Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyłączyłem dzisiaj ogrzewanie. Zyski słoneczne są na tyle duże, że w salonie, kuchni i jadalni oraz w jednej z sypialni nie włączało mi się już ogrzewanie. Zobaczymy, czy to już może faktycznie koniec sezonu? :) W razie czego będę przepalał w kominku. Drewna zostało mi jeszcze ok. 0,3 mp

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

perm. Patrzyłem na te nagrzewnice i ich specyfikacje. Z tabelek wynika iż przy przepływach porównywalnych z tym jaki jest w Legallecie temperatura na wyjściu maksymalnie sięga 40 stopni. Czy to wystarczy?

Niestety nie wiem ale ktos kto ma Legalett albo wie pewnie ci odpowie.

perm, dzięki za link do tych nagrzewnic, mnie też może się to przydać.

Martinez. Ja tam w tabelkach znalazłem, że w tych sytuacjach gdzie moc określona jest na ~4kW temperatura wylotowa powietrza z nagrzewnicy jest zazwyczaj o ok. 20st. wyższa niż na wlocie. Pracując w zamkniętym obwodzie powietrza temperatura na wlocie będzie coraz wyższa i cały układ będzie się systematycznie ogrzewał. Powinno więc wystarczyć.

Tak po szybkim przejrzeniu tej oferty pod swoim kątem spodobały mi się modele WNO-250-II-3/4" ewentualnie WNO-250-III-3/4", montowane z redukcją 100-250mm.

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że te o średnicy 100mm są za małe ponieważ mają za małą moc podgrzewania, a poza tym zbyt mocno zdławią przepływ powietrza.

Ale przy wyborze nie opieraj się wyłącznie na mojej opinii. Nie jestem ekspertem.

Dodane: Jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła. Im większe przekroje tym ciszej krąży powietrze. Więc może się okazać, że te o średnicy 100mm będą głośne. Kolejny powód, żeby wybrać większe.

Edytowane przez paulkate

Naganiać trzeba umieć, bo można przesadzić i zniechęcić.

Za pompy ciepła z odwiertami ludzie płacą więcej przy COP 3.5 w tegoroczne mrozy,a ty chcesz powiedzieć ,że prądem za 250zł grzałeś?

Aaaaa zapomniałem ,przecież to te sławne 250zł za miesiąc, niezależnie od wielkości domu,temperatury na zewnątrz ,ocieplenia ,ceny prądu itp.

Za pompy ciepła z odwiertami ludzie płacą więcej przy COP 3.5 w tegoroczne mrozy,a ty chcesz powiedzieć ,że prądem za 250zł grzałeś?

Aaaaa zapomniałem ,przecież to te sławne 250zł za miesiąc, niezależnie od wielkości domu,temperatury na zewnątrz ,ocieplenia ,ceny prądu itp.

Ma domek 84m2 i nie policzył CWU. Ja na 133m2 i 3 osoby (CWU) od początku sezonu do dzisiaj wydałem 1134zł.

Zgadzam się z Tobą Liwko, zyski bytowe są dość mocno odczuwalne. Tak samo zyski słoneczne. Podstawa to jednak porządnie zaizolowanie domu, dobre okna z właściwym montażem i wentylacja z rekuperacją. Zima w tym toku tez była łaskawa, poza okresem ok. 3 tygodni konkretnych mrozów. Nie mniej jednak jestem zadowolony z kosztów ogrzewania.

Jak założę w stodole pompę ciepła z odwiertami i COP 3.5 to też będę miał mniejsze koszty grzania? Widocznie ci ludzie źle zaizolowali swoje domy, nie zastosowali rekuperacji itd. Dlaczego porównuje Pan systemu ogrzewania bez odniesienia do wszystkich innych czynników? A może ci ludzie mają domy po 300m2 a nie 84m2 tak jak Dareckyy?

Nie wiem czemu te koszty ogrzewania uparcie zamieszczane są w wątku o Legalett. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Mając Legalett mozna płacić za ogrzewanie bardzo dużo, mozna tez bardzo mało. wszystko zależy od tego jak ocieplony jest dom i jakie zastosowano okna. Takie wyliczenia powinny byc w wątku o izolacjach. Płyta nie ma tu nic do rzeczy

Nie wiem czemu te koszty ogrzewania uparcie zamieszczane są w wątku o Legalett. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Mając Legalett mozna płacić za ogrzewanie bardzo dużo, mozna tez bardzo mało. wszystko zależy od tego jak ocieplony jest dom i jakie zastosowano okna. Takie wyliczenia powinny byc w wątku o izolacjach. Płyta nie ma tu nic do rzeczy

Zgadzam się z tym.

Bo to jest wątek użytkowników Legalettu (dla przypomnienia jest to również system ogrzewania), którzy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Z tego co zauważyłem, w wątkach dotyczących innych systemów ogrzewania ich użytkownicy też wymieniają się takimi informacjami.

Moje informacje o kosztach można łatwo zweryfikować, bo od początku prowadzę cotygodniowe odczyty i podaję konkretne ilości energii, które zużywam. Koszt jest tego pochodną. A przepraszać za to, że wyszła taka kwota a nie inna nie będę ;P

Edytowane przez Dareckyy