Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgodnie z obietnicą nasze zużycie energii [3 sezon grzewczy], od 12/11/2010 do 14/05/2011:

(realnie, grzaliśmy chyba do polowy kwietnia, odkąd zrobiło się ciepło L. jest wyłączony)

energia dzienna -> 2'612 kWh

energia nocna -> 6'387 kWh

Razem: 8'999 kWh, 3'986,05 pln brutto

Prąd kupujemy od PGE Obrót S.A., mamy II taryfy bez ulgi weekendowej.

Poza L. nocą grzejemy wodę (około 100zł/m-c).

Witajcie

Dawno tu nie zaglądałem i widzę, że większych zmian nie ma. Skład piszących prawie stabilny. Kilka osób ma nowe doświadczenia po pierwszej lub drugiej zimie, więc zgodnie z tematem przybywa nowych doświadczeń z użyciem Legalett.

Swoje mogę podsumować jednym zdaniem: jakaż to przyjemność nie musieć nic robić i mieć cieplutki dom zimą. :D

Widzę, że wróciła do nas Essa, którą serdecznie pozdrawiam.

Bicie z Wami piany mnie nie interesuje, jest jeszcze mniej konkretne niż kilka lat temu, gdy brylował na tym wątku PiotrO.

To dla mnie Esso komplement, więc odniosę się do kłopotów niekoniecznie związanych z Legalett.

Szwed kręcił nosem na izolacje sufitu (zamiast tradycyjnego stropu mamy sufit podwieszany z 20 cm zasypki z ekofibru). Bo u nich sypie sie 40 cm izolacji.

Mam Esso tak jak Ty sufit k-g podwieszany i na nim… ekofiber. Potwierdzam, że 20 cm ekofibru spełnia normy podawane przez wytwórcę. Kiedy jednak zdecydowałem się na jego wykorzystanie, bo jest to bardzo dobry materiał i wygodny, zamówiłem więcej.

Dałem 30 cm i nie żałuję tej decyzji, bo… Okazało się że i te 30 cm to zbyt mało. Po 3 latach zamieszkiwania p. inż. Wojtek N. z Legalett przyjechał z kamerą termowizyjną i stwierdziliśmy podczas pomiarów temp., że mamy dwa miejsca, gdzie temperatura jest znacznie niższa: nieszczelne okna i… sufit na złączu ze ścianami. Na wiosnę zakupiłem watę i dociepliłem te miejsca. Efekt bardzo dobry, który proponuję zrobić i Tobie. 20 cm ekofibru to wg moich doświadczeń za mało!

Z finansowego punktu widzenia, dodatkowe 20 cm ekofibru za min. 4 tys., przyniesie teoretycznie do 200-300 zl rocznie oszczednosci na ogrzewaniu. Sprawa dosypania izolacji i przykrycia jej folia jakos sie w zeszlym roku rozeszla po kosciach. Teraz powoli powraca.

Moim zdaniem Esso pora się zdecydować, czy chcesz mieć komfort temperaturowy zimą czy wolisz niesłusznie się skarżyć na Legalett z racji nie posłuchania fachowców.

Rozumiem, że temperatura 21 st. C, której w Twoim domu nie przekraczasz jest odczytywana z termostatów. Czy tak jest tylko przy dużych mrozach (powyżej – 10 st. C) czy przez cała zimę? Przepraszam, jeśli już o tym pisałaś - nie czytałem całego wątku, od momentu Twojego pierwszego wpisu, bo nie mam na to czasu. Pytam, gdyż jak w każdym domu, niezależnie od sposobu jego ogrzewania, przy większych mrozach trzeba więcej grzać. W praktyce oznacz to grzanie także w I taryfie, a nie tylko II lub dogrzewania domu kominkiem (to drugie stosuję od 8 lat).

Jedno niedogrzane pomieszczenie to całkiem osobny problem, który w międzyczasie uciekł…

Rozumiem, że to co „uciekło” to fakt bycia u Ciebie Mattsa M. i Wojciecha N. z Legalett w celu sprawdzenia instalacji i gratisowa wymiana agregatu na mocniejszy. Po czym i kłopot znikł lub „uciekł” o czym napisałaś przy innej okazji: :D

Termowizja podłogi inż. N. nic nie wykazała, zmieniono tylko agregat na mocniejszy o 20% -> L. nie jest dupnięty w tym pomieszczeniu. Jeśli strop będzie ok, to błąd jest w projekcie (pn-zach narożnik domu). W przypadku, gdy II taryfa utrzyma mi temperaturę po podgrzaniu, nie będę dalej drążyć tematu.

