Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Legallet w tamtym czasie kosztował mnie 10606 zł zaliczki i 37123 zł po zakończeniu prac - więc zobacz jakie są realne koszty w tamtym czasie, skoro dziś jest inaczej to nie osądzaj mnie że wtedy byłoby taniej bo również wszystko policzyłem...

Wychodzi 320 zł za 1m2. Mnie, rok później zaoferował legalett cenę ok 500 zł za m2. (płyta pod dom 150 m za ok 70 tyś). Wygląda na to że to jakaś hiper-mega promocja była. Też bym sie na taką cenę zdecydował. Może napisz jak żeś to sobie załatwił? Wujek tam pracuje czy co? Inni ktorzy w tym czasie budowali zdaje sie takiej ceny za metr nie mieli. Nie ma to jak miec układy.

Jak będzie blackout napalę w kominku, załączę agregat prądotwórczy i dzieciaki nie zamarzną.

A to tylko przy Legalett można mieć kominek?

Rolety antywłamaniowe wiadomo, plus jakaś intymność. itd.

No właśnie nie wiadomo, bo zaręczam cię, że z antywłamalnością niewiele mają wspólnego, a do intymności wystarczą zasłony.

Rolety mają jedną dużą zaletę, chronią latem przed zbytnim nagrzewaniem domu, ale ja w tym celu już posadziłem sobie drzewka liściaste za 50zł.

Dlaczego nikt nie mówił wcześniej. Mi żadnej zniżki nie dali mimo chwalenia systemu :( Muszę do nich maila napisać.

Panie Tomku a Panu kto płaci za niechwalenie systemu??

Ja chwaliłem Legalett za rzetelne wykonawstwo ale jedyne czego sie doczekałem to śmiesznych oskarżeń o trollowanie.

Nie będę przeciągał dyskusji o roletach na tym wątku.

Perm zależy co masz na myśli byle co.

Legalett oczywiście. Nie chce mi sie już po raz dziesiąty pisac czemu uważam ten wyrób za nieuzasadnienie drogi. Tani styropian oferowany klientom w standardzie jest na czele mojej listy.

Ale gdzie są Ci którzy zapłacili za legalett i uważają to za byle co.

Że Ty tak uważasz wie połowa forum ale nigdy legalettu nie miałeś.

Mój ś.p. teść, starszy człowiek dał się kiedyś namówić swojej siostrze na udział w "promocji" pościeli wełnianej. Oczywiście super, hiper ekstra. Wrócił do domu dumny dzwigając kołdrę, poduszkę i jaśka. Zapłacił za nie na raty 1800 zł. Taką samą dokładnie pościel mozna było kupić na allegro za 300 zł. Teściowi dali do tego "gratis" w postaci imponującego kompletu garnków więc był dumny że zrobił taki świetny interes. Do końca zycia nie dał się przekonać że popełnił błąd. Ja z żoną nie chcieliśmy go dołować więc kiwneliśmy głowami i więcej tematu pościeli i garnków nie poruszaliśmy. Garnki zresztą trzeba było wyrzucić bo ich plastikowe rączki nie wytrzymywały temperatury gotującej wody. Inne siostry jednak nie dały teściowi żyć. On jednak przynajmniej dla innych prezentował niezłomne przekonanie że zrobił dobry interes. Zawsze znalazł jakiś argument za. A to certyfikat, a to te garnki, a to trochę inny wzór przeszycia. On miał lepszą pościel i koniec.

Jakoś bardzo przypomina mi to postawę tych którzy Legalett kupili. Ślepota na fakty. Co tam tanie styro, co tam cena, co tam hałasujące agregaty. Moje jest najmojsze i koniec.

Jak czytam wpisy niektórych nie użytkowników Legalettu, to odnoszę wrażenie, że chcieliby mieć to rozwiązanie u siebie (a przynajmniej brali go pod uwagę), ale ze względu na koszt zrezygnowali z niego i wybrali inne, korzystniejsze z ich punku widzenia. Gratuluję bardzo i cieszę się, że są z tego wyboru tacy zadowoleni.

Trudno jest jednak zrozumieć, dlaczego teraz tak zawzięcie krytykują to rozwiązanie i starają się udowodnić, że każdy kto się na to rozwiązanie zdecydował jest głupszy od nich ... Najwidoczniej ten typ tak ma ...

Kwestia kosztów i opłacalności danego rozwiązania jest, moim zdaniem, sprawą indywidualną i subiektywną. Można o nich dyskutować, wymieniać się swoimi uwagami, doświadczeniami, ale róbmy to na jakimś poziomie.

Kwestia styropianu jest roztrząsana od wielu lat w tym i innych wątkach do znudzenia. Nie tylko Legalett stosuje m.in. EPS 100 pod płytę. Fakty są takie, że to konstruktor płyty dobiera odpowiedni do planowanego domu i warunków gruntowych rodzaj materiału izolacyjnego i bierze za oto odpowiedzialność, a inwestor może sobie zażyczyć zastosowanie materiału o lepszych parametrach (tak jak w przypadku innych elementów budynku). Argument, że Legalett proponuje EPS 100, żeby obniżyć cenę swojego produktu, albo zarobić więcej jest dla mnie bardzo wątpliwy ...

