Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludzie dajcie sobie spokój z Legalettem. System wg. mnie to porażka i prawie same minusy:

1. Koszty przewyższają tradycyjny fundament z ogrzewaniem podłogowym.

2. Szumy wentylatorów i krążącego w rurach powietrza nie dają spać, nie da rady nic z tym zrobić (producent przemilcza ten temat).

3. Bezwładność systemu (długo się grzeje i stygnie). Trudno wyregulować grzanie w okresach przejściowych.

4. Brak automatyki regulatorów. Każdy obieg trzeba oddzielnie ustawać ( trudności z ustawieniem sterowania pokazują posty na tym forum). System nie przewiduje połączenia i wspólnego sterowania ogrzewaniem z z poddaszem, gdzie są np. zamontowane kaloryfery

5. Całkowita nieopłacalność legalettu z wodnymi wymiennikami ciepła. Trzeba dokupić piec będący źródłem grzania wody (gazowy, czy inny). Jak masz już piec t po co Ci drogie wymienniki co najmniej 2. Lepiej wtedy zrobić zwykłe ogrzewanie wodne podłogowe. O wiele taniej wyjdzie.

6. Styropian płyty od spodu nie jest w żaden sposób zabezpieczony przed szkodnikami typu myszy i krety. Projekt nie przewiduje np. siatki metalowej, czy plastikowej chroniącej styropian. Po kilku latach i uszkodzeniu styropianu grzeje się ziemię pod budynkiem. Nie ma go jak wymienić.

7. Brak zaprojektowania wykończenia progów przy drzwiach wejściowych i balkonowych., aby połączyć je np. z kostką brukową od zewnątrz nie uszkadzając styropianu i nie robić mostka termicznego. Kątownik metalowy montowany na etapie wylewania płyty jest przewidziany tylko w garażu.

8. Wymiennik ciepłą w kominku jak kominek nie grzeje powoduje utratę ciepłą.

9. Płyta nie jest zabezpieczona przed wilgocią z gruntu. Jak grzejesz to nie ma problemu. Jak nie będziesz grzał to wejdzie Ci wilgoć.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na poczatek to chcialbym Cie powitac na forum.

Ciekawi mnie czy tez skusiles sie na Legalett? Tylko 9 postow w ciagu ostatnich 6 lat.

Ale nie mnie oceniac.

Wracajac do tematu

Ludzie dajcie sobie spokój z Legalettem. System wg. mnie to porażka i prawie same minusy:

Jestes dorosly? Potrafisz liczyc? Sam podejmujesz decyzje. Nikt Cie nie zmusza do kupienia Legalettu.

1. Koszty przewyższają tradycyjny fundament z ogrzewaniem podłogowym.

Oczywiscie masz racje! Trudno znalezc cos bardzo dobrego i taniego.

2. Szumy wentylatorów i krążącego w rurach powietrza nie dają spać, nie da rady nic z tym zrobić (producent przemilcza ten temat).

Rozumiem, ze w domu nie masz telewizora, komputera, lodowki, pralki, zmywarki, ze o takiej fanaberii jak wentylacja mechaniczna nie wspomne.

Ale oczywiscie masz racje. Szum wentylatorow mozna tylko porownac z szumem pompy obiegowej CO. Nie bede Cie zapewnial, ze to nam nie przeszkadza bo jest praktycznie niezauwazalne po kilku dniach.

No chyba, ze masz studio nagraniowe to rzeczywiscie sie nie nada.

3. Bezwładność systemu (długo się grzeje i stygnie). Trudno wyregulować grzanie w okresach przejściowych.

A tu trafiles jak kula w plot. Co dla Ciebie jest moze wada dla innych jest zaleta. Sam wybierasz. Jak ustalam temperature w pomieszczeniu to zakladam histereze +/- 0.1 degC i taka jest. Jak swieci slonce i w domu sie nagrzewa powyzej temperatury komfortu to zwyczajnie otwieram okna aldo drzwi na taras i tyle w tym temacie. Chyba nie ma zakazu otwierania okien w Twojej okolicy?

4. Brak automatyki regulatorów. Każdy obieg trzeba oddzielnie ustawać ( trudności z ustawieniem sterowania pokazują posty na tym forum). System nie przewiduje połączenia i wspólnego sterowania ogrzewaniem z z poddaszem, gdzie są np. zamontowane kaloryfery

Ja zrezygnowalem z automatyki Legalett i podpialem calosc pod centralny komputer sterujacy cala elektryka i ogrzewaniem. Oprocz Legalettu mam dwie drabinki w lazienkach.

5. Całkowita nieopłacalność legalettu z wodnymi wymiennikami ciepła. Trzeba dokupić piec będący źródłem grzania wody (gazowy, czy inny). Jak masz już piec t po co Ci drogie wymienniki co najmniej 2. Lepiej wtedy zrobić zwykłe ogrzewanie wodne podłogowe. O wiele taniej wyjdzie.

