Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:wave:Pozdrawiam wszystkich wiernych czytelników:wave:

JUŻ WIEM, ŻE EPS 100 JEST DO NICZEGO. i własciwie nie wiadomo po co producenci go robią.

WIEM

WIEM

WIEM

NIE MUSICIE MI PRZYPOMINAĆ CO 2 POSTY.

W zeszłym roku poczytałem sobie troche o Legalecie i o innych rzeczach, popisałem też.

W tym roku się buduję. Na święta jak kasy starczy się wprowadzę.

A wy trolujecie, trolujecie tłuczecie posty - które nic nie wnoszą.

Napisać 2500 postów o niczym - respect.

Zdjęcie0222.jpg

Wszystkich budujących serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia i radości ze swoich chałupek.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No piknie Arturo

Już mówiłem ,te posty są po to by nie dać się wmanewrować w taki Legalett :) Każdy ma swój czas na budowę.Taki Arturo nie planował budować w zeszłym roku ,a nie mógł się zdecydować i siedział i pisał posty , tylko od początku założył budowę w roku przyszłym , a miniony czas poświęcił by się do tego przygotować.Podobnie jak ja i pewnie wielu innych.Planowanie Pany , planowanie ! Planowanie zmniejsza ilość błędów ,znacznie zmniejsza

p.s qwerty2 jaki Ty masz projekt domu?W sensie jak się nazywa

:wave:Pozdrawiam wszystkich wiernych czytelników:wave:

JUŻ WIEM, ŻE EPS 100 JEST DO NICZEGO. i własciwie nie wiadomo po co producenci go robią.

WIEM

WIEM

WIEM

NIE MUSICIE MI PRZYPOMINAĆ CO 2 POSTY.

W zeszłym roku poczytałem sobie troche o Legalecie i o innych rzeczach, popisałem też.

W tym roku się buduję. Na święta jak kasy starczy się wprowadzę.

A wy trolujecie, trolujecie tłuczecie posty - które nic nie wnoszą.

Napisać 2500 postów o niczym - respect.

[ATTACH]74764[/ATTACH]

Wszystkich budujących serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia i radości ze swoich chałupek.

Napisać prawie 25 postów chwalących legalett to jest dopiero osiągnięcie. Żadne inne tematy cię nie interesują najwyrażniej. Co za wytrwałość tak pilnie śledzić temat i dawać odpór wrogom Legalett. Dobrze że napisałes prawdę o tzw EPS100. To chyba pierwsze twoje zgodne z prawdą stwierdzenie na tym forum. EPS100 jest oczywiście potrzebny, na ściany, pod posadzki nieobciązone choc tam lepiej nada sie styro hydrofobowe, na zabudowę poddasza. Tam gdzie nie ma nacisku i nie ma wilgoci. Nie nadaje się pod płyty fundamentowe o czym lojalnie uprzedzają producenci. Dobrze żeś w końcu sam do tego doszedł.

Zaczynam robić płytę fundamentową grzewczą,taki legalett dla chcących oszczędzić sporo kasy ;) 180m2.

Wstępny koszt materiału to 35tys.zł+koszt robocizny 10tys.zł=45-50tys.zł=250-280zł/m2

Pod spodem będzie EPS200 Hydro 10cm i EPS200 10cm i mnóstwo stali.

Narazie wykop...

[ATTACH=CONFIG]74767[/ATTACH]

Życzę powodzenia w budowie. Mógłbyś później podać poniesione koszty swojej płyty wraz z systemem ogrzewania i dla porównania wycenę z Legalett-u.

Arturo:

Spore oszczędności! Robocizna ci tanio wyszła - jak ja sobie liczyłem to było około 20k. Ale nawet jakby liczyć po mojemu to i tak jest w kieszeni około 35k. Za to można urządzić ogród na dużym wypasie. Akurat walczę z glebogryzarką i się rozmarzyłem... Jeszcze z innej beczki bym zagaił - jeżeli dobrze zrozumiałem, to rurki grzewcze położyłeś na płycie a nie w płycie. Nie boisz się, że będziesz miał problem z jej nagrzaniem? Bo jak nie będzie wygrzana, to sens płyty grzewczej - działanie jako bufor, piec akumulacyjny i stabilizator temperatury w jednym - nieco nam umyka. Piszesz, że grzać będziesz prądem. W tym przypadku jest to ze wzgl. na dwie taryfy dość istotne.

