Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Roger,

powietrza w kominkowych rurach raczej nie będziesz słyszał.

Sto razy bardziej uciążliwy jest szum agregatu. U nas słychać agregat zamknięty w szafie wnękowej i jeszcze na klapie jest ustawiona taka ruchoma szafka z szufladami.

Niestety trzeba się przyzwyczaić, mi szum dosyć przeszkadza przez 1-2 tygodnie na początku każdego sezonu grzewczego.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam a ja mam takie pytanko, cena zalezy od powierzchni zabudowy, ale sama plyta fundamentowa nie zajmuje tej powierzchni, bo nie wychodza w nia tarasy itp. Czyli mam placic za m2 czegos co nie bedzie zrobione, mysle i nie rozumiem tego. Wycene dostalismy za powierzchnie zabudowy a plyta bedzie mniejsza. Czy tak jest u wszystkich, czy wdarl sie jakis blad? I jeszcze mam pytanie, bo o tym zapomnielismy a malo kto widzi to w projekcie. Garaz jest w bryle domu, ale podloga jest nizej od podlogi w reszcie domu, czy da sie to zrobic tak, zeby plyta nie stracila na izolacji, czy lepiej zrobic plyte na sam dom a garaz oddzielne fundamenty. Mozg mi sie juz lansuje od tego wszystkiego :D.

Witam [...]

U nas wycena byla na plyte pod sam dom, ganek i taras byly dostawiane pozniej. Proponuje sprawdzic w projekcie co wchodzi w powierzchnie zabudowy (taras chyba nie wchodzi).

Garaz mamy "1 stopien nizej" i tam jest plyta nieogrzewana. W czasie budowy pomiedzy domem a garazem wykonano skos. Na to byl rozlozony styropian, zbrojenie, a potem wylany beton. Takze plyta ma ciaglosc izolacji pod spodem. Dodatkowo sciane pomiedzy garazem a domem mamy ocieplona tak jak inne sciany zewnetrzne. Tak jest u nas, nie wiem czy to lepiej czy gorzej.

Chyba sie machnelismy w podliczeniach jednak, ale wciaz ten garaz nas zastanawia. Czyli roznica poziomow mozliwa, ale faktycznie ciekawe czy ma to jakies minusy dla izolacji, no i obawiam sie, ze spadek u nas jest wiekszy, 30cm od poziomu domu, czyli pewnie jakies 2 schodki. Edytowane przez Jagusia78

powiadomienia o nowych postach jakos przestaly do mnie docierac.

Do mnie też nie docierają.

Zastanawia mnie dlaczego nie proponują c-z wody w płycie. Ktoś drążył temat?

U nas, na wyżu budowlanym, był problem ze znalezieniem wykonawcy do instalacji prowadzonej górą ścian

Ja w moim kanadyjczyku chciałem mieć właśnie rurki od c-z wody puszczone w płycie. Raz, że rurki puszczone w ścianach zimą, przy wielkich mrozach bardziej by się wyziębiały niż potrzeba (straty na cyrkulacji), dwa że niepotrzebnie bym wycinał drewniany szkielet na całej długości pod rurkę.

Sprawa oparała się nawet. o dyr. technicznego.

Stwierdził, że nie chcą tego robić, bo dają 30 lat gwarancji na płytę a nie na hydraulikę i nie wiedzą czy hydraulika wytrzyma 30 lat.

Ostatecznie ustaliliśmy, że moje roszczenia z tytułu hydrauliki będą wyłączone, i ja we własnym zakresie mam kupić rurki do ciepłej, zimnej wody i cyrkulacji z zaznaczeniem, że rurka nie może mieć łączeń w płycie a oni zatopią ją w płycie.

I tak też mam zrobione.

Pozdrawiam

Ja w moim kanadyjczyku chciałem mieć właśnie rurki od c-z wody puszczone w płycie. Raz, że rurki puszczone w ścianach zimą, przy wielkich mrozach bardziej by się wyziębiały niż potrzeba (straty na cyrkulacji), dwa że niepotrzebnie bym wycinał drewniany szkielet na całej długości pod rurkę.

Każdy orze jak może :)

W moim kanadyjczyku puściłem rurki na ścianie ale pod rusztem dodatkowej izolacji ściany od wewnątrz budynku, wiercenie szkieletu zbędne.

Zastanawia mnie dlaczego nie proponują c-z wody w płycie. Ktoś drążył temat?