Widzisz dla wielu ludzi, ktorzy nie maja gazu ziemnego tak jak ja, ogrzewanie elektryczne jest calkiem interesujacym wyjsciem zwlaszcza ze wzgledu na ta przez Ciebie nie lubiana bezwladnosc systemu. Grzeja w nocy w "taniej" taryfie.

Ogrzewanie gazem jest jednak caly czas tansze (niezaleznie od wybranego spospobu przekazywania ciepla do domu) od pradu.

Powiedz nam laskawie jakie masz rozwiazanie na CWU? Zalozmy tak jak ja, ze masz 6 osob w domu?

6. Styropian płyty od spodu nie jest w żaden sposób zabezpieczony przed szkodnikami typu myszy i krety. Projekt nie przewiduje np. siatki metalowej, czy plastikowej chroniącej styropian. Po kilku latach i uszkodzeniu styropianu grzeje się ziemię pod budynkiem. Nie ma go jak wymienić.

A kto Ci broni zamowic inny styropian albo dodac ta siatke?

Oczywiscie po raz kolejny podajesz argument, z ktorym ciezko dyskutowac. Nie wymienie styropianu pod domem to oczywiste.

Ale rozniez nie mam obaw, ze jest jakies zwierze czy inny gryzon, ktory chcialby podkopem "wybrac" ten styropian spod domu.

To tylko na kreskowkach z krecikiem sa takie ladne tunele.

7. Brak zaprojektowania wykończenia progów przy drzwiach wejściowych i balkonowych., aby połączyć je np. z kostką brukową od zewnątrz nie uszkadzając styropianu i nie robić mostka termicznego. Kątownik metalowy montowany na etapie wylewania płyty jest przewidziany tylko w garażu.

Nie mam garazu dla auta. Ale mam drzwi wejsciowe i tarasowe.

W obu przypadkach nie mialem problemu wiekszego niz w kazdym inym rozwiazaniu fundament / plyta itd.

Mozesz byc laskaw podac jakies "idealne" rozwiazanie dla plyty fundamentowej ze zwykla wodna podlogowka niskotemperaturowa? Jak to chcesz zrobic?

Ja w progu wejsciowym mam wymieniony fragment styropianu z Legalettu na XPS i do tego przyklejone z gory te same plytki co w hallu. Przy tarasie nad zwyklym parapetem "wisza" deski tarasowe. Jesli wolisz kostke, to zamocuj sobie drzwi tarasowe na lacznikach, ktore pozwola Ci na "wysuniecie" ich do krawedzi ocieplenia. To bedzie najlepsze rozwiazanie.

8. Wymiennik ciepłą w kominku jak kominek nie grzeje powoduje utratę ciepłą.

Ze co prosze? To komin tez masz na zewnatrz domu? Ja mam szczesliwie praktycznie w centralnym punkcie domu.

9. Płyta nie jest zabezpieczona przed wilgocią z gruntu. Jak grzejesz to nie ma problemu. Jak nie będziesz grzał to wejdzie Ci wilgoć.

Yyyy? Ze niby chcesz powiedziec, ze kazdy inny np lany fundament to niby jest od spodu lepikiem pokryty. Dobrze rozumiem Twoje twierdzenie?

Podsumowujac.

Nikt Cie nie zmusz do kupna tego rozwiazania.

Stara prawda mowi, ze w domu jest tak cieplo jakie masz ocieplenie.

Sposob w jaki dostarczysz cieplo nie ma na to zadnego wplywu. No chyba, ze rozpatrujemy wydajnosc grzania w domu nie ocieplonym to co innego.

Dlatego twoje argumenty, moze i dla kogos wazne nie sa wyznacznikiem dla mnie czy drugi raz bym kupil Legalett.

Moj dom jest opisany w dzienniku jak rowniez sa tam linki do filmow jak poszczegolne etapy do stanu zamknietego byly wykonywane.

Kazdy moze sobie sam odpowiedziec czy w tradycyjnym sposobie budowania mialby taka sama jakosc i efektywnosc co w moim przypadku.

I zapewniam Cie, ze koszt metra kwadratowego nie byl wyzszy niz w przypadku budowy "tradycyjnej".

--

Pozdrowienia

pdurys

1. Ja w progu wejsciowym mam wymieniony fragment styropianu z Legalettu na XPS i do tego przyklejone z gory te same plytki co w hallu..

2. Przy tarasie [...] Jesli wolisz kostke, to zamocuj sobie drzwi tarasowe na lacznikach, ktore pozwola Ci na "wysuniecie" ich do krawedzi ocieplenia.

Napisz, proszę, coś więcej o tych rozwiązaniach, bo to wciąż jeszcze przed nami.

odpowiedź do pdurys.

