Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w nawiązaniu do rekuperacji -wszystko co Pan pisze to prawda ,tyle, że całego powietrza w domu się nie wymienia,a tylko jego określoną część ,w określonych warunkach temp. (nie zawsze -10, teraz np+5) więc stwierdzenie ,że dzięki rekuperacji zaoszczędzimy 70% na ogrzewaniu jest błędne...:rolleyes:

w pom. gosp. niestety nie mam agregatu, a buczy z centrali prądowej...

ważna informacja dla planujących mieć legalet -nie zawsze tam ,gdzie zaplanujemy sobie mieć agregaty, firma je umieści, ja chciałam w pom . gosp i w garderobie ,a okazało się, że tam jest za blisko zew ścian budynku i nie da rady. Oczywiście wcześniej przy zawieraniu umowy nie było mowy o jakiś ograniczeniach....a moim zdaniem powinni już na tym etapie określić wstępnie położenie agregatów ,tak by klient nie czuł się zawiedziony później

W jaki sposób kontroluje Pani ilość wymienionego powietrza mając wentylację grawitacyjną? Po otwarciu okien z doświadczenia wiem, że większość powietrza się wymienia. Nie jestem w stanie stwierdzić ile powietrza zostało a ile nie. Tak czy owak powietrze, które wpada ma temperaturę zewnętrzną. Nie twierdziłem ile procent można odzyskać. Pisałem o -10 jako przykład, żeby uzmysłowić Pani, że im większy mróz tym większa korzyść z rekuperacji.

Firma podczas projektowania rozmawia z nami, gdzie powinny być agregaty. Gdzie nie powinny być itd, żeby czasem w środku salonu nie wylądowały. Jakim cudem Pani została postawiona przed faktem dokonanym to nie wiem.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słychać z centrali prądowej buczenie agregatów, które są parę m dalej na kortytarzu....

Panie Avatar przecież Pan wie ,że projektowanie odbywa się już po podpisaniu umowy.:rolleyes:

Jeszcze jedno spostrzeżenie co do rekuperacji- jest ona na prąd i go zużywa 24 godz. na dobę, a jak jest zimniej to włączają się nagrzewnice ,by nie wiało zimnem z kratek, a to przecież też kosztuje..

Ciekawe czy ktoś kiedyś wyliczał czy rekuperacja się opłaca -kosztuje 10-15 tys, zużywa prąd , co pół roku wymienia się filtry, a okres amortyzacji dla takiego sprzętu to chyba 5 lat, potem zaczynają się naprawy etc.

Zastanawiałam się podczas budowy nad solarami, ale to się nie opłaca w naszym klimacie , jak na razie są to za drogie urządzenia dla zwykłego człowieka

a jeśli mogę spytać to dlaczego?

Chciałem mieć wentylację mechaniczną bo doświadczyłem jej komfortu. Dołożenie do tego niedrogiego rekuperatora nie było już problemem. Mam nie dość że świeże powietrze to przy okazji podgrzane. Okna otwieram jedynie przy długotrwałych upałach, no i oczywiście przy myciu;)

A nie opłaca mi cię, bo mam pompę ciepła i bardzo tanie CO. Wychodzi u mnie gdzieś na zero, no może lekki plus.

Ograniczenia konstrukcyjne są zawsze. Agregat ma wyprowadzenia ze wszystkich stron i z tego powodu nie da się go umieścić przy ścianie zewnętrznej, chyba że jeden z obwodów nie będzie używany.

W moim przypadku położenie agregatów było negocjowane. Tzn. dostałem wstępną propozycję umieszczenia agregatów. Jeden wypadł w miejscu planowanego zasobnika c.w.u. i na moją prośbę został przeniesiony.

a u mnie nie chcieli nawet o 1 m przesunąć ,tak bym miała pod szafą , a teraz mam centralnie na wprost drzwi wejściowych, a drugi mam obecnie na korytarzu między 3 sypialniami, i tutaj przesunięcie 1 m dalej spowodowałoby większe wyciszenie....

słychać z centrali prądowej buczenie agregatów, które są parę m dalej na kortytarzu....

