Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba zużycie energii będzie zależało od zapotrzebowania domu na ciepło. Temperaturę możesz regulować w poszczególnych pomieszczeniach w podłogówce jak wolisz. Byleby nie przekraczać wartości bezpiecznych dla domownika i ewentualnie podłogi.

Nie potrafię wyobrazić sobie legalettu bez minimów przenikalności ciepła przez ściany i okna które zresztą sa ujęte w zaleceniach producenta. Jeśli to będzie legalett agregaty dłużej będa grzały kanały w mniej szczelnym budynku. Ale to teoria. W rzeczywistości do każdego projektu domu opracowywany jest inny projekt fundamentu, z doborem mocy agregatów i rozkładem kanałów.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi rodzice mają standardowe ławy. Dlatego maja zwykłą standardową podłogówkę nie fundament grzewczy. Ja nie porównywałem z innymi systemami fundamentu grzewczego bo na rynku w ofercie takich nie było. Cała ta dyskusja będzie mieć inny wyraz za 5 lat gdy wejdą nowe rozwiązania i wtedy pojawi się taki Arturo77 i będzie wytykał jaka to głupotę zrobiłem bo można zrobić lepiej. Tylko że ja nie posiadam zdolności przenoszenia się w czasie.

Ja nie uważam wody w podłodze za dobre rozwiązanie na moje samopoczucie.

Ale jesteśmy na wątku o legaletcie i dyskutujemy o tym systemie. Nie neguję innych sposobów ogrzewania nawijając o swoim. Inaczej będzie to off top. Legalett to nie rozwiązanie które spadło z nieba i działa według innych praw fizyki to oczywiste.

System do zaspokojenia zapotrzebowania na ciepło nie ma znaczenia teoretycznie. Ale znaczenie zyskuje gdy weźmiemy pod uwagę preferencje inwestora.

Słuchaj - Arturo72, Liwko, perm, czy ja po prostu zwracamy uwagę, że za 60% ceny wykonania płyty L, można mieć IDENTYCZNĄ płytę (może nawet lepszą, bo na EPS200) spełniającą w domu IDENTYCZNĄ rolą i dającą IDENTYCZNY komfort cieplny.

O akustycznym nie wspominajac ").

To TY nazwałeś to rozwiązanie "wersję uboższą" pisałeś, że tylko Legalett "implikuje komfort cieplny u mieszkańców przy mniejszym wydatku energii grzewczej", przeciwstawiając to rozwiązaniu ZWYKŁEJ podłogówce w 6-8cm jastrychu.

Nikt tu nie próbuje udowodnić, że Legalett, to rozwiązanie działa wbrew prawu fizyki.

Ale może nasze informacje pozwolą paru inwestorom oszczędzić kilkadziesiat tysięcy zł i wybrać system o takiej samej funkcjonalności, ale lepszej cenia.

To TY nazwałeś to rozwiązanie "wersję uboższą" pisałeś, że tylko Legalett "implikuje komfort cieplny u mieszkańców przy mniejszym wydatku energii grzewczej", przeciwstawiając to rozwiązaniu ZWYKŁEJ podłogówce w 6-8cm jastrychu.

Skąd wziałeś to słowo tylko w moim poście. Ja tego nie widzę?

Napisałem o jego zaletach, a nie że tylko on je ma...

I cała instalacja wodnego ogrzewania znajdzie się w podłodze bez pomieszczenia technicznego? Możliwe jest też sprzężenie z kominkiem bez żadnych zabezpieczeń?

Przypominam sobie tą budowę arturo wykonawca z importu bodajże Niemcy? Z tymże to ciągle woda a nie powietrze więc mnie nie przekonało. I ta pompa cieplna.

Jak wiecie odgłosy nie zakłócają mi komfortu.

Napisałeś o tym, że Legalet tak ma, a wodną podłogówkę wodną trzeba grzać do wyższych temperatur, pomijając (być może celowo) , że my tu rozmawiamy o PŁYTACH fundamentowych.