Ad. 1 Tu przynałeś mi racje.

Ad. 2 Szumów z legalettu nie można porównać z lodówką, telewizorem, pompą obiegową itd. W nocy sprzętów takich jak telewizor nie używasz. Ponadto używasz je w określonych pomieszczeniach np. lodówkę w kuchni, a nie w sypialni. Telewizora zaś ie włączasz w czasie snu. A szum z wymienników oraz szum krążącego powietrza w rurach (co skrzętnie pomijasz) rozchodzi się po całej płycie i jest uciążliwy we wszystkich pokojach. Pompa obiegowa jest cichsza i znajduje się w kotłowni nie w sypialni. Z kaloryferów zaś nie dochodzą żadne szumy. Poczytaj sobie komentarze na tym forum ludzi, którzy próbują wyciszyć wymienniki.

Ad. 3 Regulowanie temperatury w domu otwieraniem okien jest trochę niepoważne w dzisiejszych czasach. Zwłaszcza jak się ma małe dzieci w domu lub jesteś chory. Siedzenie przy otwartych oknach jak jest zimno na dworze bardzo Ci się przysłuży.

Ad.4 Może to producent powinien zaprojektować stosowną automatykę dostosowaną do potrzeb klientów i danego projektu, a nie zostawiać go samego sobie z problemem. Skoro płacę tyle za projekt i jego elementy to dlaczego mam dopłacać i samemu robić sterowanie narażając się chociażby na utratę gwarancji. Opracowany system powinien być całościowy (najlepiej przewidywać kilko wersji sterowania np. ręczne, automatyczne, dla domu parterowego, czy dla domu z poddaszem i tam tradycyjnym ogrzewaniem), a nie ulepszany przez klientów, którzy mają niedogrzane pokoje lub nie mogą w łatwy sposób wyregulować temperatury w pomieszczeniach. Poczytaj sobie te forum to zobaczysz wiele takich postów.

Ad. 5 Pośrednio przyznałeś rację. Pisząc tylko o Legalecie z wymiennikami na prąd. Wymienniki wodne są nieopłacalne.

Ad 6. Tu to przeholowałeś. Zamawiam Legalett i mam sobie kupować inny styropian niż zalecany przez producenta, albo sam montować siatkę pod nim, żeby gryzonie go nie uszkodziły. To producent ma zaprojektować i dostarczyć kompletny system. Pisanie o filmach o kreciku jest po pierwsze z Twojej strony niekulturalne, a po drugie widziałem już gryzonie -myszy i krety niszczące styropian i to jest jak najbardziej autentyczny problem, który Ty próbujesz zbyć robiąc sobie z tego żarty.

Ad. 7 Tu dziękuję za podpowiedź jak rozwiązać problem z wykończeniem progów przy drzwiach tarasowych i wejściowych. Choć wystawienie drzwi na łącznikach za obrys płyty nie jest rozwiązaniem doskonałym. Płytek nie powinno się układać na styropianie okalającym płytę, czy też w połowie na fundamencie, a w połowie na styropianie, bo pod wpływem ciężaru (np. ludzkiego) styropian czy płytka może się połamać. Inaczej jest przenoszony ciężar na poszczególne materiały (beton, styropian). Szkoda, że Legalett nie daje tych informacji oraz ekipy montujące legalett ludziom . Wymiana styropianu przy progach na inny natomiast jest nieporozumieniem, gdyż jak napisałem wcześniej to producent powinien dawać odpowiedni styropian sprzedając swoje rozwiązanie, a Ty nie powinieneś nic kombinować, żeby chociażby nie utracić gwarancji.

Ad. 8 Aby ogrzać płytę powietrze w rurach powinno mieć jak najwyższą temperaturę. Przechodząc przez wymiennik w kominku powietrze traci temperaturę i płyta dłużej się nagrzewa,a ciepła w kominku (wewnątrz jego obudowy) jest tyle co kot napłakał i ciepło to się marnuje.

Ad. 9 W tradycyjnym budownictwie robisz podłogę na gruncie i ją zabezpieczasz od spodu folią przed wilgocią i dopiero wylewasz posadzkę. Wilgoć nie wchodzi Ci do podłogi nawet jak nie masz ogrzewania podłogowego i nie grzejesz. Ławy fundamentowe zaś zawsze zabezpieczasz przed wilgocią odpowiednimi środkami oraz foliami kubełkowymi. W legalecie zaś musisz po prostu zawsze grzać bo inaczej masz wilgoć. Ostatnio zobaczyłem w internecie, że jedna z firm konkurencyjny dla Legalettu robiąc płytę kładzie na styropian folię, a ogrzewanie stosuje podłogowe tradycyjne (elektryczne lub wodne). To rozwiązuje problem wilgoci i nie trzeba w zimę zawsze grzać, żeby jej nie było. Ponadto nie trzeba grzać całej płyty tj. 30 cm oraz stosować wymienników. Z góry uprzedzam, że nie badałem tego systemu bliżej i nie mam nić wspólnego ani z tą, ani z żadną z firm budujących płyty takie lub jakiekolwiek inne.

