Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

55tys.zł płyta ze szkodami+13tys.zł podłogówka+piec

Gdyby nie szkody to płyta 45tys.zł+13tys.zł podłogówka +piec

:)

No i to są realne do osiągnięcia koszty wykonania fundamentu płytowego ze zintegrowanym ogrzewaniem.

Legalett może nie jest rozwiązaniem złym choć już wiadomo że nieuzasadnienie drogim ale wkurzają powtarzane tu z uporem kłamstwa w stylu że to jedyny akumulacyjny fundament grzewczy czy też że dzięki Legalett ktoś zaoszczędzi na ogrzewaniu oraz że mimo że drogo to w istocie tanio jak i że to jakiś super mercedes wśród fundamentów i stąd ta cena. Caly ten system został zaprojektowany tak by był jak najtańszy inwestycyjnie co oznacza jak największe zyski dla sprzedawcy bo inwestor płaci bardzo dużo. Sama oszczędność na tym nieszczęsnym EPS 100 w stosunku do izolacji które są do tego przeznaczone to różnica kilku tysięcy które pozostają w kieszeni Legalett (przy przeciętnej powierzchni domu). Nic złego w tym że ktoś sie na Legalett decyduje czy zdecydował ale niech ma tego wszystkiego świadomość.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego,jakieś ogromne bzdury piszesz ! Przekonuje się,że jesteś "naganiaczem" Legalettu !!

Wykonawców grzewczej płyty fundamentowej znajdziesz wszedzie.Wystarczy,że masz projekt płyty fundamentowej.KAŻDY budowlaniec wykona Ci wszystko wg projektu.

Miałem kilkanaście ofert wykonania płyty razem z wodną podłogówką.

Taki system jest o wiele sprawniejszy niż powietrze w płycie !!!

O wiele bardziej komfortowy niż powietrze w płycie !!!

O wiele bardzie sterowalny niż powietrze w płycie !!!

Nie jestem Pana kolegą i wypraszam sobie obrażanie mnie. Ja nikogo na tym forum nie obrażam.

Może i znajdę. W 2006 jak się budowałem nikt się nie ogłaszał. Jasne, że jak mam projekt płyty to ktoś mi to zrobi, ale projektu nie miałem. Projektanci, z którymi rozmawiałem nie wiedzieli nawet co to jest płyta. Nie stać mnie było na prywaty projekt domu. Legalett wykonał projekt w kosztach kredytu hipotecznego. Nie wszystko jest takie oczywiste i łatwe do zrobienia dla każdego.

Czytał Pan mój post poprzedni? Nigdy nie pisałem, że Legalet jest bardziej sprawny, bardziej komfortowy czy bardziej sterowalny a już na pewno nigdzie nie napisałem, że jest tańszy i lepszy. Proszę mi nie imputować takich rzeczy dobrze? W poprzednim poście pisałem, że wszystko zależy od osobistych preferencji, potrzeb i założeń. Dla każdego coś innego będzie najlepsze, a Panowie się ciągle upierają, że coś innego jest najlepsze.

Wodne jest bardziej sterowalne, tańsze, itd., ale ja nie chciałem mieć wodnego ogrzewania i tyle. Czy trudno to przyjąć do wiadomości?

Chociażby taka drobnostka jak brak wylewek na czym mi zależało (chciałem na fundamencie od razu kłaść podłogę) i zarazem osiągnięcie dużej akumulacyjności ciepła w płycie. Przy wodnym musiałbym zrobić płytę a potem wylewkę z 10 cm żeby tam zalać rurki dla akumulacyjności. W tym momencie miałbym co najmniej 30 cm płytę. Akumulacyjność = brak sterowalności, ale to jest oczywiste i trzeba wybrać pomiędzy sterowalnością a akumulacyjnością.

A poniższy cytat:

Świadczy o bezmyślności i głupocie sprzedawców legalettu i o Pańskiej bezmyślności.

Zużycie energii na ogrzewanie nie zależy od systemu Legalett-niech Pan sobie wbije to do głowy i niech Pan przestanie oszukiwać inwestorów !!!

Pisząc takie rzeczy jest Pan kłamcą i pustym człowiekiem panieavatar25

Jak to mówił Wałęsa "mamy durnia za doradcę legalettu" :)

Widzę po postach wstecz,że Legalett oszukał wytłuszczonym drukiem już paru klientów !!!

