Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumowiczów po raz pierwszy i chyba nie ostatni gdyż widzę że toczy się tutaj gorąca dyskusja.

Zaglądnąłem na forum Muratora z czystej ciekawości (wcześniej śledziłem nowinki technologiczne będąc zagorzałym czytelnikiem i prenumeratorem gazety Budujemy Dom) i widzę że toczy się pewnego rodzaju wymiana doświadczeń na temat opłacalności budowy konkretnych systemów cieplnych w domach które zamieszkujemy. Więc pozwolę sobie przedstawić rozwiązania które zastosowałem w domku w którym obecnie od 15 miesięcy mieszka klasyczna polska rodzina tj. rodzice + 2 dzieci.

Budowę domu planowaliśmy już w 2007 roku i tak też zadecydowaliśmy że powstanie on w technologii mało u nas stosowanej tj. Legalett oraz Praefa i całkowicie jesteśmy uzależnieni od energii elektrycznej gdyż CWU i ogrzewanie oraz gotowanie (kuchnie indukcyjna) zostało oparte na zasilaniu prądem elektrycznym (licznik dwu taryfowy, przyłącz 9 kWh i 32 A).

Jest to dom Zorza po niewielkich zmianach układu ścian na poddaszu (podniesienie ścianek kolankowych oraz zrezygnowano z jednego pokoju na rzecz garderoby

i powiększonego hollu)

1. powierzchnia zabudowy - 117,95 m2

2. kubatura pomieszczeń - 244,85 m2

3. powierzchnia użytkowa - 146,18 m2 bez garażu

domek wyposażyliśmy w wentylacje nawiewno – wywiewną z odzyskiem ciepła i pełnym sterowaniem elektronicznym – Rekuperatory.pl zamontowaną przez porządną firmę S.E. pana Tomka z Łańcuta,

pompę ciepła Thermogolve z bezpośrednim odparowaniem i wymiennikiem poziomym gruntowym oraz instalację solarną tj. 30 rur próżniowych oraz 500 litrowy buforowy zbiornik ciepłej wody montowane przez solidną firmę z Jasła,

fundament Legalett z izolacją 2*10 cm styropianu pod spodem i metalowymi kanałami grzejnymi fi 100 oraz wymiennikiem kominkowym, pełne sterowanie elektroniczne temperatury i załączania pompki wodnej po spadku temperatury

ściany zewnętrzne Praefa to keramzytobeton 15cm +15 cm styropianu platinum ściana,

dach 20 cm wełna samo rozprężna oraz 5 cm wełny w płatach kładzione w poprzek krokwi,

rolety okienne aluminiowe z ociepleniem sterowane elektronicznie i zamykające się

po zmroku.

Parter - powierzchnia ogrzewana Legalettem to ok. 84 m2 przy 2 szt. wymienników wodnych IGV 4000W z czteroma termostatami;

Poddasze – powierzchnia ogrzewana 97 m2 (5 małych grzejników pod oknami dachowymi + tradycyjna podłogówka ze sterowaniem Grandfosa).

Temperatura ustawiona na sterownikach Legalettu na parterze: 210C i 220C w salonie gdzie najczęściej bawi się 18 miesięczna córeczka,

Temperatura na poddaszu 200C aby lepiej się spało bo powyżej to było zbyt gorąco.

A teraz czas na konkrety dotyczące zużycia prądu przez nasz domek:

Okres od 04.09.2008 do 31.12.2008r. gdzie zużyliśmy 598 kWh w taryfie dziennej

i 1101 kWh w taryfie nocnej za kwotę 572,60 PLN co daje nam 119 dni przy średniej dziennej 4,81 PLN i był to czas od założenia licznika do dnia wprowadzenia się całej rodziny czyli tzw. wykończeniówka z ogrzewaniem domu do 190C.