Tak więc, mój drogi - każdy typ dobrze dobranego ogrzewania podłogowego "implikuje komfort cieplny u mieszkańców", także wodny.

I cała instalacja wodnego ogrzewania znajdzie się w podłodze bez pomieszczenia technicznego? Możliwe jest też sprzężenie z kominkiem bez żadnych zabezpieczeń?

W każdym chyba projekcie znajduje sie pomieszczenie przeznaczone na pralnie, suszarnie, czy pomieszczenia techniczne.. Powieszenie na ścianie piecyka elektrycznego, piecyka na CO, czy jednostki wewnętrznej pompy ciepla to chyba nie jest tak wielkie wyrzeczenia ?

Dobrze, że w końcu pojawiła się rzeczowa dyskusja po paru postach kilku użytkowników, którzy musieli chyba dać upust swojej frustracji ...

Dla mnie Legalett to hybryda płyty fundamentowej i systemu ogrzewania, która budowana jest jednocześnie. Może nie szukałem dokładnie, ale nie ma chyba drugiego takiego systemu. Umożliwia to skrócenie budowy domu po pierwsze z tego powodu, że od razu jest wykonana instalacja ogrzewania, a po drugie umożliwia to szybkie pozbycie się wilgoci technologicznej. Kolejną różnicą jest właśnie medium które transportuje ciepło. Może znowu nie szukałem dokładnie, ale Legalett jest chyba jedynym system ogrzewania podłogowego, w którym ciepło jest transportowane przez powietrze. Nie będę wdawał się w dyskusje naukowe lub pseudonaukowe, czy jest to lepsze, czy gorsze rozwiązanie, ale ja bardzo subiektywnie wolę mieć w podłodze taki rodzaj ogrzewania zamiast wodnej podłogówki, czy kabli grzejnych. Dla mnie jest to w stu procentach rozwiązanie bezawaryjne i bezpieczne.

Na Legalett zdecydowałem się również dlatego, że oferowała go firma, która kompleksowo zbudowała mi dom do stanu tzw. deweloperskiego w trzy miesiące, załatwiając mi wszystkie formalności i organizując wszystkie prace. Dla mnie było to optymalne rozwiązanie i byłem gotów za to więcej zapłacić. Znałem cenę w momencie podpisywania umowy i wiedziałem ile to jest 84 mkw. Dlatego nie czuję się ani oszukany, ani naciągnięty jak to sugerują niektórzy użytkownicy.

Apeluję po raz kolejny, aby powstrzymać się z obrażaniem innych. Dziękuję :)

...

Nie byłoby tu takich przepychanek gdyby wszystkie opinie były takie jak twoja. Sensowna i wywazona. Nikt nie wymaga od ciebie i innych nabywców Legalett by wstydzili sie tego że taki fundament mają ale nie można pisać nieprawdy by uzasadnić swoją decyzję. Te argumenty za Legalett ktore podałeś będą myślę przekonujące dla wielu klientów. Wiedziałeś co kupujesz, działa, jesteś zadowolony z wykonawstwa. Nic więcej nie potrzeba by stwierdzić ze podjąłeś dobra dla siebie decyzję.

Edytowane przez perm

Widzę że niektórzy forumowicze są zagorzałymi przeciwnikami legalettu choc go nie mają (ale tacy są polacy,nie mam bo popełniłem błąd i nie zrobiłem go sobie to niech inni też nie mają)i próbują porównywac grzewczą płytę fundamentową z ogrzewaniem podłogowym.Argumenty że jest bardzo drogi śmieszą mnie albo cię stac na niego albo nie.Mercedesa czy bmw też można mówic żeby nie kupowac bo drogi,bo ktoś na forach kupił i narzekał że dziadostwo ale sam nie mam i będę odradzał innym ich zakup.Ludzie to forum jest dla użytkowników legalettu a nie dla przeciwników dlatego zróbcie sobie nowe forum i odradzajcie innym a nie wmawiajcie że to się nie opłaca.Ja legalettu jeszcze nie mam ale byłem u "Dareckiego"i u innych użytkowników i jestem coraz bardziej do niego przekonany