Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie brzmi. Czy dzisiaj zrobił byś Legalett, czy jednak wybrał inny system?

Bardzo ciężko odpowiedzieć na to pytanie, czy dziś zrobiłbym legalett.

Tak naprawdę nie wymyślono jeszcze dobrych i tanich systemów ogrzewania.

Wybór sposobu ogrzewania domu to wybór mniejszego zła.

W zasadzie wybiera się taki, który ma najmniej wad a nie który ma najwięcej zalet.

Ja rozpatrywałem wszelkie możliwe systemy i Legalet wcale nie był na pierwszym miejscu.

Albo masz tańsze ogrzewanie i dużo roboty w jego obsłudze.

Albo masz bezobsługowe rozwiązanie ale za to droższe

Jakie mamy źródła dostarczania ciepła?

-gaz z sieci,

-olej opałowy

-gaz z butli

-prąd

-Kominek (drewno)

-pompa ciepła

-ekogroszek/ węgiel/pelety

Gazu z sieci nie mam. Prawdopodobnie gdybym miał, nie robiłbym Legaletu.

Nie mam, wiec nie ma co płakać.

Ogrzewanie olejem opałowym, to dla mnie szalejące ceny opału, konieczność życia z wybuchowym zbiornikiem, konieczność z góry płacenia za sezon grzewczy, koniecznośc kontrolowania i monitorowania stanu zbiornika.

Ogrzewanie gazem ze zbiornika na gaz ma takie same wady co olejem opałowym a dodatkowo widok takiego zbiornika ogromnie szpeci działkę.

Ekogroszek to jak to ktoś napisał ani on eko ani to groszek. Konieczność magazynowania i przechowywania kilka ton to konieczność zbudowania magazynu (koszty), konieczność noszenia, wynoszenia, dźwigania, kontrolowania ilości paliwa.

Konieczność wybudowania osobnego pokoju dla kotła, koszt wybudowania kilku m2 kotłowni też kosztuje. Koszty wybudowania komina.

Zostaje prąd, kominek i PC.

W zasadzie palenie kominkiem wychodzi najtaniej. Ma też w sobie pewną magię ognia. Dostarczenie 1KWh energii wychodzi taniej nawet niż pompą ciepła. Wadą jest konieczność stałej uwijania się wokół paleniska, dokładanie co 3, 6 godzin drewna, przywożenia drewna, wywożenia popiołu, po prostu tak jak przy ekogroszku bycia palaczem we własnym domu. Jednak gdybym chciał najtaniej ogrzewać dom kominek jest najtańszy zarówno w zakupie jak i w realizacji.

Grzanie chałupy prądem jest dla mnie złym rozwiązaniem z uwagi na to, że prąd jest jednym z najdroższych medium. Co prawda jest możliwość założenia prądu dwutaryfowego ale mało się mówi o tym że prad w pierwszej taryfie jest dużo droższy niż, niż gdyby mieć prąd w jednej taryfie. I oglądanie w dzień lub wieczorem telewizora, pracując na komputerze płaci się dużo drożej niż przeciętny mieszkaniec w blokach.

Jest jescze pompa ciepła. W której jej użytkownicy płacąc kilkadziesiąt tysięcy za to rozwiązanie zapominają, że to urzędzenie nie wytrzyma 30 lat bezawaryjnej pracy czyli teoretycznym czasie po którym ma się ono zwrócić. Ile gwarancji ma pompa. 2,3 czy 5 lat. Po tym okresie może się zepsuć tak jak każde inne urządzenie jak samochód, komórka, czy komputer i co dalej? Jak komórka się zepsuje to idzie się do sklepu i kupuje nową a jak pompa się zepsuje po gwarancji to co wtedy? Grube pieniądze wyfruną z portfela i tyle z oszczędności na pompie. Nikt nie zakłada że auto będzie bezawaryjnie pracowało przez 30 lat a przy pompie nikt nie pomyśli że tyle czasu ona nie wytrzyma i będzie wymagała wymiany na nową.

Co do ogrzewania to jest jeszcze perpetumm mobile ale potrzebuję jeszcze trochę czasu aby je zbudować:)

Więc jak na razie wybór ogrzewania w domu jest miedzy jedną kupą a inną kupą.

Nie znam systemu, które nie posiada wad.

Podobna kupa jest przy wyborze ogrzewania podłogowego.

Do wyboru mamy ogrzewanie podłogowe wodne, powietrzne i maty grzewcze.