Okres od 01.01.2009 do 31.12.2009 gdzie zużyliśmy 2547 kWh w taryfie dziennej

i 3836 kWh w taryfie nocnej za kwotę 2184,21 PLN co daje nam 365 dni przy średniej dziennej 5,98 PLN za pierwszy pełny rok użytkowania z malutkim dzieciątkiem które generowało dodatkowe koszty prania i kąpieli (uważam że nie jest źle );

Okres od 01.01.2010 do 14.03.2010r. gdzie zużyliśmy 743 kWh w taryfie dziennej

i 1395 kWh w taryfie nocnej za kwotę 755,94 PLN co daje nam 73 dni przy średniej dziennej 10,35 PLN gdzie obecna zima daje często do wiwatu.

Jednocześnie nadmieniam że sam kominek traktujemy jako rekreacyjną rozrywkę wieczorem i od momentu wprowadzenia się do domu to był on używany mniej niż 50 razy z tego w czasie lutowych mrozów przepalałem w nim 6 razy około 3-4 godziny co drugi lub 3 dzień (nie lubię pracować na etacie palacza) a poza tym i tak pompa ciepła daje radę więc po co się brudzić przy kominku.

Tak więc pozdrawiam z okolic Łańcuta i czekam na komentarze dotyczące naszych kosztów i pocieszam innych świecącym słoneczkiem które pobudza do zakwitania przebiśniegi w naszym ogrodzie.

Pisał i pozdrawia, dziękując Wykonawcom - Pirania.

Czego ten dom jeszcze nie ma? Legallet, PC, solary, WM z rekuperatorem, rolety. Coś pominąłem? Te wszystkie zabawki kosztowały pewnie tyle co niejeden dom:D

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zastanawiam się ile godzin grzejecie w takie mrozy? mam nastawione 8 h i muszę dogrzewać kozą kaflową bo mam za zimno, za oknem w nocy -15...

w badaniu termowizyjnym nic szczególnego nie wyszło, poza 2 oknami i narożnikiem budynku na dole-pewnie nieszczelne połączenie izolacji płyty i izolacji ścian.

czy też tak mieliście w pierwszym roku czy to kwestia niewydolności legalettu tylko w moim przypadku?

U mnie nie więcej niż 8 godzin.

Ustawione pomiędzy 22:00 a 06:00.

Ostatnia doba:

0 - Sypialnia (PN okno 2,5m2)

8 - Gabinet (PN,WSCH okno WSCH 2,5m2, PD okno FIX do ogrodu zimowego 2,5m2)

8 - Ogród zimowy (WSCH okno FIX 8,8m2, PD okno tarasowe harmonijka 6,3m2)

8 - Salon (WSCH okno tarasowe HS 8,8m2, PD okno FIX 4,3m2)

8 - Jadalnia (PD okno FIX 4,3m2)

7 - Kuchnia (ZACH okno 2,5m2)

8 - Pralnia (PN okno 0,9m2, ZACH - ściana garażu) + korytarz garażu (ZACH, stalowe drzwi z uszczelką do garażu)

8 - Łazienka (PN okno 0,9m2)

0 - Garderoba

0 - Spiżarnia (nieogrzewana, wyizolowana 10cm styro. Mini gwc. Temp. 10st. Drzwi drewniane "zwykłe" z uszczelką)

? - Garaż 40m2 - nieogrzewany. Częściowo zaizolowany od środka. Temp. +4st. Wyraźnie widać, że odbiera ciepło z korytarza.

Na poddaszu 2 pokoje + łazienka, 8 Veluksów, brak ogrzewania. Około 60m2. Wieczorem podgrzałem trochę kominkiem - 1 wsad desek z budowy)

Łączna powierzchnia domu ok. 240m2. Duże przeszklenia. Praktycznie cała ściana wschodnia to okno.

Cały czas rekuperator na 20%. Do tego akwarium 200l - co kilka dni uzupełniam wiadrem wody.

W największe mrozy wychodziło ok. 40PLN na dobę.

Do zrobienia: zaizolowanie wieńca (zostało jeszcze 2/3), docieplenie kanałów reku, docieplenie drzwi do garażu.

