki temu poprawię coś u siebie.

Mówisz o braku konkretów. A przecież w reakcji na Toje posty zarzuciliśmy Cię zapytaniami o parametry Domu, systemu grzewczego, jakości wykonania.

Właśnie po to,żeby mieć konkretne dane do analizy zagadnienia.

Jeżeli wymianę postów na temat kolejności warstw izolacji uważasz za nieprzydatną to bardzo mi z tego powodu przykro.

A Twoje odpowiedzi typu "brak wentylacji" wnoszą tylko kolejne wątpliwości.

Pisałem dużo o moich rozważaniach na temat sterowania systemem. Między innymi o planowanym wykorzystaniu prognoz pogody w efektywnym ustawianiu parametrów grzania (wyprzedzenie). Po pierwszym sezonie wydaje mi się, że nie jest to konieczne. Co do samych sterowników to zrezygnowałem z legalettowych bo mam instalację KNX i własne sterowniki.

Także moje spostrzeżeni odnośnie okresu rozruchowego płyty i równoczesnego korzystania z alternatywnego źródła ciepła (kominek) uważam za wartościowe. Mam nadzieję, ze komuś się przydadzą.

Ja zaciekle L. nie bronię. W moim projekcie były wpadki. Np. agregat umieszczony pod 750 litrowym buforem cwu. Pisałem o tym więc można to sprawdzić.

m.

Nam jak w sierpniu wylewali fundament rurki miedziane do wodnych wymienników chcieli zastosować obligatoryjnie, bo teraz już wstawiają nie na życzenie tylko w standardzie. Zrezygnowaliśmy mimo to ze sterczących z podłogi króćców bo nie wyobrażamy sobie w małym domku miejsca na kotłownię.

Essa zauważyłem że każdy kto zainteresował się Twoim przypadkiem jest nieuprzejmy, marudny i niekonkretny wg. Ciebie.

Essa napisz prosto z mostu co oczekujesz od nas mieszkańców na legalettcie, w tym temacie.

3. wentylacja - ja nie myślę, za myślenie wziął pieniądze architekt.

Chcesz się douczyć to proszę: http://www.ugolik.pl/03.html Innym przeczytanie tej strony tez się przyda :)

Przeczytałem.

Pomimo tytułu: "EKOFIBER - - Brak konieczności stosowania paroizolacji i wiatroizolacji" słowo wiatroizolacja nie pojawia się w tekście.

W projekcie były tylko termostaty dla agregatów elektrycznych uwzględnione.

I o to się własnie czepiam. Położenie kabla 3x1,5 zamiast 2x1,5 jest prawie zerowym kosztem na etapie budowy. Gorzej później.

Nie chciałbyś mieć alternatywy dla energii elektrycznej? Nie tylko dla gazu ziemnego, ale tez np. dla pieca na tani miał węglowy, gdy Cię przyciśnie bieda? Albo nawet dla elektrociepłowni, o ile Twoje dzieci tego dożyją. Gdybyś wiedział, to nie pociągnąłbyś potrójnego kabla?

Mam wrażenie, że etap projektowy jest jednym z najsłabszych ogniw w całym systemie L., a i inwestor jest wtedy jeszcze zielony jak szczypiorek. "Dobra robota" projektanta powinna polegać na przewidzeniu potencjalnych zmian i po dyskusji z inwestorem, uwzględnieniu ich w projekcie.

A MCB niech się zapyta jaki kabel jest w projekcie, zamiast mnie atakować, że dokumentacji nie czytałam.

Nie mam dokumentacji przy sobie, ale może masz rację. Sprawdzę w domu.

Co do etapu projektowego to jest on kluczowy. Sama budowa L. to kilka dni, i z reguły już za późno na zmiany. My już o tym wiemy. Piszę to aby ostrzec pozostałych.

I niestety mimo "posiadania" kierbuda i inspektora nadzoru inwestor musi znać się na wszystkim i wszystko sprawdzać. Taka to już nasza rzeczywistość.

Essa napisz prosto z mostu co oczekujesz od nas mieszkańców na legalettcie, w tym temacie.

1. od Ciebie w tej chwili? - sprawdź i napisz jakie masz okablowanie w projekcie, tak proforma ;)

2. szukałam na forum osób, które:

- mają wymienniki wodne i powiedzą z czym to się je,

- ich legalett jest w stanie dać temperaturę pomieszczeń między 24-25 st. przy mrozach.

Być może L. po prostu nie uciągnie więcej jak 21 st. w naszych warunkach. Może z powodów marketingowych ilość agregatów jest niedoszacowana, a zakres temperatur przeszacowany? I docieplenie stropu nie wpłynie znacząco na temperaturę pomieszczeń.

Żeby to sprawdzić metodą Harnasia lub metodą grzania 24/24h muszę poczekać do zimy. Gdyby ktoś opisał podobny problem i jego rozwiązanie byłoby mi łatwiej. A tak mam znowu 1 sezon do tyłu.