Bezczelnie mnie Pan obraża i wyzywa od kłamców. Chyba będę musiał złożyć skargę do administratora forum. Czy mam rozumieć, że Pan pracuje w jakiejś firmie produkującej inny rodzaj ogrzewania? Zużycie energii może nie zależy od systemu, ale legalett wymaga zastosowania odpowiednich parametrów przegród, wentylacji wymuszonej itd. Legalett wymaga grubszej izolacji i daje widocznie sensownie działające agregaty w fundamencie, który akumuluje ciepło i co za tym idzie w ostatecznym rachunku wychodzi dość oszczędnie. Sam legalett więc nie jest pewnie niczym oryginalnym, liczy się podejście do projektu i ich wymogi, bez zastosowania których ciężko osiągnąć niskie koszty. To jest oczywiste proszę Pana, że jak się zastosuje te wymogi i założy jakiekolwiek inne ogrzewanie to będą też takie koszty niskie. Problemem jest brak kompleksowości przy innych rozwiązaniach. U Pana rozumiem zapłacił Pan za projekt i potem jedna firma zrobiła fundament, inna ogrzewanie a inna coś jeszcze. Co za tym idzie nikt nie musiał wymóc na Panu konkretnych rozwiązań technologicznych, które spowodowały by większe oszczędności. Może miał Pan dobrego projektanta, a może sam Pan przypilnował technologii i rozwiązań. W większości przypadków jak ktoś mi wchodził na budowę to tylko się łapali za głowę, że po co tyle tego na ścianę, po co taki dach i inne bzdury.

Z tego co wywnioskowałem z rozmów z pracownikami legalett jak mi robili płytę, nie nadążają z robotą a co za tym idzie, mają już zrobione w Polsce tysiące domów. Te kilka osób, które mają pecha i trafiły albo na kiepskich wykonawców albo inne elementy to jest tylko odsetek. Reszta, którym to działa i są zadowoleni nie wchodzi na to forum. Proszę mi pokazać system, wykonawcę, z którego jest zadowolonych 100% klientów.

Panie Arturo miałem tak na prawdę na mysli oszczercze słowa z Pana strony a nie to, że ja kłamie.

Świadczy o bezmyślności i głupocie sprzedawców legalettu i o Pańskiej bezmyślności.

Zużycie energii na ogrzewanie nie zależy od systemu Legalett-niech Pan sobie wbije to do głowy i niech Pan przestanie oszukiwać inwestorów !!!

Pisząc takie rzeczy jest Pan kłamcą i pustym człowiekiem panieavatar25

Jak to mówił Wałęsa "mamy durnia za doradcę legalettu" :)

Widzę po postach wstecz,że Legalett oszukał wytłuszczonym drukiem już paru klientów !!!

Za te słowa można do sądu posłać. Obraża mnie Pan choć ja Pana nie obrażałem. Nie zna mnie Pan i nie wie Pan gdzie pracuje. Pańskie słowa są poniżej poziomu przyzwoitosci. Jak można komus powiedzieć, że jest pustym człowiekiem jesli się go nigdy nie spotkało? Nie chcę tutaj zaniżać poziomu rozmowy i przeklinać lub wypisać epitety w Pana kierunku.

Poniższe cytaty to same kłamstwa,najpierw proszę wyjaśnić to:

Co do moich rzekomych kłamstw chciałem powiedzieć, że jestem osobą prywatną, nie jestem ani technologiem, ani specjalistą budowy domów, ani instalacji ogrzewania. Wszystkie teksty jakie pisze to piszę z doswiadczenia z mieszkania w moim domu od kilku lat, z wyczytanych informacji w internecie lub forach. W związku z tym są to moje prywatne opinie i jako takie mogą być błędne lub bzdurne. Po to jest forum żeby wytłumaczyć lub uzmysłowić moje błędy w rozumowaniu a nie obrażać.

Chociażby taka drobnostka jak brak wylewek na czym mi zależało (chciałem na fundamencie od razu kłaść podłogę) i zarazem osiągnięcie dużej akumulacyjności ciepła w płycie. Przy wodnym musiałbym zrobić płytę a potem wylewkę z 10 cm żeby tam zalać rurki dla akumulacyjności.

