Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cyba nikt ci nie odpowie. Trzeba by było zdejmować pokrywy i odczytywać dane znamionowe wentylatora.

Ze swojej strony mogę Ci subiektywnie napisać, że przy wymienniku kominkowym z rury 100mm wieje tak jak na 1 biegu suszarki do włosów :)

OK., znalazłem...

ma zależnie od średnicy rur od 750 do 900 m3/h

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może napisac jak jest z przenoszeniem dźwieków przez płytę fundamentową? t.brinkmann pisał że to może być problem. Jakoś nie wydaje mi się bo to nie jest cienka membrana tylko solidny kawał betonu ale nie mam podstaw by mu nie wierzyć a zdaje sie jakies doświadczenie ma. Jest jakiś problem z tym że np szuranie krzesłem czy muzyka niesie sie po płycie do innych pomieszczeń?

Perm,

po informacji t.brinkmanna zwróciłem na to uwagę i faktycznie słychać jak coś upadnie lub mocniej zaszura o posadzkę w innym pomieszczeniu. Słychać też tupanie jak ktoś ciężko chodzi na stopach. Mnie to nie przeszkadza, nawet na to nie zwróciłem specjalnie wcześniej uwagi. Wydaje mi się, że ten dźwięk jest przenoszony właśnie przez płytę, a nie rozchodzi się przez ściany. Podkreślam, że dla mnie nie stanowi to żadnego problemu i nie klasyfikowałbym tego jako wady. Ta cecha jest akurat dla mnie obojętna.

Tak w ogóle to powinieneś przyjechać kiedyś do domu, w którym jest Legalett. Łatwiej jest wtedy pisać na ten temat ;) Zapraszam do mnie do Bielska :)

OK., znalazłem...

ma zależnie od średnicy rur od 750 do 900 m3/h

Jasiek, gdzie znalazłeś taką informację? Jak byli u mnie elektrycy z Legalettu i zmniejszali obroty, to zapytałem o wartości i podali mi, że wentylator fabrycznie pracuje z prędkością ok. 3100 obr./min., a przestawili mi na ok. 2100 obr./min. Szum został znacznie zredukowany i nie zauważyłem, żeby wpłynęło to w jakiś sposób na wydajność ogrzewania.

Jasiek, gdzie znalazłeś taką informację? Jak byli u mnie elektrycy z Legalettu i zmniejszali obroty, to zapytałem o wartości i podali mi, że wentylator fabrycznie pracuje z prędkością ok. 3100 obr./min., a przestawili mi na ok. 2100 obr./min. Szum został znacznie zredukowany i nie zauważyłem, żeby wpłynęło to w jakiś sposób na wydajność ogrzewania.

http://www.legalett.com.pl/upload/Agregat_Elektryczny_IGV_4000E.pdf

nie moge znaleźć jaka jest maksymalna temperatura pracy takiego agregatu

może ktoś wie ?

Edytowane przez jasiek71

Perm,

po informacji t.brinkmanna zwróciłem na to uwagę i faktycznie słychać jak coś upadnie lub mocniej zaszura o posadzkę w innym pomieszczeniu. Słychać też tupanie jak ktoś ciężko chodzi na stopach. Mnie to nie przeszkadza, nawet na to nie zwróciłem specjalnie wcześniej uwagi. Wydaje mi się, że ten dźwięk jest przenoszony właśnie przez płytę, a nie rozchodzi się przez ściany. Podkreślam, że dla mnie nie stanowi to żadnego problemu i nie klasyfikowałbym tego jako wady. Ta cecha jest akurat dla mnie obojętna.

Tak w ogóle to powinieneś przyjechać kiedyś do domu, w którym jest Legalett. Łatwiej jest wtedy pisać na ten temat ;) Zapraszam do mnie do Bielska :)

Dzięki. Dla osoby przewrażliwionej może być to problem podobnie jak z każdym innym hałasem. Dziękuję za zaproszenie, trochę nie po drodze. Legalett jak Legalett. Myślę że sporo osób które go kupiło juz nawet nie pamięta co ma pod nogami Podłoga. Ciepła. I tak powinno być.

