Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drogi Geno - Najlepszy doradco na tym forum!!!

Jak na doradcę to szybko ulegasz emocjom.

Przykro mi, że podejrzewasz mnie o obśmiewanie i próbujesz obrazić. Nie znajduje w moim liście powodów do tego.

Żeby tak zaraz wymyślać mi od 15-latków. A fee, to nie przystoi najlepszemu doradcy na tym forum!!! A z tym egzaminem gimnazjalnym to już przesadziłeś (gimnazjaliści nie budują prawdziwych domów!). A może Ty nie jesteś doradcą od budownictwa tylko od oświaty w ekipie nowego ministra oświaty? Jesteś nauczycielem w gimnazjum?

Mamy tu raczej nieporozumienie związane ze słowem wesoło. Zrobiło mi się wesoło w pozytywnym tego słowa znaczeniu - poprawiłeś mi humor.

Czyżby brakowało Tobie dziś poczucia humoru? Masz dziś kiepski dzień?

Jeśli to możlwie proponuję zdystansuj się proszę lub nie odpisuj do czasu, gdy tego nie będziesz mógł uczynić.

:)

Ucieszyło mnie, że ktoś szuka odpowiedzi na nurtujące go pytania. A po przejrzeniu kilku Twoich wcześniejszych listów doszedłem do wniosku, że znasz kosztorys z Legalett.

Widocznie się myliłem. Przepraszam za to, że nie zapytałem.

Starałem się w poprzednim liście odpowiedzieć Tobie konkretnie, krótko i stąd cytat z kosztorysu Legalett.

"Nadal jestem ciekaw dlaczego bez podsypki i koparki kosztuje 360zł/m2?"

Zapytaj u źródła - napisz do Legalett Gdańsk.

Pozdrawiam serdecznie życząc większego dystansu i poczucia humoru :lol:

Piotr

------------------------------

"Sztuką jest umieć śmiać się z samego siebie" :)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drogi Geno - Najlepszy doradco na tym forum!!!

Jak na doradcę to szybko ulegasz emocjom.

Przykro mi, że podejrzewasz mnie o obśmiewanie i próbujesz obrazić. Nie znajduje w moim liście powodów do tego.

Żeby tak zaraz wymyślać mi od 15-latków. A fee, to nie przystoi najlepszemu doradcy na tym forum!!! A z tym egzaminem gimnazjalnym to już przesadziłeś (gimnazjaliści nie budują prawdziwych domów!). A może Ty nie jesteś doradcą od budownictwa tylko od oświaty w ekipie nowego ministra oświaty? Jesteś nauczycielem w gimnazjum?

Mamy tu raczej nieporozumienie związane ze słowem wesoło. Zrobiło mi się wesoło w pozytywnym tego słowa znaczeniu - poprawiłeś mi humor.

Czyżby brakowało Tobie dziś poczucia humoru? Masz dziś kiepski dzień?

Jeśli to możlwie proponuję zdystansuj się proszę lub nie odpisuj do czasu, gdy tego nie będziesz mógł uczynić.

Ucieszyło mnie, że ktoś szuka odpowiedzi na nurtujące go pytania. A po przejrzeniu kilku Twoich wcześniejszych listów doszedłem do wniosku, że znasz kosztorys z Legalett.

Widocznie się myliłem. Przepraszam za to, że nie zapytałem.

Starałem się w poprzednim liście odpowiedzieć Tobie konkretnie, krótko i stąd cytat z kosztorysu Legalett.

"Nadal jestem ciekaw dlaczego bez podsypki i koparki kosztuje 360zł/m2?"

Zapytaj u źródła - napisz do Legalett Gdańsk.

Pozdrawiam serdecznie życząc większego dystansu i poczucia humoru :lol:

Piotr

------------------------------

"Sztuką jest umieć śmiać się z samego siebie" :)

Widać obcowanie odmienne od face-to-face zasadniczo zaciemnia obraz - więc jeśli uraziłęm to przepraszam ale takie miałęm odczucia.

Co do kosztów nie pisanie do Legallet odpada bo nie będzie to zbyt obiektywne - wolałbym rozbić wartość na elementy systemowe-agregaty,kształtki itd. jako jedną kwotową część,zasadniczo nie podlegającą mojej wycenie bo nie mam pojęcia ile to moze kosztować. Wydzielić też drugą kwotową część i oszacować pioszczególne składniki - tu z wyceną nie widzę problemu. Głównie mnie zastanawia na ile jest Legallet wyceniony ponad to ile powinien kosztować.