U mnie też było słychać w centrali dopóty dopóki nie uszczelniłem peszli z kablami zasilającymi.

Jeszcze jedno spostrzeżenie co do rekuperacji- jest ona na prąd i go zużywa 24 godz. na dobę, a jak jest zimniej to włączają się nagrzewnice ,by nie wiało zimnem z kratek, a to przecież też kosztuje..

Prąd zużywa wentylacja mechaniczna i to tylko wtedy kiedy chodzi. U mnie chodzi 24/7 bo tak sobie ustawiłem. Regulacja ręczna lub automatyczna.

Nagrzewnice prądu nie pobierają bo ich nie mam. Temperatura nawiewu powyżej 12 - 15 st. To lepiej niż -10 - 0 przez rozszczelnione okna.

Sam rekuperator nie wymaga nagrzewnic ponieważ nie ulega oblodzeniu.

Ciekawe czy ktoś kiedyś wyliczał czy rekuperacja się opłaca -kosztuje 10-15 tys, zużywa prąd , co pół roku wymienia się filtry, a okres amortyzacji dla takiego sprzętu to chyba 5 lat, potem zaczynają się naprawy etc.

Rekuperacja prądu praktycznie nie zużywa. Prąd zużywa wentylacja mechaniczna.

Filtrów nie wymieniam. Myję je co miesiąc. Pracują już 3 lata. Jak się zużyją to kupię odpowiednią włókninę i wymienię.

M.

Dlaczego słychać to buczenie? Czy dlatego, że od agregatów do centrali idą rurki z kablami i tamtędy przedostaje się dzwięk?

U mnie tego nie ma.

Panie Avatar przecież Pan wie ,że projektowanie odbywa się już po podpisaniu umowy.:rolleyes:

Wyleciało mi z głowy. Z drugiej strony dziwne, żeby projektowanie położenia agregatów odbywało się przed podpisaniem umowy.

Zastanawiałam się podczas budowy nad solarami, ale to się nie opłaca w naszym klimacie , jak na razie są to za drogie urządzenia dla zwykłego człowieka

Jest na prąd, to się zgadza. U mnie na prąd stały więc jest dużo bardziej energooszczędna. Nagrzewnic nie mam, więc nie zużywam prądu na podgrzanie dodatkowe powietrza z wentylacji. Z drugiej strony myślałem o tym, czy dodanie nagrzewnicy pomoże w utrzymaniu komfortowej temperatury w pomieszczeniach i co za tym idzie zmniejszeniem potrzeby uruchamiania samego ogrzewania. Tak jak pisałem przy mrozie z anemostatów leci powietrze o temperaturze dodatniej. Filtry wymienia się co jakiś czas. Moje kosztują 55 PLN. Można też kupić wielokrotnego użytku za 220 PLN.

a u mnie nie chcieli nawet o 1 m przesunąć ,tak bym miała pod szafą , a teraz mam centralnie na wprost drzwi wejściowych, a drugi mam obecnie na korytarzu między 3 sypialniami, i tutaj przesunięcie 1 m dalej spowodowałoby większe wyciszenie....

Ja chciałem w garażu, ale powiedzieli, że pokój po przeciwnej stronie domu będzie niedogrzany. Więc po konsultacji przenieśli na klatkę schodową. Na piętrze też miałem duży wpływ na miejsce agregatów tak żeby wyszły w szafie wnękowej a nie na środku pokoju.

Panie Avatar przeczy Pan sobie.:D

Uważam ,że wstępna lokalizacja położenia agregatów powinna być ustalana przy podpisywaniu umowy, i wszystkim planującym założyć radzę to wymóc na firmie ,byście nie czuli się zawiedzeni...