Mój kierbud np. puścił nierówną płytę. Z jego punktu widzenia to pewnie było nieistotne, ja wydałam kasę na drogą zaprawę elastyczną i na wylewki samopoziomujące, o dodatkowej robocie nie wspomnę.

Hm, to też bardzo ważna informacja, gdyż przy Legalett nie powinno być dodatkowych wylewek, które stanowią dodatkową izolację ciepła.

Zastanawia mnie dlaczego nie proponują c-z wody w płycie. Ktoś drążył temat?

U mnie takie rozwiązanie zrobiono i skróciło to czas prac hydraulika do minimum.

A ja w moim murowancu musialam ciagnac rurki gora, sa nad sufitem k-g, przykryte ekofibrem. Juz pisalam, ze maz to robil, bo zaden hydraulik nie chcial sie podjac takiej roboty. Kazdy orze jak moze, glupia bylam, ze ich do plyty nie wsadzilam.

Zastanawiam się Esso czy to nie jest kolejna przyczyna niedogrzania domu – rurki w ekofibrze, to dodatkowe otwory w suficie, nierównomierne ułożenie ekofibru…?

Moim zdaniem to bardzo dobry wynik za sezon zimowy, w którym zima była prawie równomierna. Jeśli dobrze rozumiem od kwoty 3 986,o5 można odjąć około 500 zł za 5 miesięcy grzania wody.

A to daje jeszcze lepszy wynik i tak trzymać... lub jeszcze lepiej docieplając sufit. :D

Edytowane przez Piotr O.

Naszą płytę wylaliśmy 8 lutego br., czyli mija już 4 m-ce. Był zastosowany beton klasy B30. Jesteśmy na etapie wykańczania wnętrz, na ścianach są już gładzie, ściany jednokrotnie malowane, położone mamy płytki gresowe i ceramiczne na posadzce i ścianach. Parę dni temu zbadaliśmy wilgotność płyty, która wynosi 2,4%, bo chcielibyśmy ułożyć trójwarstwową deskę podłogową w sypialniach.

Pytanie jest następujące, czy konieczne jest w naszym przypadku wygrzewanie płyty? Będzie to możliwe dopiero za ok. m-c czasu, bo wtedy będziemy mieli dopiero podłączony prąd do domu ...

Parę dni temu zbadaliśmy wilgotność płyty, która wynosi 2,4%, bo chcielibyśmy ułożyć trójwarstwową deskę podłogową w sypialniach.

Pytanie jest następujące, czy konieczne jest w naszym przypadku wygrzewanie płyty? Będzie to możliwe dopiero za ok. m-c czasu, bo wtedy będziemy mieli dopiero podłączony prąd do domu ...

Zrob sobie standardowy test na wilgotnosc wg posadzkarzy: przyklej wieczorem dokladnie po obwodzie kwadratowy kawalek folii, jakies 50 x 50cm, najlepiej przezroczystego PE i rano sprawdz czy skroplila sie para wodna. Jesli nie to mozesz smialo kleic podloge.

U mnie podloga w salonie i kuchni byla klejona grudniu po 5 miesiacach od wylania plyty i grzaniu jednym agregatem budowlanym plus kominek.

Wiekszym klopotem jest pozniejszy kurz i pyl niz wspolczynnik wilgotnosci plyty.

• 2 weeks później...
Zgodnie z obietnicą nasze zużycie energii [3 sezon grzewczy], od 12/11/2010 do 14/05/2011:

(realnie, grzaliśmy chyba do polowy kwietnia, odkąd zrobiło się ciepło L. jest wyłączony)

energia dzienna -> 2'612 kWh

energia nocna -> 6'387 kWh

Prąd kupujemy od PGE Obrót S.A., mamy II taryfy bez ulgi weekendowej.

jaki masz dom?

Czerpnia droga bo chodzi o higienę w GWC. Kominek sterylnego O2 nie potrzebuje, myślę dorobić taki peryskop bez bebechów...

A jakiś krzaczor zimozielony?

Może być cis (trujący - to a propos małych dzieci), może być jakaś zimozielona irga, prunus laurocerasus i inne... U nas na razie sterczy peryskop, ale dolot do kominka (mam przy tarasie) mam zamiar wsadzić w krzaczor, a odpowietrzenie drenażu w wysoką kępę trawy typu pampasowa.

BTW, mój ganek jest dobudowany do domu, więc na łączeniu ganek-dom jest styropian. Na ganku jest podłoga betonowa, ale na styro pod drzwiami wejściowymi prawie cała już spękała i odlazła.