Arturo:

Jeszcze z innej beczki bym zagaił - jeżeli dobrze zrozumiałem, to rurki grzewcze położyłeś na płycie a nie w płycie. Nie boisz się, że będziesz miał problem z jej nagrzaniem? Bo jak nie będzie wygrzana, to sens płyty grzewczej - działanie jako bufor, piec akumulacyjny i stabilizator temperatury w jednym - nieco nam umyka. Piszesz, że grzać będziesz prądem. W tym przypadku jest to ze wzgl. na dwie taryfy dość istotne.

A jaki może być problem? Zaleje posadzkę z przewodami grzejnymi np 5cm. A grzać będzie płytą o grubości 25cm. Akumulacja super.

Autorus: Owszem, logiczne, że zaleje, ale koszt zalania wylewką (rany, jak to brzmi) wtedy powinien być doliczony. Czy jest, nie wiem, ale Arturo pewnie niedługo dopisze.

Arturo: Aaa to niedaleko ;-) Jeśli chodzi o nagrzewanie, to może się nagrzewać bardzo długo - gros strumienia cieplnego będzie oddawany do góry przez konwekcję z podłogi +/- 75%. w związku z czym dla temp 22 w środku podłoga będzie musiała mieć około 26. Przy założeniu śr temp gruntu w zimie na poziomie 3st. a powietrza -3, to płyta może uzyskać max 14. W tym momencie po wyłączeniu grzania podłoga będzie się relatywnie szybciej i mocniej wychładzała.Tyle teoria, a jak z teoriami bywa - wiadomo :-) Sytuację faktycznie ratują sylikatowe ściany - może per saldo nie będzie tak źle.

Jeszcze jedno - teoria jest uknuta przy założeniu podobnej lambdy ścian i izolacji płyty.

Zbliża się mój pierwszy sezon grzewczy i czas zaprogramować termostaty - mam 5 termostatów Auraton 2005 http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ (w 3 sypialniach, łazience i salonie). Chciałbym wykorzystać energię tylko w taryfie nocnej, mam umowę z Tauronem na Dom Oszczędna Noc Plus (G12e) http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz1/Pages/G12e.aspx w której taryfa nocna jest w godzinach 21:00-7:00 i 13:00-15:00.

W instrukcji http://www.auraton.pl/media/produkty/2005_txplus_pl_v2.pdf jest program nr 4 zaprogramowany fabrycznie na taryfę nocną, ale jest w niej 2 godziny mniej niż w mojej umowie z Tauronem. Dlatego zaprogramuję sobie program nr 6 podobnie jak 4, z tym, że dodam te dwie brakujące godziny taryfy nocnej (6:00-7:00 i 21:00-22:00). Rozumiem, że wtedy tylko w godzinach taryfy nocnej będą się uruchamiały agregaty grzewcze w Legalecie.

Jakie temperatury zadaliście w termostatach? Czy wprowadzaliście temperatury nocne i dzienne?

Edytowane przez Dareckyy

U mnie jest tak:

1. Każde pomieszczenie z wydzielonym obwodem grzewczym ma swój termostat i indywidualnie ustawioną temperaturę.

2. Każdy z termostatów otrzymuje sygnał załączenia o godzinie 23:00 i wyłączenia o godzinie 06:00 - nie oznacza to, że wtedy uruchamia się ogrzewanie. O tym decyduje temperatura.

3. Jako dodatkowe zabezpieczenie wykorzystałem zegar sterujący w tablicy rozdzielczej. Zegar ten załącza przekaźnik (3 styki, jako że mam 3 agregaty) w godzinach II taryfy. Przez przekaźnik przechodzą kable sterujące z agregatów (po jednym z każdego agregatu).

