Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie kumam co napisałeś

Wyedytowałem posta, niezbyt chyba szczęśliwie. Nie spodobał mi sie tekst o Legalett że to, jak z tego tekstu wynika jedyna i do tego korzystna (jakim cudem?) mozliwość wykonania fundamentu grzewczego, no ale obok pisze "reklama". Tak też to w końcu potraktowałem.

Dalej nie kumam.

W ostatnim muratorze było o zwykłych fundamentach i płytach.Jednym z rodzajów płyty od razu z ogrzewaniem jakie przedstawiono był Legalett.Obok był opis ludzi mających składać reklamacje na Legalett ,bo przy kwocie 80tys za 84metry powierzchni huczy tak ,że nie idzie mieszkać.Piszą też ci ludzie ,że mają nadzieję nie przekroczyć 600zł w najzimniejsze miesiące (za miesiąc za 84m powierzchni)

Tyle lat ,taka kasa i ta firma nie potrafi w standardzie wykonać PODSTAWOWEJ rzeczy ,czyli wygłuszyć tego ustrojstwa tak ,by dało się to użytkować.Ileż to już na forum o tym było razy.Uszczelki ,pianki ,pianko uszczelki, cuda ,kombinacje za tyle kasy

Za to EPS100 potrfią wewalić w ziemię

Czasem myślę ,że jedyni normalni użytkownicy Legalett na tym wątku to tych trzech albo czterech niezadowolonych ,a jedynym celem tej firmy jest wyrwać jak największą kasę od naiwniaków,skoro nawet z tak podstawową sprawą jak wygłuszenie tego nie potrafią sobie od samego początku poradzić.Masakra

Tak więc o to mi chodziło i o tym było w artykule i nie kumam co wyedytowałeś i gdzie była jakaś reklama

Edytowane przez tomek131

Dalej nie kumam.

W ostatnim muratorze było o zwykłych fundamentach i płytach.Jednym z rodzajów płyty od razu z ogrzewaniem jakie przedstawiono był Legalett.Obok był opis ludzi mających składać reklamacje na Legalett ,bo przy kwocie 80tys za 84metry powierzchni huczy tak ,że nie idzie mieszkać.Piszą też ci ludzie ,że mają nadzieję nie przekroczyć 600zł w najzimniejsze miesiące (za miesiąc za 84m powierzchni)

Tyle lat ,taka kasa i ta firma nie potrafi w standardzie wykonać PODSTAWOWEJ rzeczy ,czyli wygłuszyć tego ustrojstwa tak ,by dało się to użytkować.Ileż to już na forum o tym było razy.Uszczelki ,pianki ,pianko uszczelki, cuda ,kombinacje za tyle kasy

Za to EPS100 potrfią wewalić w ziemię

Czasem myślę ,że jedyni normalni użytkownicy Legalett na tym wątku to tych trzech albo czterech niezadowolonych ,a jedynym celem tej firmy jest wyrwać jak największą kasę od naiwniaków,skoro nawet z tak podstawową sprawą jak wygłuszenie tego nie potrafią sobie od samego początku poradzić.Masakra

Tak więc o to mi chodziło i o tym było w artykule i nie kumam co wyedytowałeś i gdzie była jakaś reklama

Za dużo myślisz. :) Jedynym! prezentowanym rodzajem płyty z ogrzewaniem był Legalett tyle że obok jest małym druczkiem "reklama" choć raczej odnosi się do tego co obok. Ja mam wydanie internetowe, może w druku inaczej to wygląda. Opinie u mnie są kilka stron dalej.

Wow tzn,. że czasami tak nie myślisz.

Zadziwiające że ostatnio ten temat ciągnie dwóch takich co legalettu nie mieli, nie mają i mieć nie będą.

