Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Uruchomiłem właśnie mój Legalett wraz z wymiennikiem kominkowym i nasuwa się mi pytanie odnośnie czujników w kominku. Legalett pisze na stronie iż po osiągnięciu 80 stopni na czujnikach kominka wentylatory włączą się automatycznie. Niestety u mnie po nastawieniu wszystkich termostatów (Aurotron 2005) na 7 stopni i rozpaleniu w kominku wentylatory się nie włączają. Myślę mała temperatura,przyłożyłem czujniki na rurę spalinową która była gorąca i nic. Nie pozostało mi nic innego niż nastawić na dwóch termostatach wyższą temperaturę aby wentylatory pracowały. Jak to jest z tymi czujnikami w kominku? powinny włączyć wentylator?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja te czujniki przyłożyłem bezpośrednio na czopuch i nic . A niby na 80 stopni są nastawione.... według mnie to na 280 :-)))

Rozebrałem puszkę w której jest termostat i pokręciłem w lewo sądząc iż zmniejszam temperaturę włączenia . I powiodło się,teraz się wentylatory L włączają :-) Nie mam termometru ,ale jak sobie kupię to ustawię to faktycznie na 80

pozdrawiam.

Marcin

Zapotrzebowanie końcowe energii 90 kW/m2, 210 m2 daje 19000 kWh / rok razem z podgrzewaniem wody /20% całej wartosci/ Legalett 2x4 kW

Ale mam od wczoraj inny problem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z zabudowy kominka słychać szelest folii aluminiowej, jakby chodziła mysz.

Ta folia łączy kanały legaletu z komorą kominka. Nie wiem czy chodzi w przewodach czy na zewnątrz. Dzisiaj postawimy łapkę.

Czy to możliwe, żeby jakies gryzonie dostały się do rur grzewczych legalettu od strony fundamentu?

Jesli tak to mam dziurę w systemie i będę grzać atmosferę wokół domu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy ktos miał cos podobnego??????????????????

Edytowane przez jesionek

• 2 weeks później...

Wczoraj uruchomiliśmy ogrzewanie w naszym domu.

Cały czas zastanawiam się nad optymalizacją sterowania. Aktualnie mamy 9 termostatów w każdym pomieszczeniu. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, może sam coś takiego optymalizował? Chciałbym sterować systemem za pomocą jak najmniejszej ilości termostatów, ponieważ teraz latam pomiędzy 9 sztukami i co kilka dni zmieniam ustawienia co jest na prawdę niewygodne. Myślę o jakimś bezprzewodowym systemie sterowania żebym mógł za pomocą telefonu zmieniać ustawienia, ale to już bardziej w sferze marzeń.

Będę wdzięczny za sugestię jak to rozwiązać.

Witam,

Chciałbym zapytać o ustawienie na termostatach.

Mam taryfę weekendową i tak od 21:00 godziny w piątek do 6:00 godziny w poniedziałek Legalett może się włączać kiedy chce:-).

W weekendy mam ustawioną temperaturę na 20 stopni ( a grzeje do 21,5 stopnia), reszta ustawiona jest tak by w godzinach od 21:00 do 6:00 utrzymywało temperaturę 19 stopni i tu zaczyna się problem.

W poniedziałek wieczorem nie załącza się bo temperatura jest wyższa od 19 stopni.

We wtorek raz się załączy raz nie( temperatura dalej wyższa niż te 19 stopni, ale nie znacznie)

W środę załączy się i jedzie cały czas od 21:00 do 6:00.

W czwartek tak samo.

W piątek grzeje, aż do soboty tak do około 16:00,znowu super ciepło, ale nie zatrzymuje się na 20 stopniach a grzeje do 21-21,5 stopnia, sprawdzone na termometrze rtęciowym zaraz obok termostatu :-)

Jak ustawić termostaty by temperatura była zgodna z ustawieniami i by nie doszło do spadku poniżej tych 19 stopni w cudowne środy :-)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Roger

Witam,

Chciałbym zapytać o ustawienie na termostatach.

Mam taryfę weekendową i tak od 21:00 godziny w piątek do 6:00 godziny w poniedziałek Legalett może się włączać kiedy chce:-).

W weekendy mam ustawioną temperaturę na 20 stopni ( a grzeje do 21,5 stopnia), reszta ustawiona jest tak by w godzinach od 21:00 do 6:00 utrzymywało temperaturę 19 stopni i tu zaczyna się problem.

W poniedziałek wieczorem nie załącza się bo temperatura jest wyższa od 19 stopni.

We wtorek raz się załączy raz nie( temperatura dalej wyższa niż te 19 stopni, ale nie znacznie)

W środę załączy się i jedzie cały czas od 21:00 do 6:00.

W czwartek tak samo.

W piątek grzeje, aż do soboty tak do około 16:00,znowu super ciepło, ale nie zatrzymuje się na 20 stopniach a grzeje do 21-21,5 stopnia, sprawdzone na termometrze rtęciowym zaraz obok termostatu :-)

Jak ustawić termostaty by temperatura była zgodna z ustawieniami i by nie doszło do spadku poniżej tych 19 stopni w cudowne środy :-)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Roger

Może zobacz ustawienie na termostacie kiedy ma się wyłączać.

Ja ustawiam temperaturę wyższą od pożądanej a następnie ustawiam tylko 2-6 godzin czas działania termostatów w zależności od temperatury na dworze.

Nie ma sensu żeby chodziły przez całe noce. Zobacz metodą prób i błędów ile godzin muszą chodzi u Ciebie żeby temperatura nie spadła, a gwarantuje Ci, że dużo oszczędzisz.