Ty piszesz, że oddzielenie ekofibru od poduszki powietrznej nad nim folia paroprzepuszczalną (czyli wiatroizolacyjną) jest błędne, MCB pisze, że wręcz przeciwnie. Dla mnie testowanie tego metodą prób i błędów, wiąże się z ogromna pracą i kosztami, czego wolę uniknąć.

Jedno niedogrzane pomieszczenie to całkiem osobny problem, który w międzyczasie uciekł, pojawiły się za to kwiatki typu "kable do termostatów", co akurat uważam za pożyteczne dla innych.

Qbelek - mieszkasz już? Jak masz rozprowadzona c-z wodę?

Patrzymy na legalett każde z innej perspektywy. Mi się też na początku, 4 lata temu, podobało. Teraz widzę również błędy i niedoróbki.

Brak kotłowni jest Twoim wyborem, którego nie oceniam. Moim wyborem jest taki projekt małego domku, który "potencjalna kotłownię" zawiera. Jest to zresztą pomieszczenie niewielkie (4 m2), które teraz rewelacyjnie sprawdza się jako pralnia, a rurki są ukryte w 5 cm murku za pralką.

Sama budowa L. to kilka dni, i z reguły już za późno na zmiany.

I niestety mimo "posiadania" kierbuda i inspektora nadzoru inwestor musi znać się na wszystkim i wszystko sprawdzać.

No... my wyłapaliśmy kominek na środku salonu i to tuż przed zalaniem płyty ;) Lepiej późno niż wcale.

Mój kierbud np. puścił nierówną płytę. Z jego punktu widzenia to pewnie było nieistotne, ja wydałam kasę na drogą zaprawę elastyczną i na wylewki samopoziomujące, o dodatkowej robocie nie wspomnę.

Każdemu doradzę: sprawdź swoją płytę sam, bo reklamowanie się nie udaje. Jak? Zrób sztuczny deszcz i zobacz czy masz kałuże.

My mamy elektryczne jak już wiadomo. Z tego co ja zauważyłem to w weekend chodziło mi ogrzewanie prawe cały czas żeby nagrzać do zadanej temperatury np. 22 stopnie. Szczególnie na początku okresu grzewczego. Następnie w ciągu tygodnia ogrzewanie włączało się tylko w nocnej taryfie żeby utrzymać zadaną temperaturę. Podniesienie temperatury w ciągu tygodnia jest już niemożliwe przy wykorzystaniu tylko grzania w nocy. Żeby podnieść temperaturę trzeba w następnym tygodniu znowu włączyć na cały weekend żeby podnieść do np. 24 stopni i w ciągu tygodnia w nocy ją utrzymywać. Jak testowałem system podniosłem temperaturę do 29 stopni.

Na początku zimy miałem problemy z utrzymaniem temperatury wykorzystując tylko grzanie w nocy. Okazało się, że problemem był brak dokładnego ocieplenia okien na poddaszu (jeszcze wykańczam). Po zaizolowaniu okien, 5cm wełny + folia paraizolacyjna nagle system przestał mieć problemy z utrzymaniem temperatury w tygodniu. Dziwne jest to, że taka drobnostka zmieniła radykalnie wydajność systemu.

Edytowane przez avatar25

Żeby podnieść temperaturę trzeba w następnym tygodniu znowu włączyć na cały weekend żeby podnieść do np. 24 stopni i w ciągu tygodnia w nocy ją utrzymywać.

Czemu podgrzewasz w weekendy? Masz wtedy też taniej?

Jak testowałem system podniosłem temperaturę do 29 stopni.

A ile wtedy było na dworze?

Dziwne jest to, że taka drobnostka zmieniła radykalnie wydajność systemu.

My zamówiliśmy dwa lata temu termowizję, przy mrozie -20. Połataliśmy mostki termiczne w zeszłym sezonie. Tak w ogóle to strop wtedy nie był zimniejszy od reszty, raczej okna i parapety wtedy przepuszczały, a to już dawno poprawiliśmy.

Ty piszesz, że oddzielenie ekofibru od poduszki powietrznej nad nim folia paroprzepuszczalną (czyli wiatroizolacyjną) jest błędne, MCB pisze, że wręcz przeciwnie.

Na swoim dachu mam membranę dachową (wiatroizolację) czyli folię wysokoparoprzepuszczalną. Membrana dachowa (wiatroizolacja) ułożona jest miedzy OSB a łatami pod blachodachówką. Membrana przepuszcza wodę w stanie pary ale nie przepuszcza wody w stanie ciekłym. A więc z jednej strony umożliwia opuszczenie pary wodnej z wełny izolującej budynek, która przeniknęła do niej przez paroizolację (co jest normalnym procesem) a z drugiej ochrania połać dachową przed wniknięciem wody z zewnątrz. Dyfuzja pary wodnej w membranie działa w jedną stronę dlatego folię kładzie się odpowiednią stroną np. napisami na zewnątrz.

Kable zasilajace :

2x230V N 16A

4x2,5 mm2

przewody sterujące do termostatu pokojowego GT 1,2,3,4 3x1,5 mm2

przewody do termostatu kominkowego GT-K 2x1,5 mm2

Rury c-z mam prowadzone w ścianach, w fundamencie są tylko rury kanalizacyjne.