Myślę że sporo osób skorzystało na Tomka i mojej tu obecności. Legalett miał być tu wzorcem stosowanych w płycie fundamentowej rozwiązań i pewnie by tak było gdyby nie te (niezrozumiałe dla mnie) oszczędności. Są też tacy którzy dopiero tutaj dowiedzieli się że Legalett nie jest ani tani ani jedyny. Od Legalettowców niestety nie dowiedzieli by sie tego (z małymi wyjątkami). W tym wątku miała panować zgodna opinia o tym że, jak to któryś napisał "nie stać mnie by Legalett nie mieć". Kłamstwa niestety z reguły maja krótkie nóżki.

Nie widziałem jeszcze tego artykułu w Muratorze, ale jest to najprawdopodobniej moja opinia, bo jakiś czas temu odpowiedziałem na zgłoszenie w Muratorze w sprawie przesłania zdjęć z budowy płyty fundamentowej. Następnie telefonicznie rozmawiałem z redaktorem Muratora na temat budowy i użytkowania Legalettu. Faktycznie był u mnie problem z hałasującym jednym z dwóch agregatów. Złożyłem w tej sprawie reklamację i wykonawca w ramach gwarancji usterkę usunął. Tak więc problem jest u mnie rozwiązany. Podałem orientacyjny koszt wykonania płyty wraz z systemem ogrzewania, opierając się na wielkości transzy jaką miałem zapłacić wykonawcy za ten etap prac budowlanych (wykonane zostały również stopy fundamentowe pod garaż). Nie pytałem o koszt wykonania samego Legalettu, ponieważ interesowała mnie kompleksowa budowa domu przez jednego wykonawcę, a jej koszty był dla mnie do zaakceptowania. Nadal uważam, że jest on stosunkowo drogi, ale warty rozważenia. Prawdopodobnie gdybym się miał znowu wybudować, to zdecydowałbym się na to rozwiązanie. Co do kosztów eksploatacji, wypowiedziałem się, że zakładam, a nie mam nadzieję, że miesięczne koszty energii elektrycznej na ogrzewanie nie przekroczą 600 zł w najmroźniejsze miesiące. Dla mnie jest to kwota do zaakceptowania. Ponieważ do tej pory jesień i zima była wyjątkowo ciepła nie przytaczałem kwot, które dotychczas płaciłem. Nie posiadam podlicznika do Legalettu, więc nie będę w stanie precyzyjnie określić ile mnie samo ogrzewanie będzie kosztowało. Orientacyjny koszt będę mógł wyliczyć dopiero po roku od zamieszkania, czyli w połowie września br. Póki co jestem zadowolony z użytkowania tego systemu i kosztów, które ponoszę za całą energię elektryczną, którą zużywam. Świadomie zrezygnowaliśmy z podłączenia gazu do budynku, więc energia elektryczna jest podstawowym źródłem energii w naszym domu. Te koszty są znacznie niższe niż w domu, który ostatnio wynajmowałem, a także niższe niż koszty jakie ponosiłem mieszkając w bloku (sumując oczywiście rachunki za gaz, prąd i ogrzewanie).

Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania, chętnie odpowiem. Nie będę jednak polemizował "nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia" ;)

Edytowane przez Dareckyy

Nie budowałem ani z Abakonem ani Pref-budem.Ale powiem co wiem,może komuś pomoże

Abakon odpada już na samym etapie kontaktu,nie wiedzą co piszą,komu i po co.Nie dotrzymują terminów.

Kontakt z Pref-budem jest zdecydowanie bardziej profesjonalny.Zajmuje się tam rozmowami dyr.marketingu Pani Karaszewska.Trzeba uważać bo to dobry marketingowiec.Dobry dla firmy Pref-bud,bo jest w stanie potencjalnego klienta przekonać do różnych rzeczy np do tego ,że wyjdzie mu kosztowo tak samo jak budowa systemem gospodarczym,na co oczywiście nie ma żadnych szans,bo wychodzi duuzo drożej.

Ale Pani Karaszewska jest słowna,oddzwania ,jak obieca ,że coś zrobi to zrobi.Potrafi zaproponować różne rozwiązania i raczej wie co mówi.Kontakt profesjonalny.