Zresztą uważam ,że jest parę rzeczy ,które powinni dopracować np:dlaczego w miejscu gdzie są agregaty i potem kładzie się płyty wyciszające nie ma jakieś ramki , w którą wkładałoby się płyty z uszczelką i nie trzeba by się bawić w silikony,etc.?

U mnie tak nierówno zrobili dziurę w betonie ,że potem trzeba było płyty w dwóch narożnikach ścinać, potem buczało , zabawa w uszczelnianie...

Po drugie ile mnie kosztowało trudu by podważyć te płyty ,by dostać się do agregatu; przyjechał serwisant z legaletu i taką specjalną przyssawką to podniósł raz ,dwa. Czy nie mogliby każdemu klientowi takiej przyssawki podarować? Kosztuje parę zł . w markecie...

Po trzecie jeden agregat bardzo głośno pracował(a tak naprawdę to słychać to dopiero nocą) i jak przyjechali , okazało się , że coś haczy ; założyli też urządzenie zmniejszające prędkość wentylatora -bez porównania mniej hałasu, czy nie można by tego od razu zakładac?

Brakuje im dobrego marketingu i podejścia do klienta.....:yes:

Zresztą uważam ,że jest parę rzeczy ,które powinni dopracować np:dlaczego w miejscu gdzie są agregaty i potem kładzie się płyty wyciszające nie ma jakieś ramki , w którą wkładałoby się płyty z uszczelką i nie trzeba by się bawić w silikony,etc.?

U mnie tak nierówno zrobili dziurę w betonie ,że potem trzeba było płyty w dwóch narożnikach ścinać, potem buczało , zabawa w uszczelnianie...

Pudło agregatu ma ramki z uszczelką. Tam kładzie się płytę stalową zamykającą agregat.

Natomiast to o czym piszesz jest już zależne od sposobu wykończenia podłogi. Odpowiednie wykończenie powinien zrobić pracownik kładący gres lub np. panele podłogowe. W każdym przypadku inna jest grubość warstwy posadzki i inne powinny być rodzaje wykończeń.

Czy nie mogliby każdemu klientowi takiej przyssawki podarować? Kosztuje parę zł . w markecie...

Może by i mogli. Ja sobie sam taką kupiłem. Zresztą nie tylko do L. Przy czym nadaje się taka przyssawka do podnoszenia np. płytek gresowych.

Co do klapy to nie zawsze. Swoje okleiłem gąbką i przyssawka tego nie łapie.

Po trzecie jeden agregat bardzo głośno pracował(a tak naprawdę to słychać to dopiero nocą) i jak przyjechali , okazało się , że coś haczy ; założyli też urządzenie zmniejszające prędkość wentylatora -bez porównania mniej hałasu, czy nie można by tego od razu zakładac?

Jeśli można to lepiej nie zakładać. To tylko ostateczność.

Piszecie Panowie ,że nie macie nagrzewnic, a nie wieje z rekuperacji?nie odczuwacie prądu powietrza?

Jasne że wieje. Po to jest.

Anemostaty nawiewne mam z regulacją. Ustawiłem tak jak chciałem (podział strumienia).

WM jest z regulacją. W tej chwili pracuje na 25% mocy. Dzięki temu mniej wieje i tak nie wysusza. Mogę załączyć sterowanie automatyczne zależne od wilgotności. Włączone dziś rano na próbę przestawiło moc na 20%.

Temperatura nawiewana wczoraj wieczorem to 15st. w najdalszych nawiewach.

Po rozpaleniu kominka doszło do 22st. Na noc kominek wygasiłem.

W pokoju na poddaszu nie mam żadnego ogrzewania. Tam planuję dać mały grzejnik elektryczny zainstalowany w okolicy wlotu powietrza.

MCB

Witam,

Kinga2: W sprawie odgłosów z rozdzielnicy elektrycznej, MCB ma rację, u mnie też pomogło zasilikonowanie końcówek peszli z kablami (w centrali i w rozdzielnicy).

Dla mnie też szum agregatów jest trochę uciążliwy, zwłasza w nocy (dom stoi na wsi, cisza jak makiem zasiał), a sen mam czujny. Czy mogłabyś napisać coś więcej na temat "urządzenia zmniejszajacego predkość wentylatorów". Na początku sezonu grzewczego próbowałem coś wskórać w tym temacie w centrali Legalett, ale powiedziano mi, że poza zasilikonowaniem pokryw nie mają innych rozwiązań. A tymczasem czytam, że jednak są.

Ostatnio zresztą sam o czymś takim myślałem. Wiatrak rozwija duże prędkości, i wg mnie słyszalny jest też szum powietrza w rurach, więc logicznym wydaje się wyciszenie odgłosów przez spowolnienie obrotów i prędkosci powietrza. Skutkiem tego będzie pewnie dłuższy czas nagrzewania podłogi, a za tym idzie nieco większe zużycie energii przez dłużej pracującą dmuchawę. No i pytanie czy sam agregat nie będzie się przegrzewał (ktoś pewnie wyliczył nominalną prędkość przepływu powietrza przy jego konstrukcji) Też sprubuję o to powalczyć, zobaczymy jekie będą efekty (najwyżej odłączę regualcję).

Ostatnio mam też dziwny "problem" z jednym z agregatów tj. po włączeniu i nagrzaniu podłogi agregat normalnie się wyłącza (słychać rozwarcie zestyków przekaźnika w termostacie) a potem po kilku minutach na chwilę załącza się sama dmuchawa (tzn. rozkręca się i zachwilę wyłącza, nawet wtedy gdy po nagrzaniu połogi od razu wyłączę termostaty - czyli to nie one sa przyczyną). Wygląda to tak jakby wewnątrz centrali zadziałało zabezpieczenie przed przegrzaniem i załaczało dmuchawę żeby schłodzić agregat. Przypuszczam, że padł czujnik temperatury. Po świętach zgłoszę to w ramach gwarancji, ale może też mieliście podobny przypadek i moglibyście się podzielić doświadczeniami.

Ostatnio mam też dziwny "problem" z jednym z agregatów tj. po włączeniu i nagrzaniu podłogi agregat normalnie się wyłącza (słychać rozwarcie zestyków przekaźnika w termostacie) a potem po kilku minutach na chwilę załącza się sama dmuchawa (tzn. rozkręca się i zachwilę wyłącza, nawet wtedy gdy po nagrzaniu połogi od razu wyłączę termostaty - czyli to nie one sa przyczyną). Wygląda to tak jakby wewnątrz centrali zadziałało zabezpieczenie przed przegrzaniem i załaczało dmuchawę żeby schłodzić agregat. Przypuszczam, że padł czujnik temperatury. Po świętach zgłoszę to w ramach gwarancji, ale może też mieliście podobny przypadek i moglibyście się podzielić doświadczeniami.

U mnie tak jest w każdym agregacie przez pewien czas po zakończeniu grzania. Przynajmniej raz załącza się wentylator.

Grzałki są gorące i oddają ciepło, a przepływu powietrza już nie ma. Działa czujnik termiczny. Z tego co pamiętam to chyba 110st.C.

MCB

U mnie też tak działa. Słyszałem, że to normalne żeby się nie przegrzały urządzenia wewnątrz agregatu. Wiatrak się włącza na chwilę żeby przemieszać powietrze.

Dzięki za odzew.

"Grzałki są gorące i oddają ciepło, a przepływu powietrza już nie ma. Działa czujnik termiczny." To ma sens. Trzeba tylko przekazać tą wiedzę elektrykowi z legalettu, bo jak z nim rozmawiałem, to nie umiał tego wyjaśnić i sugerował zgłoszenie sprawy do centrali, to przyjedzie i sprawdzi.