Jasiek71,

Poczytaj tutaj: http://www.legalett.ca/0528.PDF

Na schemacie elektrycznym zabezpieczenie termiczne grzałek jest na 75stC, a agregatu na 110stC.

dzięki

wychodzi na to że zmniejszenie przepływu nie ma większego wpływu na moc ogrzewania byle nie przekraczało tych 75*

gorzej jest z wodnym bo tam jest ograniczenie dyktowane temp. wody...

1. hałas

płyta przenosi hałasy, ale w mniejszym stopniu niż np. ściany w blokach z pustaków betonowych. U nas słychać np. jak w garażu pracuje wiertarka - chodzi o wiercenie w metalu na stole roboczym, nie o wiercenie dziur w ścianach. Słychać kroki, zwłaszcza chodzących boso w nocy, szuranie krzesła po podłodze i jak coś upadnie na podłogę. Przy zamkniętych drzwiach, zupełnie nie słychać czytanej na głos książki, rozmowy telefonicznej, filmu na komputerze czy radia. BTW, piszczacą zmywarkę też słychać w nocy w sypialniach.

2. gwarancja na osprzęt czyli również na agregaty to 2 lata

3. wymienniki wodne zastosował u siebie Browar - pozdrawiam :-)

4. mam wrażenie, że pracownicy Legalett ciągle się uczą jak ten system powinien pracować w Polsce - w mojej umowie nie ma ani słowa o dogrzewaniu pomieszczeń poniżej 10 m2. Właściwie mam dom nielegalettowy - 5 z 6 pomieszczeń (łazienka, sypialnie, gabinet) maja po 10,32 m2 !!!!! No, ale może Szwedzi tak nie budują... Ważne, że teraz uprzedzają o trudnościach.

5. ciekawa obserwacja z tego sezonu --> bardzo narzekaliśmy w grudniu, że nasz dom zamiast być cieplejszy (co roku łatamy potencjalne mostki termiczne) jest totalnie niedogrzany mimo legalettu chodzącego po 5h/dobę. Przypominam, że temperatura była na plusie.

W czasie ostatnich mrozów, przestawiałam auratony na pełne 10 godzin i przy okazji odkryłam, że dwa z nich wcale nie włączały grzania - w połowie salonu (strefa kuchni) oraz w takim małym hallu przy sypialniach. W efekcie temperatura nie była w stanie podnieść się powyżej 18,5-19 stopni w całym domu! Po nastawieniu ich jak reszty, jest ciepło.

To tak a propos wyłączania z podłogówki jednego obwodu, bo był taki pomysł w tym wątku.

Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać choć trochę problem niedogrzania.

U siebie sterowanie robiłem sam i monitoruję zużycie energii (na liczniku) oraz logi załączeń termostatów. W przypadku problemów dopiero zestawienie tych pomiarów pozwala stwierdzić czy wszystko jest OK. Może np. wystąpić taka sytuacja, że nie załączy się przekaźnik agregatu. Sterownik steruje, agregat się kręci a grzałka nie grzeje. To czysto hipotetycznie bo nic takiego u mnie się nie zdarzyło.

10 godzin x 2 obwody to daje 24kWh a to sporo. Analizując grzanie zwracaj przede wszystkim uwagę na ilość zużytej energii oraz temperatury zewnętrzne. Te dane skonfrontuj z wyliczonym zapotrzebowaniem na energię.

Np. przyjmując optymistyczny wariant 30w/m2 przy moich 240m2 dla -20st. na zewnątrz daje to 7,2kw/h czyli 172,8kWh/dobę.

Mając agregaty o łącznej mocy 14,8kW i grzejąc 8 godzin dostarczam 118kWh - jak widać za mało.