Co do kosztów to jeszcze nie znalazłem do tej pory osoby, która zapłaciłaby za tradycyjny fundament tyle co za legalett wliczając oczywiście w to zastosowane systemy ogrzewania. Jesteś pierwszą osobą, a i tak mówisz tylko o zastosowaniu wymienników elektrycznych, bo wodne chyba sam przyznasz, że się nie opłacają.

Dziwne na tym forum jest to, że zwolennicy Legalettu tak szybko odpowiadają kontrargumentami krytykom tego systemu. A na koniec, żebym nie był postrzegany jako całkowity krytyk tego systemu to podam kilka zalet: możliwość budowania na kiepskim gruncie szkody górnicze itp. (choć to zaleta wszystkim płyt fundamentowych), w miarę niskie koszty ogrzewania tu mówię o wymiennikach wodnych, choć nie zrównoważy to konieczności zakupu pieca gazowego, czy olejowego lub pompy wodnej, prostota samego ogrzewanie płyty, nie ma mat elektrycznych, czy rurek wodnych w podłodze jak przy tradycyjnym ogrzewaniu podłogowym, które mogą się uszkodzić, a wtedy trzeba skuwać podłogę.

Pozdrawiam wszystkich, w tym bezkrytycznych zwolenników Legalettu mających na wszystko idealne rozwiązanie (wszystkie bije otwieranie okien, choć podobno najprostsze rozwiązania są najlepsze).

Szumów z legalettu nie można porównać z lodówką, telewizorem, pompą obiegową itd. W nocy sprzętów takich jak telewizor nie używasz.

Tak samo jak nie mozesz porownac szumu aut jadacych DK1 w lecie kiedy spie przy otwartym oknie. Ale masz racje to jest miod na serce taki szum.

Masz tylko moje zapewnienie, ze mnie i mojej rodzinie ten straszny szum nie przeszkadza. Ostatnio nawet musialem przylozyc ucho bezposrednio do wlazu aby sie upewnic, ze system dziala.

Regulowanie temperatury w domu otwieraniem okien jest trochę niepoważne w dzisiejszych czasach. Zwłaszcza jak się ma małe dzieci w domu lub jesteś chory. Siedzenie przy otwartych oknach jak jest zimno na dworze bardzo Ci się przysłuży.

To nie pozostaje Ci nic innego niz zrobic pelna kontrole klimatu z mechaniczna wentylacja. Ale na to mnie nie bylo stac. Wole otworzyc okna.

A poza tym Twoja uwaga jest glupia. Sam przeciez pisales:

Bezwładność systemu (długo się grzeje i stygnie). Trudno wyregulować grzanie w okresach przejściowych.

Otwieram okno jak jest zbyt cieplo dlatego, ze akurat wyszlo jesienne slonce i milutko grzeje a nie wtedy kiedy zaczyna padac deszcz.

Skoro płacę tyle za projekt i jego elementy to dlaczego mam dopłacać i samemu robić sterowanie narażając się chociażby na utratę gwarancji

Nie utracilem gwarancji. A co do sterowania - rozmawiales o tym z Legalettem? Jesli nie to zapewniam Cie, ze pomoga ci przy wyborze innego sterowania - tylko jakie masz alternatywy? Zastanow sie sam. Ich system jest wystarczajacy - no moze poza zegarem ale to dla mnie i tak nie mialo znaczenia.

Skoro płacę tyle za projekt i jego elementy to dlaczego mam dopłacać i samemu robić sterowanie narażając się chociażby na utratę gwarancji

I co ja mam na to Ci odpowiedziec? Mialem szczescie i mi sie udalo. Czy moze wiedzialem dokladnie co chce uzyskac i zrobilem wszystko tak jak trzeba.

Ad 6. Tu to przeholowałeś. Zamawiam Legalett i mam sobie kupować inny styropian niż zalecany przez producenta, albo sam montować siatkę pod nim, żeby gryzonie go nie uszkodziły.

Kupujesz albo nie to co oferuje Legalett. Jak bedziesz z nimi rozmawial to mozesz sobie zazyczc nawet pozlacana blache pod tym styropianem. Koniec koncow i tak Ty za to wszystko placisz wiec wymagasz i masz. To co oferuje Legalett jest na dzien dzisiejszy najbardziej ekonomicznym kompromisem. Jak chcesz XPS to mozesz go miec. Jak chcesz siatke to tez Ci ja poloza.