U nas, na wyżu budowlanym, był problem ze znalezieniem wykonawcy do instalacji prowadzonej górą ścian

Stwierdził, że nie chcą tego robić, bo dają 30 lat gwarancji na płytę a nie na hydraulikę i nie wiedzą czy hydraulika wytrzyma 30 lat.

Ostatecznie ustaliliśmy, że moje roszczenia z tytułu hydrauliki będą wyłączone, i ja we własnym zakresie mam kupić rurki do ciepłej, zimnej wody i cyrkulacji z zaznaczeniem, że rurka nie może mieć łączeń w płycie a oni zatopią ją w płycie.

I tak też mam zrobione.

Ja mam rurki w plycie. Nikt sie nie sprzeciwial, a nawet sami zaproponowali, tylko aby to byl dobry material. Wzialem alu-pex w izolacji zarowno do cieplej, ziminej jak i cyrkulacji.

Pompe cyrkulacyjna chcialem sam oprogramowac aby "krecila" woda tylko wtedy kiedy to jest najbardziej prawdopodbne a okazalo sie, ze taki program ma sam piec.

1. Garaż: u mnie jest 15 cm. niżej. Płyta garażu łączy się z płyta domu. Nieogrzewana. Izolowana od spodu tak jak płyta pod domem. Garaż dodatkowo ocieplony od wewnątrz. Płyta garażu nie. Ciepło z płyty domu ucieka do płyty garażowej. Czy to źle to trudno powiedzieć. Garaż nie ma własnego ogrzewania. Dzięki przenikaniu ciepła z domu jest w nim trochę cieplej.

2. Woda: dałem w płycie rurki systemu Hepworth. Zakupiłem we własnym zakresie. Ociepliłem otuliną. Panowie umieścili w płycie. Nie było żadnych problemów.

3. Zasilanie agregatów: na moją prośbę peszle w płycie. Wykonał L. w cenie. Czy to był dobry pomysł? Nie wiem. Słabsze jest odprowadzanie ciepła od kabli i nie mogą przenosić takich mocy jakie by przenosiły po umieszczeniu ich w tynku.

m.

1. Garaż: u mnie jest 15 cm. niżej. Płyta garażu łączy się z płyta domu. Nieogrzewana. Izolowana od spodu tak jak płyta pod domem. Garaż dodatkowo ocieplony od wewnątrz. Płyta garażu nie. Ciepło z płyty domu ucieka do płyty garażowej. Czy to źle to trudno powiedzieć. Garaż nie ma własnego ogrzewania. Dzięki przenikaniu ciepła z domu jest w nim trochę cieplej.

U mnie płyta garazu i domu to jedna całość - jeden poziom. Część garazowa płyty jest nieogrzewana i nie ma izolacji między częśćia garażową a resztą domu - na pytanie dlaczego nie dali tej izolacji usłyszalem w L. że wg projektu domu który im dostarczyłem w garażu powinny byc grzejniki więc potraktowali to jako pomieszczenie ogrzewane - stąd brak izolacji (pododno daja ja zawsze gdy garaż ma być nieogrzewany).

...no i załozyłem gustowny grzenik w garazu :)

Browar

Witam,

to ja też coś wtrącę..

U mnie też garaż nieogrzewany, przytulony do ściany domu. Płyta garażu 15cm poniżej poziomu płyty domu, płyty odizolowane od siebie styro 10cm, połączone są kilkunastoma prętami zbrojeniowymi (tak kazał legalett) żeby ograniczyc ewentulane ruchy względem siebie. Izoalcja płyty 20cm styro. Garaż ocieplony 15cm styro, ściana między domem i garażem ocieplona 20cm "szarego" styro (tak jak reszta domu). Poddasze 35cm wełny, na razie bez grzejników (będą douheat'y). Dom 140m2 użytkowej, dach dwuspadowy, mały wykusz (żona się uparła:) ), bez balkonów. Okna 3 szybowe. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Legalett ma dwa agregaty po 4kW, bez wymiennika kominkowego. Rachunki za samo ogrzewanie (+ światło i narzędzia używane przez jakieś 2 miesiące przy wykończeniówce) w 1 sezonie (grzałem od listopada 2010 do początku maja 2011 - tylko 2 taryfa) na poziomie 450zł/mc (temperatura 18stC). Jak dla mnie to trochę dużo, zwłaszcza, że nie działały jeszcze grzejniki na poddaszu. Zobaczymy jak będzie w 2 sezonie (podobno ma być lepiej). No i na moje oko, to mam jeszcze blaszane parapety do poprawki. Przy listwie podokiennej, pod naciskiem, dziwnie się uginają, tak jakby fachofcy pożałowali pianki i zostawili pustą przestrzeń.