Nie rozumiem. Chciałem żeby na fundamencie położyć podłogi i tak mi wygładzili na samym początku budowy, że na końcu na tym położyłem panele. Z tego co zrozumiałem pisał Pan, że zrobił fundament a potem wylewki z ogrzewaniem. Więc co jest tu kłamstwem? Fundament powinien mieć co najmniej 20 cm a wylewka z 10 cm żeby ciepło się akumulowało. Jesli nie ma potrzeby akumulacji to wystarczy pewnie mniej. Ale ja chciałem akumulacje.

Tak jak ktos napisał, że nigdzie nie ma firmy, ktora kompleksowo zrobi taku fundament razem z systemem grzewczym.

Miałem na mysli, że nie było.

Mogę tylko powiedzieć, że w czasach gdy rozpocząłem budowę domu nie znalazłem wykonawcy, który postawił by dom na płycie wraz z systemem c.o. taniej i szybciej niż L.

Propozycje płyt grubości 30cm zazbrojonych jak pancernik były wtedy na porządku dziennym (na forum można znaleźć posty twierdzące, że na płycie 20cm nie da się postawić domu)

Dodatkowo pozwalając mi zamknąć się w wydatkach poniżej 2000 za sezon grzewczy bez koniecznosci zamawiania nosnikow energii, dosypywania do pieca, podłaczania gazu ziemnego, stawiania zbiornika w ogródku czy ogromnej beczki na olej opalowy w garazu?

A co tutaj według Pana jest kłamstwem bo już nic nie rozumiem. Napisałem tylko, że zamykam się w takiej kwocie bez stosowania rozwiązań gdzie trzeba nosnik energii jakos dostarczyć i jest on inny niż prąd. Jedyną alternatywą elektryczną tutaj są maty elektryczne.

Zużycie energii może nie zależy od systemu, ale legalett wymaga zastosowania odpowiednich parametrów przegród, wentylacji wymuszonej itd. Legalett wymaga grubszej izolacji i daje widocznie sensownie działające agregaty w fundamencie, który akumuluje ciepło i co za tym idzie w ostatecznym rachunku wychodzi dość oszczędnie..

A co tu znowu się nie podoba. Napisałem tylko, że firma legalett podczas projektowania stawia pewne wymagania co do innych przegród. To jest dosć logiczne zakładając, że chcemy grzać prądem. Chodzi o to, że jak zatrudniam firmę do położenia ogrzewania podłogowego, sciennego, sufitowego czy tradycyjnego to dom już stoi, został już wczesniej zaprojektowany i nawet jesli firma związana z ogrzewaniem powie, że sugeruje zastosować takie przegrody czy taka wentylacje, w co wątpie, to może już być za późno.

Są to bzdury czysto marketingowe,które wprowadzają inwestorów w błąd,widocznie Legalett ma na celu powielanie tutaj na forum tych kłamstw wynajmując "swoich" niby użytkowników.Prawdziwi użytkownicy skarżący się na ten system są zlewani ciepłym...

A za poniższy cytat powinein Pan być wyrzucony z forum za złamanie regulaminu dotyczącego reklamowania produktów na forum.

Czy wszystkich użytkowników traktuje Pan jak idiotów czy tylko niektórych ?

Ja nic nie reklamuje. Czy mam rozumieć, że Pan nie rozmawiał z ekipami na budowie i nie wyciągał wniosków? Rozmawiałem i wyciągnąłem wniosek, że skoro robią fundament na tydzień i bez przerwy nie mają czasu to robią tego dosc dużo, pomnożone przez kilka lat i ekip daje dużą liczbę. I tyle. Nie mam żadnych dowodów na to, ale to moje prawo pisać co myslę. Nikogo pisząc to nie obrażam.

Nie wiem o co Panu chodzi. Na tym forum było dużo użytkowników, którzy chwalili sobie system jak i takich, którzy wytykali błędy. Wystarczy przeczytać o tych zaletach i wadach i podjąć decyzję. To Pan traktuje wszystkich forumowiczów jak idiotów, którzy nie umieją czytać i logicznie rozumować żeby podjąć decyzję.

..