Co do podnoszonego problemu z niedogrzaniem małych pomieszczeń, zwłaszcza łazienki to u mnie nie ma z tym problemu. Moja łazienka ma powierzchnię 7,21 m2 i jest zlokalizowana pomiędzy jednym narożnym pokojem z jednej strony, a wiatrołapem, częścią korytarza i WC z drugiej strony. Jest zasilana przez jeden z czterech obwodów agregatu elektrycznego wspólnie z WC o powierzchni 1,2 m2 i wewnętrznego korytarzyka o powierzchni ok. 3,5 m2. Jeśli chodzi o WC i wewnętrzny korytarzyk to nie ma żadnego problemu, są usytuowane wewnątrz budynku.

Mieliśmy obawy o łazienkę, zaplanowaliśmy nawet miejsce i zasilanie pod grzejnik elektryczny łazienkowy, ale wstrzymaliśmy się z zakupem i montażem do zimy. Bez problemu utrzymuje się temperatura ok. 21,5 st. C. Z racji, że jest to temperatura przy ogrzewaniu podłogowym, odczuwalna temperatura jest wyższa. Nie ma dla nas konieczność aktualnie montowania dodatkowego ogrzewania w łazience. Ręczniki schną bez problemu powieszone na wieszakach ściennych.

U mnie łazienką jest problem. Jest niedogrzana. Przy -20 stopniach na zewnątrz, w łazience bez dogrzewania mam koło 16 stopni. Dziwne jet to o tyle, że mam inne pomieszczenie o podobnej wielkości Garderobę. Garderoba jest najcieplejszym pomieszczeniem w domu :(

A mogłem łazienkę zrobić w garderobie. Miałbym ciepło i nie musiałbym się dogrzewać.

witam,

mam problem z dużym poborem prądu:(

dom 140m2,

parter z użytkowym poddaszem, antresola.

ocieplony szarym styropianem 20cm,

dach supermata 30cm,

okna 0,8

rekuperator,

oczywiście Legalett - 2 agregaty po 4kW

włączyłem Legalett w grudniu na system antyzamrożeniowy (7st)

od 9 stycznia podniosłem do 15st,

30.01 wywaliło mi różnicówkę i temp spadła do 6st,

potem jeszcze kilka razy aż serwisant Legalett pominął ten bezpiecznik,

od 9.02 utrzymywałem temp 15st,

w okresie od 23.12 do 19.02 licznik nabił 3200kW

w tym od 12.02 do 18.02 nabiło 560kW!!!

dom jest niezamieszkany,

u góry nie ma ogrzewania,

pracuje rekuperator,

czy tak duży pobór to norma?

Faktycznie dużo, ja w okresie 11.-18.02.12 zużyłem 326,6 kWh na ogrzewanie i inne urządzenia w domu (dom zamieszkany przez 4 dorosłe osoby, wszystko mamy na prąd), korzystamy głównie z II taryfy. Dom mamy dużo mniejszy, bo 84 mkw, ale temperaturę utrzymujemy na poziomie 21 st. C. Podałeś za mało danych. Rozumiem, ze to pierwszy sezon grzewczy. Mogą być jakieś niedoróbki, mostki termiczne, trzeba byłoby to sprawdzić wykonując badanie kamerą termowizyjną. Musisz szukać przyczyny, niekoniecznie problemem będzie sam Legalett. Powinieneś też mieć przewidziane dodatkowe ogrzewanie na poddaszu. Edytowane przez Dareckyy

dzięki za uwagi,

rekuperator pracuje bo na dole są panele, drzwi i meble kuchenne,

przed włączeniem reku w grudniu była za duża wilgotność,

poza tym pobiera niewiele prądu,

na poddaszu będą w przyszłości piece akumulacyjne,

przeraża mnie że w II taryfie w okresie zimowym rachunek za ogrzewanie będzie ok 800zł :(

dzięki za uwagi,

rekuperator pracuje bo na dole są panele, drzwi i meble kuchenne,

przed włączeniem reku w grudniu była za duża wilgotność,

poza tym pobiera niewiele prądu,

na poddaszu będą w przyszłości piece akumulacyjne,

przeraża mnie że w II taryfie w okresie zimowym rachunek za ogrzewanie będzie ok 800zł :(

A myślałeś ,że 250?