Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem na początku mrozów tegorocznej zimy interwencję serwisanta legalett. Napięcie na agregacie było ale coś ze sterowania nie pozwalało go załączać. Wyjaśnienie okazało się banalne. Odczepił się jeden kabelek od termostatu pokojowego, który wisiał sobie na kablu jako, że nie mocowałem go do ściany przed jej pomalowaniem. W czasie malowania często termostat był przewieszany i kabelek się obluzował.

Do czego zmierzam. Do szybkiej interwencji serwisanta już następnego dnia. Podejrzewam że mają niewiele do roboty.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich "Legalletowców"

Właśnie buduje mi się "Legallecik",jesteśmy na etapie układania rur grzewczych fi50. Ze względu na brak dostępu do gazu zdecydowałem się na centrale elektryczne -sztuk dwie jak to wynika z projektu. Legallet będę wspomagał kominkiem podłączonym do obydwóch central.

Mam pytanie odnośnie tego rozwiązania. Kominek będzie z płaszczem wodnym narazie zasilającym zbiornik CW a w przyszłości ewentualnie kaloryfery na poddaszu.Czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem w moim przypadku zastosowanie centrali Legaletu z wkładem wodnym + np kocioł elektryczny(Gospel np) wodny+kominek z płaszczem? Zastanawiam się nad tym a czasu mam mało ale możliwość zmiany jeszcze jest. Projekt mam Legalet elektryczny-wkład Legalet kominkowy. Ma ktoś takie rozwiązanie? Proszę o odpowiedż-zostają mi nejakie dwa dni...

Gdybym wiedział co bardziej wydajne -grzać wodę i w wymienniku oddawać energię powietrzu czy zostawić to grzałką elektrycznym?

Ja Ci niestety nie pomogę ponieważ jestem zwolennikiem nie łączenia systemów. Mam Legalett z agregatami elektrycznymi, mam kominek bez DGP i nie połączony z Legalettem, a wodę wolę ogrzewać elektrycznymi podgrzewaczami przepływowymi :)

Moje zużycie całego prądu (nie tylko na cele grzewcze) za luty (28.01-04.03):

I taryfa 308,80 kWh

II taryfa 1436,1 kWh

razem 1744,9 kWh

Edytowane przez Dareckyy

Witam wszystkich "Legalletowców"

Kominek będzie z płaszczem wodnym narazie zasilającym zbiornik CW a w przyszłości ewentualnie kaloryfery na poddaszu.Czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem w moim przypadku zastosowanie centrali Legaletu z wkładem wodnym + np kocioł elektryczny(Gospel np) wodny+kominek z płaszczem?

Planujesz rozwiązanie podobnie jak u mnie. Legallet mam elektryczny, a do kominka wyprowadzone 2 z 3 obwodów (agregatów). Kominek mam z płaszczem wodnym (ogrzewa zbiornik CWU, grzejniki w łazienkach, nagrzewnicę powietrza na wylocie z rekuperatora i grzejniki w garażu).

Moim błędem było zastosowanie Legalletowego wymiennika kominkowego "powietrze-powietrze". One są może dobre do zwykłych kominków, które mocno się nagrzewają (do kilkuset stopni). Kominek z płaszczem wodnym ma na zewnątrz temperaturę max. taką jak woda w nim czyli do 80st. Tym samym powietrze w wentylowanej obudowie kominka gdzie znajduje się wymiennik Legalletu ma tylko 30-40 do max. może 60st. To za mało, żeby w zauważalny sposób podgrzać powietrze w obwodach.

Dlatego przy pierwszym remoncie salonu mam zamiar rozebrać obudowę kominka i zamienić Legalletowy wymiennik "powietrze-powietrze" na dwie nagrzewnice "woda-powietrze" po 4kW każda. To mi da dwa w pełni wystarczające źródła zasilania Legalletu. Pełna dowolność w decyzji czym chce grzać. Nie będzie drewna to ruszy elektryka. A jeśli napalę to płyta zakumuluje ciepło. Teraz jak napalę to robi się cieplej o kilka stopni ale powietrze nie akumuluje ciepła więc po wygaśnięciu temperatura w ciągu kilku-kilkunastu godzin temp. spada do tej, która była przed napaleniem. Więc aby teraz utrzymać odpowiednią temperaturę w domu grzejąc kominkiem musiałbym napalać codziennie. Jeśli kominek ogrzewałby płytę to wystarczy co 2-3 dni napalić, a i tak wahania temperatur będą mniejsze.