Ogrzewanie powietrzne jest drogie, wodne to jeden wielki ciek wodny, które jak w przypadku awarii zaleje całą podłogę, maty elektryczne to promieniowanie elektromagnetyczne którego nie znamy długofalowego skutku oddziaływania.

Decyzja którą kupę wybrać, należy do inwestora.

Grzanie chałupy prądem jest dla mnie złym rozwiązaniem z uwagi na to, że prąd jest jednym z najdroższych medium. Co prawda jest możliwość założenia prądu dwutaryfowego ale mało się mówi o tym że prad w pierwszej taryfie jest dużo droższy niż, niż gdyby mieć prąd w jednej taryfie. I oglądanie w dzień lub wieczorem telewizora, pracując na komputerze płaci się dużo drożej niż przeciętny mieszkaniec w blokach.

A jaka jest różnica w grzaniu zwykłym prądem a w systemie Legalett?

Jest jescze pompa ciepła. W której jej użytkownicy płacąc kilkadziesiąt tysięcy za to rozwiązanie zapominają, że to urzędzenie nie wytrzyma 30 lat bezawaryjnej pracy czyli teoretycznym czasie po którym ma się ono zwrócić. Ile gwarancji ma pompa. 2,3 czy 5 lat. Po tym okresie może się zepsuć tak jak każde inne urządzenie jak samochód, komórka, czy komputer i co dalej? Jak komórka się zepsuje to idzie się do sklepu i kupuje nową a jak pompa się zepsuje po gwarancji to co wtedy? Grube pieniądze wyfruną z portfela i tyle z oszczędności na pompie. Nikt nie zakłada że auto będzie bezawaryjnie pracowało przez 30 lat a przy pompie nikt nie pomyśli że tyle czasu ona nie wytrzyma i będzie wymagała wymiany na nową.

Jak samochód ci się popsuje to też go wywalasz i kupujesz nowy?

W PC są dwie drogie rzeczy które mogą się popsuć. Sprężarka i sterownik. Sprężarka jest przewidziana na 100 000h pracy, u mnie pracuje około 2000h rocznie. Jeżeli będę miał pecha i się popsuje to na alledrogo.pl można już ją kupić za 3tyś. Sterownik kosztuje około 1tyś. zł. Tyle że pompa może też pracować na sterowniku za 20zł:) Zero sterowalności ale może.

Reszta albo nie ma jak się popsuć, albo są to pierdoły, które kosztują niewiele i wymieni je pan od lodówek.

Do wyboru mamy ogrzewanie podłogowe wodne, powietrzne i maty grzewcze.

Ogrzewanie powietrzne jest drogie, wodne to jeden wielki ciek wodny, które jak w przypadku awarii zaleje całą podłogę, maty elektryczne to promieniowanie elektromagnetyczne którego nie znamy długofalowego skutku oddziaływania.

Tę część lepiej wykasuj:)

A jaka jest różnica w grzaniu zwykłym prądem a w systemie Legalett?

Legalett elektryczny tez jest na zwykły prąd :D

Jak wyżej wykazał pawgar korzysta się z nocnej taryfy wykorzystując przy tym akumulację płyty fundamentu.

Można też kupić sobie piece akumulacyjne ale wtedy mamy dodatkowe, ciężkie meble.

Dodatkowo w technologii budownictwa szkieletowego, rozpędzenie legalettu do pożądanych wartości temperatur w pomieszczeniach jest porównywalne jak w innych systemach (brak bezwładności ścian).

Przy legalettcie mówimy że jest elektryczny gdy agregat rozprowadza ciepło odebrane od grzałek elektrycznych oraz wodny gdy powietrze nagrzewa się w wymienniku, nagrzewnicy wodnej. To też zaleta. Zmieniasz źródło zasilania wymieniając jednostkę centralną a nie całą instalację.

Edytowane przez QBELEK

Tę część lepiej wykasuj:)

Dobre :)

Jak samochód ci się popsuje to też go wywalasz i kupujesz nowy?

Liwko, czy w okresie najbliższych 30 lat planujesz wymienić samochód, czy też przez 30 lat będziesz jeździł jednym i tym samym samochodem? Nowy samochód to kolejny wydatek, tylko stary możesz jeszcze odsprzedać a przekładając to na realia z pompą ciepła, nikt Ci nie kupi używanej 15, 20, 30 letniej pompy, więc jej nie odsprzedasz, i wszytko to co zaoszczędzisz teraz na ogrzewaniu, wydasz ponownie za 15 czy 20 lat.