Z tego co wywnioskowałem z rozmów z pracownikami legalett jak mi robili płytę, nie nadążają z robotą a co za tym idzie, mają już zrobione w Polsce tysiące domów. Te kilka osób, które mają pecha i trafiły albo na kiepskich wykonawców albo inne elementy to jest tylko odsetek. Reszta, którym to działa i są zadowoleni nie wchodzi na to forum. Proszę mi pokazać system, wykonawcę, z którego jest zadowolonych 100% klientów.

W 2010 było to około 800 płyt od początku działalności firmy. To i tak niezły wynik ale te "tysiące" w ciągu roku przemawiają do wyobraźni. Tak to tworzy się legenda o Legalett - "królu" fundamentów grzewczych. Jak można takie banialuki wypisywać!

W 2010 było to około 800 płyt od początku działalności firmy. To i tak niezły wynik ale te "tysiące" w ciągu roku przemawiają do wyobraźni. Tak to tworzy się legenda o Legalett - "królu" fundamentów grzewczych. Jak można takie banialuki wypisywać!

Dobra przegiąłem z liczbą, ale nie pisałem rocznie. Nie posiadam żadnych danych na ten temat. Było to czyste zgadywanie z mojej strony. Przepraszam za to.

Ło matko... Dejcie se po szlagu, pierona..

Na poważnie - dyskusja ostra. To może i dobrze. Ale proponuję skończyć z osobistymi wycieczkami (łącznie ze mną, czasem mnie ponosi). To forum ma sens jeżeli będziemy działać mniej więcej tak:

1) Pytanie - odpowiedź - ewentualny kontrargument. Argument, nie wiadro pomyj lub pseudo-techniczne wymysły.

2) Problem - propozycje rozwiązania

3) Dobry pomysł - zauważalny efekt - podzielę się z innymi - dyskusja lub ewentualne poprawki pomysłu.

Ad1)(Do nikogo osobiście). Nie wiesz o czym piszesz? To nie dorabiaj do tego jedynie słusznych teorii, opisz tylko zjawisko, albo swoje propozycje. Prawdy objawione - w kościele/zborze/meczecie/na zebraniu młodzieżówki partyjnej. Podam przykład pierwszy z brzegu. Przykład się wlecze chyba od początku forum. Zmieniają się aktywiści "Ogrzewanie płyty powietrzem jest gorsze/mniej efektywne od ogrzewania wodą". Hę??? Przy założeniu tej samej izolacji płyty oraz jej masy, w takim samym domu różnicy fizycznej nie ma żadnej. Energia dostarczona = energia wyemitowana. Obydwa systemy są sobie równe. Woda ma większą masę? OK, ale, primo - krąży kilkadziesiąt razy wolniej, secundo - ma większą masę, czyli wolniej się nagrzewa. Żeby zmieniać temperaturę równie dynamicznie w ogrzewaniu wodnym trzeba dostarczyć większą moc w jednostce czasu. Stąd przy ogrzewaniu powietrznym moc agregatów dla +/- 120m2 wynosi 8 KW. Dla ogrzewania wodnego (energia z gazu, węgla, prądu) potrzeba 25 - 30 KW. Agregaty "chodzą" 10 godzin, kotły sumarycznie 2 do 3. Jak napisał jeden z przedmówców 80 kW/h wtłoczone w płytę to tyle samo energii, niezależnie od nośnika. Niech to ktoś obali. Ale wyliczeniami.

To jeden z przykładów. Nie włączam się we wszystkie dyskusje bo nie mam na to czasu. Może szkoda, może nie. Proponuję (i sam się w to chętnie włączę): Jeżeli ktoś ma wystarczająco czasu i weny założyć temat: "Legalett - za i przeciw" to niech to zrobi. Bo jak chcę dowiedzieć się czegoś o nastawach itp, to na ch... mi cztery strony tej samej wyzywanki ciągnącej się latami.

Edytowane przez Harnaś78

Popieram. Dyskutujmy merytorycznie.

Co do woda-powietrze to mi się wydaje, że mimo wszystko wodą można dostarczyć więcej energii w jednostce czasu. Co za tym idzie wodą można szybciej rozgrzewać płytę. W słabo docieplonym domu woda zapewni utrzymanie wyższej temperatury w zadanym czasie. Tylko że taka sytuacja nie powinna występować. System powietrzny powinien dać radę. Jeżeli jest inaczej to znak, że dom nie jest wystarczająco zaizolowany.

