Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnią fakturę mam dnia 21.11

Do dzisiaj, na całość domu od 21.11 poszło 1654kWh (I-280,II-1374), PC 1050kWh (I-91, II-969)

Dom 133m2, 3 osoby, ściany 24+15, dach 25, okna 3-szyby bez wodotrysków, reku bez GWC.

czyli jakieś 33 kwh na dobę po całości dla domu 133m2

0,25 kwh na 1m2 (średnia z ostatnich 50 dni )

u mnie 68 kwh na dobę dla domu 154m2

0,44 kwh na 1m2 (średnia z ostatnich 14 dni )

dla całego domu COP 1,76

u ciebie na ogrzewanie i CWU 21 kwh doba

czyli 0,16 kwh na 1 m2

u mnie na ogrzewanie i CWU 55 kwh doba

czyli 0,36 kwh na 1 m2

COP 2,25

pamiętasz jak debatowałem z tym COP-em...

dalej twierdzę że dla PC kontra kable wychodzi COP 2;)

Jasiek, porównywanie dwóch różnych domów, oraz upodobań ich użytkowników nie ma sensu. Wiesz o tym dobrze, że zbyt dużo zmiennych.

Ty masz dom w zabudowie, ja mam w szczerym polu. Ty masz drzwi, ja mam wrota od północy. Ty nie masz zysków ze słońca, ja mam, ale ich jakoś w tym czasie mało było. Ty mieszkasz gdzie indziej i ja gdzie indziej. Ty masz bajery do grzania CWU ja mam PC. Ty masz więcej ocieplenia, ja mniej. Ty masz okna z dwiema szybami a ja z trzema tyle że bardzo dużymi. Ja mam 4 okna dachowe, ty nie pamiętam. Zbyt dużo różnic by można to było jednoznacznie stwierdzić.

Najlepiej by było, jakby firma wybudowała dwa identyczne domy, w identycznym miejscu, i zamieszkiwały by w nich identyczne rodziny. Jjeden by był ogrzewany kablami a drugi PC. Wtedy wynik byłby niemal bezbłędny. Teraz to tylko możemy zgadywać.

Jasiek, porównywanie dwóch różnych domów, oraz upodobań ich użytkowników nie ma sensu. Wiesz o tym dobrze, że zbyt dużo zmiennych.

Ty masz dom w zabudowie, ja mam w szczerym polu. Ty masz drzwi, ja mam wrota od północy. Ty nie masz zysków ze słońca, ja mam, ale ich jakoś w tym czasie mało było. Ty mieszkasz gdzie indziej i ja gdzie indziej. Ty masz bajery do grzania CWU ja mam PC. Ty masz więcej ocieplenia, ja mniej. Ty masz okna z dwiema szybami a ja z trzema tyle że bardzo dużymi. Ja mam 4 okna dachowe, ty nie pamiętam. Zbyt dużo różnic by można to było jednoznacznie stwierdzić.

Najlepiej by było, jakby firma wybudowała dwa identyczne domy, w identycznym miejscu, i zamieszkiwały by w nich identyczne rodziny. Jjeden by był ogrzewany kablami a drugi PC. Wtedy wynik byłby niemal bezbłędny. Teraz to tylko możemy zgadywać.

dobrze gadasz, zawsze na swoją modłę;)

możemy porównać jeszcze z dziesięć innych domów a wyniki będą podobne...

Liwko, gratuluję Ci trafnej decyzji (wybór PC) i niskich rachunków! Dla Ciebie to jest najlepsza opcja. Co nie oznacza, że dla każdego. Dlatego zastanawiają mnie te osoby, które z uporem maniaka ;) odwiedzają wątek użytkowników Legalettu i chcą udowodnić, jaki to on jest beznadziejny i nieopłacalny. Mnie by do głowy nie przyszło, żeby wchodzić np. na wątek dotyczący pieców na eko-groszek i wyśmiewać ich użytkowników, próbując udowadniać jakimi są idiotami. Sam bym się czuł wtedy największym idiotą. Śmieszą mnie wpisy osób, które się jeszcze nie wybudowały, albo są w trakcie budowy i na razie własnych wyborów nie zweryfikowały w praktyce. Życzę im powodzenia i satysfakcji co najmniej takiej jak nas użytkowników Legalettu :)