Co do pompy Ciepła, napisz Liwko o osobach na forum Muratora, którym zamuliło się dolne źródło ciepła i wydajność pompy spadła o połowę, a przez to wydatki za ogrzewanie im wzrosły. Co wtedy? Napisz o wodzie w kranach, która odbiega od Niemieckich standardów i pompa, która po roku się zepsuje z uwagi na złą jakość wody, praktycznie nie ma gwarancji. Ja miałem tak z wypasionym ogrzewaczem gazowym na starych śmieciach. Zepsuła mi się turbina zapalająca gaz, której gwarancja nie obejmowała, bowiem woda osadzała zbyt dużo kamienia kotłowego na delikatnym mechaniźmie ogrzewacza.

Czy co roku mam w PC wymieniać inne drobiazgi np: anodę-magnezową za kilka stów?

Podaj też, ile teraz wydajesz na ogrzewanie z Pompą ciepła? 200zł/mc?

Ja na paskudnym, drogim prądzie płacę średnio 450-500zł/mc.

Różnica wychodzi 250-300zł. czyli 1500-2000zł/rok/sezon grzewczy. Za porządną pompę, która nie rozwali Ci się za 15 lat musisz zapłacić 30 tyś.

Przez ile Ci się to zwróci? Przez 15, 20 lat?

Za 20 lat to ja jeszcze z Legaletem będę miał 10 lat (z 30 letniej gwarancji), także wolę

tą drogą kupę L., niż kupę w postaci PC.

Bardzo długo zastanawiałem się nad tym czy założyć PC czy tez nie. Po naprawdę ogromnej burzy mózgów z moją lepsza połową, stwierdziliśmy, że jeszcze ta technologia raczkuje i zbyt dużo jest niepewności. Gdybym znalazł Pompę Ciepła z gwarancją 30 letnią, czyli tyle ile obecnie daje Legalet, prawdopodobnie nie robiłbym Legaletu. Puki co PC to zbyt duża niewiadoma dla mnie.

Liwko, czy w okresie najbliższych 30 lat planujesz wymienić samochód, czy też przez 30 lat będziesz jeździł jednym i tym samym samochodem? Nowy samochód to kolejny wydatek, tylko stary możesz jeszcze odsprzedać a przekładając to na realia z pompą ciepła, nikt Ci nie kupi używanej 15, 20, 30 letniej pompy, więc jej nie odsprzedasz, i wszytko to co zaoszczędzisz teraz na ogrzewaniu, wydasz ponownie za 15 czy 20 lat.

Skąd wiesz jaki mam samochód? Na ulicach mego miasta jeździ kilka, które mają grubo ponad 30 lat i są w bardzo dobrym stanie. Zapewne wiele razy były naprawiane, ale kilka elementów PC to nie kilka tysięcy elementów samochodu:D Zapewniam cię, że PC może chodzić bezawaryjnie ponad 30 lat:)

Do tego, nawet gdy po tym czasie się popsuje, to nadal wymieniasz tylko element a nie całość.

Co do pompy Ciepła, napisz Liwko o osobach na forum Muratora, którym zamuliło się dolne źródło ciepła i wydajność pompy spadła o połowę, a przez to wydatki za ogrzewanie im wzrosły. Co wtedy? Napisz o wodzie w kranach, która odbiega od Niemieckich standardów i pompa, która po roku się zepsuje z uwagi na złą jakość wody, praktycznie nie ma gwarancji. Ja miałem tak z wypasionym ogrzewaczem gazowym na starych śmieciach. Zepsuła mi się turbina zapalająca gaz, której gwarancja nie obejmowała, bowiem woda osadzała zbyt dużo kamienia kotłowego na delikatnym mechaniźmie ogrzewacza.

Czy co roku mam w PC wymieniać inne drobiazgi np: anodę-magnezową za kilka stów?

Po pierwsze, nie wiem o jakim zamuleniu piszesz. Czy chodzi ci o pompę woda-woda?

Nie mam anody w PC, mam w podgrzewaczu. Ta anoda nie ma nic wspólnego z PC. Jeszcze jej nie wymieniałem, a koszt to 90zł.

Do tego jeżeli chodzi o twardą wodę (też nie ma wpływu na PC typu glikol-woda, czy powietrze-woda) to są stacje uzdatniania wody, którą posiadam i bardzo sobie ją chwalę. Zero kamienia, mniej środków czystości.