"Widać obcowanie odmienne od face-to-face zasadniczo zaciemnia obraz - więc jeśli uraziłęm to przepraszam ale takie miałęm odczucia."

Przeprosiny przyjęte. Spotkanie twarzą w twarz czyli osobiste byłoby pewnie ciekawe. Czy Ty mieszkasz w Polsce?

"Głównie mnie zastanawia na ile jest Legallet wyceniony ponad to ile powinien kosztować." Wybacz mi moją ciekawość - Geno, a na co Ciebie to wiedzieć?

Poczytałem cześć Twojej obfitej korespondencji i zastanawiam się czy, aby uniknąć podobnych nieporozumień jak to dzisiejsze ze mną, nie wartałoby, abyś zmienił swój podpis. Dlaczego? Bo najlepszy doradca rzadko używa stwierdzeń typu:

"Wydaje mi się, że bez wielkich "ogryzków"

Cegły podobno można docinać

Z tego co pamiętam pionowe spoiny nie powinny być "na pełno" ale może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie."

A te znalazłem w kilku Twoich listach :-)

Ot, to tylko taka propozycja - zrobisz jak zechcesz.

Piotr

PS No i najlepszy doradco "pisz czytelniej", bo czasem trudno połapać się w Twoich "bazgrołach". Taż nie przystoi robić tyle błędów...

"Widać obcowanie odmienne od face-to-face zasadniczo zaciemnia obraz - więc jeśli uraziłęm to przepraszam ale takie miałęm odczucia."

Przeprosiny przyjęte. Spotkanie twarzą w twarz czyli osobiste byłoby pewnie ciekawe. Czy Ty mieszkasz w Polsce?

"Głównie mnie zastanawia na ile jest Legallet wyceniony ponad to ile powinien kosztować." Wybacz mi moją ciekawość - Geno, a na co Ciebie to wiedzieć?

A na co wiedzieć przeciętnemu człowiekowi o zasadach mechanizmu samoświadomości? Z ciekawości,ot co oraz oceny względem tego gdyby to miałą wykonywać firma nie związana z Legallet.

Poczytałem cześć Twojej obfitej korespondencji i zastanawiam się czy, aby uniknąć podobnych nieporozumień jak to dzisiejsze ze mną, nie wartałoby, abyś zmienił swój podpis.

Podpis jest jak najbardziej na miejscu - głównie intersują mnie konstrukcje żelbetowe,stalowe, fundamentowanie itd.

Dlaczego? Bo najlepszy doradca rzadko używa stwierdzeń typu:

"Wydaje mi się, że bez wielkich "ogryzków"

Jeśli nie mam czasu na sprawdzenie czegoś używam intuicji i aby z drugiej strony nie być zruganym za nadmiernie autorytatywne wypowiedzi stosuje domniemanie. Poza tym tytuł nie przysługuje tylko jednej osobie na tym forum to raz po drugie przydałyby się jakieś specjalizacje.

Cegły podobno można docinać

To było na zasadzie - podobno jabłko z drzewa leci w dół....

Z tego co pamiętam pionowe spoiny nie powinny być "na pełno" ale może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie."

Znasz takie stwierdzenie,że jak ktoś jest do wszystkiego to jest......jeśli czegoś nie pamiętam dokładnie to nie będę za wszelką cenę udowadniał,że tak jest a jak pisałem poprzednio na każdym aspekcie budownictwa nie sposób się znać - czy ginekolog potrafi przeprowadzić operację na otwartym sercu?

A te znalazłem w kilku Twoich listach :-)

Ot, to tylko taka propozycja - zrobisz jak zechcesz.

Piotr

Jak przeczytasz wszystkie to pogadamy :wink:

PS No i najlepszy doradco "pisz czytelniej", bo czasem trudno połapać się w Twoich "bazgrołach". Taż nie przystoi robić tyle błędów...

Nie nazwałbym tego błędem ale raczej niedoskonałością klawiatury - jak znajdziesz sporą ilość błędó innego rodzaju w moich postach to czekam na cytaty.

Ogólnie marna prowokacja wraz z szukaniem na siłę punktu zaczepienia,niestety się cały czas ślizgasz.

No, no

dobry jesteś w te klocki...

słowne.