Miłego i ciepłego weekendu :)

Nie czytalem caly watek, ale na temat EPS 100 pod plyta uwazam, ze to faktycznie nieporozumienie. Nie chodzi przeciez tylko o nosnosc, a rowniez o parametry izolacyjne. My pod plytamy zawsze stosujemy XPS 200, i to wiemy, ze parametry sa dobre i rowniez po 10 lat. Do izolacji pionowej stosujemy EPS 120.

Biorac pod uwage ceny ktore oferuje Legalett, to faktycznie mam troche watpliwosci, ale to inny temat.

Ogolnie uwazam ze plyty grzewcza bez wylewki w tradycyjnim sensie troche nie jest to, ja wole plyte fundamentowa, owszem z ociepleniem, ale na to dodatkowo styropian, podlogowke i wylewke ktora ma dylatacje miedzy pokojami, wtedy nie mam most dzwiekowy pod calym domem. A cenowo... no coz, w najgorzszym przypadku wychodzi chyba na to samo.

Na temat XPS vs EPS wszystkie informacje sa dostepne co do parametry itd.

Jak czytam wpisy niektórych nie użytkowników Legalettu, to odnoszę wrażenie, że chcieliby mieć to rozwiązanie u siebie (a przynajmniej brali go pod uwagę), ale ze względu na koszt zrezygnowali z niego i wybrali inne, korzystniejsze z ich punku widzenia. Gratuluję bardzo i cieszę się, że są z tego wyboru tacy zadowoleni.

Trudno jest jednak zrozumieć, dlaczego teraz tak zawzięcie krytykują to rozwiązanie i starają się udowodnić, że każdy kto się na to rozwiązanie zdecydował jest głupszy od nich ... Najwidoczniej ten typ tak ma ...

Odwracasz kota. Posty, przynajmniej moje są reakcją na uporczywe wmawianie potencjalnym klientom w tym również wątku że Legalett jest tanią i jedyną alternatywą, do tego że jest to jakieś super rozwiązanie. Nie jest. Jest drogie, ma sporo wad. Na szczęście przynajmniej od strony wykonawczej firma Legalett jawi się godną polecenia.

Kwestia kosztów i opłacalności danego rozwiązania jest, moim zdaniem, sprawą indywidualną i subiektywną. Można o nich dyskutować, wymieniać się swoimi uwagami, doświadczeniami, ale róbmy to na jakimś poziomie.

Poziom był do momentu aż Legaletowcy zamiast używać argumentów zaczęli pisać o trollowaniu, głupocie adwersarzy, zajmowaniu się nieistotnymi szczegółami.

Kwestia styropianu jest roztrząsana od wielu lat w tym i innych wątkach do znudzenia. Nie tylko Legalett stosuje m.in. EPS 100 pod płytę. Fakty są takie, że to konstruktor płyty dobiera odpowiedni do planowanego domu i warunków gruntowych rodzaj materiału izolacyjnego i bierze za oto odpowiedzialność, a inwestor może sobie zażyczyć zastosowanie materiału o lepszych parametrach (tak jak w przypadku innych elementów budynku). Argument, że Legalett proponuje EPS 100, żeby obniżyć cenę swojego produktu, albo zarobić więcej jest dla mnie bardzo wątpliwy ...

A kto jeszcze stosuje EPS 100 pod płytą jako standard? Czemu konstruktor Legalett uważa że nośność EPS 100 to 100 kN/m2 i tylko ten parametr się liczy? Czemu nie zauważa czy też nie chce zauważać efektu pełzania dla zapobieżenia ktoremu niektórzy producenci zamieszczają w kartach technicznych warunek dopuszczalnego obciążenia długotrwałego? Czemu w Niemczech nie dopuszcza się wogóle stosowania takiego styro pod płytą? Czemu producenci pytani o to styro mówią wprost że nie jest do tego przeznaczony? Czym można ignorowanie tych faktów tłumaczyć jak nie oszczędnościami?

Perm ale zes pojechał po teściu. Dla ciebie kazdy sposób jest dobry, nawet pamięć o zmarłym.

Perm razem z Arturo specjalnie używacie nowomowy, imputujecie użytkownikom legalettu słowa, których nie używali nazywając ich kłamcami.

Uczestniczę w tej dyskusji z 1,5 roku i żaden zdeklarowany użytkownik systemu nie chwalił się jaką ma tanią inwestycję z legalettem.

To jest system drogi w budowie ale szybki w wykonaniu, który w przyszłości generuje niskie koszty ogrzewania przy najbardziej ergonomicznym rozkładzie temperatury dla mieszkańców.

Jesli ktos ma wątpliwości co do styro eps-100, jest opcja xps co oczywiście podraża inwestycję.

Logiczne jest arturo że mając wykonany fundament według swojego widzimisię, będziesz wychwalał swoje nie przyznajac się że wolałbyś kanały powietrzne które są dla ciebie za drogie bo chroni je patent.

Edytowane przez QBELEK

To jest system drogi, który w przyszłości generuje niskie koszty ogrzewania przy najbardziej ergonomicznym rozkładzie temperatury dla mieszkańców.

Drogi to fakt, ale niby w jaki sposób generuje niskie koszty ogrzewania? Niskie koszty ogrzewania generuje małe zapotrzebowanie domu na ciepło!!!!!!!!!