Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z moich doświadczeń (1 sezon) wynika, że wystarczy zwykłe sterowanie termostatem.

Pierwotnie planowałem dostosować czas grzania do prognozy pogody. To dość trudne w realizacji, ale na szczęście niepotrzebne.

W dobrze ocieplonym domu wahania temperatury są nieznaczne.

Wystarczy zablokować możliwość grzania poza godzinami taniej taryfy.

Temperatury ustawiamy na termostatach takie jakie chcemy.

Nie wydaje mi się, aby była możliwość ustawienia przejściowego obniżenia temperatury np. na noc.

Bezwładność jest duża, do tego dochodzi cykliczność uruchamiania (tanie godziny) a także zmienne warunki pogodowe.

Jeżeli chodzi o strefy to należy wyróżnić strefy ogrzewane przez pojedyncze agregaty, oraz strefy 1-4 w ramach agregatu.

Można w ramach jednego agregatu ustawić np. 3 obwody na 24st, a 4-ty na 10st. Jednak ze względu na to, że powietrze wszystkich stref miesza się w agregacie wynik może być nie satysfakcjonujący.

U mnie na jednym agregacie mam 3 obwody o temp. ok 22st (salon, salon, gabinet) i 1 o temp 16st (ogród zimowy). Działa.

Co do łazienki to podobnie jak i przy innych systemach grzania podłogowego, powierzchnia grzewcza może być niewystarczająca do zapewnienia komfortowej temperatury, i należy skorzystać z dodatkowego ogrzewania.

U mnie łazienka nie jest mocno ogrzewana (20st.). Na czas korzystania dogrzewam wentylatorkiem do 26 st. Tak jest zdecydowanie taniej.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym zagadnieniu Ci nie pomogę. Nie mam kominka zintegrowanego z Legalettem.

Edit: Ale na stronie Legalett http://www.legalett.com.pl/oferta/akcesoria/wymiennik_kominkowy.html jest napisane:

"Wymiennik ciepła wraz z czujką temperatury jest instalowany w czopie nad wkładem kominkowym, z chwilą rozpalania w kominku termostat rozłącza elementy grzejne systemu i uruchamia wentylator, który wymusza obieg powietrza poprzez wymiennik znajdujący się nad wkładem kominkowym - tak ogrzane powietrze z wymiennika kierowane jest do skrzyni rozdzielczej w płycie fundamentowej i stamtąd rozprowadzane po całym systemie Legalett."

Edytowane przez Dareckyy

W płycie grzanej wodą,mamy osobne obwody do każdego pomieszczenia,nie chcemy grzać np.w pomieszczeniu rzadko uczęszczanym

praktycznie nic na tym nie zyskasz bo sąsiednie pomieszczenia będą potrzebowały więcej energii na utrzymanie zadanej temp.

testowałem takie rozwiązanie..., "skórka za wyprawkę"

el_hogar,

czy Ty już ogrzewałeś swój dom z użyciem termostatów Auraton 2005 i tymi ustawieniami?

Tak - grzałem. Po kilku eksperymentach doszedłem do wniosku, ze najlepiej nic nie kręcić, ustawić żądane temperatury i nic nie zmieniać przez cały sezon. Próbowałem tak jak proponują niektórzy: podbijanie temperatury w weekendy, a nawet niegrzanie przez tydzień (nieplanowane - z powodu uszkodzonej różnicówki..) Efekt: przy temperaturze zewn. -12 st C temperatura wewnątrz spadła z 20 do 14 st. Niestety rozbujanie z powrotem do zadanej 20 st C pochłonęło sporo kWh.

Wniosek: zaleta Legalettu to po prostu możliwość zapomnienia o jego istnieniu, czego i Tobie życzę.

Na pozostałe pytania odpowiedzieli przedmówcy.

pozdrawiam,

Zbyszek

Witam po dłuższej przerwie. Szykuję się do nowego sezonu grzewczego i myślę o jednej zmianie. Może ktoś przerabiał już podobny temat i byłby w stanie podpowiedzieć. Chodzi o to, że na jednym z agregatów gdzie mam podpięte 3 pomieszczenia, dwóch pomieszczeń nie chcę ogrzewać. Ale ponieważ powietrze ze wszystkich obwodów miesza się w agregacie, nie można wystarczająco dogrzać trzeciego pomieszczenia jeśli pozostałe nie grzeją. Czy jest na to jakiś sposób? Myślę o czasowym zaślepieniu obwodów z tych dwóch pomieszczeń ale nie wiem czy nie spowoduje to nadmiernego hałasu jeśli całe powietrze pójdzie na jeden obwód. Albo czy nie spowoduje to w jakiś sposób przeciążenia wentylatora? Ma ktoś jakiś pomysł? Edytowane przez paulkate

Zbliża się mój pierwszy sezon grzewczy i czas zaprogramować termostaty

(...) Jakie temperatury zadaliście w termostatach? Czy wprowadzaliście temperatury nocne i dzienne?