Mieszkamy od początku maja br. Jak na razie trochę denerwuje mnie szum pracujacych agregatów, zwłaszcza gdy załączały się w nocy (oczywiście teraz już nie grzejemy). Dzwoniłem do Gdańska, czy coś można z tym zrobić i niestety powiedziano mi, że poza opisywaną wczesniej "metodą silikonową" nie przewidują dodatkowego wyciszenia, a poza tym podobno inni użytkownicy sie na to nie skarżą. Eksperymentalne próby dodatkowej izolacji resztkami pianomatu (w sumie 3 cm grubości) nie przyniosły oczekiwanych efektów. Wydaje mi się, że to hałasuje przepływające w rurach powietrze. Elektryk z legalettu, podczas montażu agregatów, przedmuchiwał kanały i nie stwierdził niedrożności. Z tego co się zorientowałem to niestety trzeba będzie się do tego przyzwyczaić, co z kolei po wydaniu kilkudziesięciu tysięcy na płytę z systemem wzbudza we mnie mieszane uczucia. Chyba, że ktoś z Was ma na to jakiś sposób.

Czy ocieplenie części podłogi garażowej znacznie zmniejszy "straty"?

Ocieplenie wewnętrzne garażu:

- ściana garaż-dom jest ocieplona 20cm szarego styro.

- ściany boczne tak samo na odcinku 2m.

- sufit tak samo na odcinku 2m.

Czy 1 metrowej szerokości pas ocieplenia podłogi o grubości 5cm + wylewka 5cm coś da?

Czy ściany boczne i sufit ocieplić do końca?

m.

Czy ściany boczne i sufit ocieplić do końca?

A jakie temperatury masz teraz w garazu zima?

u nas jest ->

1. sciana dzialowa garaz-dom ocieplona 15 cm styro

2. sciany boczne tak jak reszta domu 15 cm styro + tynk cienkowarstwowy

3. druga sciana garazu przylega do nieogrzewanego budynku sasiada, pomiedzy majster dal chyba 5 albo 10 cm styro

4. sufit - ocieplenie ze styro gr. 10 cm pomiedzy krokwiami + cienka plyta osb, chyba 8 mm

5. podloga - wylewka cementowa bezposrednio na plycie L.

6. mamy jeszcze nie zamkniety otwor na poddasze nieuzytkowe 1x1,5 m wiec cieplo nam tedy ucieka.

7. powierzchnia - 40 m2, dwa pomieszczenia bez ogrzewania

I teraz konkluzja -> tej zimy zdarzyla sie tylko jedna wpadka z zamarznieta pompa, generalnie w garazu bylo powyzej 0 stopni, nawet jak byl tegi mroz (do -27 st).

Ja bym ocieplala i to porzadnie. Takie duże chłodne miejsce bardzo sie przydaje zima, zwlaszcza przed wigilia ;-)

W garażu nie mam żadnych instalacji poza rozdzielnią el. i centralnym odkurzaczem. Samochodom lepiej w zimnie niż cieple.

Tej zimy służył za spiżarnię. Od teraz mam spiżarnię w pomieszczeniu 2x2m. Ocieplone od wewnątrz. Nieogrzewane. Wentylowane poprzez GWC. chwilowo grawitacyjnie.

Garaż wychładza dom. Sporo ciepła ucieka nieocieplonymi drzwiami garażowymi i szczeliną w miejscu gdzie będzie próg. To poprawię.

Wychładza się też podłoga w korytarzu. I tu moje pytanie czy ocieplenie pasa szerokości 1m coś pomoże.

Od teraz mam spiżarnię w pomieszczeniu 2x2m. Ocieplone od wewnątrz. Nieogrzewane. Wentylowane poprzez GWC. chwilowo grawitacyjnie.
Mamy identyczne rozwiazanie spizarki z GWC.

Czym ocieplales sciany? My whamy sie pomiedzy styropianem, korkiem i takimi srebrnymi panelami izolacyjnymi gr. 0,5 cm.