W największe mrozy wychodziło ok. 40PLN na dobę.

Do zrobienia: zaizolowanie wieńca (zostało jeszcze 2/3), docieplenie kanałów reku, docieplenie drzwi do garażu.

W zeszłym tygodniu wyszło nam 116,56 PLN za cały tydzień.

W jaki sposób docieplić i uszczelnić bramę garażu? Cały czas się nad tym głowie.

Edytowane przez avatar25

U mnie są kiepsko osadzone. Ta ściana garażu jest ocieplona od wewnątrz powinienem zrobić drzwi w warstwie ocieplenia. Do tego dodatkowa izolacja na płytę drzwi. W tej chwili mogę dać tylko izolację.

Mowa tu oczywiście o drzwiach z domu do garażu a nie bramie garażowej!

U mnie są kiepsko osadzone. Ta ściana garażu jest ocieplona od wewnątrz powinienem zrobić drzwi w warstwie ocieplenia. Do tego dodatkowa izolacja na płytę drzwi. W tej chwili mogę dać tylko izolację.

Mowa tu oczywiście o drzwiach z domu do garażu a nie bramie garażowej!

Rozumiem teraz. Ja nie mam drzwi tylko właśnie bramę i zastanawiałem się czy można coś jeszcze z nią zrobić.

Ja wczoraj dorzuciłem jeszcze dwie godziny bardziej tak na wszelki wypadek z powodu zapowiadanych jeszcze większych mrozów. Aktualnie mam ustawione 8 godzin na ogrzewanie od 23:00 do 05:00 i 13:00 do 15:00 bez dogrzewania kominkiem. Temperatury w zależności od pomieszczeń 20-22 st. C

Mam już wyniki badań kamerą termowizyjną, generalnie nieźle wyszły, zwłaszcza pozytywnie zaskoczył mnie montaż stolarki okiennej. Dość dobrze jest zaizolowana płyta po bokach i na styku z izolacją elewacji (tam jest montowany styropian na zakładkę).

Najgorzej jest z górnymi rogami budynku w miejscu połączenia izolacji elewacji z izolacją stropu. Zgłosiłem już temat firmie budowlanej. Poprawić muszę jeszcze uszczelnienie drzwi wejściowych i włazu schodów strychowych.

Edytowane przez Dareckyy

Witam ciepło z domku ZORZA

widzę że mój wpis znów zagotował niektórym zimną krew w żyłach więc odniosę się do komentarzy:

nowa technologia - pompa, rekuperator z solarami i żaluzje kosztowały łącznie z montażem 54670 zł więc jak widać nie jest to wydatek rzędu niejednego domu chyba że kurnej chaty,

a jeśli chodzi o oszczędność 40 tysięcy to chciałbym ją ujrzeć w realu gdyż wykonanie fundamentów tradycyjnych, ich solidne ocieplenie i dobre odwodnienie a potem wykonanie posadzek itd. też kosztowało w okresie mojej budowy około 30 tys. więc jak już to oszczędności było ok. 10 tys. a na dodatek etat palacza na stałe i dodatkowy koszt zakupu pieca od 4 tys. piec węglowy z podajnikiem do nawet 12 tys. czegoś solidnego na gaz,

jeśli chodzi o sygnał z centrali to nie wiem w jakim ustroju żyje kolega od takiego komentarza, ale jak na razie to na mnie ma wpływ jedynie alkohol a nie jakaś centrala czy firma, piszę i robię na co mam ochotę a jak już pisałem niedowiarków zapraszam nawet w te mrozy do siebie aby włożyli palec prawej dłoni w ciepło z pompy ciepła i przestali podważać prawdę która wypływa z czystego doświadczenia życia w naszym domu już 4 zimę i dopiero wtedy uwierzą jak ewangelicki św. Tomasz w Zmartwychwstałego

dodatkowo napiszę że całkowity koszt budowy, wykończenia i zasiedlenia domu to prawie 447 tys. z kosztem zakupu działki 18 arów więc dzieląc to przez 146 m powierzchni domu wychodzi 3060 zł za metr powierzchni gdzie w blokowej kostce jest to dopiero początek kosztów bo trzeba ją jeszcze wykończyć a na dodatek trzeba mieć jeszcze gdzieś blisko park na ochłoniecie od hałasu „miłych” sąsiadów za ściany.