Abakon to partacze już na etapie kontaktu,więc ja bym się nawet nad nimi nie zastanawiał,bo co może być potem jak sam kontakt to partactwo

Choć podkreślam ,nie budowałem ani z jednymi ani drugimi,oceniam na podstawie pierwszego kontaktu

Przeczytałem właśnie wylinkowany przez Arturo dziennik budowy z Abakonem.Czyli się nie myliłem.Jaki kontakt taka robota.Tak właśnie to sobie wyobrażałem.Porażka.A ceny ,zresztą tak jak Pref-bud kosmos.Skąd oni to biorą i kto daje się robić na kilkadziesiąt tysięcy (na pewno grubo powyżej 50) na małym domku.Wyceny typu parapety pcv z Abakonu 820 a u gościa z innej firmy 900zł z kamienia.Szok.

Fajny biznes - zebrać kilku podwykonawców , dołożyć do tego minimum 50% marży i jest firma budowlana.Zero wkładu,tylko koordynacja działań i 100tys zysku licząc z marżą na materiałach na 100metrowym domku

Poniżej wklejam link do mojej opinii na temat płyty fundamentowej z systemem ogrzewania Legalett, która została zamieszczona w aktualnym numerze Muratora (2/2012)

https://picasaweb.google.com/103093718506346204361/Murator#slideshow/5701128167886801410

i zamieszczam sprostowanie dotyczące kosztu wykonania. Podana w artykule kwota jest zawyżona i została przeze mnie błędnie podana na podstawie transzy kredytu, którą otrzymałem z banku na wykonanie budynku do poziomu "zero". Transza była powiększona o koszt materiałów na wykonanie podbudowy pod fundamenty.

Kwota, którą zapłaciłem wykonawcy za wykonanie płyty fundamentowej o powierzchni ok. 100 mkw wraz z systemem ogrzewania Legalett (w tym 2 agregaty elektryczne o mocy 4 kWh każdy, rury spiro fi 100 mm, 5 sterowników Auraton 2005), izolacja pod płytą ze styropianu EPS 100 o grubości 30 cm, dodatkowo wykonanie stóp fundamentowych pod garaż wyniosła ok. 65 tyś. zł brutto. Kwota ta zawierała również koszt geodezyjnego wytyczenia budynku, usunięcie warstwy nienośnej gruntu, wykonanie podbudowy pod fundament (bez materiałów), wykonanie podziemnej części kanalizacji, przepustu wprowadzającego wodę, czerpni powietrza do kominka, wykonanie drenażu opaskowego.

Jakbyś nie liczył i tak czy to Abakon czy to Pref-bud prostują Cię na małym domku w sumie na jakieś 70tys minimum.Jak jest mało roboty i muszą obniżyć cenę,bo w hossie to strach się bać.Z tego Pref-bud robi ciut lepiej ,bo o ABakonie mówią ,że to porażka i partactwo.Choć widziałem i wątek o sprawie sądowej przeciwko Pref-bud.

Tomek, zawsze można coś kupić czy zrobić taniej ... Miałem tego świadomość, ale za to już mieszkam w moim domu. W najbliższym czasie będę robił badania kamerą termowizyjną ocieplenia domu. Wtedy się okaże jaka jest jakość wykonanych prac. Po sezonie grzewczym będę też miał orientację w kosztach eksploatacji. Na razie nie jest źle ...

Można drożej lub taniej,ale drożej o kilkadziesiąt grubych tysięcy.To w przypadku gdy zbudują tradycyjnie (co też robią).Na Legalett i Praefa to murowane 100tys na 120m domku.I za co ? Za te połamane z wystającymi drutami 15centymetrowe ścianki?Za od 10lat wyjące agregaty i szum w rurach.Zlituj się.Nad wszystkim się można spierać ,ale to na prawdę zwyczajna głupota.Do tego jeszcze tyle można przeczytać o "jakości" czy to PRef-budu ,czy Abakonu.Pref-bud choć na początku sprawia miłe i profesjonalne wrażenie ,bo Abakon nawet w kontakcie telefoniczno-mailowym to już masakra

Cd. doświadczeń z ogrzewaniem Legalett.