Nawet bardzo dobry...

jak na najlepszego doradcę na tym forum w dziedzinie konstrukcji żelbetowych, stalowych... :)

Na dziś pasuję, bo "time is money", wątek nie ten - nie o "ślizganiu" (inni się mogą słusznie obruszyć).

Jakowejś prowokacyji się Waść doszukujesz i "punktów zaczepienia", a jam tylko pożartować chciał i coś więcej o Tobie się dowiedzieć.

A klawiaturę warto zmienić skoro to jej, a nie obsługującego - jak myślę - ją niedoskonałość (?).

Trzymaj się ciepło i zdrowo...

Do ponownego...

Piotr

PS W interesującej Ciebie sprawie, moim zdaniem, najlepiej zadzwoń do p. Wojtka N. - poda Ci firmy w Polsce, które współpracują z nimi lub działają na własną rękę... nie dając gwarancji. :(

A klawiaturę warto zmienić skoro to jej, a nie obsługującego - jak myślę - ją niedoskonałość (?).

.

Może i wart ale niektórzy potrafią zrobić błą w temacie więc czymże są drobne błędy literowe szczególnie ,że gdybym średnio wklepywał w jednym poście 160 znaków to wklepałem już 462720 :wink:

BTW Na ile Legallet daje gwarancje i czy jest wyodrębniona gwarancja na sam styropian ?

BTW Na ile Legallet daje gwarancje i czy jest wyodrębniona gwarancja na sam styropian ?

Od jakiegoś miesiąca nie mogę się doprosić tej gwarancji do wglądu.

Wolałbym się z nią zapoznać, zanim podpiszę umowę.

Chyba jutro ostatni raz przypomnę Legalettom... grzecznie.

Może ktoś na forum ma tą gwarancję i się podzieli? Bardzo jestem ciekaw, co tam stoi.

Pozdrawiam, Jakub Krzyżewski

Witam

Z tego, co pamiętam gwarancja jest na 30 lat na całość inwestycji i nie ma osobnego dokumentu gwarancji. Jeśli otrzymałeś umowę, to w niej jest punkt poświęcony gwarancji.

Osobnej gwarancji na stryopian nie ma. :)

Mógłby ktoś zapytać: a czemu nie na stal, beton...?

Przypuszczam, że interesujący pytającego parametr styropianu jest podany w jego danych, które można otrzymać u producenta...

Powodzenia

Piotr

[/url]

Witam

Z tego, co pamiętam gwarancja jest na 30 lat na całość inwestycji i nie ma osobnego dokumentu gwarancji. Jeśli otrzymałeś umowę, to w niej jest punkt poświęcony gwarancji.

Przypuszczam, że interesujący pytającego parametr styropianu jest podany w jego danych, które można otrzymać u producenta...

Powodzenia

Piotr

[/url]

Ok tyle właściwie mi wystarczy, choć wątpliwości nadal nie rozwiało i mam związane z procesem starzenia się styropianu Może szwedzi mają jakieś badania ale nie znam szwedzkiego :D

Jeśli chodzi np. o żelbet to wykonanie wg normy to swoista gwarancja 50 letniej trwałości :wink: Jeśli chodzi o stal nie ma problemu z określeniem trwałości z zależności od środowiska i stopnia ochrony.

Geno takie są cechy Piotra O. że

1) Legalettu & Praefy będzie bronić jak niepodległości

2) jak w dyskusji może się przyczepić do adwersarza to to zrobi, mimo że mało to merytoryczne (np. żeś jest - a przecież sam sobie tego "tytułu" nie nadałeś -> chyba Piotrowi zazdrość albo i coś :) )

3) nadal podejrzewam Piotra że pracuje dla Praefy lub Legalettu (co samo w sobie nie jest nijakim występkiem)

pozdr - Krzysiek

Witam

Powodzenia

Piotr

[/url]

Gwoli ścisłości, gwarancja 30 lat jest na płytę bez agregatów, na które z kolei dają gwarancję dwuletnią (mało ale co zrobić...)

Co do umowy, to pisze w niej, że gwarancję dostanę po dostarczeniu Legeltttowi protokołu odbioru płyty.

To że w umowie pisze coś tam o gwarancji to nic nie znaczy, bo istotne są warunki gwarancji, a tam o nich nie ma ani słowa.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Dzisiaj dostałem ofertę, cena mnie powaliła. :cry:

Czy są jakieś sposoby gospodarcze zrobienia płyty grzewczej.