Powyższe rozważania nie bazują na żadnych obliczeniach. Raczej intuicja i trochę praktycznej wiedzy. Jeżeli nie mam racji to proszę o wybaczenie.

Pozdrawiam!!!

Ale im bardziej izolujemy dom, tym mniej nam się każdy system grzania opłaca. Bo w pewnym momencie dojdziemy do pasywnego i będziemy grzać chałupę świeczkami;)

Innymi słowy. Im bardziej ocieplony dom, tym tańsza powinna być inwestycja w ogrzewanie. Coś za coś.

Przy legalettcie mamy niemałą inwestycje i jeszcze musimy dobrze zaizolować chałupę. Przepraszam, ale to się nie trzyma kupy.

To tak dla tych co się dopiero nad tym systemem zastanawiają.

Tak, wodą można "dostarczyć" do danego punktu, w danej objętości więcej energii w jednostce czasu niż powietrzem. Ale:

- Trzeba więcej energii "wtłoczyć" w wodę. Stąd jak już pisałem, wymóg mocniejszych kotłów.

- Ona jej nie odda. Przenoszenie ciepła w układzie rurka-fundament mamy tylko przez przewodzenie, brak jest konwekcji i promieniowania. Czyli jeżeli dt nośnik - fundament jest takie same, to istotniejsze jest to, z czego jest rurka, a nie to, co w niej płynie. Bo prędkość przewodzenia przez przegrodę (ścianę rurki!)zależy:

- wykładniczo od różnicy temperatur,

- wprost proporcjonalnie od wsp U przegrody.

Nie zależy od materiału ośrodka cieplejszego.

Po pewnym czasie zarówno woda jak i powietrze osiągną stan dynamicznej równowagi - przy ustabilizowanej temp. medium przez ściany rurki będzie przechodzić tyle samo energii. Wody nie nagrzejesz w kotle ponad 90st, powietrza w legalecie też nie - bo takie są nastawy wyłączników awaryjnych. Inaczej sprawa wygląda jeżeli rurki mamy np z PE i miedzi. System z miedzią będzie "szybszy" od tego z PE. Będzie zdolny oddać do betonu w jednostce czasu więcej energii. Ale jeżeli kocioł będzie miał 20 KW to tyle i tylko tyle oddadzą rurki. Nie więcej.

Legalett jest wykonywany przez bodajże 7 licencjobiorców oraz przez przedstawicielstwo samej firmy. Każdy z nich robi go inaczej, z inną dokładnością. Nie wiem który jest najlepszy - z autopsji znam tylko swój. Ale nie rozumiem kilku spraw. I po to się zalogowałem tutaj. Howgh ;-)

Zacznij się wreszcie budować.

Wtedy zrozumiesz, że bez takiej wiedzy "fachowcy" zrobią Cię w jajo już na samym początku.

Dzięki internetowi i książkom o tematyce budowlanej moja wiedza teoretyczna była większa niż przynajmniej połowy ekip, które przewinęły się przez moją budowę. Zdanie: "Panie! Mój dziadek tak budował, mój ojciec tak budował i ja tak buduję." razem ze zdaniem "Będzie Pan zadowolooony!" słyszałem każdego dnia.

O szkoleniach L. nie słyszałem. Pewnie bym skorzystał. Jedyny osobisty kontakt z pracownikami L., nie licząc ekipy budowlanej, miałem podczas targów w Warszawie.

Przygotowując się do budowy (ponad 10 lat temu - tyle walczyłem o odrolnienie) rozpracowywałem temat PC. Wtedy to była raczej nowość. Korespondowałem nawet z jedną firmą z USA.

Zaliczyłem też ukończone symbolicznym dyplomem szkolenie z LCN.

Nauczyłem się podstawowej obsługi AutoCada. Dzięki temu mogłem nanieść poprawki na projekt płyty (dzięki uprzejmości projektanta dostałem zamiast wersji papierowej elektroniczną w tym formacie).

Kupiłem też prosty program do projektowania i wizualizacji domu i wnętrz oraz ogrodów.