W tej chwili mam taką nagrzewnicę woda-powietrze o mocy 2kW na wylocie powietrza z rekuperatora do pomieszczeń i powietrze na wylocie z niej jest o 5-10st cieplejsze niż wlotowe przy przepływie powietrza ok. 180m3/h (zależy oczywiście od tego jak mocno się pali). Pracując w zamkniętym obwodzie powietrza 4kW nagrzewnice Legalletu sprawdzą się na 100%.

Ponadto piszesz, że planujesz na razie podłączyć tylko grzanie wody do kominka. Też tak chciałem + grzejniki w łazienkach, ale po krótkim czasie musiałem jednak rozbudować instalację CO o dwa duże grzejniki w garażu, żeby nie gotowała mi się woda w instalacji. Później instalowałem też wspomnianą nagrzewnicę przy rekuperatorze. Zwróć uwagę, żeby łączna moc grzejników była podobna jak moc kominka. Ja mam np. kominek 19kW i nadal nie mogę w nim palić pełną mocą, żeby wody nie zagotować.

Gdybyś konkretnie do mnie miał jakieś pytania to śmiało. Ale, że zaglądam tu nieregularnie i nie daje rady czytać wszystkiego to w przypadku braku odpowiedzi z mojej strony proszę dodatkowo dać znać na PW.

Edytowane przez paulkate

Witam-dzięki za odpowiedż:)

"Dlatego przy pierwszym remoncie salonu mam zamiar rozebrać obudowę kominka i zamienić Legalletowy wymiennik "powietrze-powietrze" na dwie nagrzewnice "woda-powietrze" po 4kW każda."

O to jeszcze lepsze rozwiązanie-zostawić centralki elektryczne i wstawić w miejsce wymiennika L dwie nagrzewnice. Widziałeś gdzieś takie radiatory wodne po 4kW?

Daj jakiś namiar jeśli możesz.

Szkoda trochę że wkład L kominkowy już mam zamówiony . Ale na plus jest znowu że obydwie centrale będę miał spięte z kominkiem.

Masz wymiennik płytkowy w obiegu kominka? Zmartwiło mnie to gotowanie wody

trochę...

Pozdrawiam Marcin

ps.tak patrzę na pdf wkładu kominkowego L-przecież przez niego idą spaliny z kominka a te mają kilkaset stopni,jakim cudem może ogrzewać się tylko do 80 jak napisałeś? Jeśli się mylę to wyprostuj mój pokrętny tok rozumowania :-)

Edytowane przez 308_Martinez
olśnienie :-)

tak patrzę na pdf wkładu kominkowego L-przecież przez niego idą spaliny z kominka a te mają kilkaset stopni,jakim cudem może ogrzewać się tylko do 80 jak napisałeś? Jeśli się mylę to wyprostuj mój pokrętny tok rozumowania :-)

Nie jestem pewien co masz na myśli. Najpierw wyjaśnijmy pojęcia:

"wkład kominkowy" - to palenisko kominka. Jeśli jest zwykły to rozgrzewa się do kilkuset stopni. Jeśli jest z płaszczem wodnym to we wszystkich jego ściankach jest woda (przynajmniej u mnie tak jest) a woda nie może przekroczyć temp. 80st. (powyżej tej temperatury otwiera się zawór bezpieczeństwa i wpuszcza zimną wodę do obiegu).

"Wymiennik kominkowy do Legalletu" - montuje się nie w przewodzie dymowym lecz nad wkładem kominkowym a potem wszystko zabudowuje się wg własnego uznania, żeby nie szpeciło.

U mnie jedynym gorącym elementem może być kawałek rury łączący wkład kominkowy z kominem. Nim lecą spaliny ale rozgrzewa się do wysokicvh temperatur tylko przy mocnym dopuszczeniu powietrza do komory spalania. A to po pierwsze jest nieekonomiczne bo większość ciepła leci w niebo. Po drugie gotuje mi się woda. Palę w kominku delikatnie. Drewno wystarcza wtedy na dłużej, i niewiele ciepła leci z dymem przez komin.