Podaj też, ile teraz wydajesz na ogrzewanie z Pompą ciepła? 200zł/mc?

Ja na paskudnym, drogim prądzie płacę średnio 450-500zł/mc.

Rocznie 1500zł (dom 133m2, 3 osoby) na CO i CWU. Od początku sezonu do dzisiaj na CO i CWU 500zł. Różnica jak widzisz znaczna.

Za porządną pompę, która nie rozwali Ci się za 15 lat musisz zapłacić 30 tyś.

Przez ile Ci się to zwróci? Przez 15, 20 lat?

Za 20 lat to ja jeszcze z Legaletem będę miał 10 lat (z 30 letniej gwarancji), także wolę

tą drogą kupę L., niż kupę w postaci PC.

Samą pompę można już kupić za 10tyś, na markowych podzespołach. Ale tak jak wcześniej napisałem, można wymienić element, jest ich tylko kilka, po co wymieniać obudowę?

Bardzo długo zastanawiałem się nad tym czy założyć PC czy tez nie. Po naprawdę ogromnej burzy mózgów z moją lepsza połową, stwierdziliśmy, że jeszcze ta technologia raczkuje i zbyt dużo jest niepewności. Gdybym znalazł Pompę Ciepła z gwarancją 30 letnią, czyli tyle ile obecnie daje Legalet, prawdopodobnie nie robiłbym Legaletu. Puki co PC to zbyt duża niewiadoma dla mnie.

A tutaj to się nieźle uśmiałem:D

Pompa ciepła jest technologią która dopiero raczkuje? :D Zapewniam cię, że taką technologią jest właśnie Legalett:)

Na ostatni zarzut odpisał ci MCB;)

Zapewniam cię, że PC może chodzić bezawaryjnie ponad 30 lat:)

Życzę ci jak najlepiej i żeby twoja pompa pochodziła 50 lat.

Niemniej obecnie idzie się w przeciwnym kierunku i robi się powszechną tandetę. Telewizory, lodówki, pralki mają wystarczyć na góra 7-8 lat.

Po tym czasie mają się zepsuć abyś ją wyrzucił i kupił kolejny produkt. To się nazywa napędzanie rynku. Gdyby pralka i lodówka były wietrzne (tak jak dawniej), nastąpio by nasycenie rynku i nikt nie kupowąłby nowych urządzeń. Fabryki by padły, bezrobocieby wzrosło. A tak kupuj i wyrzucaj, kupuj i wyrzucaj co dekadę cały sprzęt.

Twoja wieża, mikser, komórka, pompa ciepła ma się zepsuć a nie pracować wiecznie.

A ty się łudzisz, że twoja pompa i instalacja wytrzyma ponad 30 lat.

Dlatego cieszy mnie twój optymizm.

Co do samochodów. Te 30 latki to też wyjątki a nie norma. Rozumiem, że kupując auto wybierasz te 30 letnie. Ja jeżdżę 14 letnim. Za 16 lat odezwę się do Ciebie jak będziesz chciał go kupić :)

A tak realnie i pozytywnie.

Mam nadzieję, że pompy ciepła będą tanieć na przestrzeni dekad tak jak obecnie staniały lodówki.

W czasach PRL za lodówkę trzeba było zapłacić średnio 12 pensji. Obecnie za jedną pensję można już ją kupić.

Gdy pompy ciepła staną się masowe zaczną lawinowo tanieć, czego zresztą im szczerze życzę, za jedną pensję kupię sobie taką pompę i podepnę do legaletu. A jak się po 8 latach zepsuje to ją wyrzucę i kupię następną.

Czytałem już o PC powietrze-powietrze pracujących do -15 stopni. Nie potrzeba żadnych dodatkowych instalacji tylko rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz.

Poczekamy zobaczymy.

A może ktoś wymyśli jeszcze inny, tańszy rodzaj ogrzewania?

Poczekamy zobaczymy.

Zamulenie rurek na działce w dolnym źródle. Spada sprawność i grzejesz prądem. Przy umieszczeniu rurek w stawie problem nie występuje.

?????

Dolne źródło może być pętlą otwartą lub zamkniętą.

Pętle można umieścić w ziemi (poziomo lub pionowo) lub stawie.

Nic się nie zamuli.

pkt 1 Na agregat jest faktycznie bodaj 5 lat gwarancji ale tam głownym elementem grzewczym jest ...grzałka dostępna w każdym serwisie AGD za 100zł.

pkt 2 Rozwiń temat.