Mnie wystarczyla geowloknina uzyta do stabilizacji gruntu. Czy lepsza od proponowanej przez Ciebie siatki? Skad mam wiedziec nie jestem "krecikiem"

Choć wystawienie drzwi na łącznikach za obrys płyty nie jest rozwiązaniem doskonałym.

Jest rozwiazaniem idealnym ale drogim. Znowu wracamy do punktu wyjscia - cos dobrego ciezko jest kupic za male pieniadze - chociaz na odwrot oczywiscie wysoka cena nie jest wyznacznkiem jakosci.

Dokladne rozwiazanie znajdziesz w moim nastepnym poscie w odpowiedzi dla Essy.

Płytek nie powinno się układać na styropianie okalającym płytę, czy też w połowie na fundamencie, a w połowie na styropianie, bo pod wpływem ciężaru (np. ludzkiego) styropian czy płytka może się połamać. Inaczej jest przenoszony ciężar na poszczególne materiały (beton, styropian).

Masz racje, ale w wiekszosci przypadkow drzwi wejsciowe montuje sie na samej krawedzi fundamentu. A wlasciwie "wiesza" na scianach. Prog jest tylko "dla uszczelnienia" drzwi.

W moim przypadku w miejscu montazu drzwi zostal wyciety oryginalny styropian i wstawiona belka styropianowa. Nawet nie wiem czy przypadkiem to nie byla taka belka jaka jest uzywana w bloczkach styropianowych do wypelniania betonem. ten styropian byl praktycznie nie dajacy sie zgniesc.

Przyklejone na nim plytki o szerokosci 10 cm z cala pewnoscia nie pekna. Z doswiadczenia wiem, ze stawiajac krok nigdy stopa nie "laduje" na tych plytkach.

Szkoda, że Legalett nie daje tych informacji oraz ekipy montujące legalett ludziom . Wymiana styropianu przy progach na inny natomiast jest nieporozumieniem, gdyż jak napisałem wcześniej to producent powinien dawać odpowiedni styropian sprzedając swoje rozwiązanie, a Ty nie powinieneś nic kombinować, żeby chociażby nie utracić gwarancji.

Tez bym tak chcial, ale w momencie zamawiania i wykonywania Legalettu nie mialem jeszcze dokladnie przemyslanej sprawy jakie plytki beda w holu jaka kostka na zewnatrz itd. Powiedz mi laskawie skad w takim razie Legalett ma to wiedziec jak bedziesz to pozniej realizowal?

Aby ogrzać płytę powietrze w rurach powinno mieć jak najwyższą temperaturę. Przechodząc przez wymiennik w kominku powietrze traci temperaturę i płyta dłużej się nagrzewa,a ciepła w kominku (wewnątrz jego obudowy) jest tyle co kot napłakał i ciepło to się marnuje.

Nie prawda. Nie musi miec wysokiej temperatury tak samo jak w wodnej podlogowce niskotemperaturowej. Wazny jest wsploczynnik przekazywania ciepla z jednego medium do drugiego. Tez na poczatku myslalem, ze plastikowe rurki Legalettu sa pomylka. Ze zbyt duzo izoluja ciepla. Jak dluzej sie nad tym zastanowisz to zrozumiesz dlaczego to nie ma wiekszego znaczenia.

Ostatnio zobaczyłem w internecie, że jedna z firm konkurencyjny dla Legalettu robiąc płytę kładzie na styropian folię

Jak takie rozwiazanie Cie zadowala to porozmawiaj z Legalettem o tym i poloz sobie na styropianie ta folie. Jej cena nie zbije Cie z nog. A bedziesz spal spokojniej.

Co do kosztów to jeszcze nie znalazłem do tej pory osoby, która zapłaciłaby za tradycyjny fundament tyle co za legalett wliczając oczywiście w to zastosowane systemy ogrzewania. Jesteś pierwszą osobą, a i tak mówisz tylko o zastosowaniu wymienników elektrycznych, bo wodne chyba sam przyznasz, że się nie opłacają.

Ja mam wymienniki wodne. Czyzbym tego wyraznie nie napisal?

I z pewnoscia nie znajdziesz zadnej osoby, ktora by Ci to potwierdzila albo temu zaprzeczyla. Moze jakis developer. Ja wprawdzie budowalem ten dom nie jak dla "wroga" jesli rozumiesz co mam na mysli, ale nie mam zadnej mozliwosci stwierdzic jakie koszty realnie bym poniosl przy standardowym fundamencie itd. Dla mnie wazne nie tyle byly ceny za poszczegolne elementy ukladanki ale calosciowa cena za metr kwadratowy. W wielu liczonych wariantach to wychodzilo praktycznie tak samo. Problemem jest jak zwykle to, ze na dzien dobry trzeba wydac "grube" tysiace a nie "pstrykac" po 4 - 5 tysiecy.

Chce wyraznie podkreslic jak dla mnie Legalett z wodnymi wymiennikami jest tanszym sposobem grzania niz prad i kropka.

