Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest to dość dziwne zjawisko z punktu widzenia termodynamiki. Jeżeli działając tylko na 2 taryfie nagrzałeś dom to rzeczywiście zagadkowe jest to, czemu dalej do podtrzymania musisz wykorzystywać całą "moc" tej taryfy.

Pierwsze to czerpnia powietrza do kominka w momencie gdy kominka jeszcze nie masz lub go nie używasz. (...) Większość wykonawców (łącznie z moim) robi błąd, bo przewód czepni nie powinien iść przez płytę tylko pod nią, lub być cieplnie izolowany.

Drugie to schody na nieużytkowe, nieogrzewane poddasze.

Ad - Dziwne zjawisko...)

Tak jak wspomniałem w pierwszym poście podczas nagrzewania domu do 15 st C miałem otwarte klapy (wg. wykonawcy zalecane aby pozbyć się wilgoci w rurach Legalettu), potem je zamknąłem i zaczęły się problemy.

Podejrzewam, że wiem, dlaczego udało mi się nagrzać wnętrze. Ciepłe powietrze nie trafiało wtórnie do obiegu agregatu (przez grzałkę i do wlotów do płyty), ale jako cieplejsze trafiało do pomieszczeń przez otwarte klapy. To tak jakby dmuchać suszarką na pomieszczenie, albo w rurę w fundamencie. Gdy zamknąłem klapy to ciepłe powietrze krąży w płycie, ale zanim ogrzeje powietrze, potem płytę i dopiero płyta odda temperaturę pomieszczeniom.

Dlatego zastanawiam się, czy prawidłowo nagrzewam samą płytę :/

Ad - Czerpnia...)

Mam czerpnię - założony worek foliowy z uszczelką wewnątrz i na zewnątrz budynku. Z tym, że jak pamiętam jak wykonywano mi fundament to czerpnia była pod płytami styropianowymi. Jeśli chodzi o drzwi tarasowe, to są jest to okno przesuwne, więc sposób zamykania jak przy oknie. Drzwi wejściowe nie mają jeszcze progu, ale uszczelniłem wejście resztą styropianu (20 cm gruby wsunięty we framugę od zewnętrznej strony drzwi wejściowych tak, że od poziomu płyty do wysokości 30 cm jest próg ze styropianu).

Ad - Poddasze...)

Z salonu (tam gdzie będzie kominek) mam wejście na poddasze - na razie nie ogrzewane - W chwili obecnej otwór na poddasze jest zabezpieczony płytami ze styropianu tego co na elewacji (podwójna warstwa).

Poza tym dokonałem pomiaru rozkładu temperatur i wyglądało to mniej więcej tak:

- Przy płycie (termometr położony na płycie) 20,1 st C,

- Na wysokości czujników około 1,40 m (wskazanie ze sterownika) 19,25 st C

- Pod sufitem parteru 18,8 st C

Wynika z tego, że zgodnie z tym co opisuje Legalett na swoich stronach różnica pomiędzy podłogą, a sufitem to około 2 st C. Temperatura przy suficie nie jest znacząco niższa.

Poza tym zgodnie z moim projektem poddasze wcale nie musi być ocieplone, więc układ powinien "dawać radę"

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irbis78: No cóż, nie powymądrzałem się zbytnio. W sumie szkoda, bo to znaczy, że problem jest poważniejszy. Mam ten sam domek, tylko trochę słabiej ocieplony i aż tyle nie płacę. Chociaż fakt - za grudzień wyszło więcej niż się spodziewałem, bo około 550 PLN. Jakbyś chciał, to mogę wpaść pomierzyć dom pirometrem - mam dość prosty, acz skuteczny model. W sumie daleko nie mam;-) Jakby co, to daj namiary na maila [email protected]

Tomek131: Ja mam dom wybudowany przez Pref - Bud. Jak wiesz o jakimś problemie, to chętnie się dowiem. Maila masz powyżej. Tylko pięknie cię proszę, nie w stylu że mam problem dlatego, że mam Legalett ;-)

Wydaje mi się, że podniesienie temperatury o 0,5 - 0,75 st C w ciągu 10 h grzania przy zużyciu 64 kWh to jakieś nieporozumienie. (mniej więcej taka jest różnica temepratur o 18 wieczorem i o 6 rano)

U mnie też są bardzo małe skoki temperatury w ciągu nocy. Założenie działania według mnie jest takie, żeby doprowadzić odpowiednią ilość ciepła do fundamentu, który będzie je oddawał cały dzień i utrzymywał w miarę stałą temperaturę w domu. Temperatura rano jest bardzo podobna do tej, jaka była wieczorem u mnie, więc to, że u Pana jest 0.75 większa rano to i tak dobrze. Fundament ma akumulować w nocy i oddawać w dzień.