Tak więc system (KNX) załącza ogrzewanie poszczególnych obwodów w określonym oknie czasowym zgodnie z nastawiona temperaturą.

Aby zabezpieczyć się przed ewentualna awaria systemu, bądź nieautoryzowanymi przestawieniami termostatów, dodatkowy zegar z przekaźnikiem odcina kable sterujące agregatów.

M.

PS. Uwaga! Poszczególne agregaty mogą mieć układ sterujący na różnych fazach, i dlatego jest tyle styków ile agregatów.

Po przeanalizowaniu jeszcze raz instrukcji i tematu zrobię tak, że wybiorę program nr 4 zaprogramowany na taryfę nocną bez dodawania tych dwóch godzin rano i wieczorem. Te dwie godziny są dosyć intensywnie wykorzystywane u nas w domu przez inne urządzenia elektryczne (kąpiele, pranie, zmywanie).

Temperaturę dzienną ustawię na taką wartość, aby była komfortowa przez całą dobę (ok. 22 st. C), a temperaturę nocną(!) na np. 16 st. C, aby agregaty nie włączyły się w taryfie dziennej (!). Wygląda to trochę nielogicznie, ale tak chyba jest ten program w termostacie ustawiony. Zobaczę jak to będzie funkcjonować w praktyce. Chyba, że znajdzie się w międzyczasie ktoś kto moje przemyślenia zweryfikuje :)

Witam,

Mam pytanie do użytkowników systemu, jakie taryfy wybraliście?

I jakie macie zużycie w poszczególnych taryfach.

Zastanawiam się nad dwoma taryfami( ENEA )

G12( 8 Godzin w nocy i dwie w dzień tańsze)

lub

G12w( 9 godzin w nocy i weekendy)

Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam,

Roger

Temperaturę dzienną ustawię na taką wartość, aby była komfortowa przez całą dobę (ok. 22 st. C), a temperaturę nocną(!) na np. 16 st. C, aby agregaty nie włączyły się w taryfie dziennej (!). Wygląda to trochę nielogicznie, ale tak chyba jest ten program w termostacie ustawiony. Zobaczę jak to będzie funkcjonować w praktyce. Chyba, że znajdzie się w międzyczasie ktoś kto moje przemyślenia zweryfikuje :)

Ustawiam tak jak Ty, tylko odwrotnie ;-)

W dzień mam temp żądaną 18 st. C, w nocy 20 st C. Dzięki temu w dzień nawet jak nie ma zysków słonecznych agregaty się nie włączają, bo bezwładność cieplna nie pozwala na spadek temperatury o więcej niż 2 st. W nocy pracują, ale tylko do osiągnięcia temp 20 st C. Należy dodac, że jesteśmy z żoną zdecydowanie zimnolubni ...

Jednak metoda MCB wydaje mi się lepsza i chyba pójdę w tym kierunku.

pozdrawiam,

Zbyszek

el_hogar,

czy Ty już ogrzewałeś swój dom z użyciem termostatów Auraton 2005 i tymi ustawieniami?

Dla mnie mylące w tej instrukcji (str. 11. i 12.) jest oznaczenie za pomocą czarnych prostokącików temperatury dziennej (wnioskuję z opisu innych programów, że to własnie czarne prostokąciki oznaczają temperaturę dzienną). W programie nr 4 (zaprogramowany na taryfę nocną) są one zaznaczone w godzinach 00:00-6:00, 13:00-15:00 i 22:00-24:00, czyli wg mnie, aby agregaty włączały się tylko w taryfie nocnej, to trzeba jako temperaturę dzienną ustawić wyższą wartość, a temperaturę nocną ustawić dużo niżej (na tyle, aby jej tak naprawdę nie osiągać), żeby agregaty w tych przedziałach czasowych się nie włączały. Nie wiem, czy jasno precyzuje swoje przemyślenia ;)

EDIT: Właśnie rozmawiałem z technikiem marki Auraton i On potwierdził moje przypuszczenia, żeby korzystać tylko z taryfy nocnej w programie nr 4, to temperatura nocna powinna być ustawiona tak nisko, aby faktycznie nigdy jej nie osiągnąć. Natomiast temperatura dzienna, to temperatura, którą chce się osiągać.