1. Racja. Konstrukcja agregatów jest bardzo prosta.

2. W pętli typu "closed loop" poziomej czy pionowej znajduje się specjalny płyn. Tam nic się nie zamuli. Co najwyżej co jakiś czas trzeba go uzupełnić/wymienić.

Co do psującego się sprzętu to rzeczywiście produkuje się go tak, aby popsuł się po ustalonym czasie lub naprawa była nieopłacalna.

Np. korodujące elementy lodówek (jakaś złączka w parowniku) umieszczane tak, żeby nie można było wymienić. Temat opisywany na tym forum.

Co do psującego się sprzętu to rzeczywiście produkuje się go tak, aby popsuł się po ustalonym czasie lub naprawa była nieopłacalna.

Np. korodujące elementy lodówek (jakaś złączka w parowniku) umieszczane tak, żeby nie można było wymienić. Temat opisywany na tym forum.

I ja się z tym zgadzam. Tyle, że jak pisał pawgar, komórka czy TV toi sama elektronika, nie ma co jej naprawiać bo to jest kosztowne (wiem coś na ten temat). Nowe, tak jak lodówki czy pralki są stosunkowo tanie. Pralkę i lodówkę można jeszcze czasem naprawiać, tylko po co?

W PC jest kilka kostek elektroniki wpinane na listwę, plus sterownik. Sterownik jest drogi, reszta nie. Może to się popsuć jak każda elektronika w domu. Czy przy Legalett nie ma sterowników???

Jest i sprężarka, kosztuje najwięcej. Jej czas pracy przewidziany jest na 100 000h (tak jak pisałem, pompa pracuje u mnie 2000-2500h rocznie). Może się popsuć wcześniej? Może. Nie wywalę przez to całej PC bo to by była głupota. W PC są wszystkie części wymienne. Niekiedy może to wymagać większego wydatku, niekiedy mniejszego.

Leci trzeci sezon, i jak na razie żadnych niespodzianek. W porównaniu do grzania prądem z akumulacją, więc i jak Legalettem, w tym czasie, przy zapotrzebowaniu mojego domu, zaoszczędziłem na rachunkach 8-10tyś. Nie przejmuję się awarią, która może się nigdy nie zdarzyć:)

Leci trzeci sezon, i jak na razie żadnych niespodzianek. W porównaniu do grzania prądem z akumulacją, więc i jak Legalettem, w tym czasie, przy zapotrzebowaniu mojego domu, zaoszczędziłem na rachunkach 8-10tyś. Nie przejmuję się awarią, która może się nigdy nie zdarzyć:)

Wydaje mi się, że jednak trochę mniej. Około 3 000 to bardziej bym był skłonny się zgodzić.

Jaki wychodzi Panu COP? U mnie ogrzewanie akumulacyjne CO + CWU wychodzi około 2200 więc nie jest tak wiele więcej. Wydawać by się mogło, że przy PC będzie dużo mniej.

Wydaje mi się, że jednak trochę mniej. Około 3 000 to bardziej bym był skłonny się zgodzić.

Jaki wychodzi Panu COP? U mnie ogrzewanie akumulacyjne CO + CWU wychodzi około 2200 więc nie jest tak wiele więcej. Wydawać by się mogło, że przy PC będzie dużo mniej.

Masz dwa razy lepiej ocieplony dom, a mimo to płacisz więcej.

Tak jak napisałem, przy zapotrzebowaniu mojego domu, grzejąc prądem, płaciłbym 3-4(COP) razy więcej.

Nawet z bardzo kiepskim COP, podziel ten swój rachunek na trzy. Z tym że, w pewnym momencie, przy bardzo dobrze ocieplonym domu (też kosztuje niemało), większość systemów grzania domu staje się nieopłacalnych! W pewnym momencie dojdziemy do pasywnego i będziemy świeczkami ogrzewać (to też nie do końca prawda w naszym klimacie). No ale co dalej z CWU? Przy pompie ciepła mamy to kompleksowo, Tanie CO i tania CWU. Do tego można jeszcze latem wykorzystać dolne źródło do chłodzenia domu. Nie jest to świetny system?

Tak jak napisałem, przy zapotrzebowaniu mojego domu, grzejąc prądem, płaciłbym 3-4(COP) razy więcej.

Nawet z bardzo kiepskim COP, podziel ten swój rachunek na trzy.

podaj jakie masz teraz zużycie energii w całym domu na wszystko razem kiedy temp. są w okolicach 0*

podaj też ile z tego zużyła PC