Reszta wiedzy to to forum i materiały producentów (zeszyty, normy, instrukcje, filmy) - w praktyce nieznane budowlańcom. Klasycznym przykładem jest brak znajomości wytycznych konstrukcji systemowej zabudowy K-G.

Pojęcie "mostka cieplnego" przynajmniej do niedawna było czymś obcym każdej ekipie.

Zapewniam Cię, że każdy z udzielających się tu użytkowników Legalettu, przekopał internet szukając informacji na temat tej technologii.

Ty tego nie zrobiłeś, ponieważ nie posiadasz nawet teoretycznej wiedzy w tym zakresie.

Edytowane przez MCB

Pytanie brzmi. Czy dzisiaj zrobił byś Legalett, czy jednak wybrał inny system?

Co ja bym zmienił? Wybudowałbym parterowy dom. Dał 30 cm styro na ściany, lepsze okna, zrobiłbym może inne GWC i dołożył nagrzewnice lub/i filtry lepsze. Założyłbym pompę ciepła i podłączył do .... Legalett. Na dzisiaj nie widzę alternatywy dla moich założeń.

Największym argumentem przekonującym moją Żonę była możliwość podłączenia każdego źródła ciepła do systemu. Dlatego zostawiłem komin czego żałuję teraz.

Ja tam nic nie mówię ,ale taka gadanina razi.Jaką pompę byś podłączył pod Legalett?To wysokotemperaturowy system ,jaki COP byś osiągnął i jaką trwałość.Nawet zagorzali zwolennicy tego wynalazku wiedzą i już tu o tym było ,że pompy to się tu nie podlączy.Tzn podłączyć można tylko to bezsens

Co ja bym zmienił? Wybudowałbym parterowy dom. Dał 30 cm styro na ściany, lepsze okna, zrobiłbym może inne GWC i dołożył nagrzewnice lub/i filtry lepsze. Założyłbym pompę ciepła i podłączył do .... Legalett. Na dzisiaj nie widzę alternatywy dla moich założeń.

Nie za dużo by to wszystko razem kosztowało?

Pompa powietrze-powietrze słabo wykorzysta tanią taryfę, która jest w nocy kiedy jest zimniej, GWC przy PC to przerost formy nad treścią, Legalett jest zbyt drogi.

Przy gruntowej PC masz od razu GWC, które wykorzystasz w szczególności latem jednocześnie regenerując dolne źródło. Kładziesz podłogówkę wodną, która kosztuje tyle co grzejniki. Wszystko kosztuje dużo mniej i przynosi mniejsze kwoty w użytkowaniu.

Największym argumentem przekonującym moją Żonę była możliwość podłączenia każdego źródła ciepła do systemu. Dlatego zostawiłem komin czego żałuję teraz.

No to jest zawsze jakiś argument;)

Ja tam nic nie mówię ,ale taka gadanina razi.Jaką pompę byś podłączył pod Legalett?To wysokotemperaturowy system ,jaki COP byś osiągnął i jaką trwałość.Nawet zagorzali zwolennicy tego wynalazku wiedzą i już tu o tym było ,że pompy to się tu nie podlączy.Tzn podłączyć można tylko to bezsens

Piszę przecież, że bym zrobił. Oczywiste jest, że bym zrobił jakbym mógł, co znaczy jakby była jakaś pompa dostępna, której założenie miałoby sens.

Nie za dużo by to wszystko razem kosztowało?

Pompa powietrze-powietrze słabo wykorzysta tanią taryfę, która jest w nocy kiedy jest zimniej, GWC przy PC to przerost formy nad treścią, Legalett jest zbyt drogi.

Przy gruntowej PC masz od razu GWC, które wykorzystasz w szczególności latem jednocześnie regenerując dolne źródło. Kładziesz podłogówkę wodną, która kosztuje tyle co grzejniki. Wszystko kosztuje dużo mniej i przynosi mniejsze kwoty w użytkowaniu.

Pewnie by kosztowało, nie mówiłem o kosztach. :)

GWC do rekuperatora chciałem podłączyć a nie do pompy ciepła. Wiem, ale powtórze kolejny raz, że nie chce mieć żadnego wodnego ogrzewania w domu.

Nie znam się na pompach. Wiem, że Legalett wymaga 55 stopni a typowa pompa najlepiej pracuje dostarczając chyba 35 stopni.