Co do tego nie mam zadnych watpliwosci. Mam gaz z sieci i uzywam go do CO (Legalett + drabinki) CWU i gotowania. Poki co nie ma tanszego zrodla energii.

--

Pozdrowienia

pdurys

Edytowane przez pdurys
Formatowanie

Okno a wlasciwie drzwi tarasowe chcialem zrobic podnośno-przesuwne

Wsporniki o ktorych mowie to konsola JB-D

http://www.sfsintec.biz/internet/sfs75.nsf/PageID/EinbauindermehrschaligenWand

Rozmawialem o tym z polskim przedstawicielstwem i jakbym robil te drzwi podnośno-przesuwne to pewnie bym je tak zamocowal, ale cena mnie zwalila i zostaly mi zwykle uchylno-przesuwne.

Dlatego w progu mam zwykly parapet okienny "podklejony" grubo piana a nad nim "wisza" deski tarasowe.

Na razie nic nie skrzypi i nie ugina sie.

Odnosnie progu to masz ponizej szkic jak to zostalo zrobione.

http://img547.imageshack.us/img547/4228/legalettparter3dactualm.png

Zielona "belka" to ten wlasnie twardy styropian.

W przekroju zaznaczylem zarowno zwykly styropian Legalettu jak i moja belke i plyte. nad plyta "wisza" drzwi, pod ktore z jednej i drugiej strony jest "wsuniety? gres - taki sam mam po obu stronach.

Na zewnatrz jest to pasek o szerokosci 8 - 10 cm (nie moge tego teraz zmierzyc) ale nie wystaje poza styropian, ktory jak pamietam ma 10 cm grubosci.

Dalej na zewnatrz (nie pokazana) sa male plytki chodnikowe 30x30x6 na standardowej podsypce itd. Oczywiscie zachowane spadki itp.

--

Pozdrowienia

pdurys

Edytowane przez pdurys
Wstawiony obrazek

• 3 weeks później...

Witam,

Jestem użytkownikiem od całkiem niedawna systemu Legalett z wymiennikami ciepła zasilanymi przez Kocioł Kondensacyjny z buforem 300L.

Kocioł ma 20Kw.- system już dwa tygodnie chodzi więc nie mówimy o rozruchu.

Obecnie stan jest taki że Legalett chodzi non stop i np jak się ustawi temp na 20 st to po dwóch dniach dogrzeje do 20 stopni ale się nie wyłącza.

Poddasze mam ogrzewane grzejnikami zasilanymi również z tego bufora...

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z taki układem - jaka powinnabyć temperatura utrzymywana na buforze aby system dał radę. i czy ktoś ma takiej wielkości bufor z piecem kondesacyjnym

Zauważyłem że L. bardzo wychładza bufor i powoduje że piec w zasadzie non-stop grzeje. Zużycie gazu obecnie to ok 20m3/dobę.

Zastanawiałem się czy nie wymusić godzin grzania niezależnie od temeratury - ale musiałbym zmienić termostaty na te programowalne bo mam obecnie te proste, które notabene wydają się mieć histerezę +/- 3 stopnie...

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam

P.S. Dom jest ocieplony 20cm szarego styropianu + 3 szybowe okna + wełna na poddaszu 20 + 5.

Witajcie.

jestem nowa na forum.

Projektuje obecnie dom i bedzie zastosowany system legalett zarowno plyta fundamentowa grzewcza(powietrzem) jak rozniez plyta stropowa (na filigranie)

Moje pytanie dotyczy w zasadzie fundamentu. Czy jest gdzie jakis kalkulator , a moze wiecie sami jaka grubosc styropaniu dobrac?

na stronie lagaletu jest 20 lub 30

moze to pytanie juz bylo, ale nie mam tyle czasue zeby wertowac pona 200 stron

dzieki

Karolina

Witajcie.

jestem nowa na forum.

Projektuje obecnie dom i bedzie zastosowany system legalett zarowno plyta fundamentowa grzewcza(powietrzem) jak rozniez plyta stropowa (na filigranie)

Moje pytanie dotyczy w zasadzie fundamentu. Czy jest gdzie jakis kalkulator , a moze wiecie sami jaka grubosc styropaniu dobrac?

na stronie lagaletu jest 20 lub 30

moze to pytanie juz bylo, ale nie mam tyle czasue zeby wertowac pona 200 stron

dzieki

Karolina

W Legalett ci nie powiedzieli? Zaufałaś im wybierając na wykonawcę to może też zaufaj temu co mówią na temat grubości izolacji.