Liwko, gratuluję Ci trafnej decyzji (wybór PC) i niskich rachunków! Dla Ciebie to jest najlepsza opcja. Co nie oznacza, że dla każdego. Dlatego zastanawiają mnie te osoby, które z uporem maniaka ;) odwiedzają wątek użytkowników Legalettu i chcą udowodnić, jaki to on jest beznadziejny i nieopłacalny. Mnie by do głowy nie przyszło, żeby wchodzić np. na wątek dotyczący pieców na eko-groszek i wyśmiewać ich użytkowników, próbując udowadniać jakimi są idiotami. Sam bym się czuł wtedy największym idiotą. Śmieszą mnie wpisy osób, które się jeszcze nie wybudowały, albo są w trakcie budowy i na razie własnych wyborów nie zweryfikowały w praktyce. Życzę im powodzenia i satysfakcji co najmniej takiej jak nas użytkowników Legalettu :)

Ale ja nie mam nic do was, cieszcie się waszymi domami. Najważniejsze, że nie smrodzicie sąsiadom:)

Jednak ci, którzy myślą dopiero o budowie, powinni znać wszystkie za i przeciw. Często wadą PC jest cena, zaletą rachunki. Boję się, że przy Legalett i cena i rachunki są wysokie.

Gdyby kolega się miał budować, jak miałbym go przekonać do Legalett?

Gdyby kolega się miał budować, jak miałbym go przekonać do Legalett?

Jeśli ma gaz na działce zaproponuj wodne z grzejnikami na ścianach lub podłogowe. Jeśli chce mieć podłogowe zaproponuj pompę ciepła. Jeśli woli podłogowe, ale ma na przykład małą działkę i nie chce odwiertów robić to zaproponuj maty elektryczne w podłodze. Jeśli chce mieć powietrzne to zaproponować możesz piece akumulacyjne lub Legalett. Jeśli chce mieć akumulacje i poziom podłogi doprowadzony w tydzień do stanu zero to też może być Legalett.

Pisałem kilka postów wcześniej i się powtórzę, że wszystko zależy od potrzeb i warunków inwestora. Legalett w bezpośrednim porównaniu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Staje się takim tylko przy określonych warunkach, które zależą...

pagwar napisał

Podaj też, ile teraz wydajesz na ogrzewanie z Pompą ciepła? 200zł/mc?

Ja na paskudnym, drogim prądzie płacę średnio 450-500zł/mc.

Różnica wychodzi 250-300zł. czyli 1500-2000zł/rok/sezon grzewczy. Za porządną pompę, która nie rozwali Ci się za 15 lat musisz zapłacić 30 tyś.

Przez ile Ci się to zwróci? Przez 15, 20 lat?

Za 20 lat to ja jeszcze z Legaletem będę miał 10 lat (z 30 letniej gwarancji), także wolę

tą drogą kupę L., niż kupę w postaci PC.

Zapomniałeś,że przepłaciłeś za Legalett kontra zwykły fundament lub zwykła płyta (to i to z podłogówką mam na myśli)minimum 20tys.Minimum.Za to ,że nazywa się to Legalett.To dopiero interes

Za różnicę miałbyś dobrą powietrzną z średnim COP niech będzie tylko 2.5.Więc rachunki 2.5 raza niższe.A niech będzie COP 2 i tak rachunki 2 razy niższe.A o ile tańsza woda ciepła latem i jaka to kolejna oszczędność w ogólnych kosztach.To powietrzna

A od tej co ma Liwko dzieli cię w najlepszym układzie 10tys.Piszesz ,że 2tys ma Liwko taniej na sezon ,więc zwrot po 5 latach maks.A ciepła woda????

A w bieżącym numerze muratora jest o ludziach ,którzy zrobili legalett i teraz spać nie mogą ,bo tak buczy z agregatów i rur pod posadzką.Podany jest koszt 80tys za domek 84m.Niezle ich zestrzygli.Mają nadzieję nie płacić więcej niż 600zł miesięcznie.Za 84m.Niezłe jaja.

Dlatego tak zawsze protestowałem przeciw naganiactwu w tym wątku na ten wynalazek.Można się zdrowo nadziać

A w bieżącym numerze muratora jest o ludziach ,którzy zrobili legalett i teraz spać nie mogą ,bo tak buczy z agregatów i rur pod posadzką.Podany jest koszt 80tys za domek 84m.Niezle ich zestrzygli.Mają nadzieję nie płacić więcej niż 600zł miesięcznie.Za 84m.Niezłe jaja.

Dlatego tak zawsze protestowałem przeciw naganiactwu w tym wątku na ten wynalazek.Można się zdrowo nadziać

Wyedytowałem swój post bo jest tam z boku napis "reklama". Wprawdzie nie wiadomo czy dotyczy to tekstu o Legalet ale niech będzie. Jak juz to można było zrobić zestawienie firm fundament płytowy oferujących. Trochę ich juz jest.

Edytowane przez perm