Przed paroma dniami (24.01.12) zmieniłem trochę ustawienia sterowników, dołożyłem jeszcze jedną godzinkę przewidzianą na ogrzewanie i na obecną chwilę mam przewidziane na ogrzewanie 6 godzin/ dobę (oczywiście w drugiej taryfie). Dwie mroźne noce z temperaturami -11 i -13 st.C minęły, temperaturę w domu nadal mamy komfortową w zależności od pomieszczeń 20-22 st. C. To świadczyć może o przewymiarowaniu zastosowanej mocy w agregatach (łącznie 8 kWh) w stosunku do powierzchni i zastosowanego ocieplenia domu. Zobaczymy jak będzie przy większych i bardziej długotrwałych mrozach.

Wieczorem w końcu zapalimy w kominku dla klimatu, efektem ubocznym będzie pewnie nie włączenie się agregatu w salonie w nocy ;)

BTW dzisiaj miałem robione badanie kamerą termowizyjną, wyniki mam dostać w przyszłym tygodniu. Pierwsza opinia gościa jest taka, że nie jest źle. Szykuje się oczywiście trochę poprawek zwłaszcza w rogach budynku na styku izolacji ścian i stropu. Gość był zaskoczony zwłaszcza dobrym montażem stolarki okiennej ... Czekam na raport.

Edytowane przez Dareckyy

18-03-2010 08:16 a teraz kontynuacja mojego wpisu z wcześniejszej daty

Temperatura ustawiona na sterownikach Legalettu na parterze: 21stC i 23stC w salonie bo teraz rajcuje już dwójka maluszków Michał niespełna roczek i Gabrysia 41 miesięcy

Temperatura na poddaszu 19stC bo po próbach tak wychodzi że lepiej się śpi

A teraz czas na konkrety dotyczące zużycia prądu przez nasz domek:

Okres od 01.01.2010 do 31.12.2010r. gdzie zużyliśmy 2715 kWh w taryfie dziennej

i 3384 kWh w taryfie nocnej za kwotę 2636,05 co daje nam 362 dni przy średniej dziennej 7,28 PLN i przypominam że są to koszty całego prądu zużytego na funkcjonowanie domu gdzie zima dawała na początku roku nieźle do wiwatu.

Okres od 01.01.2011 do 31.12.2011r. gdzie zużyliśmy 2950 kWh w taryfie dziennej

i 4400 kWh w taryfie nocnej za kwotę 3228,63 co daje nam 364 dni przy średniej dziennej 8,87 PLN, tutaj dodać wypada że od sierpnia codziennie w godzinach nocnych pieczemy swój chleb w wypiekaczu więc koszty też nieznacznie wzrosły od tej piekarni oraz w marcu pojawił się kolejny mały "jastrząb" Michałek który również potrzebuje ciepła i koszty te należy już podzielić na 3 osoby dorosłe i dwójkę małych dzieci.

Śmieszą więc mnie teksy o legallecie że drogi, głośny i dziwię się że nikt jeszcze nie napisał że sprośny bo jak w nogi ciepło to wierzcie że "kochać" się chce co widać po małych dzieciach.

Szczerze powiedzieć mogę że nie żałuję i nigdy dotąd nie żałowałem naszej decyzji że mam pompę ciepła połączoną z legalletem bo jak widać taniej już ogrzać się domu nie dam, chyba że spalając jakieś "śmieci" co jest przecież zabronione a na dodatek pewnie czaso i fetoro chłonne.

Pozdrawiam - Piotr - pirania

a przyłącz prądu jest taki jak pisałem wcześniej czyli - licznik dwu taryfowy, przyłącz 9 kWh i 32 A. błędu tutaj nie było jak sądził "piotr.nowy"

3majcie się ciepło wszystkie gazowe zmarzluchy