Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę że niektórzy forumowicze są zagorzałymi przeciwnikami legalettu choc go nie mają (ale tacy są polacy,nie mam bo popełniłem błąd i nie zrobiłem go sobie to niech inni też nie mają)i próbują porównywac grzewczą płytę fundamentową z ogrzewaniem podłogowym.Argumenty że jest bardzo drogi śmieszą mnie albo cię stac na niego albo nie.Mercedesa czy bmw też można mówic żeby nie kupowac bo drogi,bo ktoś na forach kupił i narzekał że dziadostwo ale sam nie mam i będę odradzał innym ich zakup.Ludzie to forum jest dla użytkowników legalettu a nie dla przeciwników dlatego zróbcie sobie nowe forum i odradzajcie innym a nie wmawiajcie że to się nie opłaca.Ja legalettu jeszcze nie mam ale byłem u "Dareckiego"i u innych użytkowników i jestem coraz bardziej do niego przekonany

Kolejny "mądry".

Problem w tym że to w żadnym wypadku nie jest "mercedes" ale firma tak go kreuje i tak ceni. Wiesz co kupujesz? Wiesz że drogo? Wiesz że pod spodem tanie styro? Wiesz ze agregaty mogą hałasować? Wiesz że możesz miec kłopoty z dogrzaniem pomieszczeń? Ok Kupiłeś, twój wybór i nikogo nie powinno obchodzić czemu taką decyzję podjąłeś. Nie zacznij jednak wypisywać banialuków tak jak wielu podobnych tobie że rodzaj styro nie ma znaczenia, że to jedyny akumulacyjny fundament grzewczy, że to w porównaniu do innych fundamentów płytowych tanie rozwiązanie czy że płyta Legalett ma większą akumulacyjność.

Edytowane przez perm

Dareckyy napisał:

Na Legalett zdecydowałem się również dlatego, że oferowała go firma, która kompleksowo zbudowała mi dom do stanu tzw. deweloperskiego w trzy miesiące, załatwiając mi wszystkie formalności i organizując wszystkie prace. Dla mnie było to optymalne rozwiązanie i byłem gotów za to więcej zapłacić. Znałem cenę w momencie podpisywania umowy i wiedziałem ile to jest 84 mkw

Musisz być bardzo majętny skoro zapłaciłeś Abakonowi czy Pref-budowi 100tys ekstra.Ja wolałbym np nowe Subaru Forester czy tam Toyote Rav4 dla żony.A tak to kupił je swojej żonie prezes Abakonu czy Pref-budu.Każdy wie ,że firmy które robią z materiałem ,to typowe firmy dla naiwniaków ,które kasują ich na chore pieniądze.DLa mnie i wielu to głupota ,Ty się cieszysz.Cóż,to wolny kraj.Żeby choć ten Pref-bud czy Abakon robił na super poziomie

Od podgrzewania starych kotletów jest na tym wątku banda czworga.

Świrujecie jak się trafi klient, który was przejrzał.

Masz rację, świrujemy. Ale może jednak ktoś się przez chwilę zastanowi nad tym systemem i zaoszczędzi kilkadziesiąt tysięcy nie pogarszając przy tym w żaden sposób komfortu.

Masz rację, świrujemy. Ale może jednak ktoś się przez chwilę zastanowi nad tym systemem i zaoszczędzi kilkadziesiąt tysięcy nie pogarszając przy tym w żaden sposób komfortu.

Uderz w stół... Osoby, które nie posiadają systemu krytykują go zaciekle. Nie wnikam dlaczego. Nadal jednak nikt nie przedstawił strony czy oferty firmy, która zrobi fundament z innym ogrzewaniem do poziomu zero. Cały czas piszecie, że można. Jasne, że można. Wszystko można, ale jak. Kilka razy już pisałem, ale nikt nie zwrócił na to uwagi. Inni też zaznaczają, że nigdy nie pisali, że ten system jest "naj".