Cześć Dareckyy

Mam mam Auratony i po roku użytkowania tak to poustawiałem.

Grzeję tylko w II taryfie

Ja ma temperaturę dzienną nastawioną najniżej jak się da czyli 5 czy 7 stopni, a nocną na 21 stopni.

Co to daje. Czujnik temperatury w dzień nie włączy ci ogrzewania jak chwilowo obniżysz temperaturę w domu. np: musisz wietrzyć kuchnię bo smażyłeś coś lub przy chwilowym wietrzeniu domu. Nie masz też potrzeby grzania w I taryfie. Pomierzyłem, że u mnie po 10 godzinach od wyłączenia grzania temperatura w domu spada o 1 stopień. Zatem zrób tak aby nigdy się to w droższej taryfie nie włączało.

Ograniczam czas pracy włączania ogrzewania

Przy -5 stopniach za oknem muszę grzać 5 godzin na dobę aby utrzymać stałą temperaturę.

I tak mam ustawiony jeden z programów. Od 3.00-6.00 i od 14.00-16.00.

Gdy miałem ustawione grzej sobie dziadu o dowolnie od 22.00 do 6.00 obyś nie przekraczał 21 stopni, efekt był taki, że dmuchawa chodziła niemalże od 22.00-6.00 i 14.00-16.00

bo jedno z pomieszczeń się nagrzało, drugie jeszcze wymagało dogrzania a gdy to drugie się dogrzało to pierwsze już zdążyło ostygnąć i załącząło dmuchawę.

Niby to szczegół ale dmuchawy mają po te 118W (u mnie 2x118W) i jeżeli mogą chodzić 5 godzin zamiast 10 godzin na dobę to parę złoty zostaje w kieszeni miesięcznie. Dodatkowo dokładnie wiem ile zapłacisz w miesiącu za ogrzewanie. Jak mam ustawione na 5h/dobę to wiem że nie zużyje więcej jak 1200kWh czyli w mojej taryfie ok 450zł/mc.

Ustawiłem kilka programów na sztywno

Ja ma ustawione 3 programy.

Jeden z programów mam ustawione na grzanie 5h/dobę, drugi grzej 7h/dobę i trzeci grzej 9h/dobę.

Jak w miesiącu nie mam potrzeby zmiany programu bo w domu jest ciepło, to wiem że nie nie przekroczę za ten miesiąc 450zł/mc na ogrzewanie.

włączyłem zwłokę w załączniu ogrzewania

Kilka razy moje dzieci wisiały na termostacie i na wariata w ciągu dnia naciskały przyciski - ręcznie włączając i wyłączając przez to ogrzewanie w ciągu dnia.

W termostacie masz taki przełącznik, że następuje zwłoka a nie od razu ogrzewanie załącza się.

Przestawiłem zegarek o kilka minut wcześniej niż jest faktyczna godzina

Mam założony podlicznik na Legalecie, więc mam dokładną kontrolę ile to żre prądu.

Wyszło mi że L. chodzi codziennie kilka minut w droższej taryfie dziennej mimo nastawu 22-6.

Okazało się że Auratony nie są idealne i jeden się spieszy drugi się późni.

Gdy miąłem ustawiony czas na grzania od 22.00-do 6.00 układ załączał się jeszcze przed 22.00 a wyłączał się już po 6.00.

Z miesiąca na miesiąc ta zwłoka się powiększała. Zatem niepotrzebnie codziennie kilka minut pracował układ w w dziennej droższej taryfie.

Przestawienie zegarka spowoduje złapiesz się 100% w nocnej taryfie.

To tyle przemyśleń. Pomyśl i pokombinuj

Edytowane przez pawgar
literówki

Witaj Paulkate

Myślę, że Twoja potrzeba całkowitego odłączenia dwóch pomieszczeń jest trudna do zrealizowania. Możesz obniżyć na termostatach temp. do 5 st. C lecz wówczas będzie to miało wpływ na temp. w sąsiednich pomieszczeniach. Najlepiej zadzwoń do Gdańska i przedstaw sprawę. Odradzałbym samodzielne eksperymentowanie, o którym wspominasz.