Piec kondensacyjny do wymienników to chybiony pomysł. Temperatura wody dostarczanej jest niższa, na górze musisz większe grzejniki zastosować, legalett wolniej się nagrzewa. Oszczędność z kondensacji jest więc zerowa. Podstawowe sterowniki są delikatnie rzecz ujmując niezbyt dobre. Doświadczeń z buforem nie mam. Jednakże na początku przeważnie legalett chodzi non stop. Płyta, wnętrze nowo wybudowanego domu, tynki itd. zwłaszcza wykończanego nie w upalne lato długo schnie i sią nagrzewa, a szybko traci ciepło. Miarodajny jest dopiero drugi sezon grzewczy.

W Legalett ci nie powiedzieli? Zaufałaś im wybierając na wykonawcę to może też zaufaj temu co mówią na temat grubości izolacji.

Sam piec kondensacyjny bez problemu utrzymuje w buforze temp ok 50 stopni (przy temp -8 jest to już ok 60) i tu jeśli L nie chodzi nie ma zbydniego zużycia gazu, więc nie jest to kwestia że sam piec nie daje rady, natonmiast zastanwia mnie to czy prętkości wiatraków nie są za duże, jak hydraulik na to popatrzył to powiedział że w zasadzie to te wymienniki powinny być sprzężone z temp i mieć automatyczne sterowanie prędkości wiatrka. A druga sprawa mam dość mocną pompę zamontowaną tylko do Legalett i nie wiem czy nie pompuje ona szybciej wody niż zadane 7 l/m w jednym wymienniku.

Co do temperatur to L chodzi cały czas a wpokoju zrobiło się juz 22 (przy -7 na zewnątrz - czyli podniosło się o 2 stopnie) nie wiem tylko czy jest to zasługo podwyższonej temperatury na kotle czy nie.

Mocno się zastanawiam nad zmianą programatorów na te programowalne. Może wtedy mógłbym wymusić czas prac L...

Czy możesz coś napisać co dokładnie z tymi podstawowymi jest źle - to może nie będę miał wątpliwości (za te programowalne - trzeba by dopłacić ok 1000 zł)

No i jeszcze takie pytanko: Czy ktoś z was wie - przy dobrze ocieplonym domu jak często i na jak długo L powinien się załączac? - zakładając że dostanie nominalne wg papierów wymiennika 55st.

Mam jeszcze pytanie do Klakiera - użytkujesz L grzany agregatami, czy wymiennikami...?

Piec kondensacyjny do wymienników to chybiony pomysł. Temperatura wody dostarczanej jest niższa, na górze musisz większe grzejniki zastosować, legalett wolniej się nagrzewa. Oszczędność z kondensacji jest więc zerowa. Podstawowe sterowniki są delikatnie rzecz ujmując niezbyt dobre. Doświadczeń z buforem nie mam. Jednakże na początku przeważnie legalett chodzi non stop. Płyta, wnętrze nowo wybudowanego domu, tynki itd. zwłaszcza wykończanego nie w upalne lato długo schnie i sią nagrzewa, a szybko traci ciepło. Miarodajny jest dopiero drugi sezon grzewczy.

Sorki, moj post poprzedni miał być odpowiedzią na ten - ikonki mi się pomyliły...

Sam piec kondensacyjny bez problemu utrzymuje w buforze temp ok 50 stopni (przy temp -8 jest to już ok 60) i tu jeśli L nie chodzi nie ma zbydniego zużycia gazu, więc nie jest to kwestia że sam piec nie daje rady, natonmiast zastanwia mnie to czy prętkości wiatraków nie są za duże, jak hydraulik na to popatrzył to powiedział że w zasadzie to te wymienniki powinny być sprzężone z temp i mieć automatyczne sterowanie prędkości wiatrka. A druga sprawa mam dość mocną pompę zamontowaną tylko do Legalett i nie wiem czy nie pompuje ona szybciej wody niż zadane 7 l/m w jednym wymienniku.

Co do temperatur to L chodzi cały czas a wpokoju zrobiło się juz 22 (przy -7 na zewnątrz - czyli podniosło się o 2 stopnie) nie wiem tylko czy jest to zasługo podwyższonej temperatury na kotle czy nie.

Mocno się zastanawiam nad zmianą programatorów na te programowalne. Może wtedy mógłbym wymusić czas prac L...

Czy możesz coś napisać co dokładnie z tymi podstawowymi jest źle - to może nie będę miał wątpliwości (za te programowalne - trzeba by dopłacić ok 1000 zł)

No i jeszcze takie pytanko: Czy ktoś z was wie - przy dobrze ocieplonym domu jak często i na jak długo L powinien się załączac? - zakładając że dostanie nominalne wg papierów wymiennika 55st.

Mam jeszcze pytanie do Klakiera - użytkujesz L grzany agregatami, czy wymiennikami...?

Nie mam Legalett i mieć nie będę więc nie mogę ci pomóc ale zaglądają tu ludzie z Legalett związania (choć sie nie przyznają :) ). Może oni wyjaśnią twoje wątpliwości.