Czy może to zrobić inna firma na licenji Legalett?

proszę pomocy bo bardzo chcę miec ten sposób ogrzewania.

pozdrowienia

Miałem przyjemnośc oglądać dom modelowy z legalettem jaki stal przy katowickim markecie Geant.Bardzo wtedy spodobal mi się ten system grzewczy lecz teraz im bliżej jestem konkretnego wyboru patrze na legalett juz mniej entuzjastcznie.

Bardzo wysokie koszty na etapie budowy jak i z tego co mozna tu bylo wyczytac sporo większe rachunki za prąd niz te jakie reklamuje Praefa na pewno nie zachęcają do tego systemu.

Korzystając z kalkulatora na stronie http://www.domcieply.pl/index.php?pid=5&PHPSESSID=50bb73684d7ebefeb43a1193b2c33a33

wychodzi mi że orientacyjny koszt ogrzewania domu jaki planuję postawic nie przekracza kosztów o jakich tu czytałem.

Licząc sezon grzewczy od 15 wrzesnia do 15 kwietnia przy temperaturze wewnatrz 22 stopnie(na zewnatrz -16) w domu parterowym o powierzchni 115 m koszt ogrzewania wyszedł mi na kalkulatorze w granicach 2400zł.Jest to porównywalne z legalettem natomiast koszt instalacji legalettu jest aż 3-4 krotnie wyzszy.

Czyz wiec nie lepiej niż z legalettu skorzystać z pieców akumulacyjnych z dynamicznym rozladowaniem ??

Czyz wiec nie lepiej niż z legalettu skorzystać z pieców akumulacyjnych z dynamicznym rozladowaniem ??

Odpowiadając żartobliwie/złośliwie na twoje pytanie można napisać:

Lepiej a) ognisko na posadzce, b) koza, c) kominek, d) ... i tu kolejno inne źródła ciepła tańsze niż legalett aż do pompy ciepła.

Nie można patrzeć na ten system ogrzewania tylko przez pryzmat ceny.

Owszem piece akumulacyjne są tańsze, ale jeśli ktoś chce podłogówkę to nie wchodzą w rachubę.

Jeżeli masz gaz w granicy to może lepiej zrób tradycyjną podłogówkę. Powinno być taniej w eksploatacji niż akumulacyjne.

Itd, itd.

Jak pisałem wcześniej zrób kosztorys całego(!) systemu i porównaj z innymi kompletnymi systemami + fundament i wszystko to co daje legalett a czego nie ma w innych systemach.

Licząc sezon grzewczy od 15 wrzesnia do 15 kwietnia przy temperaturze wewnatrz 22 stopnie(na zewnatrz -16) w domu parterowym o powierzchni 115 m koszt ogrzewania wyszedł mi na kalkulatorze w granicach 2400zł.Jest to porównywalne z legalettem natomiast koszt instalacji legalettu jest aż 3-4 krotnie wyzszy.

Liczyłeś dla podłogówki czy akumulacyjnych?

W obu przypadkach źródło to samo. Koszt powinien być porównywalny z tym że przy podłogówce można obniżyc temp. o 1-2 st. co wpłynie na spadek kosztów.

MCB

Czy ktoś myślał o tym żeby w celu obniżenia kosztów legalett ogrzewać tylko kominkiem?

Ja myślałem.

Nawet są przetwornice legaletta woda-powietrze.

Zadałem dwa razy pytanie na Forum jak się sprawuje taki system, ale nie doczekałem się odpowiedzi.

Musi nikt nie praktykuje [i ja osobiście stchórzyłem]. :roll:

pozdrawiam TomekJ.

A czy pytałeś o to rozwiązanie z kominkiem firmę Legalett?

I ważniejsze pytanie: czy już jeteś użytkownikiem płyty i kto Ci ją wykonał?

Pytałem Legaletta o opinię dot. wymiennika woda-powietrze i wyglądała rozsądnie i szansownie. Tylko ta cena... 2 x 4600. :evil:

Ale ich pierwsza odsłona wymiennika kominkowego TEŻ wyglądała szansownie, a okazała się licho działać [miała kilkaset watów czyli o 10x za mało].

Szczegóły znajdziesz m.in. w tym wątku.

Nie mam Legaletta i z uwagi na brak rekomendacji użytkowników wymiennika woda-powietrze na Legalecie - najprawdopodobniej nie będę miał. :roll:

pozdrawiam TomekJ.