Edytowane przez Dareckyy

Tak ale Tobie ma grzać w nocy a nie w dzień kiedy taryfa jest droższa. Dlatego ustawiasz temp. w nocy na wyższą (docelową) aby grzałki się włączyły. A gdy kończy się nocna taryfa ustawiasz by włączył się tryb dzienny z niższą temperaturą by grzałki się wyłączyły. Czarne belki i słońce na wyświetlaczu to dzień.

Technik zapewne myślał o ogrzewaniu piecowym, gdzie grzeje się w dzień a w nocy temp. wystarczy 18 oC

Edytowane przez QBELEK

Qbelek,

rzuć dobrze okiem na instrukcję i opis programów. Czarny prostokąt w programie oznacza temperaturę dzienną (komfortową), oznaczoną symbolem słońca i to ją ustawiasz jako tą, poniżej której włączy się ogrzewanie. W programie nr 4 są to godziny taryfy nocnej !!! Pola bez ciemnych prostokątów oznaczają temperaturę nocną ekonomiczną i w programie nr 4 oznaczają godziny taryfy dziennej !!! Dlatego temperaturę nocną (ekonomiczną), oznaczoną symbolem księżyca trzeba ustalić na takim poziomie, poniżej którego temperatura w domu Ci raczej nie spadnie, żeby ogrzewanie nie uruchamiało się w taryfie dziennej. Stąd to zamieszanie! Trzeba na to zwrócić uwagę właśnie w programie nr 4 przeznaczonym do korzystania z taryfy nocnej!

Mam pytanie, płyta fundamentowa ogrzewana Legalletem jest bezwładna.

1. Jak więc ustawić temperatury, aby po wstaniu i powrocie z pracy temp. pokojowa miała już zadane wartości? Jeżeli temp. nocną ekonomiczną ustawię na 15 stopni, to jak zadać ustawienia, żeby o 5.30 było 21 stopni? Tak samo po powrocie o 16-tej.

2. Poza tym mam 5 stref, przy czym 1 to wiatrołap i korytarz, a druga to nieużywany jeszcze gabinet. Czy nie jest błędem ustawić tam na stałe temp. 15-16 stopni, a w pozostałych strefach komfortową 21 stopni w określonych godzinach?

3. Jaka temp. jest zalecana/polecana jako komfortowa 21 czy więcej stopni? Jaka w łazience?

Jesionek,

płyta Legalett ma dużą bezwładność, ale i akumulacyjność. To oznacza, że stosunkowo długo się nagrzewa, ale też długo oddaje ciepło. Można wtedy skorzystać z ogrzewania w nocnej taryfie (jeśli masz Legalett wyposażony w agregaty elektryczne) i ogrzewać dom ekonomicznie.

ad. 1. nie dasz rady w takim stopniu sterować temperaturą przy Legalecie. Po za tym po co masz obniżać (czyli wychładzać) pokój do 15 st. C?

ad. 2. błędem raczej nie jest. Inna sprawa, czy faktycznie takie temperatury (taką różnicę) jesteś w stanie utrzymać w poszczególnych pomieszczeniach.

ad. 3. a to już bardzo subiektywne odczucie, dla każdego temperatura komfortowa może być inna. Myślę, że nawet dla tej samej osoby w zależności od wilgotności, samopoczucia i innych czynników 21 st. może być raz temperaturą za wysoką, innym razem za niską.

Zaznaczam, że nie mam jeszcze doświadczenia w ogrzewaniu Legalettem - pierwszy sezon dopiero przede mną.

Dzięki za odpowiedzi,

1. jednakże jeszcze nie mam taryfy nocnej tylko budowlaną.

2. co więc proponujecie w ustawieniach termostatów w dniach pracy i wolnych

3. skoro temperatura spada o 1 stopień w ciągu doby to może nastawić na stałe daną wartosć?

4. czy można zacząć ogrzewać płytę kominkiem? tylko jak załączyć wiatraki a nie grzałki ?

Edytowane przez jesionek