Co do nagrzewnic: Znalazłem takie 4kW w jednym ze sklepów w Częstochowie. Były po ok. 900zł i wymagały jeszcze dorobienia z blachy ocynkowanej przejściówki na średnicę rur L. To było jakieś 2 lata temu. Szersze rozeznanie i zakup zrobię dopiero przed remontem. Chciałem wtedy tylko wiedzieć czy coś takiego jest na rynku do zdobycia. A może Legallet Gdańsk ma teraz coś takiego?

Edytowane przez paulkate

Prawdopodobnie obaj mówicie o dwóch różnych wymiennikach kominkowych legalettu. Martinez o nowym typie nakładanym zamiast rury dymowej, paulkate o starym typie umieszczonym w obudowie, powszechnie krytykowanym.

Jedna uwaga do nowego typu wymiennika - mozna go zalozyc, pod warunkiem, ze komin znajduje sie za wkladem kominkowym.

U nas kominek przylega do komina bokiem, rura spalinowa idzie pod kątem w bok a nie w tył. Dlatego mamy stary, powszechnie krytykowany typ wymiennika. Onegdaj, uparłam sie na ten nowy, wiec go z Gdanska przyslali, ale zalozyc sie tego nijak nie dalo ;-)

Witam. Faktycznie nie wiedziałem o istnienu "starego"wkładu kominkowego z L. Pisząc miałem na myśli wkład L50d ,

http://www.legalett.com.pl/upload/Wymiennik_Kominkowy_wersja_probna.pdf

paulkate . szukałem trochę na necie i ciężko znależć nagrzewnicę o mocy 4kw-wszystkie które znalazłem mają kilkanaście kw.

Przy wyborze nagrzewnicy trzeba także uwzględnić przepływ powietrza-w L jest on na poziomie 750-900 m3 na h.

Komin mam za kominkiem na szczęście

pozdrawiam.Marcin

JA również mam komin przygotowany z boku wkładu kominkowego i nie widzę problemu montażu nowego wymiennika.

Hau, hau, hau... L50d na sie założyć bez problemu.

Tyle, że dla mnie stary typ to D 12-05-125, a nowy typ to Jotul (który wtedy właśnie wschodził do montażu). Jotul ma dwa równoległe pudła podłączone do L., a między nimi dziurę na rurę. No i moc ma mizerną, na poziomie 1,5 KW.

(Niestety nie umiem wkleić pdf'a z rysunkiem poglądowym.)

paulkate . szukałem trochę na necie i ciężko znależć nagrzewnicę o mocy 4kw-wszystkie które znalazłem mają kilkanaście kw.

Pamiętam, że też nie znalazłem w necie odpowiedniej. Ale podjechałem w Cz-wie do sklepu, który miał inne nagrzewnice. Zapytałem o wodne 4kW. Facet wyciągnął katalog, i powiedział, że może sprowadzić na zamówienie. Dalej nie drążyłem wtedy tematu. Chciałem tylko wiedzieć, czy takie są możliwe do zdobycia. A potrzebne mi będą może w przyszłym roku.

A co do samej mocy to nie wiem czy ostatecznie nie zdecyduję się na większą, np. 6kW. Szukałem wtedy 4kW bo to odpowiada mocy agregatów elektrycznych Legalletu. Ale dla nagrzewnic wodnych podają moc max. dla max. temperatury wody (90/70st.C). Ja preferuję ekonomiczniejsze "delikatne" palenie w kominku z przymkniętym dopływem powietrza, kiedy to woda w obiegu nie jest max. gorąca. A przy temperaturze wody 60/40st.C moc nagrzewnicy jest o ~35% mniejsza (takie info znalazłem teraz przy ofercie jednej z tych mocniejszych nagrzewnic).

Poza tym pamiętać trzeba aby wszystko łącznie dopasować do mocy kominka.

Edytowane przez paulkate

Którąś z tych pewnie dałoby sie dopasować:

http://www.termex.krakow.pl/produkty,nagrzewnice-wodne-do-kanalow-okraglych-wno.html

Tyle że na każdą z tych nagrzewnic trzeba dodatkową szafkę czy choćby miejsce. Jak się takie coś zaplanuje przed wykonaniem fundamentu to pewnie nie jest to problem ale potem już chyba bedzie ciężko.