Zastanawiałem się czy nie wymusić godzin grzania niezależnie od temeratury - ale musiałbym zmienić termostaty na te programowalne bo mam obecnie te proste, które notabene wydają się mieć histerezę +/- 3 stopnie...

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam

.

Ja właśnie tak robię. Mam elektryczne, ale zauważyłem, że ogrzewanie chodziło bez problemu dzień i noc. W związku z tym zacząłem ustawiać metodą prób i błędów godziny działania ogrzewania. Teraz ogrzewanie włączam tylko nad ranem w zależności od temperatur na dworze. Wiadomo nie jest to idealne, ponieważ nie mam automatyki pogodowej. Ustawiam powiedzmy 2 godziny grzania przy temperaturach +5, 3-4 godziny przy -5 itd. Aktualnie chodzi mi 5 godzin w nocy.

Byli u mnie wczoraj panowie z L. - no i

1) Pompa jest troszkę za silna o ok 30% za szybko pompuje - wychodzi 10L/min, ale nie powinien to być problem bo temp powrotu powinna być ok 10 stopni niższa a jest 5 stopni niższa więc aż tak nie wychładza bufora.

2) Całe mury mają jednak jeszcze dużo wilgoci..(mimo iż budynek jest zadaszony od 4 lat:)) .. - sprawdzone kamerką termowizyjną przez Pana Wojtka. ocieplenie jest w miarę ok. Natomiast różnica temp pomiędzy temp podłogi a ta na wysokości głowy powinna być ok 1-2 stopnie, a u mnie jest 7-8 stopni. i jest to chyba wynik jeszcze nie wysuszonego budynku. Temperatura podłogi okazało się że jest ok 28-29 stopni - więc musi się wygrzać. Panowie z L powiedzieli że tak rozgrzanej podłogi jeszcze nie widzieli. - zobaczymy jak pogrzeję cały sezon - na razie przestawiłem na 16 stopni i tak do końca sezonu grzewczego.

3) Zdecydowałem się jednak wymienić termostaty na te programowalne.. właśnie po to żeby móc wymusić czas grzania no i okazało się że tych zwykłych nie można wykalibrować jesli chodzi o widełki temperatury zał/wył - zobaczymy czy inwestycja była warta ..

4) Bardzo dużo ciepła ucieka przez powietrze nawiewające z garażu - chyba wcześniej niż planowałem zamontujemy tam drzwi.

5) Niedługo powinno się zakończyć wykonanie podłogi (z płyt OSB) pomiędzy strychem a poddaszem.. tam też sporo ciepła może uciekać mimo iż dach jest docieplony do samej góry...

Tyle z wniosków - pożyjemy zobaczymy jak będzie - ale jestem dobrej myśli...

W pierwszym sezonie grzewczym 2010/2011 średnia dobowa dla całego sezonu wyszła mi 54 kWh/dobę.

W następnym już było 24,4 kWh/dobę

W obecnym zużycia oscylują do podobnych jak w ubiegłym roku.

Dom parterowy, 120 mkw, System Legalett z 2 agregatami elektryczymi po 4 kW każdy.

Rok temu grzane kominkiem raz w tygodniu, w tym 1 w miesiącu. Temp zadana 21 stC. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Dom dobrze ocieplony (choć bez rewelacji)

Grzanie tylko w tańszej taryfie. Koszt za ubiegła zimę 1 500 zł prąd i ~ 500 zł drewno kominkowe.

Mam wykres w EXCELu przebiegu zużycia prądu w pierwszym sezonie grzewczym i jest to krzywa w 2 miesiącach grzania silnie frustrująca ;-)

Edytowane przez el_hogar
Błąd wartosci mocy agregatu

Witam.

Ostatnio miałem problem z Legalett-em. Opiszę mój przypadek, bo może się komuś przydać.

Nie mogłem od pewnego czasu dogrzać domu. Co ciekawe problem nie pojawił się przy największych mrozach tylko dopiero po nich.

Dokładałem codziennie o 1h grzania więcej, a temperatura dalej nie rosła (lub nawet spadała).

Doszło do tego, że miałem już nastawione wszystkie godziny drugiej taryfy na grzanie do 24 (a w domu 19, za wyjątkiem pomieszczeń bezpośrednio nad L.).

Problem się rozwiązał po kontakcie z sąsiadami (oni też mają to ustrojstwo - Legalett).

Po otworzeniu pokrywy od wymiennika okazało się, że "gąbka wygłuszająca" (wcześniej była przyklejona do pokrywy) spadła nad wentylator,

a przez to powietrze nie krążyło w kanałach.

Po przełożeniu gąbki nad pokrywę wszystko wróciło do normy. Jeden dzień i mamy 22 stopnie wszędzie.

Chyba Legalett chciał poprawić głośność systemu, ale ten patent mu nie wyszedł!!!