Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To że w Twojej okolicy nikt nie słyszał to nie znaczy,że nie można inaczej.

Właśnie dlatego na zadupiu ludzie powinni wiedzieć,że istnieje tańszy sposób na grzewczą płytę fundamentową,zdecydowanie tańszą od legalett.W moim przypadku tańszą o 40tys.zł i Ty także powienieś im to mówić :)

40tyś. dla jednych to dużo a dla innych nawet nie jedna wypłata. Jeżeli ten system niósł by za sobą jakieś dodatkowe plusy w porównaniu do innego to ok, mogę zrozumieć rozpustę. Ale nie niesie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kłamiesz, wprowadzasz w błąd, czysty marketing itd. To brzmi jak propaganda. Robisz ze mnie potwora marketingu :D. A ja tylko mieszkam.

Gdzie ja pisałem że tylko legalett. Jeśli piszę ze lubię swoja mietkę i wymieniam jej zalety i wady to nie znaczy, że nakłaniam do jeżdżenia marką mercedes.

Liwko jak komuś zależy to znajdzie plusy czytając cały wątek. Tobie nie zależy bo i poco jak już masz dom. Więc po co tu w ogóle jesteś? Dla sportu? Idź może wyprowadzić enia z równowagi :D.

Jedno jest znamienne.Ten Legalett i Praefa najczęściej łapią naiwniaków budujących domki po 90m.Wygląda ,że target jest określony.Oni wiedzą ,że im kto ma mniej kasy tym bardziej naiwny (logiczne) i przyjedzie taki Abakon czy Pref-bud i poskleja mu domek z byle czego za furmankę kasy ,a on się będzie cieszył ,że ma ciepły domek w cenie mieszkania.

Twój drwiący ton wysławiania się, demaskuje do jakiej typu ludzi należysz.

Ja nie usłyszę nigdy, bo mam obustronny ciężki niedosłuch natomiast małżonka jest głucha, także argument hałasu w przypadku naszej rodziny przepada. Głuchy może wyczuć wibracje, w ten sposób działają dyskoteki dla głuchych. Żona wibracji, nawet tych z centralki nie odczuwa.

Widzisz... Jak ktoś sugeruje, że ciepło przekazywane wyżej przez betonową płytę wykonaną przez Legalett, jest lepsze od ciepła przekazywanego wyżej przez betonową płytę wykonaną (za 60%ceny L. i z lepszą izolacją) przez inną firmę, to taki ton jest uzasadniony.

Bo albo mam do czynenia z szeptaną reklamą (co jeszcze potrafię zrozumieć), albo jeszcze jesteś pod wpływem ulotek i marketimgu firmy L :)

Napisałem: "sugeruje", bo to Ty stwierdziłeś: "Są istotne różnice" , kiedy Liwko zapytał Cię, czym różni się ciepło z L, od ciepła z innych płyt.

Wiemy, że są "istotne różnice" - pod L. leży EPS 100, zamiast XPS, czy choć EPS 200, ale na jakość ciepła to akurat nei wpływa :)

Napisałeś też: "sposób emitowania ciepła implikuje komfort cieplny mieszkańców"

To akurat prawda, tyle, ze płyta z kanałami powietrznymi i przewodami wodnymi sposobem emitowania ciepłą sie nei różnią...

Edytowane przez fotohobby

Ogrzewanie wodne w typowej podłogówce działa na wyższej temperaturze (mniejsza akumulacja) i ciepło podłogi wyraźnie czuć. Ja tak to odczuwam w domu moich rodziców. Akumulacja legalettu jest dużo większa co powoduje dużą bezwładność (dla niektórych może to być wadą), ciepło emitowane jest cały dzień przez co może operować na niższej temperaturze, podłogówka standardowa szybciej się nagrzewa ale tez szybciej się wychładza i do nocnej taryfy nie dociągnie.

Jeśli ktoś nie czytał całego wątku to nie wie że mam kanadyjczyka, którego ściany nie są akumulatorami i pozbawienie źródła ciepła na pół dnia może spowodować szybkie wychłodzenie wnętrza budynku. Dlatego zabezpieczam się legalettem elektrycznym, podobnie jak dociepleniem ścian od środka, kominkiem i agregatem prądotwórczym (w przyszłości).

Sami się sugerujecie, naginacie moje intencje według swojego uznania. Nie czytacie całego wątku tylko pojedyncze posty a te są tylko wyrywkiem kontekstu.

"...Akumulacja legalettu jest dużo większa..."

I takie własnie banialuki wypisuja tu od początku te wszystkie śmieszne legaletowe ludki. Akumulacja jest zależna tylko i wyłącznie od masy betonu i niczego więcej. Kazdy fundament płytowy czy to Legalett czy to zrobiony przez pana Kazia w taczce ma przy takiej samej masie praktycznie taką samą akumulacyjność. Czekamy dalej na wyssane z palca uzasadnienia kupna Legalett.

Ogrzewanie wodne w typowej podłogówce działa na wyższej temperaturze (mniejsza akumulacja) i ciepło podłogi wyraźnie czuć. Ja tak to odczuwam w domu moich rodziców. Akumulacja legalettu jest dużo większa co powoduje dużą bezwładność (dla niektórych może to być wadą), ciepło emitowane jest cały dzień przez co może operować na niższej temperaturze, podłogówka standardowa szybciej się nagrzewa ale tez szybciej się wychładza i do nocnej taryfy nie dociągnie.

Matko jedyna, już teraz rozumiem jaki kit się wciska ludziom. Łapy opadają.