Zaglądających zdecydowanie namawiam do wykonania fundamentu z zalanymi kablami (matami) grzejnymi, jeśli wolicie można zapewne osiągnąć mniejsze rachunki poprzez zastosowanie pompy ciepła i rurek wodnych w fundamencie. Oczywiście w zależności od warunków zamiast pompy można podłączyć piec gazowy lub jakikolwiek inny.

W przypadku jednak innych założeń i potrzeb mogą jednak Państwo wybrać system Legalett.

Dlaczego? Ponieważ wybór zależy od potrzeb, wymogów, zapatrywań, założeń itd. Bardzo chciałem wybrać inny system. Jednakże znalazłem tylko jedną firmę, która to robiła w 2006 roku do poziomu 0 bez zawracania mi głowy. Firmy, która odpisała na maila. Firmy, która przysłała mi projekt. Firmy, która potraktowała mnie poważnie. Firmy, która zaproponowała ogrzewanie bez wykorzystania wody. Firmy, która zaproponowała ogrzewanie, w którym w przypadku zbyt dużych kosztów prądu, można zmienić źródło ciepła na np. piec gazowy itp.

Legalett jest bardzo drogi i odradzam go komuś kto ma inne możliwości techniczne i przekonania na temat swoich potrzeb. Ja po przeczytaniu dziesiątek stron na temat systemów ogrzewania wybrałem Legalett w 2006.

Edytowane przez avatar25

Ech, ludziska... Mam dom bazujący na Legalecie i wielkiej płycie. Chwalę sobie. Nic nikomu do tego. Nikt mnie tu żadnym kontrargumentem nie rozwalił. Na wszystkie teksty do MNIE odpowiadałem. Czemu stoi taki a nie inny wyjaśniłem. No i co? I psińco. W kółko to samo. Na jaką cho...rę wy sobie skaczecie do oczu? Komuś się podoba inny? Proszę bardzo! Ktoś zrobił taniej? Brawo! Ktoś ma w du..e robotę samemu? Też dobrze. Wymień się jeden z drugim informacją jak komuś pomóc, doradź. Pokaż zdjęcia z budowy. Wytknij błędy wykonawców. SWOICH - zarówno tych od budowanie "gospodarczego" jak i systemówek. Wskaż na co zwracać uwagę przy umowie itp. Natomiast 50% postów na forum jest o tym jaki to ten system zaje..ty albo ch...wy, a interlokutor jakim to jest bojownikiem o prawdę jedyną bądź zaprzańcem. Przekonał ktoś kogoś? Taaa już, na pewno.

Parę osób wybudowało lub buduje analogi wg własnego pomysłu. Ok temat ciekawy. Zaoszczędzili pieniędzy sporo. Czasu chyba mniej :-) Daje to wybór i porównanie dla następnych. Założenia budowy mieli inne. Możliwości - inne. Czy zrobili lepiej? Nie wiem. Może. Czy to znaczy, że ja wybrałem źle? No nie sądzę. Po roku, dwóch eksploatacji można by się spotkać. Ja mam tak i tak, to rozwiązałem w ten sposób, tamto zje...łem. Koszty sumaryczne takie, utrzymanie takie a takie. Przy browarze (nomen omen) lub herbacie. A tak? Cóż mi np. Arturo udowodni? Nic. Co ja mu udowodnię? Też nic. W dużej mierze, to się na tym etapie nam obu wydaje...

Słownictwo celowe. Jak kogoś uraziłem - trudno. Zamiaru takiego nie miałem.

Racja,ale grunt to nie dać się naciągnąć.A płacąc tyle kasy np Pref-budowi ,Abakonowi czy samemu Legalettowi daliście się zwyczajnie wydymać. I tyle.Nic więcej.Systemów jest wiele ,sposobów wykonania też.Jeden woli sam inny z firmą.Wszystko jedno.Cały czas chodzi o fakt ,że oni (Pref-budy,Legalety, Abakony )dymają naiwnych wciskajac im jakis marketing dla 5 latkow