Czy jeśli dam na to nową wylewkę + płytki to będzie ok? Czy trzeba styropian wycinać? Jak sobie z tym poradziliście?

A jakiś krzaczor zimozielony?

Może być cis (trujący - to a propos małych dzieci), może być jakaś zimozielona irga, prunus laurocerasus i inne... U nas na razie sterczy peryskop, ale dolot do kominka (mam przy tarasie) mam zamiar wsadzić w krzaczor, a odpowietrzenie drenażu w wysoką kępę trawy typu pampasowa.

BTW, mój ganek jest dobudowany do domu, więc na łączeniu ganek-dom jest styropian. Na ganku jest podłoga betonowa, ale na styro pod drzwiami wejściowymi prawie cała już spękała i odlazła.

Czy jeśli dam na to nową wylewkę + płytki to będzie ok? Czy trzeba styropian wycinać? Jak sobie z tym poradziliście?

Ja dałem wokół czerpni tuje.

Jeśli chodzi o połączenie ganku i domu dałem tylko na ten spękany beton klej i płytki i na razie jest dobrze. Nie wycinałem styropianu.

• 2 weeks później...

Słychać delikatny szum podczas pracy, ale skrzynki z agregatami nie są jeszcze przykryte podłogą

https://picasaweb.google.com/darek.cwik/BudowaDomuFundamentGrzewczyLEGALETT#slideshow/5626858855334441890

https://picasaweb.google.com/darek.cwik/BudowaDomuFundamentGrzewczyLEGALETT#slideshow/5626858895642404514

Zaczęliśmy grzać w poniedziałek, temperatura w pomieszczeniach była w okolicach 18 st. C. We wtorek wynosiła ok. 22 st. C, w środę ok. 25 st. C, a wczoraj ok. 27 st. C. Oczywiści w tym samym czasie poprawiła się pogoda na zewnątrz, ale wyraźnie odczuwa się pracę ogrzewania. Zobaczymy jak system będzie pracował w zimie.

Odprowadzenie deszczówki z rur spustowych może odbywać się jedynie powierzchniowo na odcinku płyt styropianowych, izolujacych przed wysadzinami naroża fundamentu czy dopuszczalne jednak jest przejście przez styropian rury spustowej w celu wyprowadzenia wody dalej na działkę pod powierzchnią. Jak legaletowcy odprowadzacie deszczówkę, w przypaku zaizolowanych płytami styro naroży poza obrysem fundamentu ?

Jak wykończyć górę obrzeży styropianowych przy drzwiach wejściowych i tarasowych? Kleić płytki, czy polecacie jakieś inne rozwiązanie?

Mam położone płytki ceramiczne na górze progu wyjścia na taras. Przy drzwiach wyjściowych z domu na ganku także płytki.

Pamiętaj tylko o zachowaniu dylatacji - 2-3 cm odstępu, bo na zdjęciach kostka wygląda tak jakby była idealnie przylegająca do ściany. W zimowe mrozy może być kłopot. Oby nie.

PS Masz ładny dom - praktyczny i funkcjonalny. Trochę pewnie kosztowała Ciebie ta skarpa z meby. Ciekawy jestem ile dom ma powierzchni i jaki jest koszt wybudowania?

Edytowane przez Piotr O.

Qbelek: Ja mam wręcz odsunięte rury spustowe od naroży. Pierwotnie miałem przy ścianach ale "przekręciłem" je w czasie ocieplania i tak zostawiłem. Zrobiłem coś w rodzaju chodnika wokół domu i w czasie deszczu (idę po drewno, itp) przechodzę pomiędzy rynną a ścianą. Okapy dachu wybiegają mi poza obrys ścian jakieś 60 cm. - parterówka, "dom we wrzosach". Estetycznie może to nie jest porywające, ale tragedii nie ma. Grunt, że mi jest wygodnie. Jeśli chodzi o deszczówkę. Z dwóch rynien łapię do zbiorników 2szt. X 1,5 m3. Z nich podlewam, myję auta itp. Z dwóch pozostałych rozsączam w gruncie. Rynna do studzienki, z niej kolankiem 30 st wychodzi 6 m kanalizacyjnej fi 160. Potem 16 m drenażówki w obsypce żwirowej. W czasie ostatnich ulew sprawdziło się bdb. Tyle, że przepełniło zbiorniki. Muszę jeszcze pomyśleć jak sensownie odprowadzić nadmiar. Technicznie byłoby najlepiej wykopać pod nimi dziury 2x2x1m i wypełnić klińcem. Ale trochę mi się nie chce. Może wymyślę coś prostszego ;-) Edytowane przez Harnaś78