Pozdrawiam serdecznie

Cześć Dareckyy

Mam mam Auratony i po roku użytkowania tak to poustawiałem.

Grzeję tylko w II taryfie

Ja ma temperaturę dzienną nastawioną najniżej jak się da czyli 5 czy 7 stopni, a nocną na 21 stopni [..].

W zasadzie podpisuję się po tym z drobną uwagą: jeśli uruchomiłeś opóźnienie startu systemu to w zasadzie nie jest potrzebne tak drastyczne obniżanie temperatury dziennej, gdyż krótkotrwałe otwarcie drzwi nie spowoduje włączenia grzałek.

Mimo wszystko bardziej podoba mi się realizacja wymuszenia grzania w II taryfie poprzez dodatkową czasówkę, bo ogranicza latanie po całym domu i przestawianie Auratonów.

Ale jak z maścią na szczury: jeden lubi tak, drugi tak ...

pozdrawiam,

Zbyszek

w zasadzie nie jest potrzebne tak drastyczne obniżanie temperatury dziennej,

(...)gdyż krótkotrwałe otwarcie drzwi nie spowoduje włączenia grzałek

Temperatura w dzień w domu przy wyłączonym ogrzewaniu nie obniża się u mnie więcej niż ok 1 stopień wiec jest to pomijalne natomiast z tym nastawieniem temperatury dziennej chodzi mi o coś innego.

Przy małych dzieciach często rano w sobotę po obudzeniu zarządzone było porządne wietrzenie sypialni i pościeli. Wtedy przy nastawie 17 czy 18 stopni temperatury dziennej na auratonie, ogrzewanie załączało się na czas wietrzenia aby po zamknięciu okien (po 10 min) wyłączyć się. I w dodatku to wszytko w droższej taryfie dziennej.

Dlatego ustawiłem na Auratonie temperaturę dzienną na minimalną jak się da czyli te 5 czy 7 stopni. Gdyby można było ustawić -50 stopni to bym taką nastawił :)

Zatem dla mnie personalnie i osobiście możliwość nastawienia na auratonie temperatury dziennej jest zupełnie i absolutnie zbędne. Niemniej z racji, że nie można tego wyłączyć to zrobiłem jak napisałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez pawgar
Jakoś to pokracznie napisałem i trochę wygładziłem

Witaj Paulkate

Myślę, że Twoja potrzeba całkowitego odłączenia dwóch pomieszczeń jest trudna do zrealizowania. Możesz obniżyć na termostatach temp. do 5 st. C lecz wówczas będzie to miało wpływ na temp. w sąsiednich pomieszczeniach.

To nie do końca tak jest u mnie. Te dwa pomieszczenia, których "nie chcę" ogrzewać to otwarta kuchnia i także otwarty hol. W obu termostaty w poprzednim sezonie były ustawione na 19st ale prawie nigdy nie grzały bo temperatura była tam wyższa dzięki temperaturze z salonu i jadalni (w sumie 4 strefy tworzą jedną przestrzeń, w której swobodnie miesza się powietrze). Ale razem z kuchnią i holem na tym samym agregacie jest jeden zamykany pokój i jego nie można dogrzać kiedy powietrze miesza się w agregacie z zimnym powietrzem z podłogi kuchni i holu.

Owszem mogłem podnieść na termostatach w kuchni i holu temperaturę o 1-2st. aby wymusić grzanie wszystkich obwodów w tym agregacie ale:

Po pierwsze ciepła podłoga w holu i kuchni nie jest nam potrzebna, a spowoduje automatycznie słabsze grzanie podłogi w salonie gdzie lubią bawić się dzieci.

Po drugie Legallet w salonie i jadalni jest wspomagany kominkiem, a agregat z kuchni/holu nie. Dlatego pasuje mi odłączyć te dwa pomieszczenia (fizycznie zaślepić obwody aby nie krążyło w nich powietrze) bez negatywnego wpływu na temperaturę w domu (a z pozytywnym wpływem na ten jeden pokój).

Jeśli nikt wcześniej podobnego tematu nie przerabiał to rzeczywiście pozostaje kontakt z Gdańskiem.

Edytowane przez paulkate

Witam wszystkich na początku nowego okresu grzewczego. Powoli przymierzamy się do odpalenia ogrzewania.

Dla przypomnienia statystyki z poprzedniego sezonu 2010/2011.