Jakbyśta się nie nadali wcignąć w Legalett i Praefy i inne i do tego wybudowane przez Pref-bud czy Abakon ,to byśta mieli domy ,a nie domki jak karmniki dla ptaszków na drzewie

Zapłaciliśta po 100tys więcej na domku i nic z tego nie macie.

A byli tu tacy z Luszowic ,bułke przez bibułkę a.... gdzie oni?Jak tam ?Dalej tacy zakochani w technologii i wykonawcy? Pamiętacie jak się łopaty łamały w ferworze pracy wykonawcom . Hahhahaa były jaja naprawdę,kabaret

Co za indolencja....

Wytłumacz mi, mój drogi, w jaki sposób i o ile może być większa akumulacja płyty żelbetowej z kanałąmi powietrznymi od płyty żelbetowej z zatopionymi w niej (albo położonymi na niej w dodatkowej wylewce, nie oddzielonej warstwą styro) przewodami z wodą ?

Odpowiem za Ciebie - akumulacje nie może być większa, a nawet będzie mniejsza, szczególne w przypadku dodatkowej wylewki

Pomijając już fakt, że woda w tej płycie ma większą akumulację, niz powietrze...

I ty jeszcze masz czelnosć ludzi od analfabetów wyzywać...

Ale moi rodzice mają tradycyjną podłogówkę tak jak większość posiadaczy owych i do tego porównywalem. Wody zatopionej w fundamencie nie widziałem u nikogo w realu. Nierozumiecie nawet co amator pisze a co dopiero profesjonalne opracowania. Chyba że jesteście zaślepieni w zawiści.

Nigdy niewybudowałbym domu na 180 m2 legalettu, wtedy może kombinowałbym jak arturo ale mam domek mały i zakup systemu legalett jest mniejszy chociaż w przeliczeniu na m2 cena jest wysoka. Zresztą miałem ograniczone pole czasowe i musiałem się spieszyć dlatego też kanadyjczyk. Chyba za długie posty piszę, sam jestem sobie winien że banda czworga się gubi.

Pytanie: czy istnieje oferta systemu wodnyego fundamentu grzewczego którego źródło ciepła zmieszczę w podłodze?

Wyciąg z wcześniejszych wątków:

"Z Instrukcji Kisana

2.2.1.Temperatura podłogi

W ogrzewaniu podłogowym występuje ograniczenie temperatury powierzchni podłogi. Optymalna temperatura wynosi 24–26°C. Ze względu na odczucie komfortu cieplnego, temperatura podłogi nie powinna przekraczać:

- 29°C w strefie stałego pobytu ludzi (pomieszczenia mieszkalne i biurowe),

- 35°C w strefie brzegowej,

- 33°C w kuchniach i łazienkach,

- 27°C w pomieszczeniach roboczych, gdzie pracuje się na stojąco.

W przypadku Legalett temp. podłogi opisywana przez producentów i komentowana przez ekspertów to 21-24 st. C (z informacją o braku prądów konwekcyjnych i znaczenia tego dla alergików)."

Wyciąg z wcześniejszych wątków:

"Z Instrukcji Kisana

2.2.1.Temperatura podłogi

W ogrzewaniu podłogowym występuje ograniczenie temperatury powierzchni podłogi. Optymalna temperatura wynosi 24–26°C. Ze względu na odczucie komfortu cieplnego, temperatura podłogi nie powinna przekraczać:

- 29°C w strefie stałego pobytu ludzi (pomieszczenia mieszkalne i biurowe),

- 35°C w strefie brzegowej,

- 33°C w kuchniach i łazienkach,

- 27°C w pomieszczeniach roboczych, gdzie pracuje się na stojąco.

W przypadku Legalett temp. podłogi opisywana przez producentów i komentowana przez ekspertów to 21-24 st. C (z informacją o braku prądów konwekcyjnych i znaczenia tego dla alergików)."

Śmiać mi się chce:D

Wybacz, ale temperatura podłogi wynikać będzie z zapotrzebowania domu na ciepło i nie będzie zależna od jakiegokolwiek systemu!!! Wyobraź sobie dom bardzo dobrze ocieplony i taki bez ocieplenia. Do jakich temperatur trzeba będzie grzać podłogę w tych dwóch przypadkach by utrzymać 22*? I żeby ci ułatwić, w obydwu zastosowano system Legalett.:)

Drogi QBELEK, a Twoi rodzice to mają ławy fundamentowe i podłogę na gruncie, czy płytę fundamentową (jak grubą ?) z wylewką i podłogówką bezpośrednio na niej ?

Bo wydaje mi się, że nie do końca czyjesz różnice...

Co to wody zatopionej w fundamencie proszę:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?118566-P%C5%82yta-z-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%85-na-XPSie-zrobiona!

Ładna płyta na XPSie

Robi to nawet Legalett, i fajnie, bo wreszcie uznali, że warto zstosować medium lepiej transportujące ciepło, niż powietrze, szkoda tylko, że nadal narzucają sobie takie marże, że lepiej wykonać to rękami "pana Zenka"

http://www.legalett.com.pl/oferta/produkty/plyta_fundamentowa_z_wodnym_ogrzewaniem_podlogowym.html

Co od temperatur płyty, to przecież ona zależy TYLKO I WYŁACZNIE od tego, ile ciepła ma płyta dostarczyć pomieszczeniom, a nie, jakie medium to ciepło do tej płyty transportuje.

Jeśłi masz dwa identycznie zbudowane domy, tyle, że w płycie jednego płynie woda, w płycie drugiego przepływa powietrze, to OBYDWIE płyty muszą zostać nagrzane do TEJ SAMEJ temperatury.

Czy można jeszcze jaśniej ?

Ja nie potrafię...

Edytowane przez fotohobby