Może jakieś światło na tę sprawę rzuci ten post : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24120-Legalett-do-wiaczenia-mieszka-c%C3%B3w&p=4598211&viewfull=1#post4598211 oraz moje wypowiedzi przed nim i po nim.

Wtedy tego jeszcze nie wiedziałem na pewno, ale w tej chwili jestem przekonany o tym, że w płycie fundamentowej jest potężna ilość wilgoci technologicznej.

Przy podgrzaniu płyty do 20-22 st. C wilgoć ta uwalnia się bardzo powoli. Odparowanie tej wilgoci wymaga znacznej ilości energii.

Dlatego ja wygrzewałem w celu usunięcia wilgoci płytę w okresie letnim a nie zimowym.

(..)

Nie ukrywam, że trochę mnie to przeraża Oznacza to koszty przy taryfie nocnej na poziomie 26 zł/ dobę, a więc 780 zł/miesiąc. Obawiam się, że układ jest niewydolny, skoro nie potrafi przy temperaturach na zewnątrz powyżej zera utrzymać temperatury 20 st. C. Nie wiem, co będzie, gdy położę płytki i panele w pokojach, na pewno wpłynie negatywnie na oddawanie ciepła przez płytę

POMÓŻCIE!

W poście:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24120-Legalett-do-wiaczenia-mieszka-c%C3%B3w/page211

podaję zużycia energii elektrycznej za ubiegły rok (pierwszy sezon) tylko na grzanie płyty LEGALETT. Dom 120 m kw, parter.

Myślę, że są jeszcze gorsze od Twoich...

Zauważ, że zgodnie z tym co pisze Henok zużycie prądu w pierwszym sezonie grzewczym konsekwentnie spada przez całą zimę. Mam fajny wykres w Excelu, który pokazuje to zjawisko wraz z linią trendu.

W tym sezonie po poprawie izolacji, oraz zamontowaniu wentylacji mechanicznej średnie dobowe zużycie nie przekracza 35 kWh w dni najchłodniejsze.

Tak więc nie panikuj, wstaw kozę lub inne zwierze energetyczne (raczej York nie za bardzo ;-) ) - i pal ile wlezie,

Albo płać ;-)

pozdrawiam,

Zbyszek

Edytowane przez el_hogar

Musiałbym tutaj zacząć od listy podziękowań, przed wszystkim za zainteresowanie tematem i wiele cennych porad.

Harnaś78: Pirometr - świetny pomysł, mam w pracy więc pogadam z kontrolą jakości - może mi na weekend pożyczą,

HenoK: Wilgoć w fundamencie brzmi obecująco - co do wykresu temperatur mam tylko jedno pytanie. Czego to jest temperatura? Płyty do tylu nie nagrzeję - nie ma szns ;/ Teraz ma 21,8 st. C

avatar25: będę grzał płacił i płakał ;) - no, ale tak ja napisałem płyta wylana w czerwcu 2010, a agregaty zamontowane dopiero 8 grudnia - nie było szans dogrzewać wcześniej. Jedyne co pocieszające to suche i bezdeszczowe lato.

el_hogar: Koza, York, czy inna zwierzyna chyba nie wchodzi w grę. Jeśli dobrze rozumiem mam się pozbyć wilgoci z fundamentu, a więc... grzanie pomieszczenia chyba nie jest najlepsze, lepiej chyba nagrzać "od środka" płytę Legalettem, wtedy może wilgoć wyciśnie

Ciekawy eksperyment zrobiłem dzisiaj:

W nocy: pomiędzy 22, a 7 rano dostarczyłem do 2 agregatów łącznie 71,37 kWh - temperatura w zależności od pomieszczeń wzrosła 0,25 do 0,5 st C

Rano otworzyłem klapy i.... kolejne 16,76 kWh (czyli 2 h pracy agregatów) podniosły temperaturę o 0,5 st C (acha temperaturę sprawdziłem o 17:30, czyli mniej więcej 8 h po wyłączeniu agregatów.

Winowajca więc zlokalizowany - "nienażarta płyta wchłaniająca kWh" - no nic, spróbuję ją wygrzać

irbis78:

U mnie agregaty przy otwartych klapach pracowały bardzo krótko. Pozbyłem się tylko wody i śmieci z instalacji.

Wilgoć z płyty odparowywała zimą (stan surowy otwarty) .

Po zamknięciu domu i pracach mokrych (tynki) pod koniec kolejnego roku intensywnie pracowała wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Po pierwszym sezonie grzewczym płyta była na tyle sucha, że można było kleić do niej bezpośrednio panele podłogowe.