Taryfa G12W Enea Dzień: 0,68; Noc: 0,267 - cena 1 kWh (w 2009 cena była 0,236, w 2010 cena była 0,249)

Temperatura wewnętrzna około 21 stopni.

Zużycie tylko na ogrzewanie: 6695 kWh - 1740 PLN co daje nam 290 PLN na miesiąc (6 miesięcy).

co daje nam 290 PLN na miesiąc

Mnie wychodzi 450zł jak bym nie kombinował. Ja zacząłem grzać pod koniec roku.

Mam osobny podlicznik na ogrzewanie i ja w ciągu 3 miesięcy grzewczych od stycznia do marca zużyłem 4298kWh czyli 1433kWh/mc. Kwietnia nie liczę bo tylko przez kilka dni tylko sporadycznie grzałem.

Wyszło mi tak:

Styczeń 1525kWh/mc 488zł/mc brutto

Luty 1644kWh/mc 526zł/mc brutto

Marzec 1129kWh/mc 361zł/mc brutto

Kwiecień 274kWh/mc

Maj 0kWh/mc

Zatem średnio 458,24zł/mc

Mam prąd z PGE Łódź-Teren

(Taryfa G11)

I taryfa - 0,61zł/kWh brutto

II taryfa 0,32zł/kWh brutto.

Idąc za radą Avatara zadzwoniłem do PGE i zapytałem ile kosztuje taryfa G11W czyli weekendowa dostałem takie informacje.

Od tego roku są nowe stawki i

taryfa G11W weekendowa kosztuje :

I taryfa 0,89 zł/kWh brutto (0,5702 zł/kWh + 0,1590 kosztów stałych zmiennych, przesyłowych, akcyzowych i wszelkich innych co daje 0,7292+vat )

II taryfa 0,372 zł/kWh brutto (0,2559+0,0502 jw. co daje 0,3061+vat)

Gdybym przeszedł na taryfę weekendową w PGE płacił bym 532zł/mc zamiast obecnych 458,24zł,

i drastycznie wzrosły by mi koszty prądu w I taryfie. A oprócz ogrzewania zdarza mi się włączyć światło czy komputer przed 22.

G11W w PGE Łódź-Teren obowiązuje w godzinach

I taryfa - 7-13, 16-22 od pn do pi

II taryfa - 13-16, 22-7 i od pi od 22 do pn do godź 7.

Zatem oferta G11 w PGE jest dla mnie do bani.

Co do Enei czyli to co ma Avatar to z roku na rok maja drożej drożej. Za dwa lata dogonią z cenami PGE.

Obecnie Enea jest 5gr tańsza niż PGE czyli oszczędności w moim przypadku na ogrzewaniu byłyby tylko 30zł/mc i to w sezonie grzewczym.

Nic tylko własną elektrownię zakładać.

Odpaliłem dzisiaj Legalett. W sumie to uruchomił się jeden agregat obsługujący 3 sypialnie i łazienkę. Drugi, który obsługuje część dzienną domu nie musiał się uruchamiać, bo wieczorem paliłem w kominku.

Niestety, słychać szum podczas pracy. Nie wiem, czy to tylko moje wyczulenie, czy pozostali domownicy też na to zwrócili uwagę. Może będzie tak jak z WM, kiedy na początku zwracałem na to uwagę, a teraz już tego nie słyszę.

Odpaliłem dzisiaj Legalett.

A ja wczoraj wieczorem włączyłem legalet.

Temperatura spadła mi w domu do 17.25 stopnia więc czas zacząć sezon grzewczy i ruszyłem z pełną mocą na 2 agregatach po 4 kW ogrzewając wszystkie pokoje.

Po 8 godzinach grzania i zużyciu 66kWh energii elektrycznej dzisiaj rano temperatura w salonie podskoczyła jedynie o... 1 stopień, natomiast w sypialni w rogu domu temperatura jeszcze nie drgnęła.

Wtrącę się do wątku, choć nie mam Legaletta, a fundament grzewczy wodny (płyta z podłogówką wodną).

To, co napisał pawgar, to bezwładność płyty. Widzę to też u siebie od 3 dni. Płyta musi się stopniowo ogrzać do wymaganej temperatury, co na początku generuje więcej kWh. Musi wytworzyć się jakaś równowaga między temperaturą powietrza zasilającego a temperaturą płyty (rozgrzanie płyty), i dopiero wtedy ogrzewaniem będziemy pokrywać bieżące straty domu.

Edytowane przez budowlany_laik
pomieszałem i poplątałem