Pozdrawiam - Piotr P.

„Wolność Tomku w Swoim Domku”

Piranie,

gdzieś już widziałem dom z Twojego avataru

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=147801768580704&set=pu.118604064833808&type=1&theater

Mam rację?

Liwko,

idąc Twoim tokiem rozumowania to podejrzewam, że 99% ludzi na tym forum wybudowało dom bez sensu. A chyba nie tylko o to chodzi budując dom, żeby płacić jak najmniejsze rachunki ...

Liwko sens jest taki, że płacicie oboje.

Wpadnij jak nie będziesz płacił wcale, wtedy będziesz imponował.

Z życia:

Jeżdżę do pracy W124 disel 3.0 kombi automat zużycie paliwa średnio 9l

Kolega dojeżdża Oplem Astrą II kombi manual zużycie 6-7l ropy i chce go sprzedać,

Na dodatek kolega ma garaż a ja nie.

Gdzie tu sens?

Liwko,

idąc Twoim tokiem rozumowania to podejrzewam, że 99% ludzi na tym forum wybudowało dom bez sensu.

Dlaczego? Dom się buduje by w nim mieszkać. Czy ktoś zbudował w innym celu? (pomijam deweloperów)

A chyba nie tylko o to chodzi budując dom, żeby płacić jak najmniejsze rachunki ...

No to po co w takim razie to wszystko? Legalett, PC, solary, bufory, ocieplenia? Nie po to by płacić niskie rachunki??? Dla szpanu???

witaj Arturo72

pewnie to 72 w nazwie to twój rok urodzenia więc jesteśmy równolatkami - ale do rzeczy

jest pewna równica w naszym rozumowaniu, ja budowałem dom w 2008 roku od maja do października i w grudniu był już w pełni wykończony i zamieszkały, ceny jakie były wtedy to nie to samo co teraz, też budowałem swój dom na papierze licząc i kalkulując cały 2007 rok i jestem z tego teraz zadowolony czego i Tobie życzę za 4 lata od momentu wprowadzenia się do swego w pełni - zaznaczam w pełni wykończonego domu zaczynając od zera (zakup działki i prawie zero pomocy rodziny)

znam ludzi i mam też takich znajomych którzy wybudowali dom za 250 tys. z tym że mieszkają w jednym pokoju i kuchni a reszta stoi nie wykończona i śmieją się ze mnie że tyle wpakowałem w dom, jednak ja mam do wykorzystania 4 pokoje, salon itd. i nie żałuję moich decyzji tym bardziej że systemy sprawdzają się bez zarzutu i są mało energochłonne,

Legallet w tamtym czasie kosztował mnie 10606 zł zaliczki i 37123 zł po zakończeniu prac - więc zobacz jakie są realne koszty w tamtym czasie, skoro dziś jest inaczej to nie osądzaj mnie że wtedy byłoby taniej bo również wszystko policzyłem i mam to do dzisiaj zapisane od 18 zł zapłaconych za pierwsze mapki do zakupu działki po ostatnią fakturę za lustro do łazienki.

Miło mi też że Preafa reklamuje się moim domem na facebuku ale nigdy bym na to nie wpadł gdyby nie Dareckyy - chwała i ukłony za linka :-)

(nie cierpię portali społecznościowych)

tak więc każdy z Nas inwestorów dokonuje przemyślanych inwestycji w momencie swojej budowy i życzę wszystkim aby byli równie zadowoleni ze swoich wyborów jak jesteśmy My - PIRANIE

Pozdrawiam