Napisałem ,że wyślę na PW przecież.Ja już nic w zasadzie o Legalett nie piszę ,mam swoje zdanie,podobnie jak kilka osób na tym forum i tyle.Ale jeśli mam coś co może pomóc to się podzielę.A Ty co, z Pref-budu?

P.S Zresztą Pref-budu też nie krytykuję (dalej twierdzę tylko ,że są bardzo drodzy.Bardzo przez duże "B" )nie budowałem z nimi.Miałem pozytywny kontakt ,coś tam wyceniałem.Odpisywali,oddzwaniali ,wyceniali.W odróżnieniu od Abakonu-tutaj niesłowność na etapie absolutnie pierwotnych rozmów ,z mojej strony od razu wykluczyła jakiekolwiek rozmowy.Ostatecznie zdecydowałem zupełnie inaczej co do systemów i wykonawcy

Edytowane przez tomek131

Tomek, nie o to chodzi. Wmieszałeś się do dyskusji sugerując (suponując), że znasz przyczynę problemu - jeżeli budował Pref - bud. Wyraziłem żywe zainteresowanie bo mam dom od tej firmy. Na co ty odpowiadasz, że poszukasz. Zresztą nie mi, tylko osobie która o to nie prosiła. Nie pytałem się o cenę. Pytałem się czy znasz miejsce fuszerki. Znasz? Jak znasz to podaj. Nie znasz - nie troluj, proste. Jak znasz i prześlesz mi gdziekolwiek (mail, priv) to cię publicznie przeproszę i poślę dobrą butelkę na wskazany adres, też proste. Nie czepiam się dla czepiania.

Ja też się nie czepiam i nie twierdzilem ,że znam przyczynę,tylko podobny przypadek,kiedyś mailowałem z kimś i mam do niego kontakt i to próbuję odszukać.A nawiasem mówiąc,coś mi się wydaje ,że Ty nie masz domu z Pref-budu tylko może Ty jesteś z Pref-budu?.Na tym wątku byli od samego początku sami podpuszczacze i podwójne osobowości ,którym bardzo nie w smak była moja osoba ,prosto z mostu mówiąca co na ten temat sądzi.

Sąd był do trolującego typka. I to tylko po to by mnie tu nikt nie zbanował. Bo ja nie obrażam - stwierdzam fakt. Tytuł forum - doświadczenia użytkowników. Ani jeden jego post nie jest w temacie. Nie, nie mam nic wspólnego ani z firmą legalett ani pref - budem, ani żadną cholerną firmą budowlaną. Perm, czytałeś moją wcześniejszą odpowiedź, tą gdzie mówiłem, że przeproszę itp? No to się dowiedziałem że biorę pieniądze z prefbudu. Kierując się tą samą zasadą można by stwierdzić, że Herr Tomasz pracuje u producentów kotłów i osprzętu C.O. Kto wybrał Legalett (lub pochodne) tego sprzętu nie potrzebuje, nieprawdaż?

Przepraszam wszystkich za offtopic z mojej strony. To się więcej nie powtórzy.

Sąd był do trolującego typka. I to tylko po to by mnie tu nikt nie zbanował. Bo ja nie obrażam - stwierdzam fakt. Tytuł forum - doświadczenia użytkowników. Ani jeden jego post nie jest w temacie. Nie, nie mam nic wspólnego ani z firmą legalett ani pref - budem, ani żadną cholerną firmą budowlaną. Perm, czytałeś moją wcześniejszą odpowiedź, tą gdzie mówiłem, że przeproszę itp? No to się dowiedziałem że biorę pieniądze z prefbudu. Kierując się tą samą zasadą można by stwierdzić, że Herr Tomasz pracuje u producentów kotłów i osprzętu C.O. Kto wybrał Legalett (lub pochodne) tego sprzętu nie potrzebuje, nieprawdaż?

Przepraszam wszystkich za offtopic z mojej strony. To się więcej nie powtórzy.

Może i pracuje, tego sie nie sprawdzi. Ja mam awersję na Legaleciarzy bo jak jeden oprócz Pawła Durysa (jeżeli przekręciłem to przepraszam) i MCB mają zadziwiająco podobną argumentację polegająca w skrócie nie na dyskusji o faktach a na deprecjonowaniu rozmówców. Jak spod sztancy. Twój wczesniejszy post pasuje do tego, stąd moja reakcja. MCB i Paweł nawet jeżeli sie nie zgadzają to opierają się na konkretach. MCB był chyba pierwszym ktory dokładnie opisał swój fundament z dobrymi i gorszymi jego stronami